סוגיה אקטואלית-בנות אנא הגיבו...

לדעתי אין דבר כזה

לא קולט מציאות, כי אין מציאות יחידה ואובייקטיבית. לכל אחד מציאות משלו, והיא פונקציה של תרבות, חינוך, סביבה וכו'. למשל, יש כאן בחור בשם מולטיק שכותב לכאורה הודעות עם תכנים ביזריים לחלוטין שאת קוראת ותוהה, מאיפה כל זה נחת עליך. כך לפחות הייתי חושבת בנסיבות אחרות. אבל במקרה, אני מכירה את התרבות שהוא בא ממנה - אבא שלי ממוצא רוסי, וביקרתי בבריה"מ מספר פעמים, פגשתי משפחות שונות, ואני יכולה להגיד שהמשפטים החייזריים של מולטיק הם חלק מהמציאות החברתית שם, מין מוסכמות ברורות כאלה. לא שכל מי שחי בבריה"מ חושב אותו דבר, אבל כמו שכאן את אומרת "כיתור יישובים פלסטיניים זה דבר מוצדק", ואירופאי יזדעזע בעוד שישראלי יבין את הקונטקסט, גם אם לא יסכים - כך בבריה"מ המשפט "אישה מטבעה אינטליגטית פחות מגבר" הוא תפיסה מקובלת, גם בחוגים משכילים כביכול. זאת רק דוגמא אחת לפערים בתפיסת המציאות שמתגלים כאן בפורום. סליחה ממולטיק שעשיתי עליו הדגמה. הבעיה המרכזית היא - אני חושבת - היא של אנשים, שמאמינים כמו ילדים בן 5שהמציאות שלו היא היחידה האפשרית. ויש המון כאלה. לדעתי, הם לאו דווקא פחות אינטליגנטיים, זאת פשוט צרות אופקים שנובעת מחוסר התנסות חברתית. הסתגרות מפני אינטראקציה או אולי אפילו רק מפני רעיונות חדשים. לא יודעת.

niva99

New member
אכן ניתוח מרתק -עלית על מס' נק'

אך האם ה"אדם הסביר" (בכוונה בחרתי בהגדרה משפטית) ולא ב"אדם הנורמלי" שזה לקוח מעולם הפסיכולוגיה-כי לכי ותוכיחי מיהוא הנורמאלי.... -האם האדם הסביר- אינו ניחן ביכולת לקרוא את סביבתו:לדעת מתי לדבר כמה לדבר,מה לומר והכי חשוב מתי לשתוק... הקומן סנס-חוצה תרבויות ועמים. ומי שחסר לו הכישור החברתי הזה (המכונה אינטליגנציה ריגשית) לנצח יאכל חצץ-אם זה בלימודים /עבודה /בנק/ חברה......

יש לי המון ביקורת

על השימוש במושג "אדם סביר", אבל נעזוב את זה כרגע. בעצם, לא נעזוב את זה, כי זה בדיוק מתחבר לנקודה שלנו. אני מאמינה, שאין "אדם סביר" אחד. יש "אדם סביר" חרדי, "אדם סביר" בשינקין, "אדם סביר" בירוחם, "חייל סביר", "מנהל סביר", "אישה סבירה" וכו' וכו'. לא מאמינה שיש משהו שחוצה תרבויות ועמים, אנחנו בסופו של דבר מודדים את הכל לפי התרבות המערבית עם כמה סטיות לכאן ולכאן. בכל אופן, אני מאמינה שמישהו שמדבר כמו חייזר מבחינתך יכול להיות "אדם סביר" לחלוטין בסביבתו המקורית. עכשיו, את יכולה להגיד שצריך גמישות מינימלית כדי לזהות את מאפייני סביבה אחרת ולהתאים את עצמך אליהם. אז קודם כל, האנשים באמת נבדלים ברמת הקליטה והגמישות שלהם. יש גם תרבויות מאוד דוגמטיות, כאלה שלא מכינים את הפרטים לאפשרות של סביבה שונה. המסר בכל מקום הוא : "זה ככה וזה ככה". לא "אנחנו בתרבות שלנו מאמינים שזה ככה כי...". חוץ מזה, לפעמים אני גם לא ארצה להתאים את עצמי לסביבה חדשה. בן זוגי מצא עבודה באיזו מחלקה שיש שם הרבה אנשים פרימיטיביים. אחד אמר, שחבל שהיטלר לא חיסל את האשכנזים; השני, כשהתקשרה עובדת יפה, הצמיד את השפופרת לאיבר מינו; שתי פקידות מדברות כל היום על הבעלים והבישולים. אז הוא למשל בכוונה לא רוצה "להתחברת מחדש" במקום הזה. אולי גם עליו חושבים שהוא ווירדו, אבל הוא לא מוכן. יש גם מקרים כאלה.

למעלה