אלוהים אדירים איפה אתה כשצריך אותך
אין בי שום שיפוט, הרהרנית, ביחס לאמונה כשהיא לעצמה. נכון שלא קל לי עם אותם אנשים שמצדיקים רוע באצעות פניה "לרצונו של אלוהים" אבל כמו שאומרת הקלישאה הקשה ההיא... "כמה מחבריי הטובים ביותר וגו'". צר לי שתגובתי נשמעה לך נטולת רגש. לא חשתי ברגש של ממש שלווה לשאלתך אודות נסיונות ההוכחה אך אם נושא זה, כמו שמסתבר עכשיו, קרוב לליבך, ארחיב בשיחה אודותיו. את יודעת הרהרנית, אפילו גדול האתיאיסטים, קארל מרקס, כותב לאביו את המשפט המפורסם הבא, שהציבור הרחב מכיר רק את חציו הראשון: "הדת היא אופיום להמונים אבל היא ליבו של עולם חסר לב ונשמתו של עולם שאיבד את נשמתו". כמה טוב לשבח, להודות, לרומם, לפאר, לעלה ולקלס על כל אותם הדברים היפים והמקסימים שבעולם. אולם האם זה נראה לך לגיטימי באותה מידה עצמה לקלל את אלוהים כאשר תינוקות תמימים ומתוקים חולים במחלות חשוכות מרפא ונופחים את נשמתם בייסורים נוראים נוכח הוריהם האומללים וחסרי האונים שידם קצרה מלהושיע? האם זה בסדר לשנוא את הבריאה כשמליוני בני אדם גוועים מרעב, מאיידס, ממחלות קשות? האם זה בסדר שגלי הצונאמי מחריבים כפרים שלמים ובהם תינוקות וזקנים רבים כל כך? הידעת שמידי יום, אני חוזר, מידי יום, נכחדים מעל פני האדמה עשרות זנים של בעלי חיים וצמחים שלא שרדו במלחמת הקיום האכזרית בעולמו שברא כרצונו? האם את מכירה את שירו של אלתרמן, אודות הנער היהודי שפנה לאלוהים בזמן השואה בפראפרזה על ה"קידוש"..."אתה שבחרתנו מכל העמים, שאהבת אותנו ורצית בנו..."? כיף להתמלא בשיר הודיה נוכח פריחת הכלנית, אך האם את מתמלאת בשיר של זעם וחרון מול העוני, והרעב, והבערות והסבל חסר הפשר של מרבית דרי הכוכב הזה?