ועדה וגרידה ומה שאחרי
אז בהנחה שפניכם אכן להפסקת הריון, מנסה לשתף ממה שאני יודעת על התהליך.
יצא לי מאוד ארוך, ועדיין אני בטוחה שיש דברים שפספסתי.
ועדה להפסקת הריון
בדרך כלל מורכבת מרופא או שניים, אחות, עו"ס ולפעמים עוד אנשי צוות.
בכל בי"ח התהליך שונה, אבל בכולם יש טופס מאוד גדול שממלאים ובו פרטים עלייך, על העבר המיילדותי שלך, על מהלך ההריון הנוכחי והממצאים שבעקבותיהם אתם בוחרים להפסיק את ההריון.
סביר להניח שישאלו אתכם האם אתם מבינים את הממצאים. מטרת השאלה איננה להכאיב לכם, אלא לוודא שאתם שלמים עם ההחלטה (ככל שניתן להיות שלמים עם החלטה לסיים הריון רצוי).
במקרה שלך ייתכן שיעשו לך US על מנת שהצוות של הועדה יווכח בממצאים. אצלי לא היה US כי לא מדובר בממצא שיש לו ביטוי נראה לעין.
הועדה היא גם המקום שלכם לשאול שאלות שעדיין לא ברורות לכם, להציג בקשות או רצונות. כדאי להגיע עם רשימת שאלות כתובה, מפני שבזמן אמת הרבה פעמים שאלות שחשובות עלולות להישכח.
כדאי להגיע לועדה עם הרבה טישו, מים ואולי גם מעט אוכל למקרה שהתהליך מתארך. הועדה הראשונה שלנו ארכה כמעט 3 שעות (הרבה המתנה לפני כל מפגש עם אנשי הצוות) ולא התכוננו מראש מבחינת אוכל ומים.
גרידה
מסייגת ומציינת שלא עברתי גרידה בשבוע 16-17, אז אני לא בטוחה בכל הפרטים.
בדרךך כלל מהרגע שאת מגיעה לביה"ח ועד שאת יוצאת עוברות כ4-5 שעות. יש הרבה שלבים של המתנה. כדאי שהבעל יגיע עם אוכל ותעסוקה לזמן שבו את בחדר הניתוח ובחדר ההתאוששות.
גם לגרידה אפשר להגיע עם רשימת שאלות ובקשות לצוות הרפואי.
לדעתי גרידה בשבוע כזה מחייבת הכנה של צוואר הרחם ע"י למינריות - אצות שמרחיבות את צוואר הרחם כדי שהוא לא ייפגע במהלך הגרידה.
האצות מוחדרות ע"י רופא, יחד עם ספוגיות רטובות. הנוזל גורם לאצות להתנפח ובכך נוצרת ההרחבה של צוואר הרחם.
החדרת הלמינריות עשויה להתבצע ערב לפני הגרידה. לדעתי רוב הנשים נשלחות הביתה ללילה, אבל היו כמה שנשארו לאשפוז (עברתי פעם אחת החדרה של למינריות, אבל זה היה שעתיים לפני גרידה בשבוע 13).
יש נשים שעוברות את ההחדרה בקלות, אבל ההחדרה עלולה לכאוב ואפילו לכאוב מאוד. ממליצה לבקש אופטלגין נוזלי כחצי שעה לפני ההחדרה.
ייתכן שחוץ מהלמינריות תקבלי גם ציטוטק. מדובר בכדורים שניתנים בכמה אופנים שונים, אבל בסופו של דבר המטרה שלהם היא ליצור התכווצויות של הרחם (צירים) והרחבה של צוואר הרחם. תופעות לוואי נפוצות שלהם הן רעידות חזקות בכל הגוף, בחילה, שלשול ועליית חום זמנית. אם תקבלי ציטוטק, זה כנראה יקרה כשעתיים לפני הגרידה.
לגרידה את תתבקשי להגיע בצום (בדרך כלל 8 שעות), ללא איפור, ללא לק וללא תכשיטים (מומלץ להשאיר את התכשיטים בבית. גנבים מאוד אוהבים בתי חולים).
בדרך כלל יש קבלה לגרידה שמתבצעת ע"י אחות, האחות תשאל אותך מספר שאלות בסיס, תמדוד לחץ דם וחום ותיתן לך חלוק, כובע וגרביים של חדר ניתוח.
בשלב מסויים תתבקשי לחתום על כל מיני טפסים שבהם את מאשרת שהוסברו לך הסיכונים של הגרידה. חלק מהדברים שמופיעים בטופס עלולים להיות מפחידים, אבל הם מופיעים שם כי הם קרו (וככל הנראה יותר מפעם אחת). אני תמיד מעדיפה לדעת את כל הסיכונים.
כנראה שבשלב מסויים תישאלי ותתבקשי לחתום על טופס שמתייחס לקבורת העוברית. ממליצה לבקש שבעלך יהיה נוכח במעמד הזה ולדעתי אתם יכולים לשאול על כך במהלך הועדה (היתה כאן מישהי שהותקלה עם הטופס הזה בחדר הניתוח, כשבעלה מן הסתם לא נמצא בחדר). ב-3 ההפלות היזומות אנחנו בחרנו שביה"ח יטפל בקבורה.
לפני הכניסה לחדר הניתוח, המרדים יגיע לדבר איתך. מנסיון של יותר מדי הרדמות, למדתי לבקש שהמרדים ייתן לי זופרן נגד בחילה - החומר של ההרדמה עלול לגרום לבחילה במהלך ההתאוששות.
בחדר הניתוח קר, ממש ממש קר.
המיטה בחדר הניתוח היא מיטת מתכת עם משענות לרגליים. את הרגליים מהדקים אל המשענות בעזרת רצועות, על מנת שלא תבעטי בטעות בצוות בזמן שאת מורדמת.
ביד אחת ישימו לך מד לחץ דם שמתנפח מעצמו כל כמה דקות.
ביד בשניה יפתחו לך וריד על מנת להחדיר חומר הרדמה ואנטיביוטיקה (שתמיד ניתנת לוריד בתהליך כזה).
הגרידה אורכת לרוב כ10-20 דקות.
בשלב הבא את תתעוררי בחדר ההתאוששות. ההתעוררות וההתאוששות תלויות בהמון גורמים ומשתנות מאישה לאישה ומהרדמה להרדמה. רוב הנשים משוחררות אחרי כשעתיים. במהלך השהות בחדר ההתאוששות את יכולה לבקש סיוע מהאחות. ברוב בתי החולים מספקים למטופלת המתאוששת תה מתוק ומבקשים ממנה לעשות פיפי על מנת לוודא שהכל תקין. לצערי רוב חדרי ההתאוששות משותפים לגרידות ולניתוחים קיסריים, אולם התינוקות לא נמצאים בחדר ההתאוששות.
בחלק מחדרי ההתאוששות יש מפוח אויר חם - המצאה גאונית שנראית כמו שואב אבק תעשייתי, רק שבמקום לשאוב אויר, הוא מוציא אויר חם ועוזר להרפיית השרירים ולהתאוששות אחרי הקור בחדר הניתוח. בבתי החולים שבהם הוא קיים, תמיד ביקשתי שיחממו אותי.
עניין הגודש וכדורי הדוסטינקס למניעתו, שנויים במחלוקת. יש רופאים שטוענים שבשבועות כאלה אין גודש ולא מוכנים לספק מרשם. דוסטינקס יעיל למניעת היווצרות החלב כשהוא נלקח לאחר הפסקת ההריון, סמוך ככל שניתן למועד ההפלה (עד 24 שעות). בלקיחה מאוחרת מ-24 שעות לאחר ההפלה, הוא נועד להפסקת ייצור החלב. בעלון לצרכן מופיעות תופעות לוואי מלחיצות, אבל אחרי שתי הפלות שבהן היה לי גודש ולקחתי את הכדורים כדי להפסיק אותו, בהפלה האחרונה לקחתי אותם כ-12 שעות אחרי ההפלה ולא היה לי גודש.
ממליצה לארגן מרשם ולקנות עוד לפני ההפלה (2 כדורים עולים כ-5 ש"ח), ולכל היותר לא להשתמש בהם.
אחרי גרידה אסור להשתמש בטמפונים, כדי לאפשר לדם לזרום החוצה ולא ליצור זיהום ברחם.
כדאי להכין מראש מלאי של תחבושות עבות במיוחד (כמו אחרי לידה) לימים הראשונים. כמות ומשך הדימום משתנה מאישה לאישה ומהפלה להפלה, אבל בעקרון מצפים למגמת הפחתה ולהפסקת הדימום עד שבועיים מהגרידה.
אם אני לא טועה, בשבוע או שבועיים אחרי הגרידה יש להימנע מרחצה בבריכה, ים ואמבטיה.
על אף הפירוט והאורך, מזמינה אותך לשאול אותי ואת האחרות כל שאלה שלא ברורה לך, נשמח לעזור מנסיוננו.