עוצמות של ילדים

BooBee

New member
עוצמות של ילדים

היום הייתי בחתונה של בנדודה, הלכנו כולנו בהרכב חסר, אפילו אמא הסכימה להגיע, אחרי שכנועים, למרות שלא נגמרה שנה רשמית כמקובל, אבל זו המשפחה הכי קרובה אלינו, תמיד באים ומתקשרים ונורא קשורים, והיא ידעה כמה חשוב להם שהיא תבוא. סיפרתי לכם על אחי הקטן בכמה הזדמנויות, בן 11, ילד מדהים. מדהים זו מילה קטנה מידי לתאר את האוצר הנבון והאינטלגנטי הזה. אנחנו יושבים שם בחתונה, ליד השולחן ומנהלים שיחות ומפטפטים על החיים, יש לנו יכולת מדהימה לתקשר. מתישהו, במהלך הערב, הוא מושך לי את היד ומבקש שנצא החוצה לדבר על משהו אישי. יצאנו, ואז הוא אומר לי שמאז שאחותנו מתה, הוא נורא רגיש ועצוב וכל דבר מעציב אותו והוא מתרגש יותר מאנשים אחרים. ביקשתי שיסביר לי במה זה מתבטא, והוא אומר שקשה לו להסביר, אבל ככה זה, פתאום העיניים שלו התמלאו דמעות, ואני חשבתי שאני הולכת להתעלף מהתרגשות שככה ביקש לדבר איתי ולשתף אותי. הוא תמיד ידע שאיתי מותר לו לדבר על הכל. ביקשתי שיתן לי דוגמאות, מתי הוא מתרגש או נעצב, אז הוא אמר לדוגמא שיש ילד חדש בכיתה וקשה לו להתאקלם בחברה, אז הוא נורא עצוב בשבילו ולפעמים הוא רואה סרט ומספרים למישהו שם שאח שלו או אמא שלו מתו, אז הוא נורא עצוב ובא לו לבכות. שאלתי אותו אם הוא בוכה, אז הוא אמר שבשביל זה יש את הלילות. לפעמים הוא בוכה בלילה, כדי שאמא לא תדאג. בן 11. הייתי בהלם. חיבקתי אותו חזק חזק, ונגבתי לו את הדמעות ואז שאלתי אותו מה לדעתו אפשר לעשות והוא אמר שאין לו מושג, בגלל זה הוא משתף אותי. שאלתי אותו אם הוא רוצה לדבר עם מורה או יועצת או אולי פסיכולוג, שאלתי אותו אם הוא סיפר על זה למישהו, והוא אמר שלא, שאני הראשונה שהוא מספר לה. לפני חצי שנה הוא הלך לכמה פגישות אצל פסיכולוג ילדים, אבל הוא לא כל כך אהב את זה, אז הוא הפסיק ללכת. הוא ביקש אני לא אספר לאף אחד. וביקש שנחשוב מה לעשות עם הרגישות והעצב שלו. אמרתי לו שאני אדבר מחר עם הפסיכולוגית שלי, ואני אתייעץ איתה מה הכי כדאי לעשות. הזכרתי לו שגם לפסיכולוג שהוא הלך אליו היו כל מיני רעיונות טובים למשל איך להתנהג בכיתה ועם החברים שלו אחרי שכולם ידעו שאחותו מתה. החברים שלו, אגב, היו מדהימים, אני לא אשכח איך במהלך השבעה הם היו איתו כל הזמן, אחרי הבית ספר באו אליו ושיחקו איתו וכל לילה ישן אצל חבר אחר. הם הכינו לו אלבום ענק עם ציורים, זה היה פשוט מדהים לדעתי, איך שהם התבטאו בציורים שציירו לו, בצבעים עדינים ועם כל מיני ברכות של ילדים בני עשר שאין להם מושג בעצם(רובם לפחות)מה זה מוות. אחר כך התחבקנו עוד קצת, והוא נרגע והפסיק לדמוע, וחזרנו לאולם ואמא שלי הסתכלה עלינו והרגישה משהו, אמא, אתם יודעים, אחרי שהוא הלך להשתולל עם בני הדודנים הצעירים שלו, דיברתי איתה וסיפרתי לה, שהוא מפחד לבכות לידה, כדי שלא תדאג וביקשתי שמחר תתיעץ עם המורה או הפסיכולוג שהיה מבקר אצלו, מה לעשות. כמובן שביקשתי ממנה שלא תסגיר אותי שסיפרתי לה את סודו(אבל אחרי הכל הוא גר איתם בבית, עם ההורים, וחשבתי שזה נכון לידע אותה). הבקשה שלי ממכם, אם אפשר, אם יש לכם ילדים צעירים שחוו מוות במשפחה, אולי תגידו לי אתם מהי הדרך הכי נאותה לדבר איתו. כמובן שאני אדבר על זה גם עם הפסיכולוגית שלימחר, אבל נורא רציתי דיעה שלכם, ממקור ראשון, מאלה שעברו דברים דומים עם ילדים צעירים. תודה, רויטל.
 

BooBee

New member
איך אני תמיד מגיעה לכאן

אחרי שכולכם כבר הלכתם לישון ואני נשארת כאן עם התהיות האלה. אוף.
 
רויטל, אחות גדולה......

לחבק ולהיות.....להיות ולחבק.....לחבק ולהיות........להיות ולחבק...... אני יכולה למלא אלף דפים במנטרה הזאת. ואת זה ממילא כבר עשית - כאחות, כבן אדם. אז מה אפשר עוד? רק להמשיך ולהיות. ממני, שמנסה כל הזמן גם.
 

אורי_ח

New member
למרות ה"אוף" אני בטוח רויטל

שבסוף נרדמת קצת יותר שלווה וקצת פחות תוהה. איך בכלל יכול להיות ספק שאת אחות נהדרת לאחיך? אני חושב שאל ילד בן 11 לא רצוי לדבר כאל איש בוגר. לילד בגיל כזה יש עולם מושגים עדיין לא בשל. זה אינו עומד בסתירה לכך שהוא עשוי להיות ילד רגיש ונבון. תפקידנו כבוגרים - אחים או הורים - למרות הטראומה, ואולי דווקא בגללה, לאפשר לילד לחוות את גיל הילדות ואח"כ הנערות וההתבגרות, על כל החוויות וההתנסויות המזומנות בדרך. אל לנו לרפד אותו יתר על המידה ומאידך אל לנו "לבגר" אותו טרם זמנו. אני בכלל לא מתפעל מהמשפט המחמיא כביכול: "אתה מתנהג כמו ילד גדול" (ולפעמים להיפך). אני חושב שאפשר לשתף ילד בגיל כזה בעובדות וברגשות, אך לא במינון שעלול להעיק עליו בכבדו. מצד שני, על כל שאלה או תהייה, תהא קשה ככל שתהיה, חייבים לענות; לא "כשתגדל - תבין", אלא בכנות, בעדינות ובסבלנות. לילדים חושים מחודדים משלנו. אי אפשר לעבוד עליהם בעיניים. וכמובן, הכי חשוב: הרבה אהבה לתת. במגע, במבט, בדיבור ובהקשבה. אהבה שניתנת חוזרת אלינו בגדול. אורי
 

ליזי18

New member
רויטל היקרה!

אני בת 18 כיום אבל כשהייתי רק בת 18 אבי נהרג בתעונת דרכים. ולכן היום אני מרשה לעצמי לבוא ולאמר לך שהמקום הנ"ל מוכר לי. הכי טוב שאת יכולה לעשות זה להיות שם בשבילו ולאמר לו שזה בסדר להיות רגישים ולבכות, ושגם מותר ואף רצוי לשתף בכך את אמא. זה יקל עליו מאוד. בהצלחה: ליזי.ק.
 

benni (mac)

New member
מקור ראשון...

אמנם איני אבא לילדים שחוו מוות במשפחה , אז איני מקור ראשון במובן הזה... ילד בן תשע,אבא נהרג ...מקור ראשון כזה אני. מסובך לי לנסח את מה שרציתי,זה בעצם נופל אצלי תחת ההגדרה העצמית : "הטראומה המעצבת"... כל תמונת העולם שלי , הקצנת האישיות (שהיתה בחיתוליה בעת המקרה), הכל בעצם..."הזמן","האושר","האהבה","הכעס"...הכל. מסתבך לי , אולי זקוק לעוד זמן. בכל אופן , אכן הדרך הנאותה שכתבת ,כשתבחר אותה דרך,תשפיע ללא ספק , על כל תמונת עולמו של אוצרך הנבון והאינטיליגנטי. אחות ראוייה את רויטל.
 

ניצן16

New member
קראתי את מה שכתבת

וממש קינאתי באחיך שיש לו אחות גדולה כמוך שהוא יכול לספר לה ולשתף אותה. תאמיני לי ש"רק" זה כבר טוב כשלעצמו. ונראה לי שהדרך הכי נאותה לדבר איתו- היא פשוטלדבר איתו כמו אל מבוגר. (לא יודעת מה הפסיכולוגים אומרים על זה...) תאמיני לי שהוא יבין כל מה שתגידי לו. ככה ההורים שלי התנהגו איתי. לא הסתירו כלום ודברו אלי כאל מבוגרת. ולדעתי זה הדבר הנכון לעשות.
 

BRAIDS

New member
וואו...

אני חייבת לציין שקראתי את מה שכתבת ובכיתי... אין לי מה להגיד חוץ מזה, הדמעות חונקות אותי...
 

הרמוניה

New member
אני הייתי בת 13 כשאחותי נהרגה

בתאונה. אני חושבת שאחד הדברים הקשים ביותר היו לי שלא יכולתי לדבר.... נורא ניסיתי לשמור על ההורים שלי-שלא יהיו עצובים וכולם מסביב נורא ניסו לשמח אותי רוב הזמן. ואני-רק שנים ארוכות אחר כך הבנתי שלא רציתי להיות רק שמחה אלא להיות עצובה וכועסת ומדוכאת ולדעת שזה לא מבהיל ולא מפחיד אף אחד. יתכן שחשוב שאחיך יוכל לדבר עם פיכולוג אבל עוד יותר חשוב לשמור לו גם את ערוץ הקשר איתך פתוח שיוכל להגיד לך שלפעמים רע לו ואת לא תיבהלי שלא תרגישי שזה התפקיד שלך לגרום לו להרגיש טוב שתרשי לו להרגיש רע-כי באמת מרגישם לפעמים נורא רע. קצת מבולבל לי-אני מקווה שאני מובנת ולא נשמעת מטיפה(כי פתאום נבהלתי קצת) הרמוניה
 
אחימ

אחימ חוששימ להתאבל מרגישימ המ שחייבימ להתעלות להפנימ את העצב שמא העצב הדמעות יוסיפו דאגה נוספת להורימ . לעיתימ רוצימ המ גמ לצחוק אכ נמנעימ שמא הצחוק לא במקומ אולי לא נוח להורימ הצחוק וככ המ מהלכימ האחימ כאילו על ביצימ בשקט בשקט שלא ירגישו שהמ מרגישימ מחנכימ את עצממ להיות רגישימ אל הסביבה מפתחימ אובר התנהגות מופלאה . בוכימ מול המראה מחניקימ דמעה וקול בלילה בלילה בשקט בשקט . והמ עצובימ והמ מוצלחימ אכ בעיקר נמנעימ . וההורימ מתוכ העצב והשכול אינמ מתפנימ וכשכבר המ מגלימ לא תמיד נוח לפתוח את הפצעימ . וככ מנציחימ ליבי ליבי הילי שחוותה ולא מאשימה
 

noor נור

New member
וואו, בובי´לה- איך הפסדתי אותך ../images/Emo23.gif

אתמול בלילה. סורי. בכל מקרה זה שאת נהדרת את יודעת!וכל השאר כבר כתבו לך שעצם היותך שווה כל מה שילד בן 11 צריך. ומה אני מכירה אצלי? הילדים שלי חוו חצי שנה של גסיסה של אחי פה אצלי בבית, כשהייתי בתפקיד של חצי אמא, חצי אחות ,חצי רעיה (בחשבון אף פעם לא הייתי טובה...). בכל מקרה כשהכל נגמר היה נורא חשוב לי לאסוף את השברים ולוודא שהיסודות לא התמוטטו. דיברתי איתם המון. ולהפתעתי, התברר שהשד לא היה כל כך נורא. עם הגדולים- (10 ו-9 )היו המון צחוקים כמו שאני גדולה בהם, אבל גם המון אמת שחורה משחור, ועם הקטן- שאלות נאיביות של בן 5 שגם הן העלו בי חיוך. יחד עם זאת, בתו של אחי בת ה- 10 ובעצם גם שני בניו היותר גדולים , די הגיבו באטימות, מסרבים לעזרה. בנו החייל סירב להגיד קדיש וכך גם היה באזכרה של השנה. די עצוב. כשהם פה אני לא נמנעת להזכיר את אחי, אבל לא דוחפת בכוח ולא עושה מזה טרגדיה. מבינה שכל אחד בזמנו, ובכל זאת זה עצוב. בני בן ה-5 משוכנע שעכשיו כשנפטר לבת דודתו -האבא, אז אחיה הגדול הוא האבא שלה. אני מאמינה גדולה בעזרה מבחוץ, אבל מודעת לזה שבזכות האומץ לדבר עם הדברים כמות שהם, הדברים מצליחים לזרום הרבה יותר בקלות.זו היתה גם המחשבה כשהבאתי את אחי , לסעוד אותו בביתי. אנשים חשבו שאני משוגעת. אנחנו יודעים את האמת! בדיעבד, זה היה הדבר הטוב ביותר שקרה לי ונראה לי שלכולנו.אוהבת אותך יקירתי. ההי חזקה ונשקי אותו כל זמן שהוא עוד מסכים...
 

מיכל@בר

New member
נור, גדולה את. אחות נהדרת, שלקחת

על עצמך את הבלתי אפשרי כמעט, שאספת את השברים, שהמשכת להיות אמא עם יד על הדופק, את אמיצה בעיני מאד והרבה...
 

מיכל@בר

New member
הילי הילי שלא מאשימה...

כל כך הרבה שמעתי וקראתי על אחים, ועצובים נורא הדברים האלה שכתבת, ותמיד, תמיד, כשאני מבינה כמה זה כואב אני כמעט מקנאה בעצמי שבן אחד היה לי, שאני לא עוד אמא שלא היתה יודעת, אולי, איך לנהוג, איך לשים לב ולהקשיב לבדידות הזו, לזהירות הזו, להתחשבות הזו..
 
למעלה