מצעד ירדנה ארזי

feldman89

Well-known member
מצעד ירדנה ארזי

אני שמח להציג את מצעד שירי ירדנה ארזי האישי שלי שיציג את 110 השירים הכי יפים שלה בעיניי. זה אומר שבעצם רק רק 40 שירים נותרו בחוץ. היה לי קשה איזה שירים לדחוס ואיזה לא להכניס. המצעד הוא כמובן אישי ואתם מוזמנים לשמוע את השירים ולהגיב עליהם- זה לא מצעד של הלהיטים הכי גדולים ויכללו בו הפתעות ומיקומים מעניינים. וזה הזמן לסטטיסטיקה כללית: ירדנה הוציאה 12 אלבומי אולפן ו- 3 אלבומי אוסף. הקליטה כ- 160 שירים (כמה מהם באנגלית, צרפתית וגרמנית) ובין לבין הקליטה שירים שלא נכללו באלבומיה וראו אור מאוחר יותר באלבום האוסף המשולש וגם שירים עבור פרוייקטים מסויימים. במצעד מתוך 110 שירים 5 אלבומים הצליחו אצלי להכניס את כולם למצעד. מתוך 110 שירים רק 17 שירים הם לא מתוך אלבום אולפן אלא מתוך אלבום אוסף או מפרוייקט שלא ראה אור על אלבום אולפן. במצעד מלבד השירים המקומות אציג את קטגוריית האלבום הטוב ביותר של ירדנה, המיקומים הטובים ביותר שלה במצעדים השנתיים ברשת ג', השיר החלש ביותר שהקליטה אי פעם, ואת מס' השירים שהשתתפו בתחרות קדם האירוויזיון ובפסטיבלי הילדים שהיו אז פופולאריים.
אז מתחילים עם מקומות 110- 106.

kobbar 158

New member
מעולה! ואני ממליץ לך מאוד שתיכנס

לפורום של ירדנה ארזי בתפוז ותפרסם שם קישור לכאן.
יש שם גם אחד בשם עופר דואק שהוא מעריץ מאוד צמוד.
הם ישמחו מאוד להגיב לך כאן בפורום על זה או שם.

feldman89

Well-known member
מקומות 110-
106

110. הבובה של גוגול- מתוך האלבום מס' 11 "אנשים זרים" שראה אור ב- 1992. מילים: יונה וולך, לחן: דני שושן.
שיר שיצא כסינגל מתוך האלבום במהלך 1992 ונחל הצלחה מתונה. רבים רואים את השיר הזה כמוזר ולא מובן וכשיר שלא ממצה את יכולותיה אבל הוא ללא ספק עוף מוזר בין שיריה ומשעשע. את האלבום שזכה להצלחה ואף הגיע למעמד של זהב עוד נפגוש עם נציגים מובחרים- 5 שירים נוספים מתוכו. מקום 110 וחותם את המצעד.
http://youtu.be/cBvCwRdWyHI

109. אבל חבל- מתוך פסטיבל שירי ילדים מס' 11 דצמבר 1981 תשמ"ב. מילים: שוקי וגנר, לחן: אורי קריב.
שיר שהוקלט ובוצע בפסטיבל שירי הילדים וזכה במקום ה- 10 בו. השיר לא הצליח מאד במצעדים ולא הפך ללהיט אבל עם צאת מארז של שירי ילדים לפני שלוש שנים כשחודש הפסטיבל חזר משום מה ואף מופיע במארז החדש הכולל את כל פסטיבלי הילדים. זהו גם השיר האחרון של ירדנה לפני שפיזרה את צמותיה ושינתה את המאה החיצוני שלה. שיר פופ נחמד מאד שכיף תמיד לשמוע! מקום 109 אצלי! שירי ילדים נוספים נפגוש בהמשך! (עוד 4 שירי ילדים מהספטיבלים).
http://www.youtube.com/watch?v=f3Cv00rV7a4
והנה הביצוע המיוחד בלייב: http://www.youtube.com/watch?v=3c-rCky_swU

108. לילה טוב לך ארצי- מתוך האלבום מס' 3 "אתה לי ארץ" 1984. מילים: יהורם טהרלב, לחן: יובל דור. שיר יפה ושקט שנכלל בשתי המהדורות שיצאו לאלבום ולא יצא כסינגל למיטב ידיעתי. האלבום הזה יצא על גבי דיסק בשנת 1993 וחזר לחנויות בשנת 2009 ואני אגב קניתי אותו לפני שנה והוא בינתיים האלבום היחיד המקורי שיש לי ממנה. האלבום הצליח מאד והגיע למעמד פלטינה במהלך השנים. שירי האלבום יככבו גם בשאר המצעד (כל ה- 11 שירים ישנם במצעד).
http://www.youtube.com/watch?v=XN5vSU47g3I
השיר חותם את האלבום! מקום 108 במצעד.

107. האדם יצור מופלא- מתוך האלבום מס '3 "אתה לי ארץ" 1984. מילים: אהוד מנור, לחן: יובל דור.
נציגות שניה לאלבום המצליח והמוצלח שלה והפעם עם שיר יפה שאומר בעצם בשמו שהאדם הוא יצור מופלא! אהוד מנור הוא פזמונאי בולט עד היום והוא אחראי על עשרות שירים שכתב לה במשך השנים ותרם במידה מסויימת להצלחה שלה. השיר הזה לא יצא כסינגל אבל הוא בהחלט שיר יפה וראוי!
זו רצועה מס' 9 באלבום והוא מקדים את המקום הקודם לו. מקום 107 במצעד.
http://www.youtube.com/watch?v=nu4d0NuFbrs

106. לאחד החיילים- מתוך תוכנית הטלביזיה יורים ושרים 2005, תוכנית על הלהקות הצבאיות שפעלו בישראל ושודרה בערוץ 1. הביצוע הוא גרסת כיסוי לקלאסיקה של להקת פיקוד הצפון שיצא בשנת 1987 והפך ללהיט. ירדנה ביצעה את החידוש עם להקת חיל האוויר כשהסולנית היא יוצאת כוכב נולד 2 סשה גרישקוב. השיר יצא כסינגל. חידוש יפה שעונה על הציפיות ומספק את הסחורה!
http://www.youtube.com/watch?v=ba5CtIgN5e0

שאר המצעד וקטגוריות מחר!

ForeverMC

New member
פרוייקט מבורך

כל הכבוד על היוזמה !!!, נהנה לקרוא גם את ההערות הפיקנטיות לגבי כל שיר

110 - הבובה של גוגול - שיר נחמד, פחות מתחבר אליו...מתוך אלבום שאני אוהב מאוד

109 - אבל חבל - אחד משירי הפסטיבלים הכי חמודים ומוצלחים שלה בעיני

108 - לילה טוב לך ארצי - נעים ויפה

107 - האדם יצור נפלא - לא רע...קצת איבד מכוחו

106 - לאחד החיילים - בעיני חידוש מקסים שלא זכה להצלחה שהגיעה לו

yaeli 101

New member
לילה טוב לך ארצי

מבחינתי זה אחד השירים הכי מדהימים של ירדנה. עניין של טעם

dikla yoktan

New member
שלום
. אני דקלה. הגעתי דרך הקישור בפורום

ירדנה ארזי.

קודם כל חייבת לציין שאני מעולפת מעצם ההשקעה!! וואו אחד גדול
. מאוד מרשים!
מן הסתם, אם היתי מדרגת את השירים, הסדר אצלי היה אחר... אבל בלי שום קשר למיקומים ברשימה, אני אשמח להתיחס אל חלק מהם

(110) הבובה של גוגול - משום מה, זכור לי שהשיר הזה הצליח במצעד של רשת ג' יותר מרבים משירי האלבום (מקום 3???), אבל יכול להיות שאני טועה לחלוטין. במבט לאחור הוא גם לא שרד בתודעה במחבחן הזמן... אבל באופן אישי הוא מאוד אהוב עלי. אפילו הכנתי ממנו צילצול.
בעיני זה ביצוע נפלא ואמיץ לשיר לא פשוט, עם אמירה די חזקה.
אני מתכוונת לאלגוריה שמאחורי האקט המיני עם הבובה. מה היחס אליה? מי כאן בעצם הבובה? האם הדובי הוא השתקפות של הדמות עצמה?
כשמקשיבים לשיר בקונטקסט של האלבום כולו - הוא הופך לחלק מפאזל של מסרים עמוקים ודי אישיים. אפילו חושפניים במידת מה. נכון שירדנה לא כתבה בעצמה את הטקסטים, אבל כן בחרה אותם מתוך אינסוף שירים אחרים. בעיני שיר מצויין!! אוהבת אותו מאוד מאוד.

(107) האדם יצור מופלא. עיסוק באיכות הסביבה עוד לפני שזה הפך להיות אופנתי. "...כל יפי החלד בעיני אבד, ערפילים של רעל ועלי סירפד, יד אדם השמידה את המתנה... לפתע רוחי שוב נפלה וכבר אין בי שמחה, לפתע כוחי תש וכל הנשמה בי בוכה". בכל ראיון ובכל ארוח ירדנה משתדלת לדבר גם על הנושא הזה, של עולם החי והצומח, התיחסות של כבוד אל הסביבה.
אני מאוד אוהבת את ה"סערה" שבו, לצד התוגה הגדולה. יופי של ביצוע!!! שאפו.

feldman89

Well-known member
שלום דקלה!

ברוכה הבאה למצעד שלי

את בהחלט מוזמנת ואף רצוי שתגיבי ותתני את דעתך. אני לא רואה עצמי גדול מעריציה למרות שאני עוקב אחריה המון במיוחד בשנתיים האחרונות ואני צופה בפורום שלכם. הסיבה שאני לא מצטרף רשמית אליו היא בגלל שאני לא הולך להופעות שלה(למעשה לא הלכתי לאף הופעה של אף זמר ואומן מעודי חי) לכן אני לא מכליל את עצמי כמעריץ גדול. אבל היא תמיד תהיה אחת הזמרות הכי אהובות עליי. מה שכתבת על הבובה של גוגול מעניין, לא חשבתי שהוא טקסט כזה מורכב, חשבתי שהוא מביא פאן קליל יותר. אם בא לך את רשאית לתת את הטופ 100 שלך או כמה שאת רוצה. מלבד המיקומים הצבתי קטגוריות מסוימות. תהני מהמצעד!
אגב אני יכול לספר בסודי סודות שהערכים בוויקיפדיה לאלבומיה: אתה לי ארץ, דרישת שלום, שוב בתמונה, שהשמש תעבור עליי נכתבו למעשה על ידי. כמובן ששיפצו אותם קצת אבל אני ערכתי אותם.

dikla yoktan

New member
אני ממש מתפעלת מהעבודה שהשקעת כאן. מדהים!!!

וניכר שאתה באמת מכיר ומתמצא. באמת מרשים!!

מאיזו סיבה אתה לא הולך להופעות?
אני מאוד אוהבת לשמוע מוסיקה שמבוצעת בחי. לחוש את האווירה באולם, את הדינמיקה המשתנה בין הקהל לאמן, לשמוע ביצועים ייחודיים, עיבודים ואינטרפרטציות שהוכנו במיוחד למופע החי. בכל הופעה שירים אחרים "מנצנצים" לי יותר. מאוד דינאמי, מרגש ועוצמתי.
מלבד ירדנה, ראיתי הופעות של המון זמרים אחרים. את חלקן גם יותר מפעם אחת.

feldman89

Well-known member
ייתכן שאת צודקת

הופעות זה דבר מושך אבל אני תמיד אוהב לשמוע את השירים בעיבודים המוקלטים למרות שאני קצת יותר פתוח בעניין הזה היום וירדנה נשמעת טוב מאד בלייב. גם לא הורגלתי מעולם ללכת להופעות ולקנות כרטיסים וכנראה שזה יקרה אם יהיו הופעות במקום המגורים שלי. שאלתי בעצמי את ירדנה באירוח בתפוז לפני חודש אם היא תופיע בקריית אתא והתשובה היתה שהיא תופיע קרוב בקיבוץ להבות חביבה- עדיין לא מכיר. לתל אביב והמרכז קשה לי להגיע כי אין לי רישיון ולא רכב ולהסתמך על אוטובוסים זה קצת בעייתי. וגם לקנות כרטיסים- מאיפה אני אין לי מושג. גם העובדה שישנם יציעים לא הכי נוחים לצפייה או צפיפות מפריעה לי המון. אני בכיף הייתי הולך להופעה שלה בקרית אתא(פארק הרצל הוא מספיק גדול בשביל להופיע והבמה רחבה מאד) אבל בגלל שאין לראש העיר המעפן והמושחת הזה כסף אז הוא לוקח אומנים אחרים כמו אייל גולן ומשה פרץ. גם ריטה הופיעה ועידן רייכל בימי עצמאות אבל לא הלכתי בגלל צפיפות וכי אנשים דוחפים וזה לא נעים.

dikla yoktan

New member
בלי רישיון מאוד קשה להגיע ל"ברל'ה" בלהבות

חביבה (ישובי עמק חפר). ראיתי שם לא מעט הופעות ויש במקום אוירה נהדרת. אם יצא לך בעציד - ממליצה מאוד!!
מאחלת לך שתהיה הופעה באזור מגוריך בקרוב. בשנה שעברה ירדנה הופיעה בקרית חיים במסגרת ערב מועדון הזמר. תעקוב. אולי יהיה משהו...

תוכל להגיע איתי מחיפה להופעות-

ירדנה מופיעה ב1* ב"להבות חביבה" וב-25 ב"זאפה הרצליה".

וואו זה באמת ראוי להתפעלות כמה אתה מתמצא

וכמה השקעת... בראבו גם ממני! גם אני מפורום ירדנה, ואני לא חושבת שמתמצאת כמוך במה שהצגת כאן. מדהים!

אני ראיתי את ירדנה לראשונה על הבמה לפני 3 שנים ונשארתי מופעמת- מעבר לשירים ועיבודיהם המקסימים היא נשמעת נפלא, עוד יותר יפה בחי. אם תוכל איכשהו, מאד ממליצה לראות את המופע כי בתור אחד שכך מכיר ואוהב את שיריה חבל שתפספס תענוג כזה.

לגבי המצעד - לי אישית קשה ממש לדרג את השירים כך אחד אחד. יש כ"כ הרבה יפים ואהובים, וגם פחות אהובים אבל מתקשה לחשוב עליהם במונחים של דירוג
. כן אנסה להתייחס לאלה שבולטים לי במיוחד.

אה וכמובן שלא צריך להימנע מלכתוב בפורום

ירדנה רק כי אתה לא הולך להופעות/לא מחשיב את עצמך למעריץ אדוק. זה לא חובה ובטח לא תנאי כלשהו
כל אחד ורמה/סוג החיבור שלו למוסיקה/לזמרים... בקיצור אם אתה רוצה אתה מוזמן

feldman89

Well-known member
תודה לך תמר

אני אקח זאת בחשבון, אומנם נושאי השיחה שלי עם רוב חברי הפורום של ירדנה יכולים להיות שונים מאד אבל אולי זה סתם תירוץ וביישנות. אבל תודה בכל אופן זה מרגיע אותי! אני רק רוצה לציין שאני לא התכוונתי לחשוף בפורום ירדנה את מעשיי ואת המצעד בשביל להתפאר בעצמי ועשיתי אותו בשביל הכיף. אני גם מצביע בקביעות לשירים במצעדים בשנה האחרונה. תהני מהמצעד!

danashi

New member
ניתוח הבובה של גוגול

לפני כמה שנים שוחחתי עם דקלה על 'הבובה של גוגול' ולאחר מכן כתבתי את הניתוח הבא.

הנה הניתוח / פרשנות שלי לשיר "הבובה של גוגול", של יונה וולך, בביצוע ירדנה ארזי.

אגב, מצאתי את השיר הזה "הבובה של גוגול" כתוב בספר של יונה וולך והוא כתוב כך במקור:

שן, דובי, שן,
כתבתי שיר חדש
לדובי חום ישן.
שן, דבי, שן
איתך לי חם
דובי שלי חכם.
שן, דובי, שן
זה הבית שלך
ואני דובי שלי
שן, דובי, שן.
אתה עשוי מעור
ואני מזכרון שלי
שן, דובי, שן
ולי רטוב סתם
שן, דובי, שן
בשביל שנינו שן
ואני יעשה הכל
שן, דובי, שן.

והנה משהו מעניין שקראתי ברשת בתגובה לאיזשהו פוסט, :

"ידוע הסיפור גם על הבובה של גוגול – מכיר את השיר של יונה וולך ' שן, דובי שן'? שמו המקורי של השיר הוא 'הבובה של גוגול'. יוסף מונדי המחזאי סיפר פעם לוולך שלגוגול הייתה בובת מין עמה נהג לישון. וולך התרשמה מאד מהסיפור וכתבה את השיר המצחיק הזה, שאחר כך הולחן על ידי אריאל זילבר והושר בפסטיבל לשירי…ילדים. אהמ. חקרתי קצת את מקורות הסיפור של מונדי, והגעתי למסקנה שמונדי התכוון לסיפור (בדוי, כמובן) שכתב סופר איטלקי בשם לנדולפי, ובו תאר את עצמו מתארח אצל גוגול ואשתו הבלונית המתנפחת. סיפור מדהים לא פחות, אבל בדוי".

בקיצור, אמנם הסיפור הוא בדוי, אבל כנראה שההשפעה על וולך הייתה אמיתית, בלי קשר לכך אם הסיפור בדוי או לא בדוי. (מה שיכול בהחלט לפתח דיון פילוסופי שלם על מה זה 'בדיה' ומה 'אמת' ומה זה משנה בכלל? מה שנתפס כאמת הוא שחשוב.)

והנה עוד רעיון על מה מסמלת הבובה כאובייקט מיני: "בזקנתו קזנובה מואס כליל בנשים, ומקיים חיי אהבה מלאים עם בובת עץ. האהבה החד-צדדית של קזנובה משופעת בהיבטים נרקיסיסטיים. הבובה היא לא יותר ממיכל ריק המכיל את אהבתו, ורק את אהבתו".

והמשך-
יונה וולך כתבה שיר בתגובה, "הבובה של גוגול", שנתפס בטעות כשיר ילדים תם. הבלבול אינו מפתיע, שכן התרבות המערבית מכילה אינספור דוגמאות ליחס דואלי כלפי בובות. מחד, זהו צעצוע המייצג הנאות הקשורות בתקופת הילדות, נוסטלגיה של תום, מאידך, דווקא משום שהחפץ מייצג את זוך הילדות, נפתח כר נרחב לפרשנויות פסיכואנליטיות... יתכן, כמובן, שמונדי רק התבדח עם וולך. סביר שביסס את דבריו על קובץ סיפורים של סופר איטלקי ששמו טומאזו לנדולפי (1908-1979), שתורגם לאנגלית ב1963, ובו הופיע הסיפור "אשתו של גוגול" (למעוניינים, מצורף קובץ הקראה MP3)... בסיפור הוא מתאר ביקור שערך אצל גוגול ואשתו, בעת שחגגו את חתונת הכסף שלהם. על פי לנדולפי, אשתו של גוגול היא אישה בלונית (בובת מין מתנפחת) הבנויה בפירוט האנטומי הנשי הנכון, בגודל הנכון. הוא מתאר אותה כחושנית למדי. למען הסר ספק, גוגול עצמו חי בין השנים 1809-1852.
(מה שאומר שבתקופה שבה חי לא המציאו עדיין את הפלסטיק! )

מהלך הניתוח שלי כולל כמה שלבים - קודם ההבנה של מהי המשמעות של הבובה בכלל, ואחר כך לעשות מהלך כפול. גם להבין מה היה אותו הדבר שקסם ליונה וולך בסיפור שסיפרו לה, הדבר המהותי שהביא אותה לכתוב את השיר. ומתוך זה, מהו הדבר שחיבר את ירדנה על אותה מהות. וזאת, בהתאם לתקופה, שאר השירים, ה'אקלים' שהיה סביבה באותה תקופה וכמובן – האינטרפרטציה של הביצוע.

הבובה: הבובה תמיד זמינה, תמיד פסיבית, משמשת ככר השלכה אידאלי של רגשות, רצונות, תשוקות. אפשר לעולל לבובה כל מה שרוצים, בובות סופגות הכל בשתיקה סבלנית וכנועה. היא עושה מה שרוצים שהיא תעשה.

אוקיי, אז וולך שמעה סיפור - פיקטיבי או לא, לא משנה - על אדם בוגר (בניגוד לילד) שניהל חיי זוגיות מלאים עם בובה מתנפחת. הקטע המיני הוא המשני לדעתי, היא הייתה 'אשתו' על פי הסיפור. המקסים בבובה הזו, שמאפשרת אהבה חד צדדית. הוא מלא באהבה הזו, אפילו תשוקה, אבל הבובה סופגת הכל בלי להגיב. זה מספק צורך נרקסיסטי, במובן הזה שהיא רק שלו, והיא הופכת בשבילו לכל מה שהוא רוצה. אין לה רצון משלה.

(הערת ביניים בקשר לעצמי, שיכולה להסביר למה הכוונה : כשקראתי את הסיפור הזה על הבובה וחשבתי מה היא מסמלת, והבנתי מה 'הדליק' את וולך בסיפור, היה לי חיבור מאד חזק דווקא לרגש שלי היה כלפי ירדנה רוב הזמן. (ואני בכוונה כותבת בלשון עבר, כי זה הרבה יותר קל. וירדנה גם לא הייתה האובייקט היחיד של רגשות מסוג זה מבחינתי). העניין הזה שאהבתי אותה, שדיברתי אתה, כתבתי לה מכתבים, התרגשתי מלראות אותה וניהלתי מערכת יחסים שלמה ומלאה אתה, כאשר בפועל - רוב הזמן לא באמת פגשתי אותה ודיברתי אתה, והתשובות והתגובות שהיו לי ממנה לא היו מאד תכופות. עם זאת, מערכת היחסים הזו התנהלה כל הזמן. הרי לא היה יום שלא הייתי חושבת עליה.
בקיצור, לא רק שמה שהניע אותי והזין את מערכת היחסים הזו, היו המחשבות והדמיונות שלי ואני בעצמי, בצורך הנרקסיסטי שלי להרגיש אוהבת, נותנת מתרגשת וכדומה...ומספיקה הייתה 'מתיחה' קלה של המנגנון, נגיד תגובה אחת קטנה, הופעה או ראיון או שיכתבו עליה משהו בעיתון, וכבר המערכת הייתה ממשיכה לפעול והייתה מזינה את עולמי הרגשי. שלא לדבר על כך, שבהעדר הנוכחות שלה והצורך בקבלת חיבוק, הייתי משתמשת בשמיכה שהייתי מחבקת ומדמיינת שזו היא. הייתי מדברת אל אותה שמיכה שעוטפת כרית, הייתי מנשקת את אותה שמיכה, הייתי מקיימת דו-שיח מלא וכמעט מספק עם אותה 'שמיכה'/ בובה...לא ירדנה, אלא בדמותה.. אותה 'בובה בדמותה' עשתה כל מה שאני רציתי שירדנה תעשה או תגיד או תגיב...)

ובחזרה לוולך.
וולך התלהבה מהנרקסיסטיות הזו לדעתי. שאפשר להשליך הכל על הבובה וגם להכיל אותה.
מה שמעניין ולא שמתי לב אליו עד עכשיו, זה שהדובי הוא גם הדובר. הם היינו הך. זה לא רק הדובר שר לדובי או על הדובי. זה כתוב שחור על גבי לבן: "ואני דובי שלי".
אני הדובי.
זה הבית של הדובי
הדובי יישן בשביל שנינו
אני אעשה הכל בשביל שנינו...
ועוד משהו - הדובי לא עשוי מסמרטוטים ולא מבד! הדובי עשוי מעור!!! מתי ראיתן דובי שעשוי מעור וישנים אתו ? זה נשמע לא כל כך נח ולא כל כך נעים... הדובי עשוי מעור! ואני- מהזיכרון שלי (הדובי הוא הגשמי, ואני הרוח).
(ודיקלה הוסיפה בעניין זה – 'עור' זה חומר שהיה לו גלגול קודם, שבו עטף משהו חי! )

חוץ מזה שגיליתי עוד משהו שמפריע לי ולא יודעת איזו משמעות לתת לו. על פי הכתוב בשיר (המודפס) הדובר אומר "ואני יעשה הכל", וזה אמור להיות מבחינה דקדוקית "ואני אעשה הכל", בגוף ראשון עתיד. יעשה זה גוף שלישי עתיד. מה זה אומר שזה כתוב בצורה של גוף שלישי? האם זה כי זה נכתב במישלב (צורת התבטאות) של ילד?? או שזה ערבוב מכוון של גוף ראשון עם גוף שלישי? אני = הוא. אני = דובי

בשיר עצמו, אגב, מלבד שתי המילים על לי רטוב סתם, אין איזכור נוסף למעשה מיני כלשהו. השיר הוא על חיבור רגשי, תמיכה, התחלקות , קרבה שיוצרת חום, כתיבת שיר לדובי (שיר חדש לדובי ישן, אולי גם בזה יש משהו...). דובי שלי - בעלות על הדובי.

ועכשיו ל'אקלים' ולביצוע:
השיר הזה, עד כמה שלא סבלתי אותו, נמצא באלבום "אנשים זרים", שמרגע שיצא היה לי ברור שהוא האלבום הכי אישי שירדנה עשתה עד אז. הבחירה בשירים רבים של משוררים וביצועים מדויקים, שימוש בנושאים חוזרים, מעידים שהייתה חשיבה מעמיקה על התכנים. בעניין 'הבובה של גוגול' לא הצלחתי להאמין שיש שם משהו עמוק. אבל כשלרגע אני מסירה את המחסומים ומנסה להיות אדישה לסלידה שלי מהשיר, אז הרי לא הגיוני שבתוך אלבום כל כך מחושב תהייה כזו 'יציאה' בלי שתהייה לה סיבה.
רבים מהשירים מתייחסים מכל מיני זוויות לחוויות של: ניכור, זכרונות וילדות, תהליכי השתנות, התגברות על קשיים – כשלונות והצלחות, מהלכים אמיצים (והיא שתקבע את גורלו אם לחיות או למות בארמון הקרח) והתייחסות לתחושות קשות ופחדים (ואולי אני אבודה, פתאום אני נעשית אדם פחדן, שכח ממני כי אינני). בקיצור, מדובר באוסף של שירים לא פשוטים ומאד אמיצים. ירדנה עשתה כל חייה מהלכים אמיצים, כמו לשיר את 'הביתה', אבל אף פעם לא קיבלה על כך קרדיט ("למה לא קיבלתי מחמאות על גבורתי?"). התייחסו אליה בשנות השמונים כאילו היא פלסטיק, מוצר, לא באמת זמרת או יוצרת בעלת עומק שיש לה מה לומר ולהגיד. נראה לי שירדנה נסחפה קצת בעצמה בתוך הקונספט הזה, בתוך עומס העבודה, לא התעמתה עם התדמית הזו רוב הזמן, אף על פי שידוע לי שהתדמית קוממה אותה. היא מעולם לא הייתה 'בובה' כזו, אבל הדמות שלה הייתה כזו בעייני מבקרים ובעייני חלקים בציבור, ואותה דמות לא הייתה יכולה 'לרדת מן החוטים".

ולגבי הביצוע של ירדנה ל'בובה של גוגול'
השורה הזוו בעלת הקונוטציה המינית (ולי רטוב סתם), הופכת למשהו הרבה יותר מפורש ומשמעותי בשיר בביצוע של ירדנה, הכולל אנחות לכל אורך השיר, כבר מהבית הראשון. אבל שימו לב, שעל פי אופן השירה לא נראה כל כך שהיא ממש נהנית... אלא נראה שמדובר

למעלה