עדיין בדיון - טורפים ונטרפים

נושא לדיון וסקר - על טורפים ונטרפים

האם וכיצד יש לחשוף ילדים לסצינות טריפה? תזונתו של כל בעל חיים היא נושא זואולוגי חשוב. המזון ודרכי השגתו משפיעים על בעל החיים בכל אורחות חייו - צורת גופו, שעות פעילותו, אופיו, ועוד. כמו כן יחסי הגומלין בין בעלי החיים באשר לתזונה (דהיינו - מארג המזון) הוא נושא אקולוגי-זואולוגי ראשון במעלה. כאשר אנו באים ללמד אודות הרגלי צייד של בעלי חיים טורפים, ובייחוד כאשר אנו רוצים להראות סצינת טריפה, אם במציאות ואם בסרט, מתעוררות בעיות אחדות. ראשית, באופן ברור וטבעי, קשה לנו לראות את סבלו של הנטרף. לילדים צעירים סצינה שכזאת עלולה להיות טראומתית. הילדים עשויים לזהות את הטורף כבעל חיים רע או אכזרי. מצד שני, קיימת בעיה הפוכה. לעיתים צפייה בסצינה שכזו מעוררת ומעודדת אלימות אצל הילדים. מה דעתכם? אתם מוזמנים להשתתף בסקר וכן להגיב כאן

**לילך**

New member
סקר מעניין ובעייתי

הוא לא כל כך מאוזן: משום שהוא מציג בעיקר תשובות של מתן טרף בתנאי שבי ורק שאלה אחת שמציגה את הסיטואציה בצורה נכונה - טרף בטבע (תשובה 2) התיחסות לחיות מחמד כנטרף וטורף מעוותות לדעתי ערכי מושג בסיסיים, חיות המחמד מזמן אינם בעלי חיים שחיים בטבע, הם יותר חברים במשפחה, צריך לעודד התיחסות אליהם בהתאם. אין שום הצדקה לעודד טרף חי כדי שהילדים ילמדו מה קורה בטבע, כדי ללמוד מה קורה בטבע, ניתן לצפות במה שקורה בטבע: כלומר סרטים בלבד או תצפית במה שקורה בטבע באמת. מה שמקובל בטבע ואין איתו שום בעיה כי זאת דרכו של עולם, הוא עבירה רצינית על ערכי מוסר ועידוד יחס לא מוסרי כלפי חיות המחמד, שהן בהחלט חלק מהמשפחה. עידוד צפיה במחזה שבהם נותנים למשל לנחש לאכול אפרוחים חיים וכו מחנך למעשה שמותר לאכול את חיות המחמד שלנו או של בני אדם אחרים.

כמה שאלות

האם לדעתך אין לגדל בעלי חיים הנזונים מטרף חי בלבד (נחשים, למשל)? מה לגבי טורפי חרקים (זיקיות ואחרים)? מה דעתך לגבי תלמידים בוגרים בתיכון?

**לילך**

New member
הי אילן, כמה תשובות

מתחיל בזה שלדעתי אין לגדל בבית בשום אופן בע"ח שניזונים מטרף חי, בלי קשר לגיל הילדים. נמשיך בזה שלדעתי אין לגדל בבית בשום אופן חיות בר, שמקומן היחיד והראוי הוא בטבע, נדמה לי שבהקשר לכך גם קיים חוק חיות הבר, רוב הנחשים וכמובן זיקיות, צבים וכו הם חיות בר, כך שיתכן שהגידול שלהם בלי קשר לדיון שלנו פשוט לא חוקי. אני חושבת שיש ללמד את הילדים שאסור בשום אופן ללכוד בע"ח בטבע כמו זיקיות, צפרדעים, צבים וכו ולנסות לגדל אותם בתנאי שבי, רצוי לעודד ילדים לצפות בחיות הבר כשהן חיות בטבע בצורה שלא תפריע להם ובשום אופן לא לשבות אותן. כמו כן הייתי שוקלת בזהירות ראויה את תנאי המחיה שמספקים לחיית המחמד, אני לא יודעת אם טרריום קטנטן או אקווריום זעיר זה המקום הראוי לגדל בו נחש למשל, צריך להתחשב גם בבע"ח ולא רק בנו או בילדים או בסקרנות שלנו ללמוד על יצורים חיים אחרים.

כמה הערות לכמה תשובות.

לילך, ישנם נחשים, מיני לטאות (איגואנות, זיקיות, שממיות) ובעלי חיים אחרים ילידי שבי שמתאימים מאד לפינות חי חינוכיות ובלבד שלאחראי יש הידע והנסיון המקצועי בטיפול בהם. לגבי עניין חיות הבר, גם לדעתי אין לאפשר איסוף בלתי מבוקר של חיות בר וגידולם בבתים פרטיים, אולם ישנן פינות חי רציניות (ולא כל פינת חי בית-ספרית) אשר מקבלות היתר מרשות הטבע להחזיק חיות בר כאלו ואחרות, ושוב, בתנאי שלמטפל הידע, הנסיון והאפשרות להעניק לחיית הבר את כל צרכיה. עם חיות הבר ניתן להגיע להישגים חינוכיים שלעולם לא נגיע עם ארנבון או אוגר, בעיקר בענייני מודעות אקולוגית ומעורבות סביבתית. אשמח לפרט, אם תרצו. דבר אחרון, לגבי תנאי המחייה של חיות המחמד, אין ספק שאת צודקת! חשוב לספק תנאים ראויים לבעלי החיים לפני שאנו באים לחנך ולספר כמה חשוב לדאוג להם. הדבר חמור במיוחד בבעלי חיים "אקזוטיים" אשר תנאי מחייתם לא תמיד ידועים למטפלים. ואם אתייחס ספציפית לדוגמא שלך, לעיתים קרובות הטרריום קטן מידי עבור הנחש, אולם דווקא זה אחד הגורמים שפחות מפריעים לו. טמפרטורה או לחות הרבה יותר קריטים עבורו (עניין של חיים ומוות) 10% לחות משמעותי הרבה יותר מאשר 10 ס"מ אורך טרריום. בקיצור, למרות ההערות, אני מסכים עם חלקים נרחבים מדברייך

גן חיות

New member
חיות בר

כבר היו מקרים בבית הספר(כשעוד היה טוב) שילסים מצאו מוצט , זיקית ,צב וכו'. מיד חיפשו אותי ומידע. השארנו אותם בבית הספר במשך יום-יומיים והם בקרו בכל הכיתות (הילדים מאד התלהבו והתעניינו) ואז, אני יחד עם הילדים שמצאו, שחררנו אותם במקום שקיווינו שילדים אחרים לא ימצאו אותם(אבל באותו אזור כללי ואותם שיחים). ההסברים לילדים מדוע לשחרר, ושזה לא בגלל קנסות(הרבה אמרו"מצאתי, הוא שלי. ללמה מה יעשו לי? יזמינו לי משטרה?"). הילדים מסתכלים אחרת על העניין כאשר הם רואים את בעל החיים ומבינים שאין לנו את התנאים להעניק לו לטובתו ושהיא יסבול אצלינו. זה עבד גם אצל הילדים שלא אכפת להם דברים כמו איכות הסביבה וטובת הכלל.

dreaming h

New member
טורפנטרפטורפנטרפטורפנטרף

בעיני, סצינות טריפה אינן פשוטות. לא עבור ילדים, ולא עבור בוגרים. אני חושבת שיש משהו מאוד קריר בלהאכיל חיה בחיה חיה (התבלבלתם?..) יש איזושהי הסתגלות, התעייפות רגשית, למראה חיה נאכלת באכזריות, וכל טריפה של יצור חי יש בה מן האכזריות. אני בכלל לא נכנסת לענייני המוסריות או שרשרת המזון. כשמגדלים בע"ח ומאכילים אותו ביצורים חיים, כנראה מתרגלים לזה. בנוגע לילדים. הדילמה הזו עולה פעמים רבות גם בעולם הפסיכולגיה, לגבי סצינות אלימות לדוגמא בסרטים, ואיזו עבודה זה עושה אצל הילדים. יש שיגידו, שזה מעורר אלימות, ויש שיגידו שזה גורם לילדים סלידה מהסצינה, וכך אי שחזור האלימות. אני מניחה שבכל מקרה, סצינת טרף ראשונית לילד, עלולה להיות מפחידה וטראומטית.

גן חיות

New member
טורפים

אישית, אני לא קונה נחש כי הוא חייב להרוג טרף חי. העניין בדיונים אצלינו בבית כבר כמה שנים. מאד רוצים נחש, אבל מאד לא רוצים להאכיל אותו. אז בינתיים אין. אבל, אני ראיתי ילדים שצפו בהאכלת נחשים בפינת חי. הם היו מרותקים. שום תיאור לא יהיה מספק להם את אותו ידע. במקרה, הילד שהייתי איתו היה ילד מאד אלים שסבל מבעיות למידה קשות, הפרעות קשב ובעיות חברתיות. היה כל-כך חשוב לו לספר לחבריו לכתה מה ראה, שדבר בשתף(דבר נדיר אצלו) במשךכעשר דקות. רגשית? הוא הזדהה בהתחתה עם הנחש והכוח שלו. אבל (להפתעתינו) הוא רחם על העכבר. והיה מסוגל להסביר לנו שזה בעייתי - כי שעכבר לא יכל לברוח והיה מסכן וידע שהנחש יהרוג אותו - אבל הנחש היה רעב. לדעתי הוא למד המון מהחוייה, ומהרבה בחינות. אבל זאת לא היתה הצגה מכוונת. הוא פשוט הגיע לחדר זוחלים בזמן שהמטפל היה באמצע האכלה. זה גם שונה.

chimp

New member
../images/Emo108.gif../images/Emo19.gif טרוף אותי

הצגת סצינת טריפה היא אכן בעייתית, אפילו בסרט. אך אם מגדלים בעל חיים הניזון מטרף חי (כגון נחש), כמובן שיש לספק את צרכיו. וגם זה באספקט החינוכי - אנחנו מקבלים ומכבדים גם את הנחש שמוכרח לאכול מזון חי ומבינים שאינו יכול לאכול ירק או בשר מהסופרמרקט. אפשר גם ליצור הזדהות, "תתאר לעצמך שהיית צריך לצוד את האוכל שלך..." אכן ישנם ילדים שלא מסוגלים לראות סצינת טריפה והדבר יגרום להם לזעזוע. אני חושב שהדבר אינו מתאים לילדים מתחת לכיתה ה'. ישנם מצבים שאני מאמין שיש להתייעץ עם הילדים עצמם, יתכן שחלקם יתעניינו מאד וחלקם יסלדו מהנושא. וגם אין בעיה להראות את המחזה רק לחלק מהקבוצה.

קוקה1

New member
../images/Emo7.gifאני אישית מזדעזעת.....

מלראות סצינות מהסוג הזה שמראים בנשיונל ג'אוגרפיק שאיזה זברה אומללה בורחת מאיזה טיגריס רעב.... אני אף פעם לא יושבת לראות תמיד מעבירה ערוץ או אם בעלי מתעקש אני פשוט קמה והולכת לא מסוגלת לראות את זה.... למזלי הבנות שלי עדיין קטנות בשביל להבין את הנושא הזה אבל לא נראה לי שאני יחשוף אותן לכזה דבר אני אישית נחרדת אז עד כמה וכמה ילדות קטנות לדעתי זה יהיה נורא עבורן אבל אני מאמינה שאני אסביר להן כיצד החיים בטבע....אבל אם כל האהבה העצומה לבע"ח שאני משתדלת להחדיר להן נראה לי שלהחשף לסצינת טריפה רק תגרום להן טראומה.....

katam

New member
כל ילד יגיב אחרת

צריך להכיר את הילד ואז להחליט אם הוא מסוגל לראות את סצנת הטריפה.אני בגיל 42 לא מסוגלת לראות את זה. יש הבדל בין לספר לילד שהאריה אוכל את הזברה והנשר אוכל פגרים לבין להראות לו. הדבר הכי פחות חינוכי בעיני זה להכיל בבית באוכל חי. או להראות זאת לילד בפינת ליטוף. בטבע העכבר יכול לברוח הנחש יתפוס את העכבר החלש אילו הם חוקי הטבע. בבית לדעתי אפשר להחזיק רק חתול וכלב כי הם מבויתים. אורלי

שאני ראיתי בפעם הראשונה

נחש בייבי אורך וולדה של עכבר(חיה)אז לא יכולתי להסתכל לראות את הנחש אוכל את העכבר בקטן. אבל אם הזמן לא ממש הייתה לי בעיה אם זה(זה לא שאני מתעלל בבעלי חיים). לדוגמא:גם נחש כמו כל חיה אחרת צריך לאכול להתפתח ממשהו. לאחותי הגדולה יש ילדה בת 3 אז שהם באו רציתי להראות לה את אחד הנחשים אוכלים אז הבעל שלה לא רצה שהיא תראה את זה(אין לי מושג למה).

מה שהתכוונתי לומר...

(ותסלחו לי על ה-"ל" המיותרת בתחילת המשפט) הוא שאני מבין את זה שגיסך התנגד להראות לבתו בת השלוש סצינת טריפה ובשרשור הזה תמצא הרבה סיבות טובות לכך.

מיקה מ

New member
יש משהו בדבריו של רע

דבר ראשון, אני רוצה להברך על הפורום המרתק (!!!) הזה! בהצלחה. ועכשיו בעניין השרשור... השרשור דן ב"טורף" ו"ניטרף" ועל הסצנה הלא נעימה הזו, שללא ספק, אני מסכימה מאוד עם אי נעימותה. יחד עם זאת, חשוב שילד (ואני לא יודעת מאיזה גיל בדיוק זה "מומלץ") יידע שיש כזה דבר שרשרת מזון בטבע. זה אך טבעי! נכון שזה דבר די ברוטאלי לראות אריה לוכד זברה/"במבי" חסרי ישע, אבל מה אנחנו עושים לפרות? ולתרנגולות? ולדגים? אני זוכרת בתור ילדה סצינה, שאני הולכת בשוק ודג, בעודו מפרפר (וודאי במשך שעות) בין החיים למוות פשוט קפץ עליי.זה היה לא נעים... נורא ניבהלתי. אחר כך ראיתי איך מוכר הדגים פשוט הורג אותו ובגילי לא היה שום "נשיונשל ג'אוגרפיק" וכיו"ב, כך שלרזי החיים" נחשפים אם רוצים ואם לאו. אני חושבת שיש הרבה מאוד דברים בטבע שהם עצובים וכואבים ומתסכלים אבל אי אפשר לגדל ילדים בבועה, הרי, נכון!? בתור אוהבת חיות מושבעת, גם אני הגעתי להכרה שחיות אוכלות חיות. גם אנחנו חיות ואנחנו (היהודים פשוט מתעללים) בחיות בשחיטה. יש לי (בין היתר) טרנטולה שאותה אני מאכילה במה שהטבע דוחף אותה לאכול, חיות חיות (alive). אין יותר טבעי מזה. זה לא שנוכל להפוך אריה לצמחוני או אפילו לא טרנטולה וגם אם כן, מי אנחנו שנעשה כן!?

קוקה1

New member
אני נוטה להסכים איתך....

אכן זה דרכו של עולם וזה טבעי שחיה אוכלת חיה, אני לא אהיה מסוגלת לגדל חיה שניזונה מחיה אחרת והשחיטה בעיניי היא דבר איום ונורא, ואני מאוד מקווה שבנותיי תהיינה צמחוניות כמוני, כי בעיניי זה לא טבעי לאכול חיות (כמובן שאני לא מעבירה ביקורת על מי שאוכל בשר בעלי אחד מאלה). וכן הייתי רוצה לגדל את ילדיי בבועה שהכל נפלא והנהדר ואף אחד לא טורף את השני...

קוקה1

New member
אולי לא הסברתי את עצמי הנכון....

אני מבינה את דרך העולם.... אבל לא יכולה לחיות לפיו.... פעם הייתי כועסת על בעלי כשהוא היה יושב לראות את כל התוכניות בנשיונל גאוגרפיק על הנטרפים... הוא היה מצטייר כאכזרי בעיניי היום אני מנסה לקבל את זה אחרת.... ככה זה בטבע אין לי אפשרות לשנות את זה הייתי רוצה מצד אחד מצד שני שאסור להתערב בטבע אני איכשהו מנסה לקבל את העובדה שבטבע החלש אינו שורד.

למעלה