משכנתא

משכנתא

אם אני כבר כאן יש לי שאלה בקשר למשכנתא. איזה בנק נחשב עם התנאים הכי טובים לקבלת משכנתא? ולכמה שנים אתם חושבים שעדיף לחלק את המשכנתא?

בינא

Member
אין בנק כזה ועדיף לא לקחת משכנתא

בימינו הטרופים האלה ומזה כמה שנים, אין שום חישוב כלכלי שיכול להראות "כדאיות" בלקיחת משכנתא. עדיף לשכור לטווח ארוך ככל הניתן ואם אפשר, לחסוך בחיסכון "למתמיד" רב שנתי, עד שיש מספיק כסף ו/או ישתלם מחדש לקחת משכנתא. בשנים עברו, היה חישוב כלכלי "נכון" ללקיחת משכנתא, כי יחד עם ההחזרים שהלכו ועלו, גם ערך יחדת הדיור עה ולפעמים אפילו כפול ופי 3 מערך עליית החזרי המשכנתא...אלא מה, בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם המצב ההפו של יריד ערך הנכס במקביל לעליית ערך ההחזרים, גורם למשפחות להגיע למצב הבלתי אפשרי ממנו הם אינם יכולים לצאת. רק אתמול קיבלתי דוגמא לכך מזוג אשר רכש דירה לפני X שנים לא רב והדירה אבדה מערכה 70% בזמן שההחזרים נשארו כאילו ערך הדירה נשאר כשהיה כשקנו אותה בצרוף הריבית וההצמדה לה התחייבו... אל תקחו משכנתא - עדיף לשכור לטווח ארוך את הנכס המתאים.

לעומת זאת ההורים שלי קנו דירה

קטנה ומסכנה ( 3 חדרים, אחד מהם ממ"ד ) ב 200,000$ בירושליים לפני שנה וחצי מהקבלן היום נותנים להם לפחות 350,000$ אבל זה נכון שמשכנתא לא משתלם לקחת , ההחזר שלה הוא פי 3 מהסכום שנלקח . אני סגרתי משכנתא ב 1992 לאחר 10 שנים ששילמתי את התשלומים שלה , יצא לי להחזיר את אותו הסכום שלקחתי בהתחלה . כלומר המשכנתא הייתה שליש ממחיר הבית כך ששילמתי את מחיר הדירה + שליש ממחירה

Rשף

New member
מה עם עליית מחירי השכירות ?

אף משכיר לא יסכים להתחייב למחיר שכירות לטווח ארוך

בינא

Member
שכירות לטווח ארוך עדיפה למשכיר

בניגוד לדעה הרווחת במרכז ת"א, קצת צפונה מדיזנגוף וקצת דרומה מאלנבי, כמשכיר נכס מזה שנים וכאחד שמכיר אחרים שמשכירים נכסים, העדיפות היא תמיד לשוכרים לטווח ארוך, שמארגנים תשלום קבוע בהוראת קבע ואשר אתה יכול לסמוך על-כך שהם יקלטו את העובדה שהמשכיר בסך הכל רוצה שישמרו לו על המושכר ואם אפשר שיעזבו אותו בשקט. השוכרים לטווח ארון יהיו בדרך-כלל בעלי אמצעים מובטחים לכך כמו עבודה קבועה עם שכר, מיושבים, רציניים בכוונותיהם ויציבים. שמעתי ואני שומע כמעט כל יום על צרות של משכירי דירות שכל חצי שנה צריכים לפרסם מחדש את הנכס, לדבר עם המון "פוטנציאליים", לצבוע שוב ושוב ולשלם חובות של דיירים ש"נעלמו". שכירות לטווח ארוך טובה לשני הצדדים כי היא נוסכת ביטחון בשניהם.

Rשף

New member
לא ענית לשאלה

או שאתה טוען שיש משכיר שיתחייב למחיר לטווח של 10-20 שנה ?

בינא

Member
עניתי בדרכי לשאלה - כן, יש מצב...

עדיף למשכיר שוכר ל-5 שנים עם התחייבות לא להעלות את שכר הדירה מאשר שוכרים מתחלפים. השיקולים הם שיקולי נוחיות/עצלות של המשכיר, העובדה כי כל חודש שכירות שהולך לאיבוד כשהדירה אינה מושכרת = שנה של "הפרש" בשכר הדירה, העובדה כי יש גם מצבים בהם שכר הדירה יורד בגלל היצע מקומי גדול או בגלל שדירות דומות מוצעות ברמה גבוהה יותר ועוד. מקובל בשכירות ארוכת טווח לרשום 5 שנים עם אופציה להארכה בגלל ש-2 הצדדים אינם יכולים לצפות מה יהיה איתם ולא רק הצד האחד. עקרונית, אני מכיר גם הסכמי שכירות שנמשכו 20 שנה ועדיין נמשכים. יש אנשים שאינם מעוניינים להשקיע בדירה, אלא בחייהם, נסיעות וכיו"ב ומאוד שמחים שיש להם "בעל בית" שדואג ל"דברים הקטנים" כמו תיקון הדוד וכיו"ב, שאותם בכלל לא מעניין. באותה מידה יש כאלה שנהנים ואפילו הפכו את זה ל"עסק" שלהם, להשכיר דירות ולטפל ב"דיירים שלהם".

Rשף

New member
20 שנה באותו המחיר ?

ברור שמעדיפים שוכרים לטווח ארוך וזה מתבטא בתנאים והמחיר, אבל אם אתה משווה חלופות של משכנתא ל 25 שנה מול שכירות אז תשווה כמו שצריך- גם מחירי השכירות עולים, ואפילו אם שוכרים ל5 שנים בכל פעם. לקבוע חד משמעית שאסור לקחת משכנתא זה פשוט לא נכון, אם תכנס לפורום נדל"ן תמצא שם גליון אקסל שמשווה בין השניים והתשובה תלויה בהרבה מאד פרמטרים כמו הון התחלתי, ריביות זכות וחובה, ומחיר הדירה מול מחיר שכירות. הפרמטר מחיר הדירה מול מחיר שכירות לבדו מאד קריטי- בבתים גדולים לרוב מחיר השכירות מהווה אחוז קטן ממחיר הבניה ואילו בדירות קטנות האחוז גדל מאד. תתפלא עוד יותר שאני ערכתי את החישוב בזהירות והפלא ופלא שכירות פחות עדיפה עבורי, גם אם מכניסים את המשכנתא לחשבון
לסיכום, כמו בשאר ההודעות שלך נסה להתנסח באוביקטיביות ולהציג את שני הצדדים או שתהפוך להיות דומה לעיתונים היומיים והידיעות הצהבהבות סנסציוניות שלהם.

בינא

Member
הניסיון האישי שלך אינו דוגמא לכלל

כשאני ממליץ לא לקחת משכנתא, איני חושב או מכוון למקרה ספציפי, אלא לפילוח סטיטסטי של מאות ואלפי מקרים, בהם פרמטרים שונים נלקחים בחשבון. אין זה אומר שהמקרה שלך אינו נכון, או שיש לך טעות בחשבון, אלא שעם הפרמטרים שלך, המשכנתא, לך, הייתה כדאית. החישובים שאני מדבר עליהם, מבוצעים על-ידי על בסיס כמעט יומי, תוך השוואה לחישובים שעושים בנקאי משכנתאות, שמאים, רואי חשבון וכיוצא באלה מקצועות, הקרובים לנושא. הערותי מדברות על ממוצע סטטיסטי רחב ולא על מקרה בודד. באשר להערותיך האישיות - שמור אותן לעצמך. זה פשוט לא שוה התיחסות.

yrnkrn

New member
שכירות ארוכה למגורים לא עובדת בארץ

מהסיבות הבאות 1) מרבית בעלי הבתים לא מוכנים להתחייב לטווח ארוך של שכירות כי מי יודע מה ילד יום אולי מחירי הדירות יעלו והם יוכלו למכור את הדירה ביוקר ו"לעשות מכה", אולי הם יצטרכו את הכסף לילדים או לבריאות חו"ח ואולי סתם ימאס להם. מעט מאוד מוכנים להתחייב לשנים ארוכות. 2) אין מי שישקיע וישדרג את הבית. למשכיר אין סיבה להשקיע בבית כי שכר הדירה קבוע בחוזה והוא לא יתוגמל על ההשקעה והשוכר לא רוצה להשקיע בבית שיעזוב אותו בסופו של דבר. כך דירות שכורות מדרדרות ברמתן עם השנים עד שחלקן נראות כמו חורבות ביחוד באיזורי ביקוש שאין בעיה להשכיר אותן. לא מדובר במקרה אחד ספיציפי אלא כמעט בכל הדירות השכורות והלא-שכורות שראיתי בחיי. 3) בעיות 1) ו 2) היו נפתרות אילו השכרת דירות למגורים היה עסק כלכלי ורווחי בניהול חברה שזה עיסוקה שהייתה מקימה בלוקים להשכרה כפי שקיים בחו"ל. אלא שחוקי מיסוי נדל"ן בארץ מיטיבים מאוד עם משכירי דירה פרטיים ביחס ל "חברה להשכרת דירות" וכך חברה שזה עיסוקה לא יכולה להתחרות עם משכירי דירה פרטיים ואם תשכיר בשכר דירה דומה להם רווחיה אם בכלל יהיו קטנים מאוד. עד שחקיקת המס לא תשווה את התנאים בין חברה למשכיר פרטי לא נראה פה שכירות ארוכת טווח למגורים.

בינא

Member
שכירות ארוכה למגורים עובדת בארץ

והעובדה היא שיש הרבה מאוד אנשים שוכרים לטווחים ארוכים, החל ממורים שקיבלו תנאים מיוחדים כי העיריות חפצו ביקרם בגלל מומחיות מסויימת, דרך רופאים, מהנדסים של מפעלי ים המלח, מפעל הפוספטים, מפעלי האשלג והברום, צבא קבע, הכור וחיפושי נפט וגז, השוכרים בערד, באר-שבע והסביבה (גם על-חשבון המעסיק) ומשכירים את הנכס שלהם בצפון או במרכז ועוד נהנים מההפרשים, או מוותרים על לקיחת משכנתא בגלל שאין להם כוונה לרכוש נכס או לבנות במקומות בהם הם גרים בשכירות. זה לא קשור למיסוי וזה לא קשור למצב המבנה, שאגב איני מסכים איתך לחלוטין, כי יש הרבה דירות מושכרות, בהם השוכרים דואגים שיהיה סעיף, אשר הבעלים שמח שהוא קיים, על שמירת ערך הנכס, תוך בצוע תיקונים ושיפוצים לפי הצורך ו"החזרת הדירה כפי שניתנה לשוכר" שזה בדרך-כלל דירה במצב טוב, צבועה ומתפקדת. השוכרים לטווח ארוך משקיעים בדירות, מתקנים ברזים, צובעים מידי פעם, מתחזקים את הגינה ומטפלים בניקיון ברצון, דווקא בגלל שהם יודעים שהם אלה שיסבלו אם לא יעשו כן, כי מי רוצה לגור ב"חורבה" לאורך שנים?

yrnkrn

New member
שכירת דירות על ידי מעביד

תיארת מצבים שמעביד שוכר דירות עבור עובדיו ואם העובד עוזב הוא מפנה את הדירה ובא עובד אחר במקומו כך למעביד אין בעיה להתחייב לטווח ארוך. אבל איזו משפחה רגילה שוכרת דירה לטווח ארוך על חשבונה ועל אחריותה ללא התחייבות מעביד? בנוגע לנכס אני מדבר על שידרוגים ולא "שמירת הקיים" כמו הוספת מזגנים, התקנת ארונות קיר, פיתוח גינה, החלפת ריצוף וכיו"ב, דברים שבדירה עם בעלים מתרחשים מזמן לזמן ובדירה שכורה כמעט ולא מהסיבות שציינתי.

בינא

Member
שכירת דירות לטווח ארוך בכספי מעביד

המעביד אינו שוכר אלא מממן. המשפחה שוכרת ולטווח ארוך. מזגנים וארונות מותקנים ע"י ועל-חשבון השוכרים בהסכמת המשכיר וזה שלהם לקחת בעוזבם את הדירה. יש כאלה משעדיפים להשאיר ולהתחשבן עם המשכיר שגם לו נוח שישאירו. כפי שציינתי, בהשכרה לטווח ארוך למשכיר ולשוכר יש אינטרסים משותפים רבים יותר מאשר לטווח הקצר וזה עובד בכל הארץ ועובד טוב ונכון. זוג צעיר שרק החל את חייו כזוג, יעשה לטעמי טעות, אם ישר ייקח משכנתא גדולה, במקום לחיות בשכירות ב-10 השנים הראשונות לחייו, יחסוך סכום רציני ורק אם יצטרך, ייקח משכנתא משלימה של 20-30% מערך הנכס שיקנה.

lulyK

New member
אנחנו שוכרים לתקופות ארוכות.

שני בעלי הבתים שמהם שכרנו שמחו לשיפורים שעשינו (מי לא ישמח "לקנות" מזגנים/פלדלת/אמבטיות חדשות, בלי לטפל בכל הבלגן ולשלם ב-12 תשלומים שיורדים משכר הדירה?)

Rשף

New member
יש לך מספרים?אגב אני לא לגמרי מתנגד

רוב החישובים נעשים לאורך 20-30 שנה זהוא זמן החזר משכנתא ממוצע לזוג צעיר, אבל אם תאריך את זמן החישוב ל 60 שנה לדעתי תקבל תוצאות שונות מאד. התחילו לדבר עכשיו על בניה להשכרה ואם תהיה כזו התמונה תשתנה לגמרי, המחירים ירדו האחזקה תשתפר ותוכל לשכור לטווח ארוך באמת.

בינא

Member
אינני מכיר חישובים ל-60 שנה

המידע הקיים ניתן ע"י האנשים בעצמם, כל אחד עם "הסיפור" שלו ורובם הגדול מדברים על משכנתאות שנלקחו ל-20-30 שנה. מידי פעם גם מופיעות כתבות בעיתונים השונים על הבעייתיות בנושא המשכנתאות והעובדות הן שמספר לוקחי המשכנתאות וגודלן, משתנה ונמצא בירידה עם השנים. בגלל זה יש מבצעים של הבנקים למשכנתאות. אבל מה שהכי משכנע בנושא הוא עצם ירידת ערך הדירות בשנים האחרונות. המספרים מתפרסמים מידי פעם, על דירות שנקנו ב"אזורי יוקרה" בבאר-שבע במחירי שיא, כאשר לאחר מספר שנים, האנשים מגלים שאין להם קונה וככל שהזמן שהן נמצאות בשוק מתארך, כך יורדים המחירים. בשנים האחרונות הגיעו אלי עשרות רבות של משפחות עם אותו סיפור - קיבלו מגרש ב"חצי-חינם" בישוב בדרום (משהו כמו 20,000 $ כולל פתוח ומע"מ, למגרש בגודל 500-600 מ"ר) והם תקועים עם דירה שחשבו למכור ועם הכסף ממנה לבנות 2/3 מהבית, תוך גרירת המשכנתא ואף הגדלתה. 2 הפתעות חיכו להם: 1- הבנקים לא הסכימו לתת משכנתא נוספת כי העריכו ירידה למכיר הנכס החדש 2- הם לא הצליחו למכור את הדירות במחירים שהם ציפו להם. בצורה זו הם נתקעו עם המגרשים, ללא יכולת לבנות עליהם. הסיפור הזה נכון כמעט לכל ישובי הפריפריה וגם יהודה ושומרון, המהווים כיום יותר מחצי הבונים הפוטצניאליים. יש כמה מקומות במרכז שהחישוב לגביהם שונה, אבל יש לבדוק זאת בקפידה ולכן כתבתי את מה שכתבתי. אסור לקחת משכנתא "כי כולם עושים את זה". צריך לשקול ולבדוק טוב, כי משכנתא זו מילה "מפוצצת" להלוואה שגם צריך להחזיר ולעבוד קשה בשביל זה, 1/3 מהחיים...

fireman

New member
אני לא יודע על איזה פריפריה אתה

מדבר....בכל אופן אם תמכור בבאר שבע מגרש של 600 מ"ר ב20000$ אני קונה עשרה מגרשים התרסקות מחירי הדירות בבאר שבע ובנגב בפרט נובעת מאשמת משרד השיכון שהפשיר לבניה אינסוף תוכניות בבאר שבע ובנגב בכלל. שכונות של אלפי יחידות הוקמו בתוך מספר שנים מצומצם תוך כדי חשיבה שאם בונים בטוח שיהיה מי שיגור שם אבל זה לא קורה בהיעדר תעסוקה מספקת. אם במשרד השיכון ובעירית באר שבע ומנהל מקרקעי ישראל היו יושבים אנשים שיודעים לקיים משק נדל"ני תקין לא היינו מגיעים למצב הזה מלכתחילה. הדבר הזה הוא הסיבה לירידה במחירה הדירות, הסיבה להתמוטטות של קבלנים והמתה טוטאלית של מכירת דירות יש שניה בעיר. כשיש היום דירה חדשה ב100 אלף דולר מי יקנה ממך דירה בבניין בן 20 שנה במחיר כזה? בענף הבניה צמודת הקרקע בעיר התמונה הפוכה לגמרי, מחירי הקרקעות רק הולכים ועולים, במיוחד בנאות לון ובחלקים מסויימים ברמות באזורים שנחשבים ליוקרתיים במיוחד.

בינא

Member
באר-שבע כבר מזמן לא פריפריה

יישובי רמת הנגב - כן. יישובי צפון הארץ -כן. רמת הגולן והגליל -כן. יישובי יהודה ושומרון - גם-כן.

fireman

New member
אוקיי....הייתי צריך נקודות ציון

מדוייקות יותר. אגב, אני לא רואה בבאר שבע פריפריה למרות שיש חלק לא קטן מתושבי מדינת ישראל שדווקא כן חושבים ככה.

בינא אני לא מסכימה איתך

וכבר כתבתי לך את זה בפעם הקודמת אבל כאן יש עוד פרמטר נוסף מה קורה אם המשכיר מחליט למכור את הדירה? הרי שאז השוכר- אחרי שהשקיע בסידור ואירגון הדירה, אחרי שרשם ילדים לביס וגן, אחרי שרכש חברויות בשכונה- יצטרך לעזוב האמן לי שזו עוגמת נפש, ללכת ולמצוא דירה אחרת, להחליף שוב ושוב כתובת וכל הבלאגן שמסביב למעבר דירה ומי שאלו הם חייו לא ישאל על משכנתא ואם תכנס לפורום נשואים טריים, למשל, ותשאל שם מי קנה את ביתו עם משכנתא עצומה- תגלה שהרוב הנכבד עשה זאת כך ושוב אחזור על המנטרה שקניית בית היא לא תמיד למטרת עסק, יש בקניה זו ככ אמוציות ורבדים רבים, כשרוחיות הקניה לרוב נמצא בסוף הרשימה, אם בכלל.

למעלה