רחוקה מלהיות הורה, אבל...
אני רחוקה מלהיות אמא לילדים, ולכן לא יודעת לחוות דעה בהקשר למה שאני עושה עם הילדים שלי או מה שאני חושבת שיש לעשות, אבל יש לי נסיון מורכב דווקא מהכיוון של להיות "ילדה של". מאחר שגדלתי בלי אמא מגיל יחסית צעיר (פונקציונלית כיתה ז) לא קיבלתי הרבה שבחים במהלך ההתבגרות שלי (או פידבק בכלל), והתוצאה הייתה חוץ מחוסר ביטחון, גם חוסר הבנה של מה מצופה ממני ומה נחשב ל"טוב". אלה דברים שאני עדיין מתמודדת איתם, אמנם ממקום יותר בוגר ומודע, אבל גם הצד הזה של המטבע מבלבל.
לעומת זאת היום אני נמצאת (בעבודתי) בעולם ששחק את הסופרלטיבים ממשמעות. כשכל מחקר הוא "ורי אקסייטינג" או "אינטרסטינג" וכשהתגובה לכל דבר מלאה בתודות, הערכה ומה לא, נראה ששכחנו שאנחנו בכל זאת מקבלים כסף על העבודה, ושעם כל הכבוד... אנחנו בסך הכל "פשוט עושים אותה".
אני מרגישה שהרשתות החברתיות יוצרות מצב שבו השבחים ניתנים בעיקר על העטיפה שבה בחרנו לעטוף את העובדות (וזה דומה למחקר) בניגוד לשבחים שמתייחסים לעובדות עצמן, וכלל שהמצב הזה מתפתח, ככה יש יותר מאמץ והשקעה לעטוף את הסיפורים שלנו בעטיפות יותר יפות, מושקעות, מרגשות, ובסופו של דבר העטיפות האלה קצת מטשטשות את המציאות.
מאחר שקשה לנו להביא פיסת אמת כפי שהיא, כי הסיפור שלנו תמיד סובייקטיבי, ככה גם השבחים ניתנים לאותה עטיפה סובייקטיבית. זה יוצר, לפעמים, שיח שלא מתמקד במציאות אלא באופן שבו בחרנו לספר אותה.
אם אני מסתכלת על תהליך ארוך וקשה כמו טיפוס בסולם, אני מרגישה שהצורך שלי לספר על הצעדים שבדרך נובע מהצורך להכיר בכך שהתקדמתי שלב וכאילו להבטיח לעצמי ש"זהו, נעצתי פה יתד ואני ממשיכה רק קדימה" מתוך הפחד הברור שפתאום אדרדר אחורה. זה גם המקום שממנו אני חולקת על חוויות שלי באימון, מתוך רצון לשים את זה בחוץ, ליישר קו עם המציאות ולהכריז על המצב החדש שאליו הגעתי. כשאני כותבת את זה, אני מאמינה לזה יותר.
הצורך בפידבק או שבחים נובע לפעמים מהמקום שבו אני מחפשת אישור חיצוני, אובייקטיבי, למה שאני עושה. קשה לי תמיד לדעת אם מה שאני עושה נכון או ראוי כי אני עושה אותו מאותה נקודת מבט סובייקטיבית. הפידבק עושה לי לעשות את ההתאמה בין מה שאני חושבת על מה שאני עושה, ובין מה שאחרים חושבים על מה שאני עושה. זה מזכיר לי את הפעילויות שעשינו בבית ספר, שהיינו צריכים לתת לעצמינו ציון ואז המורה נתנה לנו ציון, כדי לראות מה מידת ההתאמה בין השניים.
אם אני מקבלת פידבק על ה"עטיפה" או "האופן שבו הצגתי את העובדות" ולא על העובדות עצמן, הרי שזה יקשה עלי לעשות את ההתאמה הזאת.
לסיכום אני חושבת ששבחים או ביקורת הם הכרחיים על מנת שאוכל להתאים בין האופן שבו אני תופסת את עצמי ואת המציאות ובין הנורמות החברתיות ואיך שאחרים תופסים אותי בתוך החברה. אני חוששת שהיכולת לעטוף את העובדות בעטיפה יפה מוביל לכך שהשבחים מרוקנים ממשמעות ואינם מתייחסים לתוכן אלא לאופן שבו הוא מוצג, ושקשה להבחין בין שבח אוטומטי ובין כזה שמלא במשמעות.
אני מסכימה עם תמר שככל שהשבח יותר ספציפי ויותר ממוקד, ככה הוא משמעותי יותר שכן לשומע ברור שהוא מתייחס לעובדות עצמן ולא למניפולציה שנעשתה בהצגתן.