סקרנית:

sinderella4

New member
סקרנית:

הגר הלא היתה צרתה של שרה אימנו ואמו של ישמעאל. מדוע אם כן הורים יהודים נותנים את השם הזה? כמו כן, למיטב ידיעתי (שאמנם מצומצמת בעניין זה), נמרוד נקרא כך משום שמרד באלוהים. האם יש סיבה שגם שם זה ניתן לילדים יהודים? סליחה באם שאלותיי פוגעות באיזשהו אופן. אני סקרנית מאוד מזה זמן רב לגבי מקורם של שני שמות אלו.

אלו שמות שנכנסו בעיקר בשנים האחרונו

כאשר החלוצים חיפשו שמות תנ"כיים אבל לא גלותיים, ואימצו גם שמות שבמשך הדורות נחשבו לא ראויים. בהם גם ענת, עמרי, איזבל ועתליה, ועוד רבים כמוהם - שמות של נכרים ו/או של רשעים. לעומת זאת אני מכירה חריג (אבל אין לי הסבר לכך) - ר' ישמעאל, מגדולי התנאים, שנושא שם מאד לא יהודי.

יוסי ר1

Active member
שמות

אכן, כפי שציינה "אין לי מושג איך" (אגב, לפי רמת הבקיאות בהחלט יש לך מושג!), שמות הם עניין של אפנה. יש קבוצת שמות של "האנשים הרעים" שלא נהוג לקרא אותם, אך יש תמיד יוצאים מן הכלל: או מחמת בורות, נראה לי שמעט מהקוראים ענת יודעים שזו אלה כנענית, ויש שבוחרים בקריאת התיגר על המסורת, כמו השם נמרוד. מה שמפליא, הוא שמעת לעת משתרבבים שמות "רעים", לא רק שמות כמו ר' ישמעאל, אלא ישנו גם אמורא בשם ישו, ואמורא שהוא בן פטרוס! מעניין מדוע שמות כמו משה למשל כלל אינם בין התנאים והאמוראים. גם השם גד אינו נפוץ כל כך. בין החיות בעבר היו מקובלים יונה וארנבת, היום לא. יש הרבה יעל ואילה, אך לא נמצא יחמור ותאו ודישון וזמר, וכן הלאה.

../images/Emo140.gif

דווקא זמר אני מכירה, כמעט בן שנתיים
הוריו התכוונו אמנם לשם ממשפחת שיר-לירי-סול-מיתר וכד', ולא האמינו לי שמדובר בג'ירפה... אבל השם קיים. <ו"אין לי מושג איך" - זה מסיפור אחר, ספר של אליסון פירסון>.

יוסי ר1

Active member
שמות 2

יש הרבה המצאות מקוריות, חלקן מרושעות. שמעתי על בת שנולדה למשפחה מרובת בנות, נקראה שנ"י. ראשי תיבות של שוב נולדה ילדה... לגבי הספר של אליסון פירסון, עדיין לא מכיר. חשבתי שזה לקוח מהסיפור היפה על ר' ישראל מרוז'ין, דור שלישי בחסידות, עם הנר והייחודים והתפילה ליד העץ ביער...

יוסי ר1

Active member
התקלתי את עצמי...

אין לי כרגע הפניה לסיפור, וחבל, כי הוא כתוב בצורה נפלאה. קראתי אותו לפני כ15 שנים, וקצת מסובך לי לפשפש היכן. על כל פנים תצתרכו להסתפק בנוסח מסורס שזכרוני מאפשר ר' ישראל מרוז'ין נתבקש פעם להושיע את בני קהילתו מגזירוות המתרגשות עליהם. פתח ואמר: יודע אני על רבינו הבעל שם הקדוש, שפעם נתרגשו צרות על כלל ישראל, והלך בלילה למקום מסויים ביער ליד עץ אחד, והדליק נרות בכוונה, וכיוון כוונות וייחד יחודים, ובעזרת השם פעל ישועה. ולאחר זמן, משנסתלק מן העולם, והמגיד ר' דב בער ממזריטש מילא את מקומו, שוב נתרגשו צרות על כלל ישראל. אמר המגיד, אני אין אני יודע היכן היער והיכן העץ, אבל הדליק נר, ו כיוון כוונות, וייחד ייחודים, ובעזרת השם פעל ישועה. ועתה, אני, סיים ר' ישראל מרוז'ין, איני יודע היכן היער, והיכן העץ, איני יודע לכוון כוונות ולייחד ייחודים, ואפילו להדליק את הנר איני יודע, כי אם לספר את צדקתם של רבותי. ובעזרת השם, פעל ישועות...

גרי רשף

New member
הפזמונאי יורם טהרלב מביא גרסה משלו

בהופעותיו הוא מספר את הסיפור שהבאת, ומקנח בזה שהוא (יורם טהרלב) אינו מכיר את היער ולא את הנר ולא את התפילה וכו', רק את הסיפור הוא מכיר. נו טוב- אצלו זה מעלה חיוכים..

יוסי ר1

Active member
לא מכיר את הגרסא של טהרלב.

אבל זו הפואנטה העיקרית בסיפור, מלבד היכולות המרשימות של צדיקים לפעול ולהשפיע, הנקודה היא האדרת הערך והכח של סיפורי צדיקים, שבסיפור בלבד ניתן לחולל אותם נפלאות שמיוחסים למי שעוסק בדבקות ובשאר טכניקות...

sinderella4

New member
עכשיו אני סקרנית גם לגבי

הסיפור היפה על ר' ישראל מרוז'ין! ותודה לכם יוסי ר1 ואין לי מושג איך (היא עושה את זה)!

../images/Emo63.gif זה כבר לא ממש תנ"ך ../images/Emo13.gif

לא מאד אהבתי. קראתי, וצחקתי, ודמעתי, וחלק מהדברים גרמו לי לפקוח את העיניים ולראות בצורה קצת שונה את המציאות שלנו, הנשים, בדור הזה.

sinderella4

New member
עדיין לגבי הגר

האם ניתן להסיק ששמות כאלו ניתנים בשל אחת משתי סיבות: - קריאת תיגר על המסורת - בורות ? לגבי השם הגר, קשה להאמין שניתן מתוך בורות, שכן הסיפור על גירוש הגר הוא בין המפורסמים שבסיפורי התורה. לגבי קריאת התיגר, עצם מתן שם תנ"כי לילדה הוא הליכה בתלם המסורת, כך שהדבר מהווה דבר והיפוכו! עדיין לא מבינה את המניע למתן שם זה
'צטערת! (ותודה למשיבים)

sinderella4

New member
ועוד לגבי הגר

בקישור שצירפת , אין לי מושג איך, בשרשור שעוסק ברחב 'הפונדקאית', כתוב שרחב, כמו גם הגר, נחשבה בין הגיורות החסידות. מדוע כתבו שהגר היתה גיורת?? באיזה מובן היתה חסידה??

על הגר - מאותו מקור

הגר. אני חושבת שמי שעזבה את בית אביה המלך כדי לדבוק באברהם - ראויה לתואר המכובד של גיורת ושל חסידות.

למעלה