מעניין שהמדינות הכי משגשגות בעולם הן המדינות

big ass blue

New member
לא נכון.

בנורווגיה רוב האוכלוסייה היא נוצרית.

הדת הנשלטת בניו זילנד היא הנצרות,
40% מהתושבים בניו זילנד אינם משוייכים לשום דת.

בפינלנד רק 18% אינם שייכים לשום דת, אפשר לקרוא להם חילוניים.
במדינה בהחלט דתית מאוד.

לגבי שוויץ, אין לי מושג, לא כל כך ברור העניין.

בדנמרק הדת הנשלטת היא הנוצרית,
כ15% מגדירים את עצמם לא שייכים לשום דת.

בשוודיה כ60% מהמדינה הם נוצרים.

בבריטניה כמעט 90% מהתושבים הם נוצרים.

בקנדה רוב התושבים הם נוצרים,
בקוויבק למשל רוב התושבים הם חסרי אמונה,
לא דתיים, אבל הם לא מתערבים באנשים אחרים.

בהולנד קצת יותר מ50% מהתושבים אינם שמוייכים לשום דת.
43% משהו כזה שייכים לנצרות.
מאוד גבולי.

באירלנד, לא ברור, כי הדת העיקרית היא הנוצרית,
אבל בכל שנה רוב התושבים פוקדים פחות ופחות בכנסיות,
כך שאני משער שמדובר במדינה שרוב תושביה אינם מאמינים.

מעניין שמה שרשמת אינו נכון. כמו תמיד.
אני לא ידעתי את זה, אבל אמרתי לעצמי, נבדוק.
העניין הכלכלי אינו קשור לדת, הוא קשור לאוכלוסייה.
האוכלוסייה קשורה לתרבות, לחינוך וכד',
אבל הדת אינה קשורה. לפחות לא בארצות שנמצאות בעשירייה.

שאלה לפותח השרשור: מה זה "הכי משגשגות"?

זו שאלה לפותח השרשור. קישרתי לכאן כדי שהשאלה תהיה קרובה יותר לתחילת השרשור.

עכשיו השאלה: מה זה "הארצות הכי משגשגות"? קטר וסעודיה נחשבות ל"הכי משגשגות"? אם מבחינת ההכנסה הממוצעת לנפש, אז כנראה כן. אבל חשוקג'י מן הסתם לא היה סבור שארצו ממש "משגשגת".

BravoMan

Active member
יש פרטים על המדד שהשתמשו בו בכתבה

אליה קישרתי.
המדד כולל לא רק כסף אלה הרבה גורמים, אז בתשובה לשאלתך: קטר וסעודיה אינן בראש הטבלה.

בגדול,

ההנחה שלך בנוגע לקורלציה נראית לי נכונה. אבל חסרה בה הגדרה ברורה יותר ל"פחות דתיות" או "יותר דתיות", מי מדד את זה, ולפי אלו קריטריונים.

dude101

New member
מזיכרון, עיקר ההשפעה היא בהשתתפות של נשים בכח העבודה

ככל שמדינה פחות דתית, כך יותר נשים יצאו לעבוד, מה שכמובן משפיע לטובה על הכלכלה ושאר הגורמים שתלויים במצב הכלכלי.

חנוך25

New member
יותר נשים עובדות - אינו שווה ל -כלכלה יותר חזקה.

מה שכראה מנבא יותר מבחינה כלכלית זה מידת החופש של השוק ומידת התחרותיות שלו - שזה אומר חופש מרגולציות מיותרות שזה גם מידת החופש משחיתות.
נדמה לי גם שיש הרבה מדינות נחשלות כלכלית אך עם מעורבות גבוהה של נשים בכוח העבודה.
אם יש לך שעה פנויה: (לא הכל נוגע ישירות להשערה שהעלית אבל הכל מעניין)
https://www.youtube.com/watch?v=j9Yn3i-DMKw

BravoMan

Active member
למה החלטת שבאירופה חסרה רגולציה?

דווקא האיחוד האירופאי עושה חייל בריסון תאגידי ענק, וזו הסיבה לשגשוג חלק מחבריו:
&nbsp
לפני כ-15 שנה הם הכריחו את מיקרוסופט להפסיק לדחוף לאנשים לגרון את האקספלורר ולתת במקום חלון לבחירת דפדפנים.
&nbsp
לאחרונה נכנס לתוקף חוק שמונע מחברות לנצל מידע פרטי של לקוחות.
&nbsp
ובדיוק היום נתקלתי בסקירה שהולנד, ועוד מספר מדינות באיחוד, הוציאו מחוץ לחוק מנהג מגונה של תעשיית המשחקים האמריקאית שלמעשה הכניס בדלת האחורית אפשרות לילדים קטנים להמר עם כסף אמתי:
https://www.pcgamer.com/netherlands-gaming-authority-cracks-down-on-loot-boxes-in-some-games/
&nbsp
הבעיה השיטה הקפיטליסטית, היא שאם נותנים שוק חופשי ללא רגולציה זה לא מעודד שגשוג, ודווקא מגדיל שחיטות.
זוכר את פרשת הדיזלגייט של VW?
&nbsp
בקפיטליזם, התמריץ הוא הגדלת רווחים.
תאורטית, חברות אמורות להשיג זאת ע"י אספקה של מוצרים ושירותים יותר איכותיים ויותר מתקדמים, ותחרות הוגנת מול חברות אחרות.
מה שקורה בפועל, זה שהרבה יותר קל להגדיל רווחים ע"י צמצום עלויות דרך פגיעה באיכות ושימוש במפעלים עם תנאים תת אנושיים, הגבלה מכוונת על לקוחות שמונעת מהם גישה למוצרים מתחרים, ואף תביעות בלתי פוסקות של המתחרים.
&nbsp
וזה עוד לפני שנזכיר שלא תמיד קיימת תחרות, ולא כל תחום מתאים לתחרות.
&nbsp
קח לדוגמה את התחבורה הציבורית בישראל:
אומנם פירקו את המונופול של אגד, אבל מבחינתך כצרכן, יש לך בחירה?
אפה התחרות? כל חברה קיבלה קווים ספציפיים, כך שאין לך בחירה עם מי לנסוע, וזה תלוי במסלול שלך.
&nbsp
עכשיו נסה להעמיד תחרות עסקית טובה על קווי תחבורה קבועים, נראה אותך.
(זאת הסיבה שלדעתי תחבורה ציבורית צריכה להיות תחת לשיטה ממשלתית, רק שבישראל גם זה לא יעבוד כי הממשלה מושחתת מהיסוד)

חנוך25

New member
איפה דיברתי על אירופה דוקא? ובכלל - לא הבנתי על מה אתה חולק

BravoMan

Active member
הדירוג שבכתבה שם הרבה מדינות אירופה

בעיקר הצפוניות, בראש רשימת המדינות המשגשגות.
&nbsp
אתה טענת שחוסר רגולציה ושוק חופשי יותר מנבאים שגשוג, אבל במדינות המשגשגות האלה דווקא יש רגולציה חזקה, בחלקן חזקה משמעותית מזו שיש במדינות שמדורגות הרבה יותר נמוך מהן.
&nbsp
על כן, אני חולק על כך שחוסר רגולציה עסקית מנבא מדינה משגשגת כלכלית.
אלא אם לא הבנתי אותך, והמדד הזה הפוך - ככל שיש יותר רגולציה, כך המדינה משגשגת יותר כי יש פחות רמאות בעסקים.

חנוך25

New member
צריך להבחין בין רגולציה מיותרת לבין חקיקה ואכיפה

שמבטיחות תחרות חופשית.
זה לא אומר שקל לקבוע איפה עובר הקו ביניהם. יש כשלי שוק שדורשים התערבות, ויש גם שרותים שונים שמטבעם הממשלה צריכה להחזיק בהם כמונופול.
אבל העיקרון צריך להיות להפחית ככל האפשר בתקנות שיוצרות פקידים וגוזרי קופונים שונים על כל צעד ושעל.

BravoMan

Active member
נראה שאתה מפריד היכן שלא צריך ומאחד היכן שלא צריך.

"רגולציה" היא עצמה חקיקה - לפחות כך זה עובד במדינות דמוקרטיות.
חקיקה שקובעת מה מותר ומה אסור לבית עסק לעשות.
&nbsp
לאומת זאת, אין קשר בין פקידים לרגולציה בהכרח.
אם ניקח דוגמה של משחקי ווידאו שהבאתי, החקיקה הזו לא יצרה שום גוף בירוקרטי חדש או תפקידים חדשים בגוף קיים.
&nbsp
היא פשוט הוסיפה "מוצר" (ווירטואלי, אך עדיין מוצר לכל דבר), לרשימה שחורה של מה שאסור לשווק במדינה.
&nbsp
כל דבר "מיותר" יכול בקלות להזיק, ומנגנונים בירוקרטיים מיותרים בהכרח מזיקים, אבל זה כלל לא אומר "פחות זה טוב יותר כלל אצבע".
כי מחסור בבירוקרטיה נחוצה יכול להיות מזיק לא פחות, ואולי אף יותר, מאשר ביורוקרטיה מיותרת.
&nbsp
לא יודע אם אתה מכיר, זה מצחיק כי למדתי את זה מסדרת Pown Stars, זאת עם החנות בלאס ווגס, אבל מסתבר שעוד במאה ה-19 בארה"ב לא היה שום פיקוח על תרופות.
&nbsp
כל אחד שקרא לעצמו רופא, יכל לשים כל דבר בבקבוק ולמכור את זה בצורה חוקית בתור תרופה למשהו.
זה הגיע למצב שבו היה רופא אחד ידוע לשמצה ששיווק תרופה מהפכנית שרפאה התמכרות להרואין - הוא פשוט שיווק הרואין בבקבוק!
&nbsp
השוק היה מאוד פורח ומאוד תחרותי, אבל אני שמח שאני לא צריך להיות צרכן בשוק הזה ויש לי תחושה שתסכים איתי

חנוך25

New member
אבל אתה הרי מבין שאם מוצר מסויים נאסר מוצר/יצרן אחר הרוויח.

אני לא טוען שאפשר לנהל שוק בלי רגולציה. אבל זה בגלל שהשוק לא יכול להיות אידאלי. הרגולציה היא רע הכרחי, רק שהיא לעיתים הופכת לאידאולוגיה בפני עצמה וכמובן משרתת בעלי אינטרסים שונים ולאו דווקא את כלל הציבור.

BravoMan

Active member
שום דבר לא יכול להיות אידאלי.

אתה יכול גם לטעון שמשטרה היא רוע הכרחי, כי בעולם אידאלי לא היו פושעים.
או שמכבי אש הם רוע הכרחי כי בעולם אידאלי דברים שחשובים לנו לא היו נשרפים, ושרפות שכן היו פורצות לא היו מסכנות חיים.
&nbsp
אפשר אפילו לומר שמחשבים הם רוע הכרחי כי בעולם אידאלי כל המידע היה פשוט מטייל לו בין מוח למוח ולא היינו צריכים את הקופסאות זוללות האנרגיה ומזהמות הסביבה האלו!
&nbsp
אני דווקא חושב שרגולציה היא דבר טוב, אפילו מצוין, שמונע ניצול של הצרכן, משום במערכת קפיטליסטית הצרכן כמעת תמיד נמצא בעמדת חולשה מול הספק \ יצרן.
זה פשוט עוד כלי בארסנל שפיתחנו להתמודד עם המציאות, ואני לא רואה סיבה לתייג אותו כרוע, הכרחי או לא.
&nbsp
איסור על מוצר של יצרן ספציפי אומנם מטה תחרות לכיוון יצרן אחר, אבל רגולציה אמתית (ולא משחקי שחיטות) לא אוסרת על מוצר מסוים של חברה מסוימת, אלא אוסרת על קטגוריה של מוצרים, או אוסרת להכליל מאפיין מסוים במוצר, מה שבד"כ "דופק" אסטרטגיה עסקית של פלח שוק שלם.
&nbsp
זה מה שקורה עכשיו עם תעשיית המשחקים, במיוחד אחרי שהקונגרס האמריקני החליט גם הוא להקים וועדת חקירה בעניין ה-loot boxes.
&nbsp
האיסור ההולנדי עליו דיברתי הוא לא איסור למכור משחק מסוים.
הוא איסור על שיטה עסקית שממשות הרבה חברות בהרבה משחקים שונים, בה בתוך המשחק ניתן לשלם כסף, עבור קופסה ווירטואלית, שבצורה אקראית יכולה לתת לשחקן פרס בעל ערך גדול.
הנימוק לאיסור הוא שמדובר בסוג של הימורים, ולמען האמת אני יכול בקלות לראות את זה כמקבילה לכרטיסי גירוד או מכונות מזל.
&nbsp
אני לא חולק עליך שיש מקרים בהם הרגולציה לא ממומשת נכון.
יש גם מקרים בהם דמוקרטיה לא ממומשת נכון.
יש מקרים בהם בני אדם לא ממומשים נכון...

&nbsp
אבל אני חושב שהטענה הזו לא רלוונטית לדיון:
אנחנו דנים פה על מה הם סממנים שיכולים לנבא מדינה משגשגת, ואם הבנתי אותך נכון, טענת שרגולציה מצומצמת היא סממן כזה.
&nbsp
כלומר, לשיטתך יש קורלציה ישירה בין גודל רגולציה במדינה לשגשוגה.
&nbsp
אם טעיתי בהבנה, או ששינית את דעתך, סבבה, אפשר לעצור פה.

dude101

New member
לגבי שוק חופשי וקפיטליזם:

אתה מדבר על תפיסה יחסית ישנה שקיימת בשיח הציבורי והפוליטי, אבל לא בשיח הכלכלי.
כלכנים מדברים היום על שוק משוכלל (או שוק תחרותי), שמדבר לא רק על ריבוי מוכרים וקונים[1], אלא גם מידע זמין, התנהלות רציונלית מצד כל השחקנים וכו'.
אולי אפילו נכון לומר שהיום "שוק חופשי" הוא מונח ליברטריאני (שהיא אסכולה פילוסופית, לא כלכלית).
&nbsp
על הדרך, שווה לציין ששוק משוכלל (או חופשי) מדבר על יעילות כלכלית, לא על רווחה או שיוויון.
&nbsp

dude101

New member
דיברתי בהקשר של הקורלציה בין דת לשיגשוג

לא באופן כללי.
למרות שגם באופן כללי בוודאי שיש קשר בין שיעור ההשתתפות של התושבים (כולל נשים, מן הסתם) בכח העבודה לשגשוג כלכלי. הרי בגלל זה תמיד מדברים על שיעור ההשתתפות של החרדים בכח העבודה.
מה שאמרת על תחרותיות גם נכון, ועל זה הייתי מוסיף גם מידת אמון של הציבור במוסדות.

חנוך25

New member
ההשתתפות כשלעצמה אינה בהכרח מביאה לשגשוג.

השאלה אם המשתתף/ת הוא יצרני - כלומר, האם הוא מכניס יותר ממה שהוא עולה.
ע"פ הנתונים ש colttaine הציג האישה בממוצע היא נטל בעוד הגבר בממוצע הוא יצרני, כך שהגברים מייצרים כספי מיסים הרבה יותר מחלקם היחסי (ביחס לנשים) בשוק העבודה.
לכאורה אפשר מכאן לטעון שככל ששיעור הגברים בשוק העבודה יהיה גדול יותר (למשל שלא יהיו גברים מובטלים בגלל שעבודות מסויימות תפוסות ע"י נשים) כך היצרניות הכללית של החברה תהיה גבוהה יותר.

השאלה היא בעצם - האם אישה עובדת היא נטל קטן יותר על החברה מאישה שלא עובדת.

dude101

New member
שום דבר "לכשעצמו" לא בהכרח מביא לשגשוג

לא יודע מה הבחור בסרטון שהבאת מציג, ואין לי כוונה לראות את הסרטון.
אם אתה רוצה, אתה מוזמן להביא נתונים ממקור יותר טוב מאשר משהו שראית ביו-טיוב.
&nbsp
המשפט שמתחיל ב"לכאורה אפשר לטעון" הוא שטויות בלי קשר לסרטון או אפילו לכלכלה - אם גברים יותר יצרנים, למה שנשים יתפסו את מקומות העבודה שלהם?
&nbsp
התשובה לשאלה שלך בסוף היא שכל אדם שעובד הוא נטל קטן יותר לחברה מאשר אדם שלא עובד. זאת ברצינות נקודה במחלוקת?

חנוך25

New member
בהחלט נקודה במחלוקת. אדם שעובד צריך הכשרה

שנמשכת שנים רבות, והרבה ימים משולמים גם אם הוא לא עובד - במסגרת תנאים סוציאליים שונים.
ואם אדם כזה פורש משוק העבודה בשלב מוקדם יחסית - כמו נשים אחרי לידה למשל - ההכשרה שהושקעה בו ברובה יורדת לטמיון.
אם מדובר בעבודה שלא דורשת הכשרה מיוחדת אז השאלה חוזרת להיות מה עלות של אותו אדם לחברה לעומת היצרניות שלו. אם עלותו של אדם עובד גבוהה מאדם שלא עובד, המאזן בהחלט יכול להיות שלילי גם במיקרה זה.

"אם גברים יותר יצרנים, למה שנשים יתפסו את מקומות העבודה שלהם?" - לפחות בשרות הציבורי, וזה מגזר ענק, יש מדיניות של העסקת נשים כנשים. יש אפליה "מתקנת" לטובת נשים בהמון עניינים.
אני חושב שזה קיים גם בהרבה תאגידים גדולים.

למעלה