עדיף לרכוש עכשיו דירה בכל מקרה

עדיף לרכוש עכשיו דירה בכל מקרה

לאחרונה מתנהל ויכוח בפורום לגבי כיוון מחירי הדירות.

כל אחד בטוח שהתרחיש שבו הוא מצדד יתרחש וכמובן שעצם נקיטה בעמדה כזאת מוטעית, שכן כל אחד מהתרחישים יכול להתממש. כלומר ניתן לדבר בלשון של סיכוי להתממשות תרחיש מסוים ולקחת בחשבון שקיים גם סיכוי שהתרחיש לא יתממש ויתממש תרחיש אחר.

לצורך גילוי נאות, אני אישית סבור שלא רק שמחירי הדירות בישראל לא ירדו בשלוש השנים הקרובות, אלא שהם ימשיכו לעלות. לתרחיש של ״פיצוץ בועה״ אין היתכנות כלל לדעתי (יש לנ״ל נסיבות שונות, אבל מטרת ההודעה הזאת היא לדון בנושא זה ולכן לא אפרטן). אבל שוב גם אני מכיר בכך שלתרחיש של ירידת מחירים ישנו כמובן סיכוי ורמת הסיכון עלתה.

אבל כאשר אדם עומד בפני החלטה האם לרכוש דירה עכשיו, או להמתין, לדעתי רכישת דירה עכשיו, היא הנכונה ביותר.

ומדוע? מפני שדירה היא נכס מניב, כלומר נכס שמניב פירות (בדירה להשקעה) או חוסך בהוצאות שכירות (בדירה למגורים) ו״תנובה״ זאת או שתהווה רווח ממש (אם לא יהיה שינוי במחירי הדירות או שתהיה עלייה במחירי הדירות) או שהתנובה הזאת תקוזז או תקטין ״הפסד״ עקב ירידה במחירי הדירות ולכן הסיכון ברכישת דירה עכשיו, נמוך מטבעו באופן מבני, עקב סוג הנכס.

מעבר לכך, יש גם את הפקטור של ריבית המשכנתאות, אשר יכולה להיות לה משמעות אפילו גדולה יותר ממחירי הדירות.

אלו פקטורים חשובים שיש להם השפעה חשובה שלא ראיתי שנלקחו בחשבון.

לצורך הדוגמה, ניקח תרחיש אפשרי של ירידת מחירים של 5% לשנה וסה״כ 15% בשלוש השנים הבאות.

במקרה של רכישת דירה למגורים עכשיו, רוכשי דירה ממוצעת יחסכו תשלומי שכירות שהיו משלמים בעצמם לדירה בשכירות אם היו ממתינים ורוכשים דירה לאחר 3 שנים, חסכון ממוצע של לפחות בשיעור של 3% לשנה מערך הדירה הנרכשת (זוהי תשואה על הצד הנמוך שנהוגה במרכז הארץ). כלומר אותם רוכשי דירה עכשיו, יפסידו בפועל רק 2% לשנה ובסה״כ 6% לשלוש שנים.

ואולם אם תחול גם עלייה בריבית המשכנתאות בתקופה של שלוש השנים האלה, אותם אנשים שירכשו דירה עכשיו, יכולים אף להימצא ברווח בפועל, לעומת אם היו ממתינים שלוש שנים. אם ניקח כדוגמה מצב שכיח של לקיחת משכנתא בשיעור של 75% מערך הדירה, הרי שלעלייה בריבית המשכנתא, השפעה שיכולה להיות גדולה יותר אף מעלייה של ערך הדירות. פורסמה רק לפני מספר ימים כתבה, שעליה של 13 אחוז במחיר הדירות בשנת 2015 הביאה לעלייה ממוצעת של 100 אלף ₪ במחירי הדירות ואולם עלייה של ריבית המשכנתאות באותה התקופה הביאה לעלייה של 129 אלף ₪! נוספים.

אם ניקח תרחיש של המשך עליית מחירים בשלוש השנים הללו, אותם אנשים שלא ירכשו דירה כעת, יפסידו כאמור בנוסף על הוצאות על שכר דירה בתקופה זו, הפסד של תוספת עליית המחיר על הדירות ואם הריבית על המשכנתאות תעלה, גם הפסד של תוספת עלויות מימון ומצבם יהיה חמור הרבה יותר.

גם בדירה להשקעה המצב דומה, שכן הדירה מניבה תשואה שתקזז עלייה במחירי הדירות וכן שיעור עליית ריבית המשכנתאות עלול שוב לייקר את עלויות רכישת הדירה בפועל, לאותם אנשים אם ימתינו.

גם אם יחול תרחיש קיצוני של ירידת מחירים גדולה יותר ממה שציינתי בשילוב של תרחיש של ירידת ריבית המשכנתאות, דבר שיעמיד את מי שימתין ברכישת דירה במצב טוב יותר, איחו היה רוכש את הדירה כעת.

ואולם מבחינת החלטה סבירה, של שקילת תרחישים אפשריים, לדעתי שוב, רכישת דירה עכשיו היא ההחלטה הנכונה מבחינה האפשרויות הקיימות.

הנזק האפשרי ברכישת דירה עכשיו, נמוך יותר בפועל, מהנזק שיכול להיגרם עם המתנה ברכישת הדירה.

טעות קטנה בניתוח

מבלי לומר את דעתי על עצם העניין,
הרעיון של רכישת דירה כדי לחסוך שכירות או בלשון
העם, לרכוש כדי "לא לזרוק כסף על שכירות" הוא שגוי.
אני יכול להראות לך משכנתא שרק תשלומי הריבית בה היו
כמעט 800,000 שקלים. במונחי שכירות של 6000 שקלים לחודש
מדובר על 11 שנות שכירות.
הוסף למשוואה את העובדה שעל ההון העצמי היית יכול להשיג
תשואה אם לא היית רוכש וגם את העובדה שבדירה בבעלותך אתה
הוא האחראי על התחזוקה ולדעתי לפחות המשפט רכישה חוסכת שכירות
אינו נכון או לפחות לא נכון תמיד.
&nbsp
רימון חייט
מנהל פורום נדל"ן בתפוז
כותב הספר מדריך למשכנתא יעילה - http://www.effectivemortgage.co.il/spnv/
טיפים בחינם להחזרים נמוכים במשכנתא שלכם: http://www.effectivemortgage.co.il/tip
הרצאה שלי בנושא נדל"ן, השקעות ומשכנתאות: https://youtu.be/4x5fnkMmMSw
טלפון: 03-549-6611

הנה עוד מישהו שאין לו בעיה מצפונית להפוך עם שלם לעבדים

אז מעבר לדוגמא שהבאת, שגם אפשר להתווכח על עצם המסקנות של המספרים שהצגת (ורימון חייט הדגים שני כשלים בחישובים שלך, אבל באמת שיש הרבה כשלים חישוביים ואני לא מכוון להתצח על מספרים),
ומה גם שהדוגמא מבוססת יותר על משאלות לב שאף אחד לא יכול להבטיח שאכן ייתקיימו...
אז הבעיה האמיתית היא שאתה בכלל מפספס את הנקודה הכי החשובה בניתוח רכישת דירה.
ועל מה מדובר?
הנושא הוא ההוצאה הכוללת שזוגות צעירים נדרשים להוציא עבור דיור בישראל ברמת המחירים המופרכת של שוק הנדל"ן היום.

ואני אסביר.
כאשר אנשים רוכשים עם משכנתא דירה בסכום של 1.5 מיליון ש"ח, גם בחישובים הכי מפרגנים לעיסקה, הם יחזירו במהלך חייהם יותר מ 2.5 מיליון ש"ח.

והמספר הזה שכתבתי, 2.5 מיליון ש"ח, זה סכום ש 99% מהמשפחות בישראל לא יצליחו לחסוך בכל מהלך חייהם.

ואת כל החסכונות שהם כלל לא יצליחו לחסוך, הם מתכננים לזרוק על ארבע קירות בשוק, שבו המחירים נמצאים ברמת מקסימום היסטורית.

אז השאלה המתבקשת היא למה הם בכל זאת עושים את זה?

ראשית, כי הם לא כלכלנים, ולא מבינים בתזרים, ולא למדו חינוך פיננסי, ולכן הם לא מבינים את המשמעות הכספית של ההתחייבויות שלהם. את חוסר ההבנה הזה אפשר לראות את זה כאן בהרבה הפוסטים, שבהם אנשים עושים שגיאות בסיסיות בחשבון.

שנית, כהטבע האנושי הוא להאמין שיהיה בסדר. נסתדר.
אבל מה לעשות שבחיים, מרבית הדברים לא מסתדרים. רק לדוגמא - הסטטיסטיקה מדברת על זה ש 50% מהזוגות שמתחתנים היום, יתגרשו בעשר השנים הראשונות. אז למה בכל זאת מתחתנים? כי יהיה בסדר. ולא חלילה שאני מציע לא להתחתן. אבל צריך לקחת הכל בחשבון.

שלישית, יש כאן כוחות מאד חזקים במשק שדואגים לפמפם מציאות מדומיינת לתושבי המדינה, מציאות מדומיינת ושקרית שבה כביכול מחירי הנדל"ן רק יכולים לעלות, או מציאות מדויימת שיש בישראל מחסור בדירות, או מציאות מדומיינת כמו שמציג הפותח של הפוסט הזה, שתמיד כדאי לרכוש דירה.

אז באמת שאני לא יודע אם הוא פותח הפוסט הוא אינטרסנט, או שהוא רק הושפע מאינטרסנטים, אבל בטוח שהוא מציג מציאות מאד אינטרסנטית.

elvinnox

New member
כל הכבוד על התגובה האמיצה, מסכים עם כל מילה

הסכומים לרכישת דירה מנותקים מהמציאות ומכושר ההשתכרות העתידי של הלווים.
&nbsp
לי אישית יצא לראות כמה משפחות שהסתבכו כלכלית ונקלעו לחובות, למרות שהרוויחו טוב בעבר משכורות היי-טק.
&nbsp
אנשים לא לוקחים בחשבון את הסיכונים וחושבים שמה שהיה הוא שיהיה. ככה הזכרון שלנו בנוי ואנחנו לוקחים הנחות מקלות מסוג "לי זה לא יקרה".
&nbsp
אי אפשר לחזות את השכר הצפוי/הכנסות לתא משפחתי בעוד 10-15 שנה מהיום, אי אפשר לדעת מה יהיה המדד ו/או האינפלציה, ובטח שאי אפשר לדעת מה יהיו מחירי הנדל"ן בעתיד.
&nbsp
באופן כללי, אני כן בעד רכישת נכס, אני פשוט חושב שברמת המחירים הנוכחית זה צעד טיפשי. בלי קשר למה יהיה ואם זה ירד או יעלה, כי לא כך מקבלים החלטת קניה.
&nbsp
שאני קונה ג'ינס, אני קונה אותו אם הוא מתאים לי במידות ואם אני יכול להרשות לעצמי לקנות אותו. אם הוא יקר לי מדי, אני לא אקנה אותו גם אם אני יודע שהיום הוא במבצע ומחר לא אוכל לקנות אותו.
&nbsp
אז אם הרציונאליות הזו קיימת בסכומים קטנים, אז אין סיבה שלא תהיה גם במספרים גדולים ואת זה רוב האנשים לצערי לא מבינים.
&nbsp
מאוד קל להגרר למינוסים, הלוואות חוץ בנקאיות, כרטיסי אשראי ועוד שאר רעות חולות. התרבות היום היא "אכול ושתה כי מחר נמות", מעודדת צריכה מעבר ליכולות הכלכליות של האנשים וזה מפרק הרבה משפחות לצערי.
&nbsp
לא שומעים על זה, ולא מדברים על זה אבל זה קורה לטובים ביותר, גם לבכירים במשרות נחשקות.
&nbsp

dat nigga daz

New member
טיפש מי שגר בשכירות...

ממשיך לזרוק כסף לפח... מה הפחד ? שיפטרו אותך ? גם שכירות צריך לשלם

בן אדם צריך לקנות דירה לפי היכולות הכלכליות שלו בדיוק כפי שהוא משלם לפי היכולות הכלכליות שלו כאשר הוא שוכר

לבוא ולהמליץ לאנשים לא לקנות נובע נטו מקנאה וצרות עין.
אתה לא רוצה לקנות ? אין בעיה, אל תגרום לאנשים אחרים גם להיות כמוך.

משפחה צריכה בית משלה. נקודה.
זה לא לגיטימי לגרום למשפחה עם ילדים לגור בשכירות היום בארץ.

elvinnox

New member
אני ממש לא מסכים עם הקביעה החד משמעית שלך

כאילו שכירות = "לזרוק כסף לפח"
בדיוק תגובה מעל, רימון הוכיח לך שהמשפט הזה לא נכון תמיד.
&nbsp
רק כדוגמא נגדית, מי שלמשל עושה דוקטורט בטכניון וצריך לגור שם רק לכמה שנים להשלמת המחקר, אז גם הוא ומשפחתו שגרים בשכירות זורקים כסף לפח?
&nbsp
יכולת כלכלית לקנייה =! יכולת כלכלית לשכירות
לפי ההגיון שלך, סטודנט כזה שהיכולת הכלכלית שלו כיום היא לקנות באופקים, אז הוא צריך לקנות באופקים ולנסוע כל יום הלוך וחזור מחיפה לאופקים?
&nbsp
או שהוא צריך לקנות דירה מעופשת וישנה במחירי שיא ולהשכיר אותה לאוכלוסיה נכשלת?
אולי הוא יקבל הצעה בכלל לעבוד בחו"ל ומה יעזור לו התחייבויות בארץ?
בקיצור, רכישת דירה עד מלפני כמה שנים הייתה הצעד הנכון, היום לא בכל מצב זה נכון.
&nbsp
"זה לא לגיטימי למשפחה עם ילדים לגור בשכירות"
אני יכול להראות לך בצפון תל אביב כמה דוגמאות לילדים מוכשרים מאוד שלומדים לתואר ראשון כבר בתיכון ומשפחתם גרה בשכירות, לדעתי זה הרבה יותר לגיטימי להם מאשר לגור בנתיבות או בית שאן.
&nbsp
עשה טובה, אם אתה כזה חכם, רוץ תקנה דירות, תקנה כמה ועזוב אותנו בשקט
&nbsp

dat nigga daz

New member
עם כל הכבוד לרימון (ויש), הוא לא הוכיח שום דבר...

כל אחד יכול להראות לך אחרת תלוי איזה מספרים הוא מציג וזה לא רלוונטי (לחילופין יש לי מכר שכותב מאמרים באינטרנט ומראה איך שכירות יותר משתלמת, המניאק מחזיר יותר מ- 10 דירות, אז שווה לו להציג מצג שמתאים לו, בפועל זה לא נכון, ורק מי שמבין באמת יכול לקרוא את זה בין השורות), בנתונים אמיתיים ואובייקטיביים עדיף לקנות.

לא אמרתי שסטודנט צריך לקנות דירה, כן - זה זריקת כסף לפח, אבל זמנית.
משפחה צריכה לגור בבית משלה.

ואני, לעומת אחרים כאן, מקיים את המשפט "put your money where your mouth is" - ואיך ? קודם כל אני ממליץ לקנות דירות, ואני אכן מחזיק בדירות, ואל תדאג ברגע שתשחרר קרן השתלמות אני אקנה עוד, בינתיים אין לי כסף נזיל.
דבר שני, אני עומד מאחורי המשפט שלי שמשפחות לא צריכות לגור בשכירות, בכך שאני לא משכיר דירה למשפחות, כן, כן, כמו ששמעת, אני לא מוכן לקבל אותם משתי סיבות :
1. אני חושב שמשפחה צריכה דירה משלה, לא להיות מוגבלת עם בעל בית, לחיות בנוחות וללא תלות.
2. במידה ויש לשוכרים בעיות כלכליות, הרבה יותר קל לתבוע ולהעיף מן הדירה חבר'ה צעירים / סטודנטים, מאשר משפחה עם ילדים שיוצר מצב של חוסר נעימות.
אז כמו שאתה רואה, אני עומד מאחורי המילים שלי.....

ואגב, אתה לא צריך להראות לי כלום, יש לי קרובי משפחה שגרים בשכירות (בני 40 עם שני ילדים), בעל הבית מכר את הוילה והם צריכים אוטוטו לצאת ולעזוב הכל באמצע החיים שלהם, באזור אין הרבה היצע בתקציב שלהם, ועכשיו הם צריכים לעבור לעיר אחרת ולהעביר את הילד שלהם בכיתה ג' לבית ספר אחר, ממש לא נעים ואם יש לך ילדים אתה יכול להבין איך זה יכול להשפיע עליהם

אתה כזה חרטטן שלא שווה אפילו תגובה עניינית, פשוט שטויות.

קראנו את סיפורי המעשיות על אחותך

קראנו את סיפורי המעשיות על הדוד
ועכשיו אנחנו קוראים את סיפורי המעשיות שלך על קרובי המשפחה שלך.

איך בשביל כל סיפור מעשיות יש לך משפחה...

dat nigga daz

New member
תשמע אתה טיפש חח...

על כל משפחה בארץ יש סיפור בנדל"ן

מה לעשות שנדל"ן בארץ נוגע לכולם ומעסיק את כולם
אתה רואה - זאת עוד סיבה למה הנדל"ן לא ייפול בישראל :)

לקרא לכולם כל הזה "טיפש" לא עושה אותך חכם יותר.. נהפוך הוא

אנשים יודעים איך להתרשם ולהתייחס למישהו שכל פעם שאין לו תשובה עניינית, מכנה את האחר "טיפש".
כולל כל ה חחחחחח שלך..

מה אתה מנסה להוכיח עם כל ה"כביכול" זלזול שלך?

dat nigga daz

New member
"חחח" ו- "טיפש" לא עושים אותי חכם יותר.. השכל שלי כן..

כאשר אני מגיב לך, אני לא צריך להיות חכם כל כך,
זאת מפני שהטענות שלך שקריות, לא רלוונטיות, ואתה מונע מאינטרסים של הומלסים

אין לך אפילו תגובה אחת שאין בה קללות, וכינויי גנאי....

אתה חושב שמ"השמצה להשמצה" הכח שלך עולה...
אבל אני יודע בדיוק איך הקוראים מתרשמים מסוג ההמלצות אפשר לקבל ממישהו עם שפה ויחס כמו שלך

אדי812v

New member
אם לדוגמה

אתה משלם שכירות 5k בחודש והחזר משכנתא 10k בחודש, היית עדיין טען שלקנות דירה יותר משתלם?
כי אם מחירי דירות ימשיכו לעלות, זה מה שהולך להיות.

dat nigga daz

New member
לזרוק מספרים גם אני יכול....

אם ואם ואם...

אבל אם כבר שאלת -
מקרה שבו המשכנתא גבוהה מהשכירות בהרבה, זה מקרה שאדם ללא הון עצמי בכלל
במצב כזה, הבן אדם גר ברמת חיים שלא מתאימה לו, אני מציע לו שיילך לגור במקום זול יותר, ואחרי שיצליח לחסוך קצת כסף יילך ויקנה

ניתנו שיעורים בכלכלה- אבל לא תשובה ברורה

יש מישהו שלא יודע שריבית המשכנתא מייקרת את מחיר הדירה? מה חדש בכך? אם כבר טענה זו הכי פחות רלבנטית כיום לאור כך שריבית המשכנתאות נמצאת עדיין בשפל.

אף אחד לא ענה תשובה ברורה, מה הוא היה עושה ממש כעת, בהינתן שדירה היא נכס מניב פירות, היה רוכש כעת דירה או ממתין.

אין ספק כדלקמן:

האלטרנטיבה של רכישת דירה כעת מביאה לפירות וודאיים (חסכון בהוצאות שכירות ברכישת דירה למגורים או רווח מדמי שכירות ברכישת דירה להשקעה).

האלטרנטיבה של המתנה עם רכישת דירה מביאה להפסד וודאי של אותם פירות.

לעומת זאת מחירי הדירות הצפויים בעתיד אינם וודאיים.

מי שימתין עם רכישת דירה:

אם ניקח תרחיש של ירידה עתידית במחירי הדירות ו/או ירידה בריבית המשכנתאות, אותם פירות יקזזו חלק מה״הפסד״ ויהוו ״כרית בטחון״ למי שרכש כעת דירה. צריכה לחול ירידה עתידית מאד משמעותית בגורמים הנ״ל כדי לגרום הפסד כספי משמעותי מעבר לכרית הבטחון הנ״ל.

אם ניקח תרחיש הפוך של המשך עליית מחירי הדיור ו/או עלייה בריבית המשכנתאות- אין שום ״כרית בטחון״ לאותם אנשים שימתינו וההפסד שלהם יהיה מלא.

בנסיבות אלו, לא עדיף ציפור אחת ביד, מאשר שתיים על אדן חלון העץ של הדירה השכורה

אין ספק שזה לא זמן אידאלי לרכישת דירה (פשוט בגלל שרמת הסיכון עלתה, אני כאמור עדיין צופה המשך עליית מחירים), אבל האלטרנטיבה של המתנה עם רכישת דירה פחות טובה, פשוט מאחר ומדובר בנכס מניב, שככל שמקדימים ברכישתו כך נהנים מיותר פירות .

h a j b i

New member
ברור שהם לא יצליחו לחסוך את הסכום

כי הם ישלמו אותו למשכנתא

&nbsp

arieciub

New member
גם לשיטתך, אם יגורו 20 שנה בשכירות ממוצעת של 5000

יפסידו בערך מליון ש"ח.
רק שבאופציית הרכישה אחרי 20 שנה הסיוט מסתיים והם גרים בדירה משלהם.
בשיטה שלך הם יגורו עד סוף החיים בשכירות ואז ההפסד גדול יותר.
להורדת סיכונים חייבים לתכנן משכנתה עם תשלום יורד בעתיד כדי להמנע מאי ודאות בעתיד.

dat nigga daz

New member
שטויות.. אף אחד לא חושב שמחירי הדירות יירדו

יש כאן בפורום 3-4 אנשים הומלסים, שיש להם משאלת לב שמחירים יירדו,
הם לא באמת מאמינים בזה

היום הריביות נמוכות מאוד ושווה לקנות, ואכן קונים כמעט כולם !!

היחידים שלא קונים הם אלו שאין להם כסף, או כאלו שמפחדים לקחת אחריות על החיים שלהם (לא יודע איך האישה עוד מחזיקה אותם בבית)

אגב, אפילו כחלון קנה דירה בתקופה האחרונה.. רגע, אם הוא זה שמוריד את המחירים אוטוטו, למה הוא קונה עכשיו ביוקר, ולא קונה מיד לאחר הירידה ??
אהה בעצם הוא בסוף אמר שהמחירים לא יירדו

אגב, אני מכיר כמה שלא קנו... עוד ממתינים מ- 2010
יותר מ- 400,000 ש"ח נזרקו לפח על שכירות
חחחחחחחח

amot1

New member
אתם צריכים להבין, ולהוציא מהראש את המושג " בועת נדל"ן "

ואז אולי דברים יתחילו להסתדר לכם. אין בישראל "בועת נדלן", זה שכמה טיפשים קוראים לזה בועה לא אומר שזה בועה.
לא כל מה שיקר הוא בועה !!!!!!!!!!!! בישראל הכלללל יחסית יקר, אז בהכל יש בועה ?!

יש בועת דלק גם ! לא לקנות דלק עוד מעט המחיר יורד ל 3 שקל לליטר ( כמו בארה"ב )
יש בועת כוס שתייה בפאב ! ויסקי עם קולה עולה 70 שקל ! בארה"ב עולה $6 לא לקנות אוטוטו יורד !
יש בועת מכוניותתתתתתתתתתתתתתת לא לקנות טויוטה קורולה עולה 90 אלף שקל ! בארה"ב $13 אלף דולר !

אז מה יש בועה בכל דבר בארץ?!?!?!
אנשים פשוט מאוד לא מבינים כלום אז קוראים למשהו יקר בועה.
המחירים עלו מגדילה של אוכלוסיית ישראל במיוחד באזור המרכז וריביות 0 , גם אם היה ריבית 5% המחירים היו עולים אבל לא בקצב של 100% ב 8 שנים. אבל עדיין היו עולים ! יש אינפלציה ויש המון פרמטרים אחרים שגורמים לעלייה ושינויים בצריכה של האדם .

elvinnox

New member
לא מכיר את המילה בועה

אפשר לדעת אם הייתה בועה רק בדיעבד
&nbsp
אני כן רואה שהמחירים מנותקים מהמציאות
האוכלוסיה גדלה בכמה אחוזים בודדים, המחירים עלו ב-100-150%
הדלק דיי יציב לאורך השנים וגם כוס השתיה בפאב לא התייקרה כלכך.

למעלה