ניתן לתבוע אישית עמית לעבודה בגין התנכלות?

ניתן לתבוע אישית עמית לעבודה בגין התנכלות?

במקום עבודתי יש אחראי אחד (לא בוס או מנהל, אלא אחמ"ש) שבמשך שנים דואג להבהיר לכולם כמה כוח יש לכל מילה שלו, ואף סוחט את העובדים ה"פשוטים" יותר ומאלץ אותנו להיות לטובתו ובצד שלו כל הזמן. לנשים בינינו הוא גם עורך שיחות סקס ומציע הצעות, אך זה כבר עניין פלילי ולא על זה רציתי לשאול. לפני כחודשיים החלטתי שנמאס לי לחיות תחת האיומים וההטרדות, והתלוננתי למנהל. המנהל הוא אדם עדין ומקסים, ולזכותו ייאמר שהוא ערך שיחות עם שנינו - גם ביחידות וגם בעימותים פנים מול פנים, במטרה לשים לזה סוף. לצערי מאז ההתנכלויות רק החמירו, אותו אחמ"ש הפסיק לדבר איתי, אך החל להפיץ שמועות מרושעות ושקרים לגבי. המצב הגיע לידי כך שכיום אף עובד בצוות לא מדבר איתי, ובכל פעם שאני עוברת מתחילות התלחששויות וצחקוקים. כבר חודשיים שאני בדיכאון, חרדות מפני פיטורים, נדודי שינה והתקפי בכי. החיים שלי הפכו לגיהנום בגללו. לא יכולתי לשאת זאת יותר, והתפטרתי. אין לי טענות כלפי המנהל, הוא מאפשר לי להמשיך לעבוד שם עד שאמצא עבודה אחרת, וגם הבטיח שייתן לי מכתב פיטורים על מנת שאקבל פיצויים. שאלתי היא האם יש אפשרות לתבוע את האחמ"ש באופן פרטי (לא דרך בית דין לעבודה) על התעללות נפשית, פגיעה במוניטין ולשון הרע? לצערי אף עובד לא יסכים להעיד לטובתי ולספר מה קורה שם, כולם מפחדים ומאויימים, אבל אשמח לעבור כל בדיקת אמינות שהיא להוכחת טענותיי. יש לי סיכוי בתביעה כזו?

תשובה

ניתן לתבוע, אך יש להביא בחשבון שכל טענה עובדתית תצטרכי להוכיח לא רק באמצעות עדותך אלא גם באמצעות עדים נוספים. ניתן אמנם לחייב אדם להתייצב לחקירה בבית משפט, אך יש להתחשב בכך כי עדותו לא בהכרח תשרת את האינטרסים שלך. אם בכוונתך "אשמח לעבור כל בדיקת אמינות שהיא להוכחת טענותיי" את מתכוונת לבדיקת פוליגרף (מכונת אמת) קחי בחשבון שבדיקה כזו קבילה כראיה רק אם שני הצדדים מסכימים לכך. לא ניתן לכפות הסכמה על הצד שכנגד.

למעלה