עדיין בדיון - טורפים ונטרפים

היי חשוב לספר לילדים על טורף נטרף

אני הייתי כן מראה להם אבל מסבירה להם את המשמעות של הנושא ואת תפקידו של הטורף בטבע הילדים היו חשופים להרבה דברים יותר אלימים לא חושסת שזה משפיע או מעודד אלימות כן הייתי בונה תוכנית מתאימה לגיל הילדים הרי הסברה נכונה של תפקיד הטורף בטבע כסניטר מאד חשוב להבין כשעבדתי בגן החיות היינו צריכים להאכיל ברימות חלק מבעלי החיים וההסבר שננתי לאלה שנגעלו פשוט אמרתי להם שיסתכלו על כך ממבט של החיה שלגביה זה פשוט מעדן וזה עזר בברכה ליידיסנו

גן חיות

New member
בעניין טורפים

אפשר להתחיל מבעלי-חיים מוכרים כמו כלבים, חבולים וציפורים. לתת להם לחשוב על הסביבה המוכרת. אם אין חתולים וכלבים ברחוב יהיה ריבוי עכברים, חולדות, נחשים. מצד שני, מי שמחזיק כלב או חתול או מאכיל בע"ח ברחוב לא נותן לו עכברים לתפוד אלא אוכל מוכן. עם ילדים גדולים יותר, סביר להניח שהעניין של צמחונות תעלה לדיון במסגרת טורפים.

הדרך הכי בריאה להסתכל על העניין,

לדעתי, היא דרך משקפיים אקולוגיים כפי שתארה ליידי סנו. "חוקי הג'ונגל" לא מתאימים לאמות מוסר אנושיות, לא בעניין טורפים ונטרפים, לא בעניין הזנחת גורים ועוד. ניתן להסביר את זה רק כשמבינים את עולם הטבע וכשמקבלים את ה"חוקים" האקולוגיים. ניתן בשלב זה לדבר על ההבדלים בין בעלי חיים לבין בני אדם. אני נוהג להראות לילדים קטע מהסרט "ממלכת האליגטורים" של הנשיונל ג'אוגרפיק, בו נראה נחש שמטפס על עץ כדי לטרוף גוזלי נקר. הנחש לא מצליח ומעט אח"כ הוא נטרף בידי (או בשיני...) אליגטור. הקטע מדגים את המורכבות ומבהיר היטב שהטורף עשוי בין רגע להפוך לנטרף. עוד יתרון בקטע הסרט הזה - הנחש הוא כרכן התירס, נחש נפוץ מאד כחיית מחמד. בסרט הילדים רואים אותו במקום מחייתו הטבעי ומבינים שמקום זה הוא לא הטרריום בכיתה.

ועוד דבר...

כדי לדבר על הנושא צריך להיות ברור ההבדל המוסרי בין בעלי חיים לבין בני אדם. אני נזהר מהתעסקות בנושא בקבוצות ילדים עם בעיות מוסריות.

עדיין בדיון - טורפים ונטרפים

ולהזכירכם יש גם סקר. (שרשרתי את הדיון להודעה חדשה כדי שהשרשור ימשיך לקפוץ)

מוהר

New member
ומה בבית הם לא אוכלים שניצל?

כן, זה נושא בעייתי. אבל אי אפשר להתעלם ממנו, אני מאמינה שברוב הכיתות אפשר לוותר על סצינת טריפה, ואולי אפילו רצוי. אבל לספר עליה חייבים. צריכים להתחיל מהסבר על שרשרת המזון, אפשר מצפיה קצרה ב "מלך האריות" (של דיסני), בשיר "גלגל החיים" . משם להסביר לילדים שכולנו טורפים, גם הם. להסביר שהחיות לא טורפות כי משעמם להן, אלה כי זו הדרך היחידה שלהן להמשיך ולחיות, וגם העכבר, שאכל הנחש, "טרף" לפני זה זרע כל שהוא, שהיה יכול להפוך לעץ. ואילו העץ אוכל שאריות שלנו. בנוגע למראה טריפה, איני רואה סיבה להראות קטעי צייד לילדים מתחת לכיתה ה', למרות שהם עוד יראו אותם לבד. מעל כיתה ה' הייתי מראה טריפה מהירה, ורצוי כמה שפחות אלימה, אפילו בלי מאבק. (גם את זה הייתי שוקלת היטב, בהתחשבות באופי הכיתה, וכמובן ללא חובת צפיה ) הדוגמה הכי טובה שאני מכירה לזה היא שועל ואפרוח, כשצפיתי בטריפה כזו, היא נגמרה תוך 10 שניות, מרגע שהאפרוח הוכנס לכלוב. הסרט של הנחש שמנסה לטרוף, אבל נטרף בעצמו צריך להיות מוצלח למטרה זו. אבל המראה של זברה שמנסה להמלט ללא הצלחה מחבורת אריות? ממש לא! בגיל התיכון אפשר להראות סרט כזה ללא בעיה, אבל למה? איני רואה את התועלת בהגברת סבילות למראה כאב. אנו יודעים שיש עובדות לא נעימות בחיים, וצריכים להשלים איתם. אבל איננו מוכרחים "לדחוף" אותם לעינים. נכון, היו ילדים שיגלו עניין רב במראה נחש טורף עכבר, אבל זו צפיה שמקומה רק אחרי הסבר, ורק לילד שביקש. לא כיוזמה חינוכית להראות את הטבע... זו לפחות, דעתי

אני נתקלתי בדילמה הזו

השנה כאשר הילד עימו אני עובדת ביקש לראות בשידור חי ככה מול עיניו כיצד הנחשה שלנו אוכלת. אני נאלמתי דום ורצתי עם זה למדריכה שלי שהעדיפה לפנות ישירות לפסיכולוגית לבדוק את העניין. שמעו, זה לא דבר פשוט להראות לילד את הטריפה, ישנם ילדים שעלולים לקבל טראומה רצינית למרות שהם יודעים מראש מה הנחש אוכל ואיך. אני הסברתי לילד את העובדות על הטריפה ואף הראתי לו תמונות של טריפה אבל מכאן ועד להראות לו את הנחשה בזמן טריפה.... דרך אגב אפילו לאחר שביקש לראות את הטריפה הוא נבהל מאוד כאשר ברח אוגר בפינה כי חשש שהנחשה תוכל אותו. מלבד זאת, יש השלכות פסיכולוגיות על רצון לצפות בדבר שכזה- קודם כל חשוב לנסות להבין למה ילד רוצה לצפות בטריפה כי יכולות להיות לזה נסיבות לא פשוטות (לא כל הילדים כמובן אך חשוב לבדוק). בכל אופן לדעתי לא נכון להסתיר את הנושא מפני הילדים ובהחלט רצוי להראות תמונות אך להמנע מלהראות את טריפה עצמה. גם אני חובבת נחשים ולא מגדלת רק בגלל בעיית האכלה אבל אני מבינה שאלה החיים ואין מה לעשות- נחש אוכל בעלי חיים חיים- זה לא משהו אכזרי ולא משהו שצריך להסתיר מהילדים אלה פשוט עובדות החיים.

למעלה