מקורות לביזנטיון

שאלה לגבי היחס לביזנטיון כהמשך ישיר של רומא

שאלה: עד כמה יש התייחסות או מודעות אצל הסטוריונים ובספרי ההסטוריה לכך שביזנטיון היתה בעצם המשך ישיר של המדינה הרומאית ? לקח לי באופן אישי הרבה שנים עד שנפל לי האסימון והבנתי שהאימפריה הביזנטית היתה בעצם המשך ישיר של המדינה הרומית, וה"ביזנטים" עצמם גם ראו עצמם, כמובן מאליו, כרומאים. בעוד שרומא נפלה לידי הברברים וזה היה סוף המדינה הרומית במערב הים התיכון הרי שבמזרח הים התיכון המדינה הרומית התקיימה ברציפות מעוררת הערכה בערך אלפיים שנה, עד שהיא נפלה סופית לידי הטורקים בשנת 1453, שזה כבר הרבה יותר קרוב לימינו מאשר לעת העתיקה.
 

ihtiyar

New member
../images/Emo8.gif

אילו היית צועד ברחוב בקונסטנטינופוליס במאה החמישית או התשיעית, למשל, ושואל את העוברים והשבים אם הם ביזנטים, היית נתקל במבט מלא תמיהה. המושג "ביזנטי" לא היה מוכר להם כלל. הם הגדירו עצמם כרומאים. המושג "ביזנטי" המוכר לנו היום, נכנס לשימוש במובן זה רק בשלהי המאה ה-16
 
לעניות ידיעתי המונח הומצא הרבה יותר מאוחר

במאה ה19 The Byzantine Empire or Byzantium is the term conventionally used since the 19th century to describe the Greek-speaking Roman Empire of the Middle Ages,
 

ihtiyar

New member
עם כל הכבוד (שאין לי, לפי שעה) לויקיפדיה...

המונח "ביזנטיון" כפי שאנחנו משתמשים בו היום, החל בשלהי המאה ה-16. העיר ביזנטיון נקראה על שמו של ביזאס ממגאראס (Byzas the Megarian) שהקים את האקרופוליס הקדום (667 לפנה"ס) במקום בו נמצאת היום כנסיית "החכמה הקדושה" (איה סופיה, Hagia Sophia), וזה היה שמה עד שהפכה להיות קונסטנטינופוליס.
 
גם הבריטניקה ומקורות אחרים

טוענים שהשימוש במונח האימפריה הביזנטית החל במאה ה19. אין עוררין על כך שזה היה שמה הקודם של קונסטנטינופול
 

ihtiyar

New member
במבוא לספרו הקלאסי,

מפרט אוסטרוגורסקי את השתלשלות המחקר אודות ביזנטיון, והוא רושם שמות ספרים שנכתבו במאות ה-17 וה-18 ובשמם מופיעה המילה ביזנטיון כשימושה המקובל היום (הן בתחום ההיסטורי והן בתחום האמנותי). ליתר ביטחון בדקתי גם בלקסיקון הגדול של Random House ובו מצויין בפירוש שהמונח נכנס לשימוש בין השנים 1590 ל-1600 (תמונה)
 

far from abyss

New member
אני אישית חושב

שהדיכוטומיה הזו שהתפלגה במחקר ההיסטורי בין רומא לביזנטיון נובעת מהפילוג התרבותי שהיה בין שני האיזורים האלה. במיוחד השימוש הבלעדי ביוונית שנעשה במזרח, עד שהם כבר התחילו לראות את הלטינית כשפה של "ברברים וסקיתים" כמו שתיאר אותה הקיסר ניקופורוס. ושלא ניכנס גם לפילוג הכנסייתי שחידד עוד יותר את הבדלי התרבויות, שהוא לדעתי הגורם שיעצב את הדיכוטומיה הזו בצורה הכי עמוקה בתודעה. אבל אינני בקיא מספיק וכמובן שאלה רק סיבות חלקיות ואולי אף לוקות בחסר, אך זו דעתי נכון לרגע זה. מה שנכון שהמונח "ביזנטי" הוא מונח שנטבעה במחקר ההיסטורי המודרני. גם האוכלוסיה דוברת היוונית בקונסטנטינופול תמיד זיהתה עצמה כרומאית, וגם אויביה, כולל השבטים התורכים, הכירו וזיהו אותם בשם זה.
 

Y. Welis

New member
וגם אחרי כן, אם תהיה מוכן לקבל את נישואי אחת

מבנות הקיסר של ביזנטיון לנסיך מוסקבה כהעברת כתר רשמית, לצארים הרוסיים.
 

far from abyss

New member
כן, הרוסים תמיד ראו עצמם כ"רומא השלישית"

והחלום להשיב את קונסטנטינופול לידיים נוצריות (אורתודוקסיות) קדח במוחם של חלק מהצארים. (וגם של קתרינה הגדולה)
 
למעלה