../images/Emo132.gif אז ככה:
(*מתנצלת מראש על האורך*) 1. ההבדל בין פילוסופיה לפסיכולוגיה באופן כללי: בעוד שפסיכולוגיה היא מדע אמפירי, ומכאן - עוסקת בבדיקת השערות באופן ניסויי, הרי שהפילוסופיה מנסה להגיע לפתרונות באופן לוגי. מכאן, שלא יתכן תואר בפסיכולוגיה שעוסק בפילוסופיה - אלו שתי אסכולות שונות בתכלית העוסקות בפתרון בעיות זהות בתחומי הגוף והנפש. 2. כשאמר לך מי שאמר שקוג' הוא תואר תיאורטי (ותו לא? מה רע בתיאוריה?), הוא התכוון לכך שהמחקר בפסיכולוגיה קוגניטיבית נוטה לעסוק בבעיות מאוד מופשטות, וכתוצאה מכך - להיות לא ישים ברמה המיידית. עם זאת, קיימים תחומי הנדסה רבים שמשתמשים בתוצרי המחקר הקוגניטיבי (הנדסת תוכנה ומדעי המחשב בכלל, הנדסה ביו-רפואית, הנדסת גורמי אנוש ועוד ועוד). גם בתחומי החינוך יש למחקר הקוגניטיבי אמפליקציות חשובות. עם זאת, מי שבוחר לעסוק בפסיכולוגיה קוגניטיבית צריך לדעת שהעבודה בתחום הא בעיקר בתוך האקדמיה ולא מחוצה לה (אם כי קיימת האפשרות להתקבל למשרות יישומיות מהסוגים שציינתי קודם, בהתאם לניסיון והידע הספיציפי הדרושים לתפקיד - ושיש למועמד). 3. הנוירו-פסיכולוגיה היא אחותה הקטנה (והמפותחת) של הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, המחקר הוא "תיאורטי" באותה מידה ועוסק באותם נושאים בדיוק - פשוט בשימוש בשיטות מחקר שונות (והנחות עבודה מעט בעיתיות). עם זאת, בניגוד לקוגניטיבית - לנוירו יש גם צד טיפולי (נוירו' שיקומית) ולכן היא הופכת פופולרית יותר ויותר בקרב מסיימי תואר ראשון. 4. מה אפשר לעשות עם התואר: זו שאלה קשה יותר. על פניו, נראה כאילו אין טעם ללמוד תואר שני בקוגניטיבית אם לא מתכננים על קריירה באקדמיה. עם זאת,כפי שציינתי, האספקטים היישומיים של התחומים רבים מאוד, ובאמצעות התכווננות במהלך לימודי תואר השני, וצבירת ניסיון בשטחים יישומיים (בפרקטיקום ובלקיחת קורסים מתאימים) ניתן בהחלט להשתלב בשוק העבודה בתחומים רבים ומגוונים מאוד. אני למשל, צוברת ניסיון בתחום הפסיכומטריקה ומקווה להשתלב בתחום בסוף התואר. קולגה שלי נמצא בשלבים מתקדמים מאוד של קבלה לעבודה בקונצרן כלכלי ענק מחו"ל שמעוניין לבצע "קבוצות מיקוד" על אבקת כביסה חדשה. שתיים מבוגרות החוג שסיימו בשנה שעברה עובדות בחברות הייטק כמפתחות יישומי מחשב ובוגר אחר עובד בממד"ה הצה"לית (אבל אני לא בדיוק סגורה על התפקיד). בקיצור - אפשר בהחלט למצוא עבודה גם מחוץ לאקדמיה. 5. אבל השאלה האמיתית היא - האם (ועד כמה) את מעוניינת בלימודים הללו? התחום הוא תחום מרתק ומרחיב אופקים מאין כמוהו. אם את מעוניינת בידע בזכות עצמו - הרי שזהו אחד התארים הטובים ביותר לרכישתו. לעומת זאת, אם את מעוניינת במציאת מקום עבודה מקצועי בהקדם האפשרי - זהו אינו החוג בשבילך. מכיוון שאני יכולה להמשיך במונולוג הזה לנצח, פחות או יותר, אני אעצור כאן, ואם יהיו לך שאלות נוספות (וממוקדות יותר - כדי לחסוך את הצונאמי הורבאלי שלי) - אני אשמח לענות