נו.. טוב ..ברגע של "אי שפיות זמנית"

אני הכרתי רק סבים

הסבתות נפטרו שתיהן עוד לפני עליית הנאצים לשלטון, אבל סבא אחד התחתן פעם שניה עם אישה מקסימה שהיתה ממש סבתא עבורנו, לצערי הסבא האחרון שנשאר לי נפטר כשהייתי בת 12 וגם הוא היה סבא מקסים ששיחק איתנו 5 אבנים ועוד דברים נחמדים, הוא נהג לספר סיפור אחד שמאוד אהבתי, "היפה והחיה".

אפי, המעשה עם הנרות, אני חושבת שזה

מנהג אצל דתיים מסויימים, כי כשאחי נפטר גם עשו לו מין דבר שכזה, הוא היה גר בבני - ברק, מאוד דתיים, הם נהגו לפי מנהג ירושלמי, בהלוויה שלו אשתו לא הלכה אחריו לבית הקברות, רק אחרי ה-30. כשמשהו מת בבית, נהוג להוציא את הילדים מהבית, שהיו מתחת לגיל 13 ולהחזירם רק אחרי ההלוויה, הגיוני ביותר.

מנורה

New member
היתה לי סבתא אחת וגם ממנה אין לי

זכרונות עליתי לארץ בגיל צעיר הזכרונות היחידים מספר תמונות מאישה יפה ומרשימה שנשאה בגיל מאד צעיר לאדם מאד עשיר כפי שמהעמד דרש. ואח"כ התאורים של אימי שלא סלחה לעצמה שנסעה לארץ ישראל ולא היתה על ידה בשעות הקשות שלה והגעגועים שלה. כשנפטרה שנה שלמה הלכה לבושה שחורים כאות אבל. עיניה העצובות מלוות אותי

נֵנָה

New member
אפינקה, עוררת בי זכרונות מסבתי

היחידה שנפטרה בהיותי בת 12, בדיוק כמוך. אהבתי אותה מאד, וממנה למדתי לדבר ידיש, כי לא ידעה מלה עברית, למרות שגדלה בארץ, כי היתה בת למשפחה דתית ובבית דיברו רק יידיש... נהגתי ללכת אליה פעמים רבות מיד לאחר סיום הלימודים בבית הספר. דבר ראשון היתה שואלת אותי ביידיש "וִילְסְט אַ ברוֹז קָאוֶוה? ולמה ברוז? בגלל שלא היו לה שיניים והיה לה קשה לבטא היטב את המלה "גלוֹז" (כוֹס) ברוז... היה לה תמיד לחם שחור כזהטעים טעים, שאני חושבת שנהגה לאפות בעצמה ומרקים טעימימים - בדרך כלל מקטניות, שמאד אהבתי. אני זוכרת את רהיט הפטיפון הענקי. כמובן פטיפון מנואלה, ותקליטים גדולים, עבים וכבדים. יום אחד, כהרגלי הלכתי לבקר אותה וכשהתקרבתי אל ביתה, רץ לקראתי בן דודי וצעק לי "סבתא חיה מתה". אני לא ידעתי את נפשי, רצתי מהר, נכנסתי אל הבית וכבר בכניסה ראיתי את אמי ואת דודותי יושבות ובוכות, ובתוך החדר שכבה סבתי על הרצפה, עטופה בתכריכים ומסביבה נרות דלוקים, בדיוק כמו שאפי תיארה
אחת מהדודות ניגשה אלי ושאלה אותי אם אני רוצה לראות את הסבתא בפעם האחרונה, לקחה אותי לחדר, הורידה את התכריכים מראשה של סבתי, ושם היא שכבה, כמו ישנה, ממש כמלאך, פנים שלווים ויפים יותר מתמיד, וזהו, זו הפעם האחרונה שראיתיה. כמובן שהשתתפנו בהלוויה, ואני ובן דודי רצנו וקטפנו המון כלניות שפרחו בין הקברים, ופיזרנו אותן לאחר מכן על הקבר הטרי של סבתי... שנים רבות עוד חשבתי עליה בגעגועים רבים, ועד היום דמותה לא משה מזכרוני

אפי 7

New member
ננוש - מאז היכרתנו יש לנו הרגשה

של תאומות נפש. והמילה קאווה בשביל גלוז קפה - יו, כמה השתמשנו בה בבית גם הורי שדיברו עברית - היו משתמשים במילה קאווה בשביל קפה. חיבוקי לזכרונות אפי

נֵנָה

New member
אפינקה ../images/Emo24.gif יש לנו הרבה זכרונות

דומים ומשותפים... הרי גילינו לא מעט מהם בזמנו...
חוץ מזה, אני חושבת שרוב ותיקי פתח-תקוה דיברו באותה שפה, לא? אני חחושב שרובם וגם הורי דיברו ערבית, בגלל השכנים הערבים שהתגוררו מסביב לפתח-תקוה, זאת גם הסיבה שהחליטו להקים מעגל של ישובים מסביב לפתח-תקוה כדי לבודד אותה קצת מהישובים הערביים, ואז גם אבי ודודי (אחיו הצעיר) יצאו חלוצים ליישב את אחד המושבים שהוקמו למטרה זו... ושם נולדתי אני
אפשר לאמר שנולדתי ב"ישוב ספר". הערבים חיו מסביבנו, היינו רואים אותם תמיד בדרכנו ל"מושבה" יושבים בצדי הדרך, או עם מרכולתם שאותה מכרו לעוברים בדרך, ונשיהם שהיו יושבות ומיניקות את צאצאיהן... או שהיו עוברים בעגלות עץ רתומות לסוס זקן או לחמור לאורך המושבים... אמנם הייתי אז ילדונת קטנה, אך חלק מהתמונות האלה עדיין קיימות בזכרוני... וחלק מסיפוריהם של הורי...

שירז7

New member
ננה, לאחר שקראתי מה שכתבת

על סבתך היחידה שהכרת, והגלוז קאווה, לא יכולתי להשאר אדישה לזאת. םבתא שלי היחידה שהכרתי נולדה בירושלים העתיקה, ונוסף לקאווה, היא גם הריחה טבק, האם מוכר לך? כאשר באנו לבקר אותה, המתנה הרצויה ביותר הייתה קופסת טבק. היא נפטרה בשנת 1952 בגיל 82 שנים, ונקברה בהר המנוחות מכיוון שהר הזיתים כבר היה בידי הירדנים. סבא נפטר בשנת 1920, ונקבר בהר הזיתים, בחלקה מעל ליד אבשלום. סבתא שלי עברה את המצור בירושלים כשהייתה בגיל קרוב ל-80 שנה, ודודי הוריד אותה לשפלה באחת מהמכוניות הראשונות שפרצו את דרך "בורמה".

p a l o m a

New member
שירז בוקר טוב, הסיפורים שלך../images/Emo140.gif

כמו לקרוא בספר מעניין....

שירז7

New member
זה לא באשמתי פלומה

משפחתי נמצאת בארץ 161 שנים, סבא וסבתא רבא הגיעו לירושלים העתיקה כילדים. וסבא היה מראשוני המייסדים שהקימו את המושבות הראשונות בארץ לפני 120 שנה. כך שמטבע הדברים, כאשר ישנה נוכחות בארץ, מצטברים האירועים והסיפורים. ואין ויכוח על כך שהם מעניינים, כי מפעל שיבת ציון היה מרתק מאין כמוהו. כתבתי את כל הזכרונות שלי למען ילדי ונכדי שלי, ושל המשפחה המורחבת, שיהיה להם חומר וידע עבור עבודת שורשים שעליהם לעשות בבתי הספר, שזה לכשעצמו מפעל יוצא מן הכלל להקנות לילדים את המידע מהעבר של משפחותיהם, ועל זה נאמר: עם שאין לו עבר, גם אין לו עתיד.

אפי 7

New member
wow שירז, גם אבא של סבא שלי

וסבא שלי הגיעו לארץ בשנת 1845 והישר לעיר העתיקה - משם יצאו ובנו את משכנות שאננים, כי כבר בתוך החומות הייתה צפיפות רבה. אולי אולי הם היו ידידים. אחר צהריים נעימים אפי

bimbo.

New member
דרדריתוש, מה אומר ומה אדבר?

אין מלים. כשקראתי, הרגשתי כאילו את כותבת את סיפור חיי, ועוררת בי געגועים עצומים לסבתא. לאושרי זכיתי לסבא וסבתא (אמנם רק מצד אחד), וחייתי את "החיים הטובים" לצידם. למעשה הם גידלו אותי, כי אמי התאלמנה בגיל צעיר מאוד ועבדה יומם ולילה לפרנס את שתי בנותיה והוריה. ואותה "שפה מוזרה", הפכה להיות ה"מאמע לושן" שלי, כי גדלתי עליה.

נֵנָה

New member
היי שירז ../images/Emo6.gif נעים לשמוע שיש לנו

בפורום חברים עם רקע דומה... אכן, גם סבתי גדלה בירושלים, אך משום מה לא יצא לנו אף פעם לברר אם נולדה שם או שהגיעה בגיל צעיר. רוב הסיכויים שהיא אכן נולדה בירושלים ושם בגיל 16 נישאה לסבי שהתאלמן מאשתו הראשונה ונשאר עם ילד וילדה פעוטים (היא נשכרה להיות המטפלת של היתומים הקטנים והתאהבה במבט ראשון בסבי שהיה אמנם בן 42, אבל איש נשוא פנים ויפה תואר). סבתי נפטרה בגיל 84, אבל מאחר וסבי וסבתי היו בין המשפחות הראשונות שבאו מירושלים ליישב את פתח תקוה עם ייסודה, הם קבורים כולם בפתח-תקוה... אבי נולד בפתח תקוה ב-1899 (אני בת הזקונים במשפחה ...
) וכמובן גם אחיו הצעיר ממנו בשנה. 2 אחיות ו-2 אחים המבוגרים יותר עוד נולדו בירושלים בטרם עזבו אותה. גם אבי ואמי השתמשו בשפה דומה, ואבי היה מבקש מאמי א"גְלוֹז תה" כמובן מה"סמובר" שאמי ירשה מאביה שהביא אותו מרוסיה. או א"גלוז קַאוֶוה"... וכשרצה לאמר למישהו שלא יבלבל את המוח היה אומר: "הַאקְט נִישְט אִין צַ'יינִיק..."

נֵנָה

New member
שירז, מרוב התלהבות שכחתי לברך אותך

על הצטרפותך לפורום הנפלא שלנו
שיהיה לך ולנו בהצלחה ובכיף
את מוזמנת לכוס תה או קפה, לפי בחירתך, אבל מהקומקום ולא מהסמובר

נֵנָה

New member
דרדריתוש חמודה ../images/Emo47.gif רק עכשיו

יצא לי לקרוא את הסיפור שכתבת. כמעט אין לי מילים להביע, כמה יפה הוא כתוב וכמה מרגש ונוגע ללב... זה מזכיר לי כשאמי היתה בבית אבות סגור לאחר שאבדה את זכרונה בגלל דמנסיה והגיעה למצב שכבר לא זיהתה את הנכדים. לילדי היה קשה מאד לבוא ולראותה במצבה, ורק ילד אחד היה מבקר אותה באופן קבוע. זה היה ממש ממש עצוב וכואב
בחודשים האחרונים, בכל פעם שהייתי באה אליה, הייתי מדי פעם הולכת הצידה ובוכה, ולא היה יום שלא חזרתי ממנה הביתה כשעיני אדומות ודומעות... קשה לדרוש מילדים צעירים לראות את סבתם האהובה במצב כזה... וגם אם הסבתא עדיין בסדר, לילדים קטנים יותר קשה לראות מסביב אנשים אחרים במצב של חוסר זכרון וחוסר שליטה... לדעתי זה ממש מפחיד אותם ולהם אין עדיין את הכלים להתמודד עם מצבים כאלה...

עגנון משתמש בכתביו במילה קאווה, מה

זה גלוז קאווה? הרחת טבק הייתה אז שכיחה, היו שמים קמצוץ טבק בנחיריים ומתעטשים כמה פעמים לאיוורור וניקוי דרכי הנשימה וברוכה הבאה שירז

למעלה