ניסיון לדיון - מה השבועה בשבילכם?

תראה... תשמע...

קודם כל, אולי כלפי עצמך "המצפון" שלך נקי בזה שלא נשבעת באמת, אבל כלפי הצבא נשבעת. יש עדים לכך שנשבעת. אם יהיה צורך יום אחד להעמיד את הנושא בבית דין - נשבעת. זה כמו שתחתום על חוזה ותגיד "אבל לא חתמתי את החתימה הרגילה שלי". השבועה היא עצם הנוכחות במעמד הטקס, החזקת הספר והנשק מול עדים. לצורך הבחירה בין פקודות לביצוע ושלא לביצוע - כמו שאמרת, יש את הסוגיה של מה יהיה אם כולם... אני לא הולך להכנס לזה כאן. הפתרון היה לנתח איתך כרגע את עשרת עקרונות הצבא או את שלושת חוקי היסוד של הצבא, אבל... לא ניכנס עכשיו לפילוסופיות של אסא כשר. עושים את זה בתקשורת מספיק בתקופה האחרונה. אני מאידך, יודע שאמלא 100% מהפקודות החוקיות שינתנו לי בשירות. רק במקרה שאקבל פקודה בלתי חוקית - אשר אין דרך לחזור ממנה (קרי בלתי חוקית בעליל) - אסרב. לא אוכל לקחת חיי אדם אשר לא עויינים אלי. לא אוכל לבזוז רכוש של אזרחים. לא אוכל להשמיד רכוש של אנשים - אלא אם זה מסכן אותי. אני יודע שבלי קשר לדעותיי הפוליטיות, אם יגידו לי לפנות מאחז - אעשה זאת. מאידך, אם יגידו לי לשרת באותם מקומות ולהגן על המתיישבים - אעשה כן. המצב שנוצר הוא שהימין מסרב מצד אחד, השמאל מהצד השני - והנושאים בנטל הם הבלתי-משוחדים (גם אנשים מהימין ומהשמאל אשר נשבעו אמונים לצבא ולמדינה - ובאמת מאמינים בזה). להכריח אותך להשבע אי אפשר. גם המפקדים שלך שהשביעו אותך ידעו את זה. בתקווה שבמהלך השירות שלך תבין למה זה צריך לבוא מתוכך.

TRANSFER

New member
כל העניין היה להיות שלם עם עצמי.

חשבתי אם להוסיף את המשפט הזה בהודעה הקודמת. ברור שכלפי שאר האנשים נשבעתי. אין בזה ספק. אני מסכים עם כל מה שאמרת. אני מסכים שהצבא צריך להיות נייטרלי ולא קשור לפוליטיקה. אני מבין שסירוב פקודה יכולה להוביל לפירוק צה"ל ומדינת ישראל. אבל שוב- אני לא יכול להבטיח לאף אחד ב100% שאני אבצע כל פקודה שיבקשו ממני אפילו אם היא חוקית או רק בלתי חוקית. הבאת דוגמא על פינוי מאחזים ואני אתן דוגמא קטנה בהרבה. נגיד שהמפקד פקד עלי לזרוק את הזבל בסוף היום ולא עשיתי את זה מסיבות אלו ואחרות. הרי ברור לי שמקרים כאלו יכולים להתרחש בעתיד במהלך שירותי הצבאי. שבועה ז"א שנדרתי נדר למלא אחר כל פקודה בצה"ל. ולהבטיח שאני אמלא אחר כל הפקודות אני לא יכול .

tty2

New member
שאלה יפה ומעניינת!

עבורי, השבועה היא קדושה! לא במובן הדתי של המילה אלא במובן החוזי שלה. השבועה מקבלת בעיני עוצמה נוספת כאשר מדובר במתנדב. אנחנו באים אל הצבא בכדי למלא אחר הפקודות שהוא מטיל עלינו. בנושא הזה אני חולק על חברי TRANSFER שטען שהוא לא מבטיח לקיים את כל הפקודות נתן כדוגמה, הוצאת זבל ואני טוען, שזה חלק מהעניין. אתה לא באת כדי להיות זרקן, אתה באת אל המקום הזה כדי להיות חלק מהעשייה. ואם לזרוק זבל זה חלק מהתפקיד שלך, אז אתה נדרש (לפחות כך אני רואה את זה) למלא את התפקיד. בגלל זה בצבא אין חופש בחירה מוחלט - הרי כל אחד יכול להגיד, את זה אני לא עושה, אבל מי יעשה אם לא אתה? אני?!? מישהו אחר? למה? זה הוגן? אגב, אם הבקשה להוצאת הזבל נתנה כפקודה, ולא בצעת אותה, לא רק שאתה מפר את השבועה, אתה גם צפוי לעונש! זה בדיוק כמו שתגיד, אני לא מבטיח לצחצח נעליים כל בוקר, אבל אם תתפס ע"י מ"צ, אתה תענש! אני טוען שאם אתה מתנדב לצבא כדי לעשות מה שבא לך ומה שאתה בוחר לעשות אז אולי צריך לחשוב פעמיים האם המסגרת מתאימה לך.... בצבא אין מקום לבחירה! נכון, אם הפקודה אינה חוקית זה כבר סיפור אחר לגמרי אבל את החוק מגדירה המדינה בספר החוקים והוא בד"כ מאוד ברור! אם ישנה סתירה בין הפקודה לבין החוק, החוק תמיד מנצח! בשביל זה הוא קיים! החוק הצבאי או הפקודות הצבאיות לא "הומצאו" כדי שיפרו אותם! לכן, אני רואה חשיבות עליונה לשבועה הצה"לית ולסמליות שבה! מעבר לעובדה שזה היה רגע מרגש מאוד!

למעלה