תודה על ההארות, ויש לי גם כמה הערות
תודה רבה אסף, שמח ללמוד דברים חדשים. 1- חשבתי שבחול מסנתזים חוזים מאופציות כמו בארץ, ולא שבאמת משתמשים בהם. עם זאת, אני מודה ומתוודה שחוזים ואופציות הם מכשירים שאני לא נוהגל להשתמש בהם רוב הזמן, למעט מקרים מיוחדים. 2- אני לא התכוונתי ל-ETF אלא לקרנות מדדיות (או קרנות מחקות, לעזאזל עם כל השמות האלו, ותודה על התיקון, וכן, שמעתי שהולכים לבנות כאלו בארץ, ואני אישית אוהב את הרעיון) אמיתיות, כמו ואן גארד. אני לא חושב בכלל שיש להם טעות חיקוי, כי הם סוגרים הכל בשלב הנעילה כל יום כמו קרן רגילה, ואז אין להם בעיית מעקב בזמן אמיתי, או שחיקה כתוצאה מעמלות פעולה במהלך המסחר. למעשה, קראתי לא מזמן את הספר של בוגל (פתח את הקרן המחקה הראשונה בהסטוריה בשנות ה-70, הואן גארד S&P500) ולפי מה שהוא מראה שם, הסטיה בין הקרן למדד היא נמוכה מאוד ונובעת רק מהעמלה, כשהספרד הוא 0 (זה נכון- מרווח אסק ביד של אפס לאחת מהקרנות הכי גדולות בעולם!). לגבי- UNG, יש לך כאן טעות מהותית. UNG זה לא קרן ולא תעודה . זו שותפות מוגבלת סחירה שמנסה לחקות מחירי גז, אבל ממש לא בצורה מושלמת. בכל מקרה, אין שום קשר בינם לבין ETF, ETN או "קרן מחקה". הם אולי דומים קצת במהות, אבל זה כלי אחר לחלוטין, ולכן אין שום פלא שהם לא מצליחים לחקות את מחירי הגז. 3. כן, אנשים לא מבינים שבטווח הרחוק גם שברירי אחוז כאלו יכולים להיות משמעותיים מאוד עבור התיק השקעות שלהם.