על ניתוחים לשינוי מין במצרים

ליאתו

New member
על ניתוחים לשינוי מין במצרים

כתבה מה-Egypt Today. עוד לא גמרתי לקרוא אותה, היא מאוד ארוכה, אבל נראה שהכתבת התאמצה מאוד ללמוד את הנושא ולהציג אותו בצורה הוגנת. נשמע לי ממש מעניין.

ליאתו

New member
סיכום קצר של הכתבה למי שמתעניין

הכתבה מתמקדת במישהי בשם סאלי מורסי, שהייתה סטודנט לרפואה באל-אזהר ועברה ניתוח לשינוי מין לפני כחמש עשרה שנה. הניתוח עורר מהומה רבה בקהילה הרפואית במצרים (ולא רק הרפואית), וכיום רוב המצרים שמעוניינים לעבור ניתוח נאלצים לנסוע לחו"ל - יש מעט רופאים שיסכימו לערוך את הניתוח במצרים. מראיינים את סאלי, את הרופא שלה, ורופא אחר שמתמחה בניתוח נערים אינטרסקסואלים שגודלו כנערות. הרופא הראשון מציג טרנסקסואליות כבעיה רפואית: אנשים נולדים עם מין שלא חופף למגדר שלהם, והניתוח נועד לאפשר להם לחיות חיים שאינם "גהינום עלי אדמות" לדבריו. הרופא השני טוען שאין דבר כזה טרנסקסואלים, או שזו בעיה פסיכולוגית שניתן לרפא על ידי טיפול פסיכולוגי. הוא טוען שקרה שהגיעה אליו "אישה שטענה שהיא גבר ושרצתה שאנתח אותה כדי שתוכל להתחתן עם האישה שהיא אוהבת", אבל מכיוון שפיזית "היא הייתה 100% אישה", לדבריו, הוא סירב. יש גם דיון בשאלה "האם ניתוחים כאלה מותרים או אסורים מבחינה דתית", ומוצגות דעות לכאן ולכאן, כולל פסיקת הלכה שקובעת ש"זו שאלה רפואית ואין לה דבר וחצי דבר עם האסלאם". סאלי עצמה גורשה מאל-אזהר ולא הצליחה להתקבל לאוניברסיטאות אחרות במצרים, והיום היא רקדנית. זהו פחות או יותר, ומי שרוצה, מוזמן לקרוא את הכתבה עצמה.

אורי 0

New member
כדאי אולי להוסיף

שהרופאים שמתנגדים,מאסיוט (מצרים העליונה, כלומר הדרומית), כן מבצעים ניתוחים באינטרסקסים, ומשום מה כל האינטרסקסים שהם מדברים על כך שהם ניתחו הם זכרים גנטיים, שבעקבות אברי מין דו-משמעיים סווגו כבנות בילדותם, והגיעו לטיפול בגלל שלא קיבלו מחזור וכו' בתחילת גיל ההתבגרות. הרופאים באסיוט מגלים שהם "בעצם בנים", דבר שמסביר את ההתנהגות שלהם, שמשום מה תמיד מתאימה לסטראוטיפ ("היא לא היתה מכונה לעשות את עבודות בבית, היא היתה שתלטנית - ועכשיו אנחנו מבינים למה"). ואז המשפחה מאוד שמחה שפתאום יש להם בן במקום בת, וקשה להשתחרר מהרושם שגם הרופאים אלה גאים בכך שהם "מגלים" שמי שגודל כל חייו כבת הוא "בעצם" בן. משום מה הם כמעט לא מדברים על מקרים הפוכים...

sha na na revol

New member
אני מסכים ומזדהה מאוד

עם הטענה של שאלה רפואית. מדהים עד כמה שחלק מהם יכולים להיות יותר פתוחים ומקבלים 'מאיתנו', אולי כי הם נטולי ציניות.

ליאתו

New member
נו, נו, ציניות לא חסרה בשום מקום

ראה את אנשי אוניברסיטת אל-אזהר שסילקו את סאלי ממסלול ההכשרה לרופאים, לא הסכימו לקבל אותה למסלול לרופאות, וגם לא איפשרו לה להתקבל לאף מחלקה במדינה. "כמו אצלנו", הייתי מתנסחת, יש שמקימים חומות של בורות ויש שמנסים ללמוד דברים שלא הכירו קודם לכן.

אורי 0

New member
אם שמתן לב

הרופא שביצע את הניתוח על סאלי מחזיק בדעתה של יערה בקשר למקור המצב הטרנססקסואלי. וכמובן: תודה לליאתו על הקישור, מדהים.

אורי 0

New member
אוקי טעיתי, זה מה שהפסיכיאטרית אמרה

And why was Sayed a transsexual? According to Girgis, the disorder is thought to be caused by stress-related hormonal changes when the child is still in the womb. או בעברית: הפסיכיאטרית סלוה ג'רגיס, שטפלה בטרנסית המצרית שעליה עשו את הכתבה, אומרת שחושבים ש"אי הלימה מגדרית" (הבעיה של הטרנסקסואלים), נובעת משינויים הורמונליים הקשורים למצבי לחץ, כשהעובר עדיין ברחם. זה ההסבר שיערה כתבה פעם שהוא הרווח ביותר. אני מניח שהיא קראה כמה מאמרים שאני לא קראתי, אז היא תוכל להרחיב קצת יותר. אני בינתיים אנסה להסביר מה אני מבין מכל זה, ואני כבר מזהיר אותך שהתפיסה שלי ושל יערה "קצת" שונות. יערה הפנתה אותי למחקר שבדק אזור מסוים במוח אצל שש טרנסקסואליות שעברו ניתוח לאחר המוות. כולן טרנסיות - כלומר "מזכר לנקבה" (כמו הבת שלך). מדובר בבלוטה (אם אני לא טועה) בגודל של מילימטר וחצי. הבלוטה הזאת כנראה קשורה להפרשת הורמוני מין מסוימים, כמו ההורמון שאחראי על ייצור החלב, לפי מה ששמעתי ממישהי אחרת (ג'ני קין, מדענית פמיניסטית שחוקרת את הקשר בין מדעי הטבע ומגדר), אם אני לא טועה. הבלוטה הזאת גדולה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, ואצל גברים הטרוסקסואלים מאשר אצל הומוסקסואלים. אצל ששת הטרנסיות, אם אינני טועה, הבלוטה נמצאה בגודל דומה לזה שאצל הנשים. החוקרים שללו את האפשרות שמדובר בהשפעה של ההורמונים ה"נקביים" שהטרנסיות קיבלו במהלך חייהן, בין השאר בטענה שחלק מהטרנסיות שנבדקו הפסיקו לקחת הורמונים במשך כמה שנים לפני מותן, ועדיין אותה בלוטה נשארה בגודל דומה לזה של נשים גנטיות. המסקנה של החוקרים, היא שזהות המגדר של הטרנסיות קשורה לבלוטה הזאת. או במלים אחרות: המקור לטרנסקסואליות הוא פיזיולוגי, שינוי מזערי במבנה המוח, שדומה יותר ל"מוח של נשים", מאשר "למוח של גברים". יערה אמצה את המסקנה הזאת בחום ובהתלהבות. אחת הבעיות היא, שעד כמה שאני מבין אפשר לבדוק את הבלוטה הזאת רק לאחר המוות, כלומר אי אפשר לשלוח את הבת שלך לבדיקה ולהחליט אם היא "טרנסית אמיתית" או "לא" (אני אישית לא בטוח שזה כ"כ נורא, תארי לך שמישהי תהיה עם זהות של בת והכל, ופתאום יתברר שהבלוטה המסוימת היא בגודל גברי, ולכל לא יאשרו לה לקחת הורמונים ולעבור ניתוח, זה טוב או רע? אבל אלו ההרהורים שלי). איך נוצר השינוי הפיזיולוגי הזה (אם את מכירה את סיפור הכרומוזומים, את יכולה לדלג על הפסקה הבאה)? כידוע המין (לא המגדר!) של העובר נקבע על ידי כרומוזום מסוים. כרומוזומים הם שרשראות של חלבונים שנושאים את המידע הגנטי שלנו, כלומר את כל הכונות שעוברות מההורים לילדיהם, יש 23 זוגות של כרומוזומים בכל תא של כל יצור אנושי, והזוגות האלה זהים בכל התאים של אותו יצור - כי הם נוצרו משני התאים הראשונים של העובר מיד אחרי ההפריה. בכל זוג אחד התאים בא מהאמא והשני מהאבא. בזוג שקובע את המין האמא תמיד נותנת כרומוזום מסוג X, והאבא יכול "לתת" או כרומוזום X, שאז הזוג יהיה XX ותיוצר נקבה, או כרומוזום Y, שאז יוולד זכר. יש גם וריאציות נדירות יחסית (אבל נפוצות יותר מטרנסיוּת), של XXY, YYX, ואפילו XO - הכרומוזום השני הוא "נייטרלי". כל אלה (ומצבים אחרים) מובילים ללידת אינטרסקסים, ילדים שפיזיולוגית הם לא לגמרי זכרים או נקבות. הכרומוזומים שקובעים את המין הגנטי מביאים להפרשת הורמונים מסוימים כשהעובר ברחם. הפרשה זו קובעת אם העובר יפתח רחם, שחלות, דגדגן ופות, ויהפוך לנקבה, או שלא יתפתח רחם, ה"שחלות" יהפכו לאשכים, ירדו בסוף ההריון ל"שפתי הפות" שמתפתחות לשק האשכים, וה"דגדגן" יגדל, יתאחד עם צינור השתן, ויווצר פין - שאז יווצר זכר (בעצם, הניתוח לשינוי מין "הופך" את התהליך הזה"). הזכר, בדרך כלל, גם יפתח בהמשך חייו סימני מין משניים (זקן, קול...) הנקבה תפתח שדיים ותקבל מחזור וכו'. יש אינטרסקסים שאברי המין שלהם אינם כשל זכר נורמלי ולא כשל נקבה נורמלית, ויש שהדבר מתבטא אצלם רק בהבדל בהפרשת ההורמונים בגיל ההתבגרות, באי-התפתחות מינית רגילה, איזשהו "שיבוש בתכנה". לעתים יש נשים שלא מצליחות ללדת, ורק כשהן מגיעות לטיפול פרויות הן מגלות שהפרשת ההורמונים שלהן יוצאת דופן, כלומר שהן אינטרסקסיות. אבל ההגדרה של טרנסקסואליות היא שהגוף, כולל הפרשת ההורמונים, הוא גוף של זכר "רגיל" או נקבה "רגילים": ההתבגרות המינית היא "רגילה" טרנסיות ממין זכר מפתחות זרע, מופיע שער גוף, קול משתנה וכו', וממין נקבה מקבלות וסת, שדיים וכן הלאה. ההסבר שיערה תארה כהסבר הרווח למצב הזה הוא, שמתישהו בזמן ההריון, העובר של הטרנסקסואל/ית קיבל הורמונים רחקים, או ברמות אחרות, ממה שהיה צריך לקבל. אלו הביאו להתפתחות השונה של אותה בלוטה במוח, וזו הביאה לזהות המגדר השונה שלו.

אורי 0

New member
והבעיה שלי ../images/Emo58.gif (ארוך!)../images/Emo18.gif

עם התפיסה הזאת: אני מתייחס לטענה הזאת בספקנות, בעיקר מפני שאני חושב שזהות מגדר היא לא דבר שטבוע בגוף שלנו, אלא מתפתח במהלך החיים שלנו. למשל, במצרים מובן מאליו שהגבר שולט, ולכן התנהגות שתלטנית מצד ילדה נחשבת לא-נורמלית. בכתבה הזאת מתוארים מקרים של אינטרסקסים עם XY, שבגלל אברי המין שלהם (פין קצר, אשכים שלא ירדו לשק האשכים וכן הלאה: בעיות שמיוחסות לנוהג של נישואי קרובים אצל הכפריים במצריים, או לזיהומים במי שתיה) חשבו "בטעות" שהן בנות, וגידלו אותן ככה. בגיל ההתבגרו, אחרי שהן לא קיבלו ווסת, הן הגיעו לרופא שבדק את הכרומוזומים שלהם, וגילה שהן XY - פתאום כולם "הבינו" למה מי שנחשבה עד עתה כבת היתה כל-כך שתלטנית. כי היא "באמת" בן! אני תוהה אם אין נקבות גנטיות "רגילות" עם אופי שתלטני, אבל הן נאלצות לדכא אותו בגלל שהחברה המצרית מכתיבה להן כך. אני יכול גם להעיד מנסיוני האישי, עם בת שתלטנית (קצת כמו האמא שלה) ובן חולמני ורגשן (קצת כמו האבא שלו). בחברה הישראלית זה פחות נחשב "לא נשי" להיות שתלטנית. אני חושב שהזהות המגדר זה דבר שמתפתח, לא קבוע מראש. אני לא יודע למה בדיוק זכר מפתח זהות של בת. אבל יש לי התרשמות מסוימת שזה קשור בהזדהות עם התנהגות ודברים שנחשבים "של בנות". אם אני בן, ככה אומרים לי, ובתור בן אני אמור לשחק משחקים קשוחים, לרוץ וליפול הרבה, ככה מצפים ממני. אבל אני לא אוהב משחקים כאלה - אולי מפני שאני רגיש יותר (איזו תכונה פיזית, אולי של רגישות בעור וכו'). לעומת זאת אני אוהב את המשחקים עם הלבוש והבגדים והבובות, שמסומנים כ"של בנות" - אני יכול להגיע למסקנה שאני "כמו בת", ובאיזה מקום אני אתחיל להזדהות עם בנות. זה יכול להתקבע כבר בגיל 5-6: בגיל הזה האישיות כבר די מגובשת, ההשפעות החיצוניות בילדות המוקדמת די מכריעות. למשל כל פסיכולוג יאמר לך שאם ילד היה אצל הורים מתעללים עד גיל חמש, הוא יצא מזה עם נזקים שיהיו קשים מאוד לתיקון. להבדיל, יכול להיות שזה נכון גם אצל ילדים. תסתכלי, למשל, אצל העדויות של "אבא גאה" בקשר לבן שלו. אני רוצה לציין שמשיכה לדברים שקושרים למגדר השני לא חייבת להסתיים בטרנסיות: לחצי מהבנות היתה תקופה שהן שיחקו עם הבנים במשחקים של בנים. פחות מהבנים שיחקו במשחקים של בנות, אבל למשל מחקר אחד מצא של-80% מההומואים היתה תקופה שהם היו "בנים נשיים". מה זה בדיוק אומר אני לא יודע. באמת מעבר לקבוצה הקטנה יחסית של טרנסיות עם זהות מגדר מוגדרת, יש קבוצה גדולה יחסית של גברים ונשים שהזהות שלהם לא לחלוטין מוגדרת. קרוס-דרסרים, למשל, מוערכים בבין אחוז לשלושה אחוזים. ללבוש בגדי נשים זו התנהגות אמנם, לא זהות, וחלק מהם יהפכו להיות טרנסיות (כמו יערה), אבל למרות המספר הגדל והולך של טרנסיות וטרנסים, אני בספק אם הוא יעברו את האחד לכמה אלפים. יש המון לסביות ישי להן איזה מרכיב "גברי" בהתנהגות או בזהות, המון הומואים עם מרכיב "נשי". במעגל רחב יותר, יש הרבה גברים ונשים שמרגישים זרים למרכיב מסוים בציפיות המגדריות. יש נשים שלא כ"כ מסתדרות עם אימהות, למשל, או גברים שלא מסתדרים עם תחרותיות. בין הטרנסימות - אני רואה את זה בעיקר אצל טרנסים, ftmים - יש כמה שמדברים על זה שהם לא מרגישים לגמרי גברים. הם רוצים לפעמים שיפנו אליהם בנקבה, חלק מהזמן. רוני אלמוג למשל מציג את העמדה הזאת ב"בין לבין". הרושם שלי היא שהקבוצה של הטרנסימות (בערך 1 לעשרת אלפים) היא "קצה קרחון" של תופעה הרבה יותר רחבה של אי התאמה כזאת או אחרת למגדר שמקצים לנו ולכל מה שזה אומר. זה לא מסתדר לי עם התפיסה שיערה (ורבים אחרים, ורבות אחרות!) דוגלת בה, שמעמידה את הככל על בלוטה במוח שאחראית כנראה למשהו לא כ"כ ברור. התפיסה של יערה - היא כתבה על זה די בברור - מקלה על התמודדות עם החברה. הרבה יותר קל להגיד: "כך המוח שלי בנוי, וזהו" מאשר להתחיל להתפלסף על מה זה מין ומה זה מגדר. זו גם דרך מצוינת להתמודד עם הספקות האישיים - אם המוח שלי בנוי בצורה מסוימת, אני צריך ללכת בדרך שתתאים לאיך שהוא בנוי, כל השאר זה פחדים ולחצים של החברה נטעה בי. יערה, כפי שהיא כתבה לא מזמן בגוגיי, חיתה במשך עשר שנים (לפחות) בשני מגדרים מקבילים כשהיא לוקחת הורמונים אבל ללא ניתוח (היא בטח תשמח לספר לך יותר על הפרטים, אם עדיין לא ספרה). לפני זמן מה היא הגיעה להכרעה הגדולה של חייה- לעשות את הניתוח, ולחיות חיים מלאים כאשה, והיא מאושרת מההחלטה הזאת. אני בטוח שהתפיסה שלה עוזרת לה להיות שלמה עם ההכרעה הזאת. זה גם הקרע לנטיה שלה לדחוף טרנסיות אחרות להכרעה הגדולה. מנגד, את יכולה לטעון בהחלט, שהספקנות שלי, והיחס האינטלקטואלי-פילוסופי לכל השאלה של זהות מגדר (אולי טורפדואית תחזור במרוכז על כל הנאצות החביבות שהיא הטיחה בי ובאחרים בחודשים האחרונים), מתאימים לי בתור מי שאני - קרוס-דרסר בארון, שכל העניין המגדרי הוא רק חלק מהזהות שלו, ואולי אפילו לא הכי חשוב, ובעיקר שיש לו צרות אחרות, הרבה יותר גדולות ומעיקות מזה. כל זה, כמובן, הרהורים. אני לא פסיכולוג התפתחותי ולא קראתי מחקרים. בכל אופן, בגיל 16 הדברים הרבה פעמים ממש מגובשים, ועד כמה שאני יכול להבין מהתאורים של הבת שלך, הם אכן מצביעים לכיוון אחד מסוים (למרות שאני אישית לא רואה את עצמי מוסמך לשפוט וכן הלאה). במקרה הזה השאלה "מאיפה זה בא" נראית לי פילוסופית, ואין לה משמעות מוחשית בקשר להחלטות שאתן צריכות לקבל. נו, כרגיל, קשקשתי יותר מדי, קרציה שכמוני.

iris00

New member
תודה רבה לך על ההסבר...

באמת תודה,כדי להבין בדיוק במה אתה מצדד,ובמה יערה מצדדת אני צריכה ליקרוא את זה עוד כמה פעמים .(קשת הבנה) ייתכן שאני יביע את דעתי בעניין. תודה אורי

אורי 0

New member
תודה!!

ושמתן לב לזה? "כותב ביד שמאל ויש לך הרבה דודות - כנראה שאתה טרנסקסואל". זו ההוכחה הסופית שאני לא! (כותב ביד ימין, אח אחד מבוגר יותר, לאמא יש שני אחים...) בואו נעשה משאל, טורפדואית... מאיוש...טיר... איריס כמה אחיות יש לך? הילדה כותבת ביד שמאל או ימין? מה עם פאטמים?

DarlingAdam

New member
מצחיק (או אולי מפחיד).

בימינו אני כותב ביד ימין, כי כך הרגילו אותי, אבל כשהייתי קטן כתבתי בשתי הידיים. :) אני רציני.

אורי 0

New member
יש לך כנראה קשר עם ה"סיטרא אחרא"

או כמו שניסח את זה יעקב בן-משה: Break out through to the other side בדקת אצבעות? אם הקמיצה שלך (הרביעית) ארוכה יותר מהאצבע שלך (השניה) אתה כנראה לסבית (אצל סטרייטיות זה שוה, אצל גנטיים יש הפרש גדול יותר). תשווה עם קאט ותדווח.

למעלה