ידעתי שאני אתחרט על זה
יש לי הרגשה שהבחור הזה לא מאמין בשום דבר, ולכן הוא מרשה לעצמו להשתלח לכל עבר. בנוסף, נראה לי גם שהוא מעדיף לקחת את הדוגמאות הפחות טובות שנותנים לו כמה חבר'ה שמשחקים משחקי תפקידים ומבלבלים אותם עם אמונות פגניות ומאגיה (מצד שני, יש גם פגנים רציניים רבים בקרב שחקני משחקי התפקידים, שמהם הוא כנראה מעדיף להתעלם). 1. פז"ם? טיעון דמגוגי בעליל. אם כך, בואו נזרוק גם את המדע המודרני. לעומת היהדות, הנצרות והאיסלאם, אין לו פז"ם כלל. מה גם שהוא שוכח שהדתות "הפז"מניקיות" של היום היו גורמות למאמינים בהן לפני 2000 שנה (חוץ מהאיסלאם שעוד לא היה קיים) לשפשף את העיניים בפליאה. היהודים של בית שני היו מתפלאים היכן פולחן הקורבנות, ואלו של בית ראשון היו בכלל מתפלאים למה זרקו את אשרה החוצה. חלק מהנוצרים הראשונים ודאי היו מתפלאים איך זה שישוע הוא במעמד של אל, ואני בטוח שגם מוחמד היה מופתע למצוא שיעים, סונים ועוד... 2. נכון, האלים הקלטיים לא נסגדו בארץ. על זה יש כמה דברים להגיד - תחיית האמונה באלים הקלטיים (בין אם במסגרת קוממיות) היא מוכרת יותר. לאנשים בארץ אשר נחשפו ב-20 השנים האחרונות לאמונות הנאו-פגניות לא היה הרבה עם מה לעבוד. בזמן האחרון עדים לתנופה גם של כנעניות (אפילו בחו"ל). בנוסף, הדתות הקדומות היו פחות שמרניות. הדתות היווניות והרומיות (שגם אליהן נסגדו בארץ) סיפחו אלים ממקומות שונים, אפילו שלאו דווקא התאימו ליוון או לרומא בגלגולם המקורי. ומה הוא יגיד ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים שסוגדים לאל מדבר (וחלקם לבנו, שהוא יליד ארצנו הקטנטונת) מקומי ברחבי כל העולם כולו? אמנם מבחינה מיתולוגית האלים מוגבלים לאזורים שונים, אבל מישהו שכח לספר את זה לאלים כנראה. בעבר היה גם נהוג שאדם לא זונח את אליו כאשר הוא עובר למקום חדש, מקסימום, הוא מצרף. 3. שוב, הוא מסתכל רק על חלק מההתפתחות הנאו-פגנית (מה שמכונה בפי כמה "Fluffy Bunnies") ובכלל לא מתייחס לדתות הקוממיות. מצד אחד, ישנם הרבה נאו פגנים שבהחלט עושים מחקר על האלים לפני שהם יוצאים בהצהרות. מצד שני, קיים גם האלמנט החוויתי - גם אלים יכולים להשתנות עפ"י התורות הפגניות השונות. רק בדתות המונותאיסטיות האל הוא מקובע וסטטי. 4. למי הוא קוורא "האלים הנאו-פגנים"? אני מכיר הרבה פגנים שסוגדים לאלים היוונים, הרומים, הכנענים, ולא חסר - רבים בוחרים לעבוד אלים מקומיים שונים כחלק מהתערותם במקום או כחלק ממורשתם. נראה לי שהוא המציא לעצמו את "פנתיאון האלים הניאו פגניים". לא קיים כזה, לפי מיטב ידיעתי. טוב, זה על רגל אחת.