סבבה, תשתף, אבל בוא נהיה הוגנים:
חזרה ממצב שינה זו הגדרה.
נכנסים ל-System Settings->Brightness and lock ומסמנים Off על ה-Lock.

אין פשוט מזה.

אגב, למיטב זיכרוני, ב-Windows זה כבר מזמן ברירת מחדל.
MS עבדו קשה כדי ש-Windows תתאים לארגונים וחברות גדולות, ובמקומות כאלה לנעול את המחשב כשלא נמצאים לידו זו חובה.
(בחברה שאני עובד בה הדבר נאכף מרחוק ע"י מדיניות שקובע מנהל הרשת, ואני כמשתמש לא יכול לבטל את זה)

אם אתה רוצה באמת להתרשם מלינוקס ולהבין את המערכת, אתה צריך קודם כל לצאת מהראש של Windows ולהיכנס לראש של לינוקס.

לינוקס נבנתה מראש עם מורשת של מערכות מרובות משתמשים, ומנגנוני הגנה בהתאם.
Windows, עד גרסת NT שלה, יצא מנקודת הנחה שיש משתמש אחד על המחשב, ושהמחשב גם לא מחובר לעולם החיצון, אז אין בעיה שהמשתמש יעשה מה שהוא רוצה מתי שהוא רוצה.

היום אנחנו חיים בעידן האינטרנט, והדברים לא פשוטים כ"כ.
MS נלחמה רבות בין להפריד רשויות ולאבטח את המערכת לבין לשמר תאימות הן לתוכנות ישנות והן להרגלים של המשתמשים.

אם יצא לך להשתמש ב-Windows Vista אתה וודאי זוכר את החלונות הקופצים הבלתי פוסקים ששאלו אותך "האם אתה זה באמת אתה ואתה בטוח שאתה רוצה לעשות את מה שאתה מנסה לעשות?"

זה נקרא UAC.

הבעיה כאן היא פשוטה: מה שאתה בתור משתמש אנושי יכול לעשות אוטומטית ובלי ססמה, כך גם כל תוכנה שרצה על המחשב בלי ידיעתך (כולל משהו שירד מאתר אינטרנט בלי ששמת לב) יכולה לעשות בשמך.

וזו הסיבה העיקרית שיש כ"כ הרבה נוזקות בחלונות, החל מכאלה שמפציצות בפרסומות, ודרך כאלה שמצפינות לך את הקבצים ודורשות כופר.

לא סתם אומרים "בלינוקס זה לא היה קורה".

כל הפעולות שרשמת למעט מצב שינה הן פעולות שמשנות או יכולות לשנות את המערכת.

אתה יכול לצפות בתיקיות וברוב קבצי המערכת בלי ססמה, אבל לא תכול לכתוב לשם או לשנות את הקבצים.
כל פעולה ב-terminal שדורשת sudo היא פעולה שכותבת או מזיזה קבצים במערכת הפעלה. אחרת ה-sudo מיותר.

דווקא נושא הדרייברים הוא נושא מאוד מעניין:
מצד אחד, כל יצרניות החומרה מספקות דרייברים ל-Windows אבל לא כולן תומכות בלינוקס.

מצד שני, ב-Windows אם החברה לא מספקת דרייבר לגרסת Windows שיש אצלך, או שהדרייבר לגרסת WIndows שלך פגום, אתה בצרה!

בלינוקס לאומת זאת, כמעת תמיד תוכל למצוא דרייבר חלופי בקוד פתוח, או מישהו שעשה patch לדרייבר הרשמי אם הוא בקוד פתוח, ותיקן את הבעיה שהיית.
זה לא יהיה קל ופשוט, אבל אם מדובר בחומרה שעולה יותר מכמה גרושים, זה עדיף ממצב ב-Windows שמחייב אותך ללכת לקנות חומרה חדשה.

אני יכול לספר לך כמה סיפורים משתי המערכות על התעסקות שלי עם דרייברים, אבל ההודעה הזו כבר ארוכה מספיק.

אסיים בענייני טרמינל ומצב בטוח:
1. אם תוכנת הטרמינל הגרפית לא עולה, אפשר לעבור ל-"קונסולה טקסטואלית" ע"י לחיצה על Alt + Ctrl + F1. זה יביא אותך למסך שכולו טקסט, אבל עובד כמעת בכל מצב.

2. כדי להיכנס למצב בטוח, ולתפריט תיקון ודיאגנוסטיקה שמגיע עם המערכת, אתה צריך ללחוץ esc מיד אחרי שהמחשב מתחיל להעלות את המערכת (אחרי מסך ה-BIOS).
זה יפתח לך תפריט של מנהל האתחול, GRUB, ושם יש אופציות "לעלות רגיל", "לעלות במצב בטוח", "להיכנס לתפריט תיקונים" ו-"להריץ בדיקת זיכרון".

די דומה למסך ש-Windows זורק אותך אם לא יצאת מסודר מהמערכת.

בעניין הפונטים, מעולם לא נתקלתי במישהו שרצה להחליף את כל הפונטים, באופן גורף, במערכת הפעלה.
לא ב-Windows ולא בלינוקס.

אני די בטוח שזה אפשרי בלינוקס, אבל כאן כבר לא אוכל לעזור לך בניסוי אם תרצה להמשיך בו.

אה, ודבר קטן אחרון:
אתה יכול לקבוע ססמה ריקה דרך פקודת מסוף. הכלי הגרפי לא אוהב את זה.
אבל, אם אתה מוכן להשקעה חד פעמית, יש גם אופציית ביניים יותר בטוחה:
אתה יכול להשאיר ססמה, אבל לקבוע שפעולות מסוימות שדורשות sudo ובוצעו בלי דרישת ססמה.

הנה הסבר ראשוני קצר לשני הדברים:
https://askubuntu.com/questions/281074/can-i-set-my-user-account-to-have-no-password

בגדול, ההתרשמות השלילית שלך היא תוצאה של ניסיון לשים מערכת מודרנית שמכוונת למשתמש הפשוט על חומרה ישנה שדורשת התעסקות בקרביים של המערכת.
לא התנסית בשימוש בלינוקס, אלא יותר בפתרון תקלות.

בפועל, בגלל הרב שימושיות של לינוקס והיכולת להתאים הכל לכל גחמה של המשתמש, הנוחות שלה עולה בכמה רמות על זו של Windows, ברגע שמבינים מה רוצים ופועלים בהתאם.