מרק שעועית של ג'קי

מרק שעועית של ג'קי

נתקלתי בו בשידור (https://www.youtube.com/watch?v=cs5lGWUqSOg
החל מ-07:47)
פשוט ומהיר להכנה. לטעמי ראוי לבשל את השעועית קצת יותר זמן מהנאמר. גם כמות התיבול גדולה לכמות המרק. אבל...יצא טעים.
שידרוגים:
1. הוספתי בצל
2. הוספתי כמה חתיכות עצם עגל עם מח עצם.
מרק שעועית צריך משהו מעושן (בשר). אפשר להוסיף גם רוטב BBQ, שמכיל טעמים מעושנים.
באופן מפתיע, המרק טעים יותר אחרי לילה או 2 במקרר. הוא מסמיך ומאוד משביע.

מומלץ בחום.

מיכי 10

Member
תודה, מיכאל! הנאה צרופה לראות את הבישול של ג'קי

בקישור שהבאת.
צפיתי מרותקת, ומיד אשלח גם לילדים שלי שיהנו.
מיכל.

מיכי 10

Member
בינתיים צפיתי בה גם בבישול דגים וחמין לשבת,

ביחד עם ישראל בעלה. באמת כיף לראות.
לא מפריע לי שזאת גם פרסומת למטבחים, לסירי בישול ולמוצרים של חברות שונות.
אני נהנית משמחת החיים שלה, ומהצבעוניות של האוכל. רק נדהמת מכמויות התבלינים האדירות שבהן היא משתמשת.
את הילדים שלי לימדתי כבר לפני שנים, שבתבלינים, לא "כל המרבה הרי זה משובח"
, ועדיף לתבל בעדינות.
אבל זה באמת עניין של טעם. ובטוחה שאם יֵצֵא לי פעם לאכול אצלה, יהיה לי טעים מאד. :)

yair_bar

New member
מנהל
תודה על ההמלצה - אנסה לצפות גם. לגבי תיבול

זה מאד תלוי בטעם האישי של הסועדים, ולמען האמת גם בהרגלי טעם נרכשים.
&nbsp
במטבח ההודי למשל תבלינים הם בסיס מאד חשוב ומשתמשים בהם בנדיבות.
&nbsp
&nbsp

המטבח ההודי

אני מכיר אותו מקרוב, אחרי שהות של 5 חודשים בהודו, ב-2016.
עודף תיבול הוא הקו הדק שמבדיל בין מאכל מטובל לאכילת תבלינים. במטבח המרוקאי (שממנו נשאב המתכון של ג'קי) זה פשוט תבלינים בשמן.
הבעיה באבוד הטעמים של חומרי הגלם! מה גם שהשילוב של כמון (מזרחי), כורכום ופפריקה, מופיע במבחר תבשילים (כולל דג מרוקאי).
לשם כך נועד האיזון. באיזון טעמים מושג המיטב. בתיבול כבד - לא!

TCHM

New member
תיבול בלי חשבון, אין דבר גרוע מזה בבישול...

תכין מרק שעועית בסגנון Jókai, הכי טוב.

yair_bar

New member
מנהל
המטבח ההודי מבוסס על תבלינים

חומרי הגלם באוכל ההודי אינם יוקרתיים ומבוססים על קטניות, תפוחי אדמה, עוף, דגים, טלה וכו'.
&nbsp
אין מה לאבד טעם של קטניה או עוף או של תפוח אדמה או כרובית. ההפך - מגדילים ויוצרים בסיסי טעם מעניינים ומיוחדים (ובהודו גם חריפים).
&nbsp
&nbsp
&nbsp

מיכי 10

Member
נכון ונכון.

ומסתבר שגם במטבח המרוקאי כך.
אני באמת נדהמתי כשראיתי איך ג'קי שופכת את התבלינים ביד חופשית ממיכליהם, וברובם אפילו מוציאה את מכסה החורים, כדי לקבל ממש כמויות רציניות.
אגב, תבלינים נחשבים לבריאים, ובמיוחד כורכום. אבל אצלה אין אפליות
, היא נדיבה מאד גם בשימוש בכמון מזרחי, בפלפל אדום מתוק ובתבלינים בכלל - לפי המתכונים השונים.
מצא חן בעיני מאד גם שהיא אומרת שאין אצלה כללים (כמו למשל לשים את המלח רק בסוף הבישול, וכד'). גם אני מעדיפה לא להיכנע מדי לכללים כאלה. היא צודקת: "בישול זאת לא אפייה".

מה שכן, יתכן שאנשים ששמים תבלינים לקראת סוף הבישול, נזקקים לכמויות קטנות יותר של התבלינים. אבל היא אוהבת "לפתוח" אותם כבר בהתחלה, עם השמן החם. וזה באמת נראה משכנע.
גם חמותי, שהיתה ממוצא לובי, היתה מתחילה בצורה דומה את בישול הכריימי (או חריימה), למשל. ובישול של חמין עם תרד (התרד שלה היה בעצם סלק עלים, ולא תרד אמיתי) והיא היתה מתחילה עם התרד.

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
לא מסכים עם זה שאין כללים

&nbsp
נכון שבבישול אפשר להקפיד פחות מאשר בקונדיטוריה אבל יש בכ"ז כמה כללים שכן כדאי לשמור.
&nbsp
לדוגמה אם בבישול קטניות תשימי את המלח מההתחלה זמן הבישול יהיה יותר ארוך שכן המלח מקשה את הקטניות. גם נושא הבישול על אש גבוהה או נמוכה, עם מכסה או בלי מכסה אלו לא כללים שרירותיים והם פשוט מסבירים איך להתאים את שיטת העבודה לתוצאה הרצוייה.

מיכי 10

Member
נכון מאד. ואעפ"כ, ראיתי שג'קי בישלה כך, והיא ואחותה

ממש נהנו מן האוכל. אז חשבתי שהיא כנראה צודקת, וזאת לא כזאת "תורה מסיני".
אגב, כשאני מבשלת קלחי תירס, אני לא שמה מלח במי הבישול, כי נדמה לי שגם על כך שמעתי בעבר שזה עלול להקשות את גרגרי התירס. לא יודעת אם זה נכון, אבל לא אכפת לי להוסיף את המלח רק על הקלחים המבושלים, או בכלל לא - לפי טריות התירס.

ואם בתירס עסקינן, אני מתגעגעת מאד לטעם התירסים שהיו מוכרים בילדותנו על מדרכה בעיר, ועל חופי הים. היו מבשלים אותם בתוך דוד גדול, עוטפים אותם בעלי תירס, ולא היו תירסים טעימים מהם.
מעולם לא הצלחתי לשחזר את הטעם הזה.
לא כשהכנסתי את התירסים למים רותחים, וגם לא כשאני מכניסה אותם למים מהברז, ומבשלת אותם עם המים. חבל על הטעם המעולה שאבד...

סיפרתי לבתי על הדלעת שהחלטתי לנסות להכין בסיר הבישול האיטי, והיא אמרה לי שעדיף שאעשה זאת מחר במשך היום. כי לילה שלם לדלעת, ללא בשר, זה עלול להיות יותר מדי זמן. אז עדיף לנסות בשעות העירנות, ולהתחיל בפחות שעות. צודקת.

קץ הילדות (הנאיביות)

תכניות TV בערוץ האוכל, יש בהם הרבה מהתרמית. למשל, בתכניות של ג'ימי אוליבר (שם עיקר הלחם והחמאה של ערוץ 38 (HOT), הוא מבשל 3-4 מתכונים בתכנית, כל יום וכולם תמיד טעימי לו. הוא משתפך מכל מנה...יש לו מסעדה בבודפשט (בבודה), שמזדחלת במקום ה500+ ברשימת TripAdviser מתוך כ-2700. משתדל שלא לבקר במשהו שהוא מעל 200. אז הוא משתפך. הביקורות פחות...אבל מי יבשל ויגיד שלא טעים לו, בתכנית TV?
גם בתכנית של ג'קי היא מסתלבטת על כך שהאוכל שיוצא מהתנור קר! כן, קראת נכון: קר. הם מכינים מראש, התנור קר, האוכל גם. הם עורכים את התכנית ולמעשה המגש שיוצא מהתנור, הוכנס לשם רגע קודם: מנה שהוכנה מראש. בתכנית של לאון, הוא גלוי ואומר שהכינו לו מראש (הצוות, לא הוא אפילו).
שיטת ה-"סבתות" שאין מידות וזה בשלוף, אינה מקובלת במטבח המוסדי ובכלל. במטבח מוסדי (מסעדה, מלון וכו') צריך לשמור על הדירות. זה שלקוח אכל, נהנה וחוזר: הוא רוצה בדיוק אותו הדבר. רשתות האוכל המהיר (מקדונלדס למשל) מוכרים בעשרות אלפי סניפים בעולם המבורגר "ביג מק" שנטעם בדיוק אותו הדבר.
אותן כמיות, מרכיבים, נראות וטעמים.
ההבדל בין בישול לאפיה, בהקשר מידות ומתכון, זה שבאפיה אם נעשתה טעות, צריך לזרוק ולהתחיל מהתחלה. בבישול, אפשר לתקן, גם לא תמיד.
טעם העבר (ילדות!) יתכן והטעם שנחרט בזכרונך, הוא טעם שלא קיים. כמו הילדות...זכרונות ילדות הן דבר חזק ומרתק. למשל, אני זוכר ברומניה שהיה ריח לשלג (כילד) לקח לי להגיע לגיל 50 ולנסוע לקנדה, לגלות שהריח שאני זוכר, זה הריח של האש והעשן מהתנורים בבתים. לשלג אין ריח! עכשיו שיש לי נכד, הוא מחזיר אותי לסמטעות ילדותי. אילו תחושות אדירות. כאשר גדלתי את בנותי הייתי צעיר מדי לכך. עכשיו כסב, זה קורה. נהנה מכל רגע. שלא תתפלאי, אם יום אחד תלכי עם הנכד(ה) ותקני לו טירס ויהיה לו פתאום את אותו הטעם...שאת זוכרת מהילדות שלך.

yair_bar

New member
מנהל
אם תאכל אוכל של סבתא תראה שזה אותו טעם של המנה

פעם אחר פעם למרות שהיא מבשלת לפי העין.
&nbsp
כנראה שזה משהו נרכש עם השנים

בישול של סבתא

תמיד כאשר האישה הכינה לבעלה נקנקיות, היא נהגה לקצוץ להם את הקצוות.
תמהה הבעל מדוע, אך האישה לא בדיוק ידעה. כך למדתי מאמא שלי אמרה לו.
בשבת הלכו לאמא לצהריים והבעל שאל גם אותה, וקיבל בדיוק את אותה התשובה:
כך למדתי מאמא שלי אמרה לו.
בחגים הלכו לבקר את הסבתא, והבעל זכר ושאל גם אותה: למה כאשר את מכינה נקנקיות, את קוצצת להם את הקצוות?
ענתה הסבתא: עוד כשהינו בפולין, לפני המלחמה, היה לנו סיר קטן והנקניקיות לא נכנסו, אז קצצנו להם את הקצוות.

אני מכבד את חוכמת הסבתות, ברם למדתי שיש לכך 2 פנים:
1. הניסיון עובד.
2. לאחר שלומדים (א. טבחות, ב. את סודות הסבתא), מבינים את ההגיון מאחורי הדברים. זה לא סתם. יש לכך סיבה טובה, וזה גם עובד.

מיכי 10

Member
איזה סיפור חמוד.

מזכיר לי את כלתי, שהולכת בדרכי אמהּ:
בבניינים של יהודים דתיים, נוהגים להתקין במטבח שני כיורים (חלבי ובשרי) ומעל כל אחד מהם - ברז.
כאשר עמדו כלתי ובני להיכנס לדירה חדשה, כלתי ביקשה לבטל את שני הברזים, ולהתקין רק ברז אחד מסתובב בין שני הכיורים!!
זה נורא נורא מעצבן ולא נוח, כי כל הזמן צריך לסובב אותו מכיור לכיור. ולמשל, אי אפשר ששני אנשים ישטפו כלים בו-זמנית, אחד את הכלים החלביים, והשני את הבשריים, כי צריך שוב ושוב לחכות ל"תור על הברז".
למה היא דרשה זאת? כי בדירה הישנה של ההורים שלה, היה כך.
אבל אצלם זה היה אילוץ, כי באותן שנים חסכו, והתקינו רק ברז אחד משותף לשני כיורים.

מיכי 10

Member
אוי, לא ידעתי על כל ה"פטנטים" האלה. אני מאמינה לְמה שאני

רואה, כמו שיש לי אמון בסיסי בבני אדם, כל עוד לא תפשתי אותם בשקר. :)
אתה מזכיר לי שלפני שנים קראתי איפשהו שתמונות של תבשילים בספרי בישול, לפעמים מבוימות, וחלק מהחומרים אינם טבעיים, וגם הצבעים שלהם. זה נשמע מאכזב מאד. אבל כשאני מדפדפת בספרי בישול, אני לא חושבת על כך, אלא נהנית מהתמונות היפות ומעוררות התיאבון.

לגבי טעמי הילדות, והריחות - אשריך שאתה חוזר אליהם בדרך שסיפרת. לי זה לא קורה.
אני חושבת שהם לא קיימים לא כי זה נשאר כך רק בדמיון, אלא כי באמת היו אז שיטות יצור אחרות. למשל, היה ארטיק שוקו שוקו וארטיק שוקו וניל, שנקראו "אסקימו". הצורה שלהם היתה מִנסרה ריבועית, והם היו עטופים בנייר כסף עם ציורים קטנים של אסקימוסים. אין כיום טעם עדין כזה בארטיקים. ואפילו ציפוי השוקולד, עבה וגס יותר. אני מניחה שהם הוכנו ממוצרים פשוטים יותר (למשל, אולי , על בסיס חלב ולא על בסיס שמנת ואולי גם עם מייצבים שלא היו אז).
העניין הוא, שאז יצרו את המוצרים בתנאים פשוטים יותר ומחומרים טבעיים יותר. ובינתיים, הכל נהיה מסחרי לגמרי, וחושבים הרבה יותר על הנִּראוּת של המוצרים ועל חיי מדף ארוכים ככל האפשר שלהם. פחות חשוב ליצרנים הטעם.

גם היה פעם "פריגורט" של תנובה בטעם משמש נהדר, ובמרקם מוצק כמו גם הלֶּבֶן (ולא רכרוכי וקרמי, כמו כל מעדני החלב כיום), והוא נעלם מהעולם. ):
וזה לא רק במוצרי אכילה. זה קורה למשל גם במוצרי קוסמטיקה: לדוגמה, לחברת "שמן" היה בעבר סבון רחצה מוצק, בריח עדין. כעבור שנים אחדות, הם הפסיקו לייצר אותו, ועברו לסבונים בריחות שונים.
כנ"ל לגבי שפתונים שונים. כבר לפני שנים למדתי שאם צבע של שפתון מסוים מוצא חן בעיניי, כדאי לי לקנות עוד שניים שלושה ממנו, כי בקרוב לא אוכל להשיג כזה. וכך לגבי מוצרים רבים אחרים.
למה? כי החברות סבורות שנשים רוצות כל הזמן רק להתחדש. אז הן מחדשות ומשנות את האריזות ו/או את התוכן ואת הריחות ואת הצבעים כל הזמן.
זה נכון שנשים ונערות רבות מעוניינות בהתחדשות אינסופית, אבל לא כולן, ולא תמיד.

בינתיים לא הגעתי לאותם טעמים של פעם.
גם בגרמניה, לפני שלושים וכמה שנים, הייתי עם אמא שלי בביקור שורשים קצרצר (בעיר שבה חיו הוריי, ובבית העלמין שבו נקברו חלק מבני המשפחה לפני מלחה"ע השנייה).
אכלתי באותה עיר מעדן חלב אחד בטעם שוקולד מתקתק/חמצמץ מעולה. גם כזה לא מצאתי יותר, לא בשוויץ, אשר אליה חזרנו, וכמובן שלא בארץ...

ככה זה. טעמים טובים נעלמים ומִשתנים.

yair_bar

New member
מנהל
יש עכשיו תירס מתוק - הוא מאד טעים. תנסי לקנות ולבשל

מיכי 10

Member
יאיר, תודה על העצה, אבל זה ממש לא זה...

התירס ההוא, שבושל ברחובות ועל שפת הים, לא היה מתוק יותר, אלא טעים יותר.

ולהיפך, השנה גיליתי שהתירסים בקלחים, וגם בקופסאות השימורים, נעשו פתאום מתוקים מאד. כאילו הישקו אותם בסירופ סוכר.

לי זה עד כדי כך לא טעים, שכמעט הפסקתי לקנות תירס, שהיה מאז ומתמיד הירק האהוב עלי ביותר.
רק פה ושם ורק לפעמים, אני מוצאת עדיין תירסים בטעם טבעי ולא מתוק מדי.

TCHM

New member
לחלק מהתירס בשימורים מוסיפים סוכר...

לגבי התירס של אז זה פשוט זן שכמעט ואי אפשר למצוא אותו
כי מטבע הדברים שינו ושיפצרו אותו לזנים שנמכרים היום שהם
בהחלט פחות טעימים, אני מוצא את הזן הנכחד בשוק לפעמים
ומכיוון שהוא זן "חלבי" וגרגריו קטנים יותר אני אפילו לא מבשל
אותו

הארטיק ההוא...הייתי משלם הרבה בשביל לקבל עוד טעימה ממנו,
הצעירים כאן לא יבינו על מה אנחנו מדברים וכל הטוב שבו היה
בפשטותו, פשוט נהדר.
יום אחד קניתי ארטיק רוסי בזמן שיטוט ב"קשת טעמים", בחיי כמעט
אותו הטעם, אמנם מלבני שטוח אבל הטעם זהה ושכבת ה"שוקולד"
דקה, לא זוכר אפילו את שם היצרן.
געגועים לטעמים של פעם

yair_bar

New member
מנהל
אבל זה לא משהו של השנים האחרונות. נכון?

נראה לי ששנים הוסיפו לשימורים סוכר.
&nbsp
בשנים האחרונות מטעמי בריאות הוציאו ללא תוספת סוכר (או מופחת סוכר)

למעלה