אשראי בנקאי
אין ברכה באשראי בנקאי, כביכול אין אפשרות לגלגל עסקים ללא אשראי בנקאי, אבל במציאות, האשראי הבנקאי הינו סרטן בכל עסק, פרט אם יש לך אפשרות לגלגל את הפסדך על הציבור. הלל הזקן התקין לישראל, על מנת שיוכלו לתת הלואות האחד לשני, בפרט לפני שנת שמיטה, שלפי ההלכה, שנת שמיטה שומטת את כל החובות, ולכן אנשים הפסיקו להלוות האחד לשני, ולדבריו תיקון העולם מחייב התקנת תקנות לקיום העולם והמסחר, ולכן התקין את תקנת ה " פרוזבול ", שזה היתר עסקה, מותר לאדם להלוות לחברו, כשותף בעסק, אני נותן לך כסף על מנת שתשה עסק, ואני שותף לך ברווחים, וההלואה אינה הלואה כי עם השקעה בעסק שלך, ולכן על החלק שלי בעסקה לא חל שמיטת חובות, זה נכון שמקבל הכסף נותן למשקיע חלק ברווחים, והמשקיע שותף גם להפסדים, אבל כפי שמפרשים זאת הבנקים כיום, שלצורך שמיטה הם שותפים, ולצורך ריבית ורווחים, הם נושים לכל דבר. לפני שלושים שנה בדיוק, קיבלתי מכרז של משרד הבטחון, בסכום כספי נכבד מאוד, שצפיתי רווח ממנו, אבל לצורך מימושו, פניתי לבנק שלי, וביקשתי הלואה וערבות בנקאית, אחד מסגני המנהל עשה מאמצים על מנת לשכנע אותי כי דרכי לא תצלח, באם אני אקח את ההלואה של הבנק, אחד נטיעונים שלו היה, אם תהיה לך התקלה הכי קטנה, שביתה, מצב חירום, מחלה, משהו בלתי צפוי, ולא תוכל לעמוד בלוח הזמנים שקבעת, הרי הבנק לא יתחשב בכך, וידרוש את ליטרת הבשר שלו, שאלת מה הייתי עושה לפני שלושים שנה, הנה זה מה שעשיתי אז, לא שמעתי בקולו, היום אני מתרחק מהבנק כמו מאש, כן מה שנאמר בכרטיס שלי הוא נכון, אני יליד 1934, ולאחרונה חשבתי לרשום את מסלול חיי, וכנראה שצריך לעשות את זה, כשאעשה, אפרסם, למען ישמעו וילמדו, וכנראה שכמו שאני לא שמעתי גם הם לא ישמעו, וכל אחד צריך ללמוד על בשרו, וחבל שזה כך