סקר: מדרחוב

סקר: מדרחוב

ההודעה של שבולת הזכירה לי שבר-אשר אמר לנו פעם שיש שאלה איך צריך להגות את הרי"ש של המדרחוב, כלומר האם היא קמוצה (כחלק מ-"מדרכה"), או שוויה (כחלק מ-"רחוב"). הוא טען, אאל"ט, שירושלמים קומצים את הרי"ש, ותל-אביבים שווים אותו. מה דעתכם? גילוי נאות: אין לי כח לנקד, אז השתמשתי במילים, ואני גם לא מאה אחוז בטוח שהרי"ש במדרכה קמוצה ולא פתוחה.

קא זו או

New member
נתחיל בסיום

לא, לא אני לא מומחה ללשון בכלל, ואת בר אשר אני מכיר רק ממאמרים ולא למדתי אצלו מעולם. ואני גם לא מאה אחוז בטוח שהרי"ש במדרכה קמוצה ולא פתוחה. כך כתבת: מדרָכה או מדרַכה. על פי כל כללי הניקוד המוכרים לי, לו ב"מדרכה" הריש מנוקדת בפתח, הרי היא גם ההברה המוטעמת, אבל עד כמה שאני מסוגל לשמוע, מדרכה היא מילה מלרעית ולא מלעלית, ועל כן אין הצדקה לניקוד ה-ריש בפתח. לגבי מדרָחוב - אאל"ט, עד היום גם בירושלים וגם בתל-אביב קומצים את הריש. זה אגב מוזיקלי וניגוני יותר משני שוואים הבאים ברצף זה אחר זה.

shellyland

New member
../images/Emo12.gif

אין דבר כזה! לא מכירה אף ירושלמי שקורא לזה כך. רק מידרAחוב. כשהטעם הוא על ההברה הראשונה, כמובן.

עמית ו

New member
בירושלים זה מדרEחוב.

הטעם אכן על ההברה הראשונה, אבל מימי לא שמעתי ירושלמי שאומר מידרAחוב. אחרי 12 שנה בהן אני מתרועע כמעט אך ורק עם ירושלמים (אתם יודעים כמה זמן לקח לי להתרגל לאג'ואים?) ניתן היה לצפות שאני אשמע מישהו שכן מבטא מידרAחוב. אבל מימי לא שמעתי כדבר הזה.

אטיוד5

Active member
אני מכריז בזאת ...

על מלחמת אזרחים ירושלמית. ישחקו הירושלמים/יות לפנינו.

giba70

New member
גמאני מידרAחוב גאה!

אבל אני ירושלמי מזויף (רק 9 שנים בעיה"ק)

shellyland

New member
מדגם מייצג של 9 מחברי ובני משפחתי

קובע פה-אחד שבירושלים אומרים מידרAחוב. מי שלא אומר כך, שיִגְלה.

ססילי

New member
בוינא!

ובכלל נדמה לי שזה משהו באמצע בין A ל E. רק שאין תנועה כזו בעברית, אז לכל אחד זה נשמע יותר קרוב לאחת מהן. (כמובן שזה מידרEחוב!)

אנ'חושבת שאת צודקת

גם אני חשבתי שבטח E. עד שקראתי את שלי, והתחלתי לחשוב שאולי אני טועה, אבל ככל שאני מגלגלת את זה על הלשון יותר, שתי האפשרויות מצטלצלות לי סבירות, אז זה כנראה משהו באמצע ש"גולש" לכאן ולכאן

קא זו או

New member
תא"י = תלאביבי או תאילנדי?

אני ירושלמי לשעבר גבעתיימי בהווה, עובד בבת-ים, מבלה, אם בכלל, בתל אביב=מה אני שומע, כשאני שומע?

גולה.

ירושלמי גולה. כמה פעמים צריך להסביר לך שאין דבר כזה "ירושלמי לשעבר"?
You can check-out any time you want, but you can never leave!​

כנף

New member
אפשר להתפשר על ירושלמי שעבר, כן?

צודקת האישה. לא יוצאים מזה תוך פחות מ-120 שנה.

למעלה