נתקלתי עכשיו במשפט בפורום אחר,

אני מבין

אבל בוא נלך אחורה אחורה... זו הרי הייתה פרשנותש ל בן אדם שצריך לברך לפני כל מצווה (לדוגמא). למה הפרשנות הזו של הטקסט התנ"כי (שנכתב מאות שנים לפני אותו פירוש) יותר טוב מהפירוש שלי? (בהנחה שלמדתי את הנושא) יש גם קטע כזה ביהדות שנקרא "הלכה" (מלשון "הליכה", התקדמות) שאומר שכל הזמן אפשר וחשוב לפסוק הלכות חדשות (כדי שהדת תתאים לרוח התקופה ולא תאבד מהרלוונטיות או מהלגיטימיות שלה). זאת ההצדקה היחידה שרבנים פוסקים היום כל מיני דברים - כי חשוב להמשיך להתעסק ביהדות, שלא תתאבן.

panters

New member
עכשיו אני בהלם

אתה באמת מרגיש שהדת היהודית מתאימה לרוח התקופה? אולי הזרם הקונסרבטיבי, שאני מודה שאני לא יודע כמה אחוזים מכלל היהודים בעולם הוא מונה אבל יתר הזרמים (חוץ מהזרם החילוני חילוני כמובן) לא מחשיבים אותם כיהודים כלל... (לפחות לפי עדות של כל חובש כיפה ורב שנדברתי איתו בנושא ודיברתי עם לא מעט)

תראה

אני מתעסק ביהדות חלק נכבד מהזמן שלי ומה שאתה מרגיש או נחשף אליו לא מייצג את המציאות. לדוגמא - הזרם הקונסרבטיבי (מסורתי) הוא הגדול בישראל ("כיפות סרוגות" למען ההבהרה) והם דוגלים בראייה מפוקחת של המציאות שבה הם חיים ובה מתקיימת עבודת האל. כפועל יוצא מכך יש הלכות לכאן ולכאן, כאשר חלק מתאימות את המנהגים של הדורות הקודמים לזמננו. הזרם היהודי הגדול בעולם - הקונסרבטיבים בארה"ב (שהם למעשה ממש כמו הרפורמים בארץ) דוגל ביהדות קהילתית תרבותית, אשר כוללת בתוכה גם את דת היהדותית (כמו שהיה כמעט בכל הזרמים והקהילות עד קום המדינה ששיבשה סדרי עולם עם הרבנות). גם בזרם האורטודוקסי שנחשב ל"שחור" (תרתי משמע) ולמקפיד ביותר יש תהליכים אשר מביאים לשינויים בהלכות (אשר זה תפקידה בפועל). אז כן, היהדות עוברת שינויים כמו תמיד, אבל כמו במדיה גם פה יש מלחמה על התודעה ולצערי הקיצוניים שולטים חזק מאוד על המושגים "יהודי", "יהדות" ו-"דתי".

Gilliana

New member
סליחה שאני נדחפת, אבל אני חייבת ../images/Emo9.gif

דת היא בסה"כ אוסף של חוקים והוראות שנועדו על מנת שהמנהיגים יוכלו לשלוט באמצעותם בהמונים - סה טו, לא פחות ולא יותר. המנהיגים מנצלים בד"כ את חולשותיהם של מגזרים מסויימים - בין אם מדובר בחולשה אינטלקטואלית, סביבתית ו/או כלכלית לתועלתם האישית, כך זה בכל שלושת הדתות הגדולות לפחות. הכליאה בתודעה מסויימת כפי שהייטבת להגדיר, היא מסיבות פוליטיות (אם אפשר לקרוא לזה כך) גרידא. מדוע אנשים נכנעים לזה? אספר לכם סיפור (אמיתי) שאולי יסביר את העניין: לפני מספר שנים, בהיותי מנהלת פרוייקט מיחשובי גדול באחת מהמכללות הגדולות למורים בארץ - הגיעה אלי סטודנטית, עולה חדשה מבריה"מ לשעבר, עם בעיה במחשב הנייד שסופק לה ע"י המכללה. הצעתי לה מספר אופציות להתמודדות עם הבעיה אולם היא לא היתה מסוגלת להחליט איזו מן האופציות עדיפה עליה. אני כמובן התקשיתי להבין את חוסר יכולתה להגיע להחלטה, מה גם שלא היתה זו הפעם הראשונה שהיא התקשתה בקבלת החלטה זו או אחרת ובאותה תופעה ממש נתקלתי גם אצל חברותיה, בעלות המוצא הזהה. יום אחד החלטתי פשוט לשאול אותה מה הבעיה הגדולה בקבלת החלטה והיא השיבה לי שהיות ובבריה"מ, לעם לא היתה יכולת בחירה והחלטה - הם התרגלו לכך שמחליטים בשבילם ולאחר שעלו ארצה, לא הצליחו להשתחרר מאותו הרגל - מה גם שהתקשו לוותר על הנוחות בכך שמישהו אחר יחליט עבורם ובכך האחריות להחלטה לא תיפול עליהם.

panters

New member
כמה דברים

א. מותר לך להידחף, זה פורום חופשי ואפילו מומלץ :) ככה שומעים דעות שונות של אנשים ויותר קל להגיע למסקנות אישיות ב. בנוגע לכך שדת היא אוסף חוקים שעוזרים לחזק לשלוט זה נכון בנוגע להיווצרות הדת אבל המשכיות קיומה (כלומר המהות שלה) היא השאלה שעולה כאן. כלומר איך נוצרה הדת יכול להיות שזה נכון (ומצד שני יכול להיות שבאמת אלוהים נתן למשה את לוחות הברית וכתב אותם בעצמו... בכל אף אחד מאיתנו לא היה שם נראה לי בשביל לראות בעצמו לדעת) אבל מה מחזיק אותה קיימת היום עם כל התובנות וידע שיש לנו. ג. בנוגע לעולות מרוסיה, אני מסכים איתך. הן חונכו בדרך מסויימת וקשה להתרגל לדרך אחרת למרות שאני לא נתקלתי בתופעה הזו אני מניח שהיא קיימת אצל רוסים שעלו בתקופה של סוף השלטון הקומוניסטי אבל זה היה מזמן... אני מניח שמתרגלים לזה עם הזמן.. אבל זה רק מחזק את הדעה שלי שההליכה אחרי "אב" נסתר שכזה היא לא משהו שטבוע בנו מלידה. זה משהו שמטביעים בנו בחינוך תוך כדי גדילה. יש כאלה שמשתחררים מזה (חוזרים בשאלה) יש כאלה שלא (אלו שחיים בתשובה) ויש כאלה שנשאבים לזה (חוזרים בתשובה)

MetalSinagouge

New member
אני ממש לא חושב שזה מקרה

רוסי טיפוסי "החוסר החלטיות". תקראו את השטן ממוסקבה של בולגאקוב, הם די חגגו שם. אני חושב שהליכה אחרי אב נסתר זה כן משהו שטבוע מלידה. בעצם אני לא חושב ככה, אבל פרויד אמר שזה חלק מתסביך האדיפוס שבו אנחנו מנסים לפצות את האבא על מה שחשבנו לעשות לו, או משהו כזה. בכל מקרה לדעתי העידן של אמא אדמה עבר, העידן של אבא שמיים עבר- עכשיו הגיע העידן של הילד! Do what thou wilt shall be the whole of the law! LOL אני אפילו לא יודע מה אני אומר.

Gilliana

New member
עם המסקנה הזו אני מסכימה לחלוטין

חושבת שניסחת זאת מצויין, אין מה להוסיף.

Gray PaIadin

New member
אולי באיזושהי רמה כל הנטיות שבני

אדם הראו כבר נמצאות בנו, רובן במצב לא ממש פעיל או מפותח. "האם מרגע לידתנו, תמיד יש לנו הנטייה לחפש מישהו חזק יותר שיגן וישמור עלינו במקום לסמוך על עצמנו?" לנו ולהמון יצורים אחרים- הנטיה להיתלות בהורים. ואנחנו עם הדמיון שלנו יכולים לקחת את זה מחוץ להקשר ולייחס לזה קצת יותר מידי...

panters

New member
זה אבולוציה

ההתפתחות האיבוליציונית של מינים (בעיקר יונקים) מביאה את הוולדות חסרי ישע הזקוקים להגנת ההורים אבל זה לא אמונה. וברגע שאנחנו מתבגרים אנחנו צריכים לזנוח את התפיסה הזו למה צריכים? כי אם אתה משווה את זה ליצורים אחרים, התלות בהורים הזו קיימת עד אותו גיל שהמין מגיע לבגרות ואז בדכ... הילד/גור נוטש!! את הוריו (או מגורש) ומתחיל חיים עצמאיים

Gray PaIadin

New member
זו לא אמונה, אבל יכול להיות שיש קשר

חלק מהאלים, או לפחות אלה שבדתות אברהמיות הם כמו הורים, ישויות גדולות יותר שמגנות, מחנכות ומלמדות. אם הרצון להורה נשאר איפושהו(ולמה לא, עם עולם כ"כ מסוכן ולא מובן?), זה יכול לספק אותו. בדרכים מסויימות יותר מההורים האמיתיים, אחרי שמבינים שהם בעצם אותו דבר כמונו, וחסרי אונים באותה מידה. זה לא סתם דחף וצורך זמני, זו אפשרות שמוכרת לנו.

panters

New member
אני חושב שאין קשר (לאט)

ואגיד לך למה במונח "דתות אברהמיות" שאינו מוכר לי אתייחס כאל הדתות המונותאיסטיות. מדובר בהתפתחות של הדתות בתחילה באזורינו היו קימים הדתות הפוליתיסטיות - רב אל, פנתיאון וכו' והפנתיאון הצטמצם לאל אחד ובימינו זה מתחיל להצטמצם ל- 0 אלים (אתאיזם) זה פשוט אבולוציה של הדת שהחלה מכיוון מסויים לכיוון אחר אבל אם תסתכל במקומות אחרים בעולם (מזרח אסיה, דרום אמריקה ואפריקה הדרומית) הפנתאונים והאמונה שם לא בנויה מאל אבהי. זה רק במקום אחד התפתח ככה. בישראל. והסיבה שהנצרות (שמבחינתי לפחות היא זרם של היהדות שהתעוות לנוחיות כולם) התפשט בכל העולם היה בגלל סיבות פוליטיות בכלל... (ובעקבות כך גם האיסלם) אתה יכול למעשה לראות שההתפתחות ה"אבוליציונית" של הדת של העמים הללו היא זהה. אבל באותה מידה גם התפתחויות אחרות באותם עמים היא דומה - טכנולוגיה, מדע וכדומה

Gilliana

New member
חד וחלק - לא נכון

הנטיה הזו קיימת אצל שכבות אוכלוסיה חלשות יותר מבחינה מנטלית בד"כ - אני לא אומרת שרק שם, אבל לרוב כן. לא מדובר על נטיה שמדוכאת ע"י החברה החילונית - בדיוק להיפך, הנטיה הזו "מיוצרת" ע"י החברה הדתית מלכתחילה.

0Pandemonium0

New member
אז את אומרת שאדם שחי בחברה אתאיסטית

ומעולם לא נתקל במושג ה"דת" או באדם המאמין בישות עליונה, גם לא ייחפש כזו? אדם כזה, מרגע שייצא מחזקת הוריו, מרגע שיתרחק מהם או שהם ימותו, לא ירצה לעולם מישהו חזק יותר להתלות בו ולשאוב ממנו כוח?

MetalSinagouge

New member
זה נכון חלקית.

זה נכון, אבל לא במובן של "אל לנו לשכוח שהדת נמצאת בכל אחד מאיתנו ואם אתה לא חושב ככה אז אתה מגיע לגהנום". ההגדרות של דת הן שונות. הליצנים בפורום אתאיזם למשל למדו שבכל דת בנאדם חי על פי מיתוסים שיש להאמין בהם פשוטם כמשמעם ולהשתחוות לאל אחד. מי שטרח קצת לפקוח עיניים יודע שזה לא כך ברוב הדתות. בתור מישהו מפורום מיתולוגיות אתה בטח מכיר את הברזרקרים הנורדים, אלה שנחשבו לחיילים הרשמיים של אודין. קראתי באיזה ספר שיש 2 סוגים של "דת", דת שנועדה להחזיר אותך למצב שלפני האינטלקט, ודת שנועדה לגרום לך להתעלות מעל האינטלקט. הברזרקרים משוייכים לקבוצת הרגרסייה- הראשונה. הם (יכול להיות) אכלו מפטריית הקסם, התפללו, צעקו וניתן היה לעצור אותם רק על ידי עריפת ראש. האם זה איכשהו מזכיר את השאהידים כביכול שמסוגלים לפגוע רק כאשר הם הולכים ביחד עם הפצצה? אולי ואולי לא. חשוב לי להזכיר שבבערך 7 משפטים אחרונים לא אמרתי בעצם כלום ככה שאני הולך סחור וסחור סביב לעובדה היסטורית חסרת משמעות לגמרי בהקשר לדיון. דת זה אחלה דבר, חפש Discordianism לדת מעניינת במיוחד.

למעלה