המפעלים המוגנים בקרוב מאוד יהיו היסטוריה
זאת בשל שתי סיבות עיקריות- הראשונה בטל"א מנסים עד כמה שאפשר למנוע הפניות לשם, הסיבה היא דווקא כן שיקומית- כי בטל"א שמ לב עם השנים שמפעלים מוגנים הם כרטיס חד כיווני וזו לא כוונת השיקום התעסוקתי.
כיום נעשות הפניות לשלושה גורמים עיקרים: שיקום תעסוקתי מקצועי שנעשה באמצעות רכישת מקצוע במכללות בעיקר. השנייה היא הפניה לטרום שיקום מוגבל בזמן והשלישי הפנייה להשמה בוררת\נתמכת \ שיקומית שהיא בשוק החופשי.
מרכזי השיקום הגדולים לכלל נהכויות עוברים כעת הסבה לטרום שיקום וחברת הדגל של המפעלים המוגנים "המשקם" חייבת כיום להציג בפני עובדת השיקום תוכנית שיקום שבסופה העובד יעבור לעבודה בשוק החופשי.
הסיבה שאני כן תומך בשכר מותאם היא הסיבה שזה הרע במיעוטו על מה שקרה לפני החוק, מה שקרה, זה שכל אדם בעל מוגבלות (לא דווקא נפשית) הופלה ממקום העבודה או שהמעסיק בחר לשלם לו פחות מהמינימום. כאשר מבצעים בחינה אובייקטיבית של שתי עמדות עבודה זהות ומודדים הספק ואיכות , הרי שאם השכר באותו תחום הוא למשל 25 ש"ח אין שום סיבה שאם האדם בעל המוגבלות תחת התאמות מבצע את אותה עבודה יקבל 17 ש"ח ואף פחות.
האבחון לשכר מותאם מבוצע כל שנה והוא מחוייב בחוק, לא שואלים לא את המעסיק ולא את המועסק, וזה בעיקר כדי להגן על המועסק מניצול.
רואים שידיעתך בחוק לרון ניזונה משמועות, כיום מותר לאדם בעל הקיצבה לעבוד בכל סכום שיבחר עם קיזוז בהתאם לטבלה של בטל"א כאשר מדומני שהקיזוז מתחיל משכר מעל 5 אלף. מה שהיה בעבר שהיה בלבול בין נכות לכושר עבודה, אם אדם למשל נכה ונקבע כושר עבודה באחוז מסויים, האדם החל לעבוד הפסיד את הקצבה את הערכת כושר העבודה ואת הנכות- כלומר פתאום בריא. זה מצב מגוחך שהחוק מציע לתקן. לצערי עדיין לא באופן המושלם ביותר, כי יש סעיף בחוק שטוען שלמדינה יש זכות לזמן את המבוטח לאחר 3 שנים לועדה רפואית, בנתיים לא זומן אף אדם כי הסעיף מוקפא מעת לעת בחוק ההסדרים. ביום שהסעיף יופעל, אני חושב שהוא לא קביל מבחינת התנגשותו עם חוק שיוויון זכויות אנשים עם מוגבלויות וכן עם חוק חופש העיסוק וחוק כבוד האדם וחירותו, ובג"צ יצטרך לתת את דבריו בנושא.
מפעל מוגן הוא אכן שערורייתי והשכר שם שעורייתי ולדעתי האישית צריך לסגור את כל המפעלים האלו.
לא יודע מתי היית במסגרת של דיור מוגן או הוסטל לאחרונה, והאם מדובר בהוסטל זניח של חברה או עמותה או חברה ועמותה גדולות, תמיד יש ויש , מהתרשמותי והיכרותי עם מספר מסגרות יש שימוש בגישות ההחלמה וגם צריך להודות על כך, שהכוונות יפות, אך זה קשה לישום בשטח. מה שכן לעתים נדרשת "פטרוניות" כדי לקדם הליכי שיקום. לי באופן אישי יש המון ביקורת כלפי מוסדות (או ליתר דיוק אנשי מקצוע ) שלא מוכנים לעבור לגישת ההחלמה. בשלוש השנים האחרונות משרד הבריאות נכנס חזק עם הכישה הזו.
עדיין המצב רחוק מלהשביע רצון, ויש בעיות רבות, אבל בוא לא נשכח שהחוק יחסית צעיר כ12 שנות יישום, והיום אנחנו במקום אחר לגמרי מאשר הקמת ההוסטל הראשון בעפולה שתפקד ממש כמחלקה בקהילה.
אם אתה רוצה דוגמא- תבקר בפנימיות, במוסדות לפיגור , במוסדות לאוטיזם במוסדות לנכויות פיזיות, בתי"ח שיקומים שהם בית עבור חלק מן החולים, בתי אבות, תראיין עו"סיות מהלשכות , משירות המבחן, תברר על שיתוף לקוחוץ ותבין שדווקא בתחום השיקום בבריאות הנפש יש הכי הרבה עבודה סוציאלית לפי הקוד האתי העוסק בשיתוף לקוחות וגשמה עצמית.
ועוד משהו- לגבי אשפוזים, היית פעם בבדיקה פסיכיאטרית? נכחת בבדיקה במיון? אז בוא אני אחדש לך משהו , לפסיכיאטר במיון מופעל לחץ לא לאשפז , גם את מי שרוצה, למה? כי המחלקות נמצאות בתפוסה שצריכה לאפשר פניות לטיפול במקרים דחופים. לא פעם בדיקה כפויה מסתיימת בשחרור הבייתה, לא פעם הבאה לבדיקה מההוסטל מסתיימת בנסיעה חזרה להוסטל, קיימים אשפוזים וקבלות, אך כמו בבי"ח כללי הם מבוססים על דחיפות.
רוב האשפוזים הם מרצון,ובמקרה כזה גם השחרור הוא מרצון. האשפוזים הכפויים בהוראה או בצו הם באמת מקרים קיצונים.
אגב אנשים שלא נוטלים תרופות יכולים לחיות בקהילה, כמו שגם אנשים עם פסיכוזה פעילה מקבלים דיור מוגן ולא הוסטל.
מכיר הרבה מקרים שמגיעים אנשים עם פסיכוזה פעילה שבפועל לא השתנה שום דבר , והם לא מאושפזים.
אתה רוצה לשנות? יופי, במקום לבקר, בוא תציע חלופות. גם אני הייתי רוצה שלא יהיו מוסדות פסיכיאטרים ובמקומם יהיו מרפאות שיתנו שירות אשפוז בית , ורק במקרים חמורים נגיע לאשפוז בבי"ח כללי.
ומה לעשות בבתי"ח הקיימים- יש פסיכיאטריה משפטית שמשוועת לטיפול, שיקום שלוקחת משאבים מהפסיכיאטריה הכללית היום.
זה נכון שבארץ אין כמעט פסיכיאטרים שיקומים ועוד יותר פחות פסיכיאטרים שהם בעל תת התמחות של פסיכיאטריה קהילתית.
אז בבקשה, זה קל לבקר, בצורה מאוד דורסנית וקשה, אני אישית מאמין בהחלמה ואף מאמין שאפשר ליישמה. וכן בתוך ההחלמה הזו, אבחר לבצע חוזה טיפולי עם המתמודד (כאשר זה אפשרי) מה אנחנו עושים בעת החמרה- זה IMR ניהול מחלה והחלמה. כמו שניתן לנהל אסטמה , סכרת, אני מאמין ויש גם הוכחות למניעת אשפוזים ע"י ניהול נכון של המחלה.