סמכות מקומית - קובלנה פלילית

כרכום5

New member
סמכות מקומית - קובלנה פלילית

ברצוני להגיש קובלנה פלילית כנגד אדם המתגורר ברמת-גן ואנשים נוספים ממקומות שונים. אני מתגוררת בבת-ים ועסקתי במקצועי כקלדנית שופטים עד לפני כשנה, כך שעבדתי עם רוב שופטי בימ"ש השלום בת"א. השאלה, היכן עליי להגיש קובלנה פלילית... האם ניתן להגיש קובלנה שכזו לביהמ"ש בראשון לציון? תודה על תשובה עניינית

תשובה

הדברים שלהלן יפים בשינויים המחויבים לעניין קובלנה: חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982: 6. סמכות מקומית (א) דנים נאשם בבית המשפט אשר באזור שיפוטו נעברה העבירה, כולה או מקצתה, או נמצא מקום מגוריו של הנאשם. (ב) בעבירות מן המנויות בתוספת הראשונה שנעברו במצרכי מזון ובעבירות לפי חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 6, גם בית המשפט אשר באזור שיפוטו שווק או נמכר המצרך מוסמך לדון את הנאשם, ואם הוא היצרן - גם בית המשפט אשר באזור שיפוטו מתגורר המתלונן. (ג) אם המקום בו נעברה העבירה ומקום מגוריו של הנאשם אינם ידועים או אם נעברה העבירה בחוץ-לארץ, יידון הנאשם בבית המשפט אשר באזור שיפוטו נתפס. (ג1)על אף האמור בסעיף קטן (א), בעבירה לפי חוק ההגבלים העסקיים, התשמ"ח-1988, יידון הנאשם בבית משפט מחוזי שקבע שר המשפטים בצו, ורשאי השר להסמיך בצו את מנהל בתי המשפט להורות שתיקים תלויים ועומדים בבית משפט ביום תחילתו של הצו, ולא החל הדיון בהם, יועברו לדיון בבית המשפט שנקבע בצו. (ד) שר המשפטים רשאי בצו, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, להחליף את התוספת הראשונה או להוסיף עליה או לגרוע ממנה. 7. סמכות בצירוף אישומים או נאשמים צורפו אישומים בכמה עבירות או הואשמו כמה נאשמים בכתב אישום אחד, מוסמך לדון בענין כל בית משפט אשר לו השיפוט, לפי סעיף 6, באחת העבירות או על אחד הנאשמים. לגבי העובדה שהיית קלדנית ועבדת עם שופטים. ככול שהדבר יהיה רלוונטי הוא אמור להיות מועלה על-ידי הצד שכנגד, הנאשם. מעבר לכך, אני בספק רב מאוד אם ניתן לפסול ומראש את כל שופטי השלום בתל-אביב-יפו רק לאור העובדה כי עבדת עימם כקלדנית, ולא קלדנית "אישית". תשומת ליבך כי מאז השנה האחרונה מונו גם שופטים חדשים.

כרכום5

New member
מודה לך על תשובתך...

כנראה שההאשמה שלי היא במסגרת סעיף 7, מאחר ומדובר בכמה נאשמים. אם כך, מאחר ומקום מגוריי הוא בבת-ים, אני מבינה כי אוכל להגיש תביעתי לביהמ"ש בראשון לציון, ששם גם לא עבדתי? ואם אפשר לענות לי על עוד שאלה אודה מאוד. האם אוכל להעיד עדים, גם כאלו שאינם מעוניינים להעיד? המון תודה לתשובותיך...

תשובה

מקום הגשת הקובלנה תלוי במקום בו בוצעה העבירה או חלק או שגר בו הנאשם (ולא את הקובלת), בכפוף לסעיף 7. לגבי מקום העבודה אני חוזר ואומר שלא נראה לי שהדבר אמור להפריע ובכל מקרה הדבר לא פוטר אותך ומראש להחליט לבדך בניגוד לסמכות המקומית החוקית. אם רוצים יכולים להגיש בקשה מתאימה מיד לאחר הגשת הבקשה במקום החוקי. לגבי השאלה הנוספת. את צריכה להבין שאת מגישה כתב-אישום ומבלי שהעדים האלה מסרו גרסה קודמת שבידך, לכאורה, שכן לא הייתה חקירת משטרה. אולי יש לך מכתב או תצהיר שלהם אז זה יותר טוב. אבל עדיין את צריכה להוכיח את הקובלה מעל לכל ספק סביר בהתאם לנהוג בפלילים. בלי קשר, את יכולה לבקש מבית-משפט לזמן אותם ובמידה ולא יגיעו להעיד לבקש להוציא כנגדם צו הבאה וכו'.

כרכום5

New member
הבנתי, למרות שמדובר בעבירות מסוג מסויים

חוק הגנת הפרטיות חוק איסור לשון הרע עשיית עושר ולא במשפט וכן חוק יסוד כבוד האדם וחירותו.... כמובן שאני מתכוונת מביהמ"ש לזמן אותם להעיד... ואף יש לי ראיות רבות. ואם כך, אני מבינה כי עליי להגיש את הקובלנה לבימ"ש השלום בתל-אביב בכל זאת... ושם יוחלט... או קיי המון תודה...

תשובה

תשומת הלב לגבי איזה עבירות ניתן להגיש קובלנה. עשיית עושר וחוק יסוד - לא.

כרכום5

New member
עוד שאלה חשובה לי מאוד

נגד הנאשם מס' 1 אני מתכוונת להגיש גם תביעה בשל לשון הרע ונגד שאר הנאשמים אך ורק על עבירת חוק הגנת הפרטיות... האם אני אמורה לפתוח תיק תביעה אחד או שתי תביעות נפרדות... ידוע לך אולי מה סכום האגרה שעליי לשלם בגין תביעה בשל לשון הרע? כמה אחוזים מסכום התביעה? תודה

תשובה

אנחנו מדברים על קובלנה פלילית פרטית, קרי, כתב-אישום אשר מוגש על-ידי האזרח, להבדיל מהמדינה. את יכולה ליחס לכל הנאשמים פגיעה בפרטיות ולגבי הנאשם האחד עם עבירה של לשון הרע, והכל בהנחה ואת מבינה שמדובר בעבירות פליליות להבדיל מעוולות אזרחיות. לגבי סכום האגרה בתביעה אזרחית הנושא לא שייך לפורום. כעיקרון מדובר ב 2.5% מסכום התביעה.

כרכום5

New member
תודה .....

כן ברור לי ההבדל, אני עבדתי יותר בתחום האזרחי ולא בפלילי... לכן לא מתמצאת כל כך... תודה על כל התשובות.... מכל מלמדיי השכלתי...

למעלה