מערכת הבריאות באונטריו

מערכת הבריאות באונטריו

כמה שאלות לגבי ענייני בריאות:

1. אונטריו פרובינציה גדולה אבל באזור שבו אתם גרים (אשמח אם תוכלו לציין איפה בערך) כמה זמן לקח לכם למצוא רופא משפחה ו/או רופא ילדים קבוע?

2. אם לא מוצאים רוםא משפחה או אם הקליניקה שלו סגורה אפשר להגיע לווק אין קליניק. איך השירות שם? האם הרופאים שם הם מומחים? עובדים שם רופאי משפחה וילדים או גם מומחים בתחומים אחרים?

3. אם צריך לעבור בדיקת דם האם עושים אותה במעבדה פרטית, אצל הרופא או בווק אין קליניק?

4. אם צריך להגיע לרופא מומחה למשל רופא נשים או עיניים או אורתופד האם חובה לעבור אצל רופא משפחה? או שאפשר פשוט לקבוע תור בקליניקה של אותו מומחה? ומה קורה אם למטופל עוד אין רופא משפחה או ילדים קבוע, האם אז הוא יכול לפנות לבד?

5.הבנתי שיש בעיה עם מיחשוב תיקים רפואיים. יחד עם זאת, מישהי שגרה שם סיפרה לי שבקרוב תחול מהפכה במחשוב הרפואי באונטריו כך שיהיה ניתן לקבוע תורים לרופא משפחה מהאינטרנט. האם זה באמת כך? האם המיחשוב יחול גם על בדיקות אחרות כגון בדיקות דם שיהיה ניתן לצפות בהן אונליין? איך בכלל יכול מטופל כיום לדעת את תוצאות בדיקות הדם שלו?

6. האם לדעתכם רמת הרפואה שם חות טובה מבישראל? כלומר הרופאים פחות טובים? אם כן אז מדוע? הבנתי שבית החולים לילדים חולים שנקרא SICK KIDS הוא אחד הטובים בצפון אמריקה. האם למישהו יש ניסיון איתו?

7. האם היחס למטופלים מצד התוות הוא טוב? כלומר האם הרופא משתף את המטופל בתכנית הטיפול, סובלני לשאלותיו או ש"מנפנף" אותו? איך אתם רואים את רמת הטיפול מצד האחיות? בחור שדיברתי איתו אמר שאחיות בישראל יודעות הרבה יותר ומתמחות יותר מאשר אחיות בקנדה שהן סוג של אחיות "כלבו" שעושות הכל אבל לא מתמחות בכלום. האם זה באמת כך?

תודה!
 
כמה תשובות

1) כמה שבועות. קיבלנו המלצה על רופאת משפחה משכנים, פנינו אליה, מילאנו טפסים וזהו.
2) בהכללה, אין בקנדה דבר כזה רופא כללי (כזה שסיים בי"ס לרפואה בלבד). כל הרופאים הם כאלו שסיימו התמחות כלשהי (למעט במקומות שקשורים לבתי"ס לרפואה שם ישנם גם מתמחים שנמצאים תחת השגחה של רופא מומחה). רופאים בווק אין הם לרוב כאלו שסיימו התמחות ברפואת משפחה. השירות תלוי מאד במרפאה וברופא הספציפי שרואים- אחד החסרונות בווק אין קליניק הוא שלא תמיד רואים את אותו רופא. לגבי רופאי ילדים- משהו שכדאי לך לדעת: בניגוד לקופות החולים בישראל, אין הרבה רופאי ילדים שעובדים בקהילה. ורוב הטיפול בילדים (מלבד מה שדורש בי"ח) נעשה על-ידי רופאי המשפחה.
3. תלוי במרפאה ותלוי בסוג הבדיקה
4. לרוב נדרשת הפנייה מרופא המשפחה- לפחות לפגישה הראשונה. גם רופאים בווק אין קליניק יכולים לתת הפניות. מבחינה זו אין הבדל. ואגב, זה לא בהכרח רע. יש הרבה דברים שרופאי משפחה יודעים ויכולים לטפל בהם, הם רואים לפעמים טוב יותר את התמונה הכללית של המטופל, ולפעמים חלק מתפקידם הוא להגן על המטופל מפני בדיקות ופרוצדורות מיותרות.
5. אין בעיה עם מחשוב תיקים רפואיים. זה היה נכון בעבר. היום כ 80% מרופאי המשפחה משתמשים בתיק רפואי ממוחשב וכך גם לא מעט מרפאות ווק-אין. יש בעיה של אינטגרציה בין מערכות מידע שונות (רופא משפחה, בתי החולים ועוד) וישראל מתקדמת יותר מבחינה זו. ויש רופאים שלא מנצלים את יכולת המחשוב כדי להיות פרואקטיביים ולקדם רפואה מונעת וניהול מחלות כרוניות (אבל זה נכון גם בישראל)ץ ועדיין אין שימוש נרחב בפורטלים שמאפשרים למטופלים לקבוע תורים, להתייעץ עם רופא או אחות אונליין או לראות תוצאות בדיקות מעבדה וכד'- אבל גם בנושא הזה יש התקדמות. בחלק מבתי חולים יש כאלו (וישנן מרפאות משפחה בתוך בתי החולים אז אם הבדיקה הוזמנה ע"י רופא המשפחה ונעשתה בבית החולים התוצאות יהיו זמינות למטופל). בטורונטו סניברוק הכניסו את זה לפני מספר שנים ו- UHN (שכולל בין היתר את טורונטו ג'נרל, פרינסס מרגרט, טורונטו ווסטרן) מקדמים חזק את הנושא בשנתיים האחרונות. משרד הבריאות של אונטריו דנים כבר שנים בנושא של גישה למטופלים לתוצאות מעבדה דרך מערכת מרכזית שלהם אבל באופן שבו הם מנהלים את העניין אני לא במיוחד אופטימי. בנוסף, לאחד התיקים הרפואיים הממוחשבים (השני נדמה לי מבחינת תפוצה ברפואת משפחה באונטריו- במיוחד משתמשים בו באיזור המילטון כיון שהוא פותח באונ' מקמאסטר) יש מערכת תיק רפואי אישי נלוית שבתיאום עם הרופא יכולה לאפשר גישה לדברים האלו.
6. רמת הרפואה בעיקרון טובה מאד. איכות שירותי הבריאות זה כבר נושא שונה ומורכב. השורה התחתונה היא שאף מערכת בריאות בעולם אינה מושלמת אבל לקנדה בהחלט יש הרבה מה לשפר ושיש שונות גדולה מאד בתוך המערכת. סיק קידס הוא אחד מבתי החולים לילדים הטובים בעולם. אין לי נסיון אישי לשמחתי אבל אני מכיר את הדברים מהצד המחקרי ומתוך זה שלסטודנטית שלי יש ילד עם בעיה מורכבת שטופל שם תקופה ארוכה.
7. כמו בישראל: היחס למטופלים תלוי ברופא. לגבי הטענה על הידע של האחיות: במילה אחת- קשקוש.
 
ץודה על התשובות ויש עוד כמה שאלות

כתבת שבקנדה אין התמחות במובן הישראלי. אז מה בעצם הם עושים? בישראל אחרי שש שנות לימודים הם הולכים לשנת סטאז, ואז מחליטים על התמחות. איך זה עובד בקנדה/אונטריו? אתה מתכוון שעד שלא מסיימים התמחות לא מקבלים תעודה?

לגבי עניין המעבדות, הרופא מפנה למעבדה? או שהמטופל פותח גוגל ובודק מה הכי קרוב?
האם יש ווק אין קליניק בכל שכונה?

שאלה אישית: לפני קצת יותר מחודש הבן שלי סגר על עצמו את דלת המעלית. בקיצור הנזק היה שבר קטן בקצה האצבע וכן תלישה של הציפורן (יציאה ממיטת הציםורן) זה לא מצב מסכן חיים אומנם אבל מספיק טאומטי וכואב נורא. איפה שאנחנו גרים בישראל יכולתי להגיע במהירות לסניף קופת חולים הראשי בעירי (אני בכללית אגב) ושם ביחידת הטראומה היה רופא שחבש לו את הפצע. הייתה שם גם יחידת רנטגן שבה צילמו את היד לראות אם יש שבר. לאן הייתי הולכת עם זה באונטריו? האם יש עזרה ראשונה בווק אין קליניק לדברים כאלה? יש רופא שיכול לתפור שם? או שצרי להגיע לחדר מיון? ואם כן, האם היינו צריכים להמתין או שלאור המצב (שוב לא מסכן חיים אבל ילד עם אסבע מדממת שצורח בהיסטריה) היינו צריכים להמתין שיעשו עם זה משהו?
מה לגבי למשל תאונות כמו שבירת שיניים? (קרה לי בילדות. לקחו אותי מהר למרפאת השיניים של קופ החולים ושם קיבלתי טיפול די מייד). חשוב לי לדעת לגבי מקרי חירום מסוג זה ולמי אני פונה.

מבחינת המעבדות, ברור שיש בדיקות מורכבות אבל התמיהה שלי הייתה בקשר לספירת דם רגילה או ביוכימיה של הדם (גלוקוז, סידן, זרחן וכו') שאלה בדיקות פשוטות יחסית. כמו כן מדוע זו בעיה כזו גדולה באונטריו לאחד את כל המעבדות תחת קורת גג אחת? כלומר לפתוח פורטל שבו יהיו רשומות כל המעבדות? כנ"ל גם לדבי מרפאות פרטיות: לחלק קוד גישה לכל מרפאה שכך גם למטופלים תהיה גישה למרפאה ולאפשרות לקבוע תור.

ועוד שאלה אחרונה: האזור שאני חושבת עליו כרגע הוא אוקוויל/ברלינגטון או יותר נכון האלטון. ידוע לי שפתחו באוקוויל לא מזמן בית חולים חדש (או שמא זה ביצ-חולים עשבר שיפוץ). האם ידוע לך משהו עליו מבחינת מחשוב? האם נחשב לבית חולים טוב?
 
הבנת בדיוק ההיפך ממה שכתבתי

אין רופא כללי- כזה שלא עבר התמחות. רופאי משפחה הם רופאים שעשו התמחות ברפואת משפחה. מה שיש פחות הוא רופאים מומחים אחרים שעובדים בקהילה ולא בבית חולים (לא שאין בכלל- יש קצת מרפאות מומחים פרטיות).
ובי״ס לרפואה בקנדה הוא ארבע שנים. שלא כמו בישראל, מגיעים אליו אחרי תואר ראשון בתחום קרוב (בד״כ. מה שנקרא פרה מד) ואח״כ התמחות של עוד כמה שנים בהתאם לתחום ההתמחות.

תאונות כמו של הבן שלך ידרשו בד״כ הגעה למיון. רפואת שיניים היא פרטית בלבד. אם שוברים שן הולכים לרופא שיניים. שיניים גם לא מכוסות ע״י אוהיפ. אם אין ביטוח דרך מקום העבודה רצוי לדאוג לביטוח פרטי
 
אני מבינה אבל השאלה היא

מה אותם רופאים מומחים ברפואת המשפחה היו לפני המומחיות. כלומר אחרי שמסיימים ארבע שנות לימוידם בבית ספר לרפואה מה אז?
אם הבנתי אותך נכון אז בעצם אתה אומר שאם מישהו צריך רופא אף אוזן גרון או רופא עיניים וכו' סביר להניח שרופא משפחה יפנה אותו לרופא שעובד בבית חולים כי יש מעט כאלה בקהילה?
 
אחרי בי״ס לרפואה הם בעלי תואר

MD. משם הם עוברים בחינת הסמכה וממשיכים בהתמחות כלשהי. מתמחה הוא רופא בעל תואר ד״ר לרפואה אבל בתקופת ההתמחות הוא עובד תחת הדרכה ופיקוח של רופא מומחה בעל מנוי אקדמי בבי״ס לרפואה. גם בישראל כיום יש הרבה פחות רופאים כלליים שרק סיימו בי”ס לרפואה אך לא עשו התמחות. קופות החולים מעדיפות להעסיק רופאים מומחים ברפואת המשפחה.
 

michaelbl

New member
התרגלת לביטוח משלים כמו של עובדי מדינה

כשאתה עושה ביטוח משלים לבד, בהנחה שאתה לא לוקח איזה ביטוח לוקסוס שעולה לך הון תועפות אז הכיסוי לטיפולי שיניים די עלוב, סתימות וניקוי בעיקר וכל השאר עם תיקרות כיסוי כאלה שהם לא שווים כלום. היה לי ביטוח משלים כשעבדתי בחברה בינונית של בערך 200 עובדים, היו המון סעיפי כיסוי אבל בתחום השיניים למרביתם היתה תיקרה כזאת שהפכה את כל העסק ללא אטרקטיבי במיוחד
 

michaelbl

New member
נפלת על דלת פתוחה עם קיפי

כך שאין לי הרבה מה להוסיף.
לגבי בדיקות לא ניתן לראות דרך האינטרנט וגם לא נראה לי שניתן יהיה בעתיד בגלל שיטת התגמול לרופאים. לרופא יש אינטרס שתבואי אליו מה שיותר פעמים כי הוא מתוגמל מהמדינה על כל ביקור, כך שלרופאים ממש אין אינטרס לחסוך לך ביקורים. רק בשבוע שעבר עשיתי בדיקות דם לאחת הבנות שהיתה חולה, אחרי 3 ימים התקשרו אלי שיש תשובות ושנבוא, שאלתי אם היא יכולה לומר לי בטלפון- לא, אם אני יכול לבוא לבדי בלי הילדה כי הם רק יכולו לקבל בשעות הבוקר- לא. אספתי את הילדה מביהס, הגענו - הכל בסדר. בשביל זה טירטרו אותנו, כדי להרוויח עוד ביקור.
ממשיהו שהילד שלו היה מטופל בסיק קידס במשך 3 שנים באופן מאד אינטנסיבי הבנתי שהיחס מאד טוב והצוות מאד מקצועי (לשימחתי לא יצא לי להיזדקק לשירותים שלהם).
אחד היתרונות של שימוש בווקאין הוא שאם רופא המשפחה שלך משום מה מחליט שהוא לא רוצה להפנות אותך למומחה, וסיבותיו עימו, את הולכת לווקאין ומוציאה הפניה מהרופא שם (זה כמו שאמא אומרת לא אז הולכים לאבא).
לגבי המיחשוב לדעתי קיפי אופטימי. לרופאים יש מחשב במשרד, ולחלקם יש אפילו תוכנה ייעודית לניהול מרפאה, אבל זה מקומי לגמרי ולא מקושר לשום מקום, וגם לא יהיה מקושר כי בניגוד לקופות חולים בארץ שהן מעין חברה עם סניפים שיש לה מערכת מיחשוב אחידה ומקושרת, כאן הרופאים הם בעצם עסקים קטנים ועצמאיים שכל אחד דואג לעצמו, ובדיוק כמו שלא תצליחי לרשת אוסף של חנויות אקראיות שכל אחת בבעלות אחרת, כך גם לא תצליחי לרשת אוסף של מרפאות ומעבדות שכל אחד בפני עצמו, שלא לדבר על חיבור לבתי החולים.
 
לא כל הרופאים עובדים על

Fee for service
יותר ויותר רופאים באונטריו עוברים למודלים של תשלום משולב: סכום בסיסי למטופל+בונוסים לעמידה ביעדים של רפואה מונעת+תשלום עבור שירותים מסויימים. אם יש אפשרות כזו קרוב למקום המגורים אני ממליץ לבחור רופא/ה ששייכ/ת ל
Family Health Team (בקיצור FHT, מבוטא פיט) כי הם עובדים לפי המודל הזה וגם נותנים עוד שירותים- חייבת להיות אחות, הרופאים מקבלים מטופלים של רופאים אחרים בצוות אם רופא לא נמצא, ויש עוד בעלי מקצועות פרא רפואיים (משתנה מצוות לצוות. אני מכיר כאלו שמחזיקים בית מרקחת, דיאטנית ו/או עובד סוציאלי/בריאות נפש).

לגבי אינטגרציה של מע׳ המידע גם אני לא אופטימי במיוחד. זה קיים בתוך FHTs ואם הם בתוך בית חולים (כמו למשל סניברוק, וומנ׳ס קולג׳, נורת׳ יורק ואחרים) אז יש להם לפעמים גם גישה למערכת של ביה”ח.
בנוסף, התחילו לא מזמן פרוייקט של מרשמים אלקטרוניים (מה שכבר קיים בישראל). בינתיים רק באזור ג׳ורג׳יאן ביי אבל זה יגיע מתישהו. בחמש שנים הקרובות נתחיל לראות את זה יותר ויותר להערכתי.
 
ואגב, עלית על הבעיה מס׳ אחת של מע׳

הבריאות הקנדית. חלק ניכר מהבעיות נובע מכך שהמערכת היא
Publicly funded but privately operated
 
לא בהכרח

אם תסתכל על פרופיל מערכת הבריאות של מדינות שונות http://international.commonwealthfund.org/countries/
תראה שברבות מהן (כולל כאלו שהן publicly funded) התפעול הוא לעתים קרובות שילוב של פרטי וציבורי. ומצד שני, מערכת כמו בשוויץ שבה ביטוח הבריאות הוא פרטי (אבל מבוקר. חברות הביטוח מחוייבות לכסות אותם שירותים בסיסיים, אינן יכולות להרוויח על הביטוח הבסיסי אלא רק מביטוחים משלימים, וכל אזרח חייב לרכוש ביטוח בריאות) נחשבת לאחת האיכותיות בעולם. אז התשובה היא מורכבת ותלויה בפרטים הספציפיים.

אבל, בניגוד לארצות אחרות, בקנדה רוב הרופאים- גם בבתי החולים הציבוריים (צריך לזכור שיש לנו גם בתי חולים פרטיים)- אינם שכירים של בית החולים אלא עצמאים, ומקבלים fee for service שמשולם ע"י הפרובינציה. בויכוח (שמוצג יפה כאן http://healthydebate.ca/2011/04/_ma...ate-news/how-should-hospital-doctors-be-paid) האם זה טוב או רע דעתי האישית היא שהחסרונות רבים מהיתרונות- לפחות מהפרספקטיבה של איכות שירותי בריאות.

וכל זה תוך הסתייגות שמדיניות בריאות היא לא תחום המומחיות הספציפי שלי...
 

PuffDragon

New member
במעבדה שאני עושה בדיקות דם, אפשר לראות תוצאות באינטרנט.

 
3 ימים לתוצאות בדיקת מעבדה?!

הזוי! הרי במעבדה יודעים עוד באותו יום מה התוצאות. למה אתה לא יכול פשוט לברר איתם? מה הקטע של לחכות כמה ימים? אני מניחה שאם משהו היה מאד לא בסדר המרפאה כבר הייתה דואגת לעדכן אתכם מייד אבל מי יודע. הלכת למעבדה חיצונית או שזו הייתה מרפאה בסגנון FHT כמו שקיפי כתב?

לגבי מה שכתבת עם מערכת הבריאות ושאין קשר בין המרפאות אז לצערי זה קיים בעוד מקומות.
בגרמניה לדוגמה, (שבאופן מוזר דווקא הביטוי והרעיון של קופת חולים הגיע מגרמנית kranken חולים ו- kasse קופה. כנראה בזכות היקים שהגיעו לישראל והביאו איתם כל מיני רעיונות סוציאליסטים שלא היו קיימים עד אז בישראל) אין קופות חולים כבר כמו בישראל. כלומר יש קופות חולים אבל זו לא מערכת אחת. כשרוצים למצוא רופא הולכים אליו לקליניקה הפרטית.
נדמה לי שקונספט דומה לישראל קיים עוד באנגליה בצורת ה-NHS אבל לא חושבת שבתחום המחשוב הם מתקדמים כמו בישראל
 

michaelbl

New member
3 ימים זה זמן שיא

גם היה שבוע בעבר.
זה רשת מעבדות שזה כל מה שהם עושים
 

PuffDragon

New member
שוב, במעבדה שלנו (lifelabs) בדרך כלל לוקח 24 שעות

רוב התוצאות מופיעות אחרי 12 עד 24 שעות, לפעמים דברים מורכבים לוקחים 3 ימים.
 
אאל״ט אתה לא באונטריו...

ובנושא הזה יש הבדלים בין פרובינציות

ולייף לבס באמת משקיעים הרבה בנושא- בין היתר בזכות כמה סטודנטים לשעבר שלנו (חלקם בתפקידים ניהוליים) שעושים עבודה מעולה
 

michaelbl

New member
זה איפה שעשינו life labs

אף אחד לא נתן לנו גישה באינטרנט, וגם אם הבדיקות היו מוכנות תוך יום אף אחד לא יידע אותנו וחיכינו ךטלפון מהרופא שהגיע אחרי 3 ימים.
ולא תגיד שזה היו בדיקות חינם, על שתיים מהן שילמנו 100$, לקוחות vip
 
שילמתם?!

חשבתי שברפואה בחינם למעט טיפולים משלימים, שיניים ותרופות
איך שילמתם על בדיקות דם?
 
למעלה