מעבר חצייה בלי ת.ז.

מעבר חצייה בלי ת.ז.

שוטר שעצר אותי כשעברתי כביש לא במעבר חצייה . וביקש ת. ז. ולא היה ברשותי .
מה בסמכותו לעשות לי ?
האם הוא יכול לעצור אותי ?
האם מותר לו להשתמש בכוח (סביר/לא סביר) במהלך המעצר ?
האם מותר לו לאזוק אותי ?
ואיך (ידיים לפנים/לאחור-רגליים) ?

תשובה

סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה, התשמ"ג-1982 קובע:

"תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין משטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כשידרשו זאת ממנו".

סעיף 69 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996 - מקנה סמכות עיכוב לחיפוש ולבדיקת מסמכים:

"הוקנתה בחיקוק הסמכות לחפש במקום, בכליו או על גופו של אדם, או הסמכות לדרוש מאדם הצגת מסמכים, רשאי בעל הסמכות לעכב אדם או כלי רכב כדי לאפשר את החיפוש או העיון במסמכים, וכן רשאי הוא לדרוש מהאדם למסור את שמו ומענו".

מכאן ואילך התשובות משתנות בהתאם למערכת הנסיבות הקונקרטית.

האם היו לך עוד אמצעי זיהוי ו/או דרך אחרת להזדהות? מה קרה לאחר-מכן? האם כך סתם ישר עצר אותך? בגין איזו עבירה? האם התנגדת למעצר ו/או לעיכוב? ועוד.

כך למשל בהתאם לסעיף 9א לחוק סדר-הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996
"עצור לא יהיה כבול במקום ציבורי אלא לפי הוראות אלה:
(1) שוטר סבר כי קיים חשש סביר שהעצור עלול לעשות אחד מאלה:
(א) להימלט או לסייע לאחר להימלט;
(ב) לגרום נזק לגוף או לרכוש;
(ג) לפגוע בראיות או להעלימן;
(ד) לקבל או למסור חפץ שעשוי לשמש בביצוע עבירה או לפגוע בסדרי מקום המעצר;
(2) העצור חשוד או שהוגש נגדו כתב אישום, בעבירה לפי הוראות סעיף 23(א)(5), אלא אם כן סבר שוטר שבנסיבות הענין לא קיים חשש כאמור בפסקאות משנה (א) עד (ד) של פסקה (1);
(3) המפקח הכללי של המשטרה יקבע סוגי עצורים שכבילתם טעונה אישור של קצין משטרה אף אם התקיימו לגביהם הנסיבות האמורות בפסקאות משנה (1) ו–(2); קביעה לפי פסקה זו יכול שתיעשה בפקודות משטרת ישראל כהגדרתן בפקודת המשטרה [נוסח חדש], התשל"א-1971, ויכול שתיעשה בנהלים בידי המפקח הכללי או בידי קצין משטרה שהוא הסמיכו לכך;
(4) על אף האמור בפסקאות (1) ו–(2), שופט רשאי להורות על שחרור עצור מכבילה כשהעצור שוהה באולם בית המשפט;
(5) לענין סעיף זה, "מקום ציבורי" - מקום שלציבור או לחלק ממנו גישה אליו".

AMITAPUZ1

New member
אם יורשה לי, שאלה בנושא קרוב

האם פקח רכבת יכול לעכב אותי אם אין ברשותי ת"ז ?
האם בסמכותו בכלל לדרוש ממני הצגת ת"ז ?
הכוונה למי שנתפס בעת ביקורת כרטיסים כשאין ברשותו כרטיס תקף ואין ברשותו ת"ז

תשובה

להלן סעיפים רלוונטיים ותקנה מצורפת, בנפרד:

פקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], התשל"ב-1972

44. הרחקת אדם ממסילת ברזל
פקיד רכבת או שוטר רשאי להרחיק ממסילת ברזל אדם שעבר עבירה לפי סעיף 36(א)(1) או 37 או מוסיף לעבור עבירה כאמור, לאחר שהתרה בו לחדול, ולעניין עבירה לפי סעיף 36(א)(1) או לפי סעיף 37(1) לגבי מצב של שכרות או מעשה מגונה, וסעיף 37(6), (9), (10), (14), (15), (17) או (18) - אף להשתמש בכוח סביר לשם כך, ובלבד שלא יהיה בשימוש בכוח כדי לגרום לאותו אדם חבלה.

45. עיכוב חשוד בעבירה
(א) היה לפקיד רכבת יסוד סביר לחשד שאדם עבר בפניו עבירה לפי פקודה זו, רשאי הוא לדרוש מאותו אדם להזדהות לפניו במסירת שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות, או תעודה רשמית אחרת המעידה על זהותו, שהוא חייב בהחזקתה על פי כל דין.
(ב) סירב אדם להזדהות כאמור בסעיף קטן (א), או היה לפקיד רכבת יסוד סביר לחשד כי אדם עבר בפניו עבירה לפי פקודה זו רשאי פקיד הרכבת לעכבו עד לבואו של שוטר שאליו יימסר המעוכב בהקדם; על עיכוב כאמור יחולו הוראות סעיפים 72 עד 74 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996, בשינויים המחויבים.

45א. הפעלת סמכויות סילוק ועיכוב
[פקיד רכבת לא יפעיל סמכויות הרחקה ועיכוב לפי סעיפים 44 ו-45, אלא אם כן עבר הכשרה מתאימה כפי שקבע השר, בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים, ומשטרת ישראל הודיעה לגביו כי אין מניעה, מטעמים של ביטחון הציבור, כי יפעיל סמכות כאמור".

למעלה