סטיה מהמפרט

roonen5

New member
סטיה מהמפרט

שלום רב,
רכשתי דירה מקבלן בפרוייקא תמ"א 38/1. הקבלן החל בעבודות הבניה בנובמבר 2015 והסכם המכר בנינו נחתם במרץ 2016 כך שכבר היו היתרים והבניה החלה טרם נחתם הסכם המכר.
כחלק ממאמצאי השיווק של הדירות בפרויקט נאמר לי ע"י היזם כי התקרות בדירה יהיו 3 מטר וכך אף נרשם במפרט המכר בזה הלשון: "גובה הדירה מפני הריצוף עד תחתית התקרה: לא יפחת מ- 3.00 מ';

בפועל והלכה למעשה התיקרה בדירה שלי היא בגובה של 2.77 מ'.

בתחילת המפרט רשום " לחברה הזכות להכניס שינויים בהתאם לתוכנית המחוזית ו/או בהתאם למה שיאושר ע"י הועדה המחוזית מתוך התוכנית המחוזית".

בהסכם המכר בכותרות והגדרות רשום כך:

"המפרט הטכני" - המפרט הטכני לבניית הדירה הרצ"ב כנספח 2 להסכם. מובהר כי הוראות התוכניות ו/או המפרט הטכני כפופות לשינויים שיידרשו, באם ידרשו, על ידי הרשויות המוסמכות ו/או בהתאם להיתר הבניה.
בכל מקרה של סתירה בין הוראות המפרט הטכני להוראות התוכניות יגברו הוראות התשריט".

אני מזכיר כי הסכם המכר נחתם אחרי שכבר התחילו לבנות כלומר אחרי שניתן היתר הבניה.

עוד אציין כי על התשריטים שחתמנו אין שום דבר שאומר מה יהיה גובה התקרה בדירה אלא רק במפרט הטכני כפי שציינתי לעיל.

מה הן זכויותי? האם ההסתיגויות שהקבלן הכניס בהסכם המכר ובמפרט עומדים לטובתו? או שמא בגלל שכבר ניתן היתר בניה הוא לא רשאי עוד לשנות את גובה הדירה? האם אני זכאי לפיצוי? או שהקבלן היה רשאי לשנות גובה התקרה?

אציין כי לי באופן אישי לא נאמר דבר על השינוי מצד היזם ואני יודע על כך מאחר ומדדתי את גובה התקרה אחרי שריצפו את הדירה.

אשמח לתשובה עניינית וממצה ככול וניתן.

תודה ובברכת שבת שלום.

שינוי מתנאי המפרט

שלום, כשקבלן מוכר דירות חדשות (בין היתר כחלק מפרויקט תמ"א 38/1) הוא אכן מתחייב על מפרט מול רוכשי הדירות, אך מסייג את המפרט לשינויים או חריגות שיידרשו ממנו ע"י רשויות התכנון. מדובר בסעיף סטנדרטי מאוד אשר תמיד קיים בהסכמים והוא מאוד לגיטימי.
במקרה שלך, הקבלן היה מורשה להכניס סעיף כזה להסכם גם לאחר קיומו של היתר בניה, שכן לפעמים דברים משתנים תוך כדי בנייה. מבלי לגרוע מהאמור, עליך לבדוק מהי הסיבה שבגינה התקרה בדירתך נמוכה יותר מהמפרט. אם השינוי היה בגין דרישה של רשויות התכנון, אזי אין לך כל כך עילה כנגד הקבלן, אך אם ההנמכה לא הייתה בגין דרישה כאמור, בוודאי שתוכל לתבוע מהקבלן פיצויים בשל כך.

roonen5

New member
ראשית, תודה על תגובתך.

אני מניח כי הקבלן בנה תקרה נמוכה יותר בגלל שלא קיבל אישור לכך. האם מצב כזה לא מתיר לקבלן בעצם למכור "חלומות" לרוכשים ואז לבוא ולומר "ניסיתי ולא הצלחתי" וזאת אחרי שחלף זמן ממושך מיום הרכישה.
&nbsp
האם זה לא צריך לבוא לידי ביטוי במחיר הדירה ששילמתי?
&nbsp
לאחר בירור קצר שערכתי עם משרד הקבלן התברר לי שאני בעצמי חתמתי על תוכניות חדשות (כמה חודשים אחרי ההסכם) כאשר הוסבר לי כי מה שהשתנה זה גודל המרפסת בלבד (שגדלה, וזה אף הובא לידיעתי טרם החתימה על ההסכם), אך לא נאמר לי בשום שלב כי גובה התקרה הונמך אחרת הייתי מתנגד להשארת מחיר הדירה על כנו.
&nbsp
עקרונית, האם יש לי עילת תביעה על הטעייה?
&nbsp
האם הקבלן לא מחוייב למפרט שנחתם לאחר שקיבל היתר בניה? איפה הוודאות של הרוכשים?
&nbsp
אודה לחוות דעתך הלא מחייבת כמובן.

סטייה ממפרט

שלום,
ישנן תקנות מאוד ספציפיות הקובעות את הסטייה המותרת בבנייה שהקבלן לכאורה מחויב להן. יחד עם זאת ולאור דבריך, אני מבינה שאתה בעצמך חתמת על תוכניות חדשות בהן גובה התקרה היה נמוך מזה שהיה קבוע במפרט (לטענתך מבלי שהדבר צוין או הוסבר לך).
ככלל, אתה יכול להגיש תביעה כנגד הקבלן בטענה של הטעיה, אך אני סבורה כי נטל ההוכחה אשר ירבוץ על כתפיך יהיה כבד מאוד בכדי להוכיח באופן מוצלח כי אכן הוטעית על ידי הקבלן לגבי גובה התקרה וכי הוא לא הסב את תשומת לבך לשינוי הנ"ל במועד חתימתך על התוכניות המתוקנות. מדובר בתביעה המסתמכת על מילה כנגד מילה שכאמור יהיה קשה להוכיחה, בפרט כאשר חתימתך נמצאת על התוכניות החדשות.

מענה לסטיה מהמפרט

שלום רב,
השאלה שהעלאת נכונה יותר לנושאים כמו רכישת דירה מקבלן ולהגנות להן זכאי רוכש מכח חוק המכר דירות. במקרה שמתואר על ידך נראה כי ישנו פער בין המצב הקיים לבין תיאור הדירה במפרט. ככלל, חוק המכר דירות מגדיר מהם שיעורי הסטייה שלא מזכים בפיצוי, אולם אני כמעט בטוח כי בהסכם המכר נקבע כי אתה קונה את הדירה AS-IS וייתכן שאף יטענו כי יכלת לראות את הסטייה שנגרמה.

מענה לתגובה - קניתי שהיה עוד ביסודות

ככול והקומה בה נמצאת הדירה טרם נבנתה ניתן להניח כי ההסתמכות שלך על המפרט הטכני לדירה תתחזק. צריך לראות את התכניות לדירה, והאם נקבע כי התכיות גוברות על המפרט או להיפך.

במקרה זה, אני מצטרף לתשובתה של מנהלת הפורום אשר מספקת מענה מקיף למטריה המשפטית שחלה על מקרים כגון אלו.

למעלה