משחק במנהרת זמן

בוזוקיא

New member
אז מילים כאלו אפשר להכניס למילון

כמו שאמרתי למשל על "מדחום" בעברית...
ספציפית לגבי bushaltejo יש לי שאלה: אי אפשר כמו שהצעת להגיד למשל Haltejo de busoj?
זה אולי מעט ארוך יותר אבל מצד שני אפשר בשאר המקרים שבהם ברור באיזו תחנה מדובר פשוט להסתפק במילה haltejo כך שכן יש חיסכון...כלומר אם אתה על האוטובוס ואתה מתקרב לhaltejo אז ברור שאתה מתקרב לhaltejo de busoj.

זה מרגיש לי כמו עוד תוצר לוואי של ההלחמות המופרזות- ברגע שהלחמת את המילה bushaltejo אתה חייב גם להלחים מילים ספציפיות אחרות (מה עם מדובר במינימוס? או אולי בטוק-טוק? או אולי בתחנה שהיא גם של אוטובוסים וגם של טוק-טוקים?), למרות שברור מההקשר שאם בן אדם נוסע על רכבת ומגיע לHaltejo הוא כנראה מגיע לתחנת רכבת, ואם הוא על אוטובוס אז הוא כנראה מגיע לתחנת אוטובוס.
ככה לפחות זה עובד בעברית...אם אתה על טוק-טוק והוא מגיע ל"תחנה" אז אתה מסיק מההקשר לאיזו תחנה בדיוק הוא הגיע.

kabeemulo

New member
כמו שבעברית אין בעיה לומר "תחנה" במקום "תחנת אוטובוס"

כך גם באספרנטו אין בעיה לומר haltejo במקום bushaltejo.
&nbsp
אני עדיין לא מבין (בעצם לא ענית לי קודם): האם הבעיה שלך היא עם צירופים כאלה בכלל, או רק עם צירופים שנכתבים כמלה אחת? נגיד bus-haltejo קל לך לקבל, או שזה כמו bushaltejo מבחינתך?

בוזוקיא

New member
תשובה

יש לי בעיה עם צירופים כאלה בכלל...
המקף אמנם פותר את הבעיה של הבדלת השורשים ככה שניתן לחפש בקלות במילון אך זה מציק בעין וזה מציק במהלך הכתיבה.
&nbsp
&nbsp
דרך אגב- חלק מחברי הפורום מכירים אותי ויודעים שאני אספרנטיסט מתחיל אבל אולי אתה לא יודע אז אני רק אדגיש שאני מדבר מתוך נקודת מבט של טירון... אולי בעתיד אני אחשוב אחרת או אבין יותר לעומק את המוטיבציה מאחורי הדברים.
אני זוכר שבתחילת הדרך שנאתי את כל העניין הזה של צורות השאלה-Kial, kiam, kiel וכו'....זה היה נראה לי מבלבל בטירוף. עכשיו אני דווקא ממש אוהב את זה וחושב שזה גאוני, פשוט המדריך שממנו למדתי ניגש לעניין בצורה שגוייה לדעתי:)
&nbsp

Gרר

New member
דוקא מילות השאלה זה אחד הצדדים החזקים לדעתי

הכוונה היא לא למילות השאלה עצמן אלא לוריאנטים של
tiu-kiu-iu-cxiu-neniu
שחוזרות על עצמן עבור כל מילות השאלה.
את מילות השאלה עצמן אין מנוס מלזכור אבל חוץ מזה - הכל נגזר מעצמו.

ולגבי ההלחמות - אני נוטה להסכים איתך. אני מ-א-ד לא אוהב מילים ארוכות. זה אכן מקשה על הקריאה וידוע שהמוח עובד בצורה "צילומית" כשהוא קורא ולזהות נחש ארוך כזה הרבה יותר מסובך מאשר לזהות מילים קצרות.

המינימום זה להפריד את זה עם מקף. אבל לכתוב נחש כמו bushaltejo זה מאד מסרבל.

בוזוקיא

New member
הפסקת לקרוא אחרי השלוש נקודות!

בהמשך המשפט כתבתי "עכשיו אני דווקא ממש אוהב את זה וחושב שזה גאוני..." (כתבתי את זה בהקשר של מילות השאלה, וכמובן כל הוריאנטים)

Gרר

New member
לא כתבתי כנגד... הצטרפתי לדעתך

כתבתי את זה בתמיכה למה שכתבת

cvi1

New member
משחק במנהרת זמן

משלושת הטיפים שרשמת:
א - לא מפריע לי בכלל. עכשיו סוף-סוף יש גם מקלדת טובה ל IPHONE, והייתה רק בעיה זמנית לפני השימוש הנרחב בUNICODE במחשבים.
ב - בקשר לאקוזטיבו- הייתי מחליט שאין חובה להשתמש בסיומת N, ולהשאיר אותו רק כשהכרחי, או כשרוצים להשתמש בו.
ג - אני לא בטוח

נוסף ל "ב" 2 ההצעות שלי:
לבחור יותר שורשים לא אירופיים
להדגיש עדיפות של מילים מורכבות מהשורשים הבסיסיים - ולהגביל הכנסת שורשים חדשים כשאפשר להסתדר עם הקיימים. למשל - למנוע מילים חדשות במקום מילים עם קידומת MAL

Gרר

New member
חייב להגיב שוב בנוגע למקלדות

לך, אולי, שאתה כבר "בתוך" אספרנטו - זה לא מפריע. למי שלא מצוי באספרנטו ואתה רוצה לעניין אותו בזה - המקלדת היא "תיק" מעצבן שצריך להתעסק איתו. מקלדת אנגלית יש לכולם. מוכנה לשימוש. אין מישהו שאין לו את זה. לעומת זאת מקלדת אספרנטו זה משהו שצריך להוסיף במיוחד. זה הבדל גדול מאד.

אז אולי לפני 100 שנה זמנהוף לא ידע שהאנגלית תהיה שפה שלטת בעולם הטכנולוגי, אבל ממרחק זמן, שזו היתה השאלה שלי, אם הייתי יכול לתת לו טיפ - הייתי אומר לו שמע ידידי, ב-2015 לא יהיה כמעט בנאדם שיסתובב בעולם בלי מקלדת אנגלית מובנית בכל המחשבים והגאדג'טים שלו, אז stick to it, ואל תכניס אותיות שההקלדה שלהן דורשת היערכות מיוחדת.

גם ככה לא תמיד ברור לאנשים, נכון ל-2015, כשהאנגלית היא שפה מאד דומיננטית, למה בכלל צריך שפה בינלאומית "נוספת" - מבחינתם. אז נניח שהצלחת לסקרן מישהו והוא רוצה לראות במה מדובר. בשניה שבה תגיע למקלדת - איבדת אותו, ולכן זו ה-חולשה במלוא הא הידיעה של השפה.

כל היתר מתגמד ואפשר להסתדר איתו, ולכן אם הייתי צריך לצמצם את הרשימה לטיפ אחד ולא שלושה - זה יהיה הטיפ שאשאיר. כי כל היתר אולי הוא פחות טוב אבל הוא לא גרוע. המקלדת, נכון ל-2015 - גרוע, גם אם מי שממש ממש רוצה את זה יסתדר בסופו של דבר.

הבעיה שלי היא עם מי שעדין לא ברור לו שהוא רוצה את זה,ולהעמיס עליו את מכשול המקלדת זה העמסה רצינית מ-א-ד. בשבילי, אפילו שאני מגיע מתחום המחשבים ואין לי עכבות טכנולוגיות, להתקין עוד מקלדת על השתים הקיימות היא משהו שהוא בלתי נסבל.

למעלה