סופר השבוע - אריך קסטנר

ספרים למבוגרים:

המיניאטורה שנעלמה - סיפור מתח בהשתתפות קצב, עלמה ובחור שמחזר אחריה.

ועוד אחד (לחצתי מהר מדי על "שלח")

שלושה גברים בשלג, אך לצערי אני לא זוכרת על מה הוא.

פצפונת

לואיזה פוגה, המכונה "פצפונת" היא גיבורה נפלאה - מצד אחד היא ילדה שעושה מה שבראש שלה, גם אם זה לא כל כך ישר (היא מסתירה מהוריה שהיא מקבצת נדבות עם המטפלת שלה כל ערב), ומצד שני היא מצפונית מאוד וחברה טובה ונאמנה (היא הולכת לדבר עם המורה של אנטון, כשנדמה לה שנעשה לו עוול). ועוד משהו - פצפונת ממציאה לעצמה תאומה (שאיפה שגם לי היתה בילדותי), ותמיד היה נראה לי שלקסטנר יש משהו עם תאומים: אורה הכפולה, אמיל והתאומים והסיפור הקטן הזה על פצפונת.

לי ואורה

למרות ששירלי הזכירה אותן, רציתי להרחיב: סיפורי תאומים מבוססים פעמים רבות על שני מוטיבים עיקריים -
מוטיב ההנגדה - התאומים תמיד יהיו זהים בחיצוניותם ושונים מאוד בפנימיותם: אחד פזיז, השני שקול, אחד מיושב עם משפחה, השני בוהמיין וכו'.
מוטיב ההתחלפות - שבודק איך עם התאומים משתלבים אחד בסביבתו של האחר, בהתחשב בזה שהם שונים בפנימיותם ובתכונותיהם. גם ב"אורה הכפולה" קיימים המוטיבים האלה, בתוספת למוטיב ה"הופרדו בלידתם", שיוצר את כל המתח בתחילת הסיפור - השנאה של לי לאורה (שנובעת מהדימיון החיצוני ביניהן ומהשוני באופיין). בהמשך הסיפור, ההתחלפות היא שבונה את המתח, עד לסוף המתבקש אך הלא מציאותי. החברות שנוצרת ביניהן הופכת את שתיהן לגיבורות מקסימות, שכייף להשאב איתן לתוך הסיפור.

../images/Emo27.gif תולדות חייו

אריך קסטנר (1974-1899) נולד בדרזדן שבגרמניה. בצעירותו היה מורה, אך כבר בגיל 20 החל לפרסם שירים שכתב. הספר הראשון שכתב לילדים היה "אמיל והבלשים", וזהו ספר הילדים הבלשי הראשון שנכתב. בעקבות ההצלחה שנחל ספר זה הפך אריך קסטנר לסופר ילדים פופולרי וכתב 16 ספרים נוספים שנועדו לקהל צעיר. במקביל, כתב קסטנר רומנים, ומערכונים סאטיריים למבוגרים. עם עליית היטלר לשלטון בגרמניה הוחרמו ספריו של קסטנר והועלו על המוקד, אולם קסטנר עצמו נשאר בגרמניה בשנות המלחמה. אחריה המשיך בפעילותו הספרותית והעיתונאית למבוגרים ולילדים. אריך קסטנר, שנחשב לאחד מגדולי הסופרים לילדים היה רווק, ולא היו לו ילדים משלו. ספריו תורגמו לשפות רבות וחלקם עובד לתיאטרון ולקולנוע. הוא זכה בפרסים ספרותיים רבים, ביניהם הפרס הבינלאומי והיוקרתי לספרות ילדים על שם הנס כריסטיאן אנדרסן.

פרסים-

ספריו של אריך קסטנר תורגמו לשפות רבות וחלקם עובד לתיאטרון ולקולנוע. הוא זכה בפרסים ספרותיים רבים, ביניהם הפרס הבינלאומי והיוקרתי לספרות ילדים על שם הנס כריסטיאן אנדרסן.

../images/Emo26.gif ציטוטים ../images/Emo36.gif

הנה כמה ציטוטים מספריו. נחשו מאיזה ספר! תשובות לא בכותרת, אלא בגוף ההודעה בלבד!

../images/Emo41.gif ציטוט מספר 1 ../images/Emo41.gif

"אם ביום הראשון תאכלי שלוש או ארבע או אפילו חמש חביתיות ממולאות, תוכלי להגיד אחר כך שזללת חביתיות בשביל כל החיים"

../images/Emo41.gif ציטוט מספר 2 ../images/Emo41.gif

"אני הקפדתי להיראות שמח בכל פעם שפתחתי את אחת המתנות ונתתי נשיקות שוות לשני ההורים. וכך, ברצינות, בזהירות ובבגרות מוקדמת, מילאתי את תפקידי בהצגה המשפחתית השנתית."

../images/Emo45.gif

אבל אנא, להבא - לא לכתוב את התשובה בכותרת, כי אז משתתפים אחרים כבר "משוחדים", ולא יכולים לחשוב לבדם על תשובה משלהם. עדיף לקשקש משהו בכותרת, ולכתוב את התשובה בגוף ההודעה.

../images/Emo41.gif ציטוט מספר 3 ../images/Emo41.gif

"לפתע פתאום קפץ ... ממקומו, זרק את קלפיו על השולחן, רץ אל ארון הספרים, פתח את הדלת ברעש, הוציא מן השורה העליונה ספר עבה, ישב על השטיח והתחיל לקרוא בהתרגשות".

למעלה