אני לא מומחה לנושא
אבל ממה שאני קראתי. חשוב לזכור שהדרך שבה הומוסקסואליות נתפסת - ונתפסה ביפן באופן היסטורי, היא מאוד שונה מזו של מקומות אחרים כולל מדינות המערב.
קודם כל, כי היו תקופות מסוימות שבהן המשיכה אדם לבני אדם אחרים מאותו המגדר/מין לא נתפסה כסממן של הזהות שלו.
ושנית כי היחס כלפי אנשים שלא היו הטרוסקסואלים היה קשור מאוד לתפיסות מגדר. כך באופן היסטורי, הומוסקסואליות של גברים נתפסה לאורך תקופות ארוכות כמקובלת לחלוטין. אגב, כך גם היה לגבי זהות מגדרית - סוגים מסוימים של טרנסג'נדריות התקבלו אף בחיוב - כמו שחקני הקבוקי (האונגטה) שנתפסו כמודל לחיקוי עבור "נשים" ביולוגיות.
מצד שני, נשים שהעזו לגלות סימנים למיניות לא הטרוסקסואלית ועד רבה לאימוץ מאפיינים גבריים - לרוב סבלו מסנקציות קשות. כך שאפילו בתקופות ובמקרים שבהם הייתה קבלה חלקית של צורות מסוימות של הומוסקסואליות נשית, למשל בתחילת המאה כאשר רומנים בין תלמידות בית ספר נחשבו נסבלים (ובעיקר כ"שלב חולף"), הייתה דרישה שהן יתקיימו בצורה אפלוטונית - כי פעלתנות מינית היא תכונה "גברית," והאישה צריכה תמיד להיות פסיבית בהקשר הזה.
בהקשר הזה - יש שטוענים שהז'אנרים של שונן איי ויאוי - שפותחו (לפחות במקור) עבור קהל נשי, הם בעצם רק כלי שדרכו הנשים יכולות להזדהות עם דמויות של "זכרים נשיים" וכך לתת ביטוי למיניות שאסור להן להביע כנשים לכן הדמויות בקומיקסים האלו הן מאוד אנדרוגניות. לפי הטענה הזאת המנגה/אנימה האלו לא מקדמות קבלה של הומוסקסואליות אלא דווקא מחזקות את הרעיונות ההטרוסקסואליים.
זה נכון שבמקביל לאימוץ של רעיונות אחרים מהמערב, החל מהרסטורציה של מייג'י, היפנים גם אמצו את המוסגים המערביים של סטייה - ואגב כך הפכו להרבה פחות סובלניים לגבי כל הפרקטיקות של ההומוסקסואליות. ממה שאני מבין, לפחות ברמה הרשמית יפן היא יחסית שוויונית ביחס שלה לנושא (כך למשל בזמן שבו בארצות הברית ובבריטניה עדיין התקיים הכלל של "לא נשאל, אל תספר" לגבי גיוס של הומוסקסואלים לצבא, בכוח ההגנה היפני קיבלו הומוסקסואלים בצורה גלויה).
מצד שני, ברמה של הנורמות וסריאוטיפים - נראה שעדיין יש הרבה מה לשפר אבל ארגוני להט"בים ביפן עובדים קשה למטרה הזאת. כך למשל קראתי לאחרונה כתבה על ספריה עירונית שנעלצה עקב לחץ התושבים להסיר כותרים של שונן איי מהמדפים, בטענה שהם פורנוגרפיים, גם אם בכלל לא הכילו תיאורים מיניים. לאחר לחץ משמעותי לא פחות של ארגונים לזכויות האדם, וארגונים להט"בים הספריה החזירה בסופו של דבר את הכרחים למדפים.