מקורות לביזנטיון

far from abyss

New member
מקורות לביזנטיון

יש לי מספר שאלות לגבי המקורות שיש לנו לתקופת קיומה של ביזנטיון ראשית, האמת המקורות הראשוניים לתקופה רבים? כלומר, האם אפשר לומר ששרד הרבה חומר שמעניק לנו מבט מעמיק באמת לתהליכים שהתרחשו. אני יודע שבימי הביינים המוקדמים באופן כללי המקורות הם די מוגבלים ומועטים, אבל מה לגבי המאות העשירית עד השלושה-עשרה? ומי מכם שמתעמק בתקופה, יש איזה מקור משני שמומלץ לקרוא? ספר באנגלית או בעברית? (אני בספק אם יש ספרים מעמיקים בעברית, אבל באנגלית ידוע לי שלא חסר). תודה :)

הרי לך

הנה לך לינקים מאתר אונ' נוטר-דאם, לינק המכיל מבחר מקורות ראשוניים ומשניים העוסקים בתחומם השונים של החברה וההיסטוריה הביזאנטית, כגון אמנות, חוק, גאוגרפיה, כתבי יד וכו': http://www.library.nd.edu/byzantine_studies/bibliography.shtml והנה לך לינק לאתר ובו מבחר מקורות ראשוניים מתורגמים לאנגלית: http://www.fordham.edu/halsall/byzantium/alltexts.html דאנטה

ihtiyar

New member
עצה ידידותית

אם ברצונך לרכוש ספרים בנושא הביזנטים, כדאי לבקש מאנשים הנוסעים לאיסטנבול להכנס שם לאחת החנויות הרציניות. יש להם מבחר גדול, מתעדכן ו...זול יותר מאשר בארץ. השנה, למשל, רכשתי את הספרים החדשים-יחסית האלה הקשורים לתקופה הביזנטית: # The Fourth Crusade - and the sack of Constantinopole מאת Jonathan Phillips על נפילת קונסטנטינופוליס והאימפריה לידי ונציה ב-1204 # Byzantium and the Crusades מאת Jonathan Harris. בנושא הזה כדאי (חובה, למתעניינים בנושא) לקרוא את כתביה של אנה קומננה # Constantinopole - The last great siege, 1453 מאת Roger Crowley על נפילת קונסטנטינופוליס בידי מהמת הכובש והפיכתה לאיסטנבול העוסמנית. # Theodora - Empress of Byzantium מאת Paolo Cesaretti. רצוי לקרוא את הספר הזה אחרי שקוראים את The secret history מאת פּרוֹקוֹפּיוּס (תרגום לאנגלית בהוצאת Penguin classics) כקורא חובב לחלוטין, לא רכשתי ספרים פרטניים יותר כגון אודות קונסטנטינוס ה-9, הקיסרית זואי (Zoe) וכד' בכלל, יש שם מבחר ספרים גדול אודות מסעי הצלב, התקופה העוסמנית, המזה"ת ועוד - הלוואי עלינו חנויות כאלה ומחירים כאלה....

Y. Welis

New member
בעברית יש את ספרו של גרייבס על בליסאריוס

שיכול לספק רקע התחלתי סביר. הבעיה שהוא קיים רק בספריות.

במידה ואתה מוצא עצמך בת"א,

גש לספרייה ע"ש סוראסקי בקמפוס אונ' ת"א, וחפש את הספרים העוסקים בהיסטוריה ביזאנטית. בחוג להיסטוריה מלמד ד"ר אבשלום לניאדו, אחד מן הובדדים שעוסק בהיסטוריה ביזאנטית, ומן הסתם הוא דאג להזמין ספרים שונים על נושאים שונים הקשורים להיסטוריה ביזאנטית. (ד"ר לניאדו בואפן אישי, חוקר את התקופה המוקדת של ביזאנטיון, בין המאות הרביעית לשמינית למנייננו). אצלנו בספריית אונ' בן-גוריון, אין מבחר רב למדי של ספרים העוסקים בהיסטוריה ביזאנטית, אלא יותר ספרים העוסקים בארכיאולוגיה ביזאנטית, במיוחד בארץ ישראל. דאנטה

far from abyss

New member
האמת שנרשמתי לקורס מונוגרפי עם לניאדו

שעוסק בהיסטוריה ביזנטית, אבל עם איך שהשביתה הזו נמשכת, נראה לי שכבר בסימסטר הזה אני לא אזכה ללמוד אותו... וצודק שבספרייה המרכזית של האוניברסיטה יש ספרים מצוינים, במיוחד ה-Oxford Dictionary of Byzantium ב-3 כרכים, שזה אחד החיבורים הכי מקיפים שיצא לי להיתקל בהם, בכלל חיפשתי על הרבה פילוסופים ותיאולוגים ביזנטיים שהוזכרו ב-ODB באינטרנט ובמקורות אחרים ולא מצאתי כמעט מידע, הנושא הזה באופן כללי פחות מסוקר מנושאים אחרים... ihtiyar - תודה רבה על ההמלצות, לצערי אין לי קרוב שנוסע לעיתים תכופות לתורכיה, אני אולי אקרא כמה ספרים של גרייבס, למרות שהבנתי שהרומנים שלו לא מדויקים היסטורית.

בנוגע ל-ODB

חיבור זה, יחד עם המקביל שלו על העולם הקלאסי, the oxford classical dictionary, מהווים נקודת פתיחה ביבליוגראפית לכל נושא, מכל תחום. בסופו של כל ערך, מצוייה ביבליוגראפיה (מקורות ראשוניים ומשניים), ומשם הדרך פתוחה בפניך לביבליוגראפיה שלימה. אגב, נסה לחפש מידע גם במילון -the dictionary of the middle ages, בעריכת Strayer J. R. גם שם תוכל למצוא מידע רב על ביזאנטיון, הקשור יותר לאירופה היבשתית. דאנטה

far from abyss

New member
אני מעיין בו די הרבה

אבל האמת שאני עדיין די בור ועם הארץ בכל הנושא, ואני צריך לקרוא כמה ספרי יסוד קודם לפני שאתמודד עם חיבור כמו ה-ODB שנראה לי מותאם יותר למתקדמים. בכל אופן, תודה רבה לך על כל הידע השימושי :)

ihtiyar

New member
שני ספרי יסוד כלליים

History of the Byzantine State מאת אוסטרוגורסקי (George Ostrogorsky) שנכתב לפני למעלה מ-50 שנה A Short History of Byzantium מאת John Julius Norwich ששלושת חלקיו פורסמו מ-1988 עד 1995. (אפשר להשיג את שלושת הכרכים בנפרד, בהוצאת פינגווין)

Y. Welis

New member
יש את נורוויץ גם בכריכה רכה במחיר סביר

או שלפחות היה לפני כמה שנים. היתה גם פעם כוונה לתרגם אותו, אבל כבר מזמן אין סידרה של ספרי היסטוריה על התקופה. עוד מהספריה - בכרכי ה'תולדות הציווליזציה' של דיוראנט, יש כמה וכמה פרקים על ביזנטיון (זכורים לי הרבה ציטוטים מ-אמיאנוס).

far from abyss

New member
צודק, בכרך 4 של תולדות הציבליזציה הוא סוקר

את המאות ה-2 עד ה-12 נדמה לי. יצא לי לקרוא מזמן רק את הגרסה המקוצרת של תולדות הצביליזציה בעברית, אבל רעיון לחפש אולי את כרך 4 המלא בסידרה.

ihtiyar

New member
אם ברצונך להנות הנאה צרופה,

אמליץ על שני ספרים שנכתבו ע"י היסטוריונים בני התקופה. הראשון, ספרו המפורסם של פרוקופיוס The Secret History על יוסטיניאנוס ותיאודורה. ספר מלא הומור וציניות, קטעי רכילות צהובים וחטטנות אכזרית. כשקראתי את "אופקים אדומים" של פאצ'פה (אודות הזוג צ'אושסקו) לא יכולתי שלא לחשוב במקביל אודות ספרו הנ"ל של פרוקופיוס. הספר השני הוא של מיכאל פסלוס, אדות שליטי ביזנטיון במאה ה-11 מבאזיל ה-2 עד מיכאל ה-2. בספר משולבות עדויות אישות של המחבר שהיה עד לחלק מהמאורעות, קטעים אוטוביוגרפיים שלו, וניתוח אופיים של השליטים. שני הספרים קריאים מאוד

ihtiyar

New member
אם בספרות יפה עסקינן,

אז בנוסף ל-הרוזן בליזריוס של רוברט גרייבס (תרגום אהרון אמיר) העוסק בתקופת יוליאנוס ותיאודורה, שאותו אפשר להשיג אולי גם בצומת-ספירם, אפשר לקרוא גם את המלאך השחור של מיקה ולטארי (תרגום אהרון אמיר, ולבלוע את הרוק במבוכה כשקוראים חלק מתרגום שמות אנשים ומקומות) הדן בנפילתה של הטימפריה הביזנטית והכיבוש העוסמני, ולמי שאוהב תרגומים ארכאיים, שווה לחפש את 2 הכרכים של יוליאנוס הכופר מאת דימיטרי מרז'קובסקי (תרגום י. רבינוביץ', הוצאת מִצפֶּה)

למעלה