על קצה המזלג בכל הנוגע לחיידקים

על קצה המזלג בכל הנוגע לחיידקים

חיידקים הם יצורים מיקרוסקופים חד תאיים החיים בודדים או במושבות. חיידקים נמצאים בכל מקום על פני כדור הארץ בכמויות אדירות. בתוך גופנו הבריא היחס בין החיידקים לתאים הוא 9 ל - 1 לטובת החיידקים. אפשר למצוא חיידקים באוויר, במים, באדמה, במעיינות גפרית, במעיינות מים רותחים, אפילו בים המוות (ים המלח) נמצא חיידקים חיידקים הם חלק ממערכת אקולוגית. חיידקים הם שותפים חשובים בתהליכים המתרחשים במערכות אקולוגיות, ביניהם: חיידקים המפרקים תרכובות אורגניות. חיידקים הקושרים חנקן מהאוויר. חיידקים המייצרים ויטמיניים בתוך גופנו. חיידקים המייצרים תרכובות אורגניות ועוד ועוד…מעט מהחיידקים שייכים ל"קבוצת גרילה" קטנה של חיידקים פתוגנים, חיידקים אלו גורמים למחלות באדם וביצורים אחרים, ויכולים בהחלט לפגוע בשגרת חיינו, למשל חיידקי הדבר, השחפת או העגבת. גידול חיידקים מהו גידול אצל חיידקים? חיידק קולט חומרים מהסביבה, משתמש בהם להפקת אנרגיה ולבנייה. הוא גדל בנפח ובמסה, ואז מכפיל את הדנ"א שלו ומתחלק לשני תאי חיידקים. כך גדלה אוכלוסיית החיידקים. לשם מה לגדל חיידקים במעבדה? כדי לאבחן איזה סוג חיידק גרם למחלה. כדי לאבחן איזה סוג חיידק חדר למים או לחומוס וזיהם אותם. כדי להשתמש בחיידקים לצורכי האדם (דישון בחקלאות, פירוק כתמי נפט בים , ייצור חלבונים בהנדסה גנטית). כדי לבדוק כיצד תרופות כמו אנטיביוטיקה וחומרים אחרים משפיעים על גידולם של החיידקים. כדי לזהות חיידק יש לגדלו בתרבית. כדי שהחיידק יגדל יש לספק לו את כל צרכיו. כאשר רוצים להרבות חיידק לצורכי מחקר או בתעשייה ביוטכנולוגית להפקת חומרים שונים (לדוגמה: ייצור יוגורט), צריך להכיר את צרכיו ולספק לו את כולם בצורה מיטבית, כך מפיקים את מרב התוצרים מהחיידק. מחזור חומרים בטבע לחיידקים מקום חשוב ביותר במחזור חומרים. יש לזכור כי מלאי החומרים בכדור הארץ מוגבל, ואין כניסת חומרים חדשים (מלבד מטאורים). החיידקים הם חלק מקבוצת אורגניזמים שמאפשרים פירוק החומרים והפיכתם לחומרים זמינים לתהליכים אחרים. לדוגמה, מחזור החנקן: החנקן הוא גז שנמצא באטמוספרה בריכוז של כ- 80%, הוא הכרחי לבניית חלבונים, ואולם החיידקים הם היחידים שיכולים להפוך חנקן אטמוספרי לחנקן זמין לצמחים לבניית חלבונים. (גם בתעשייה כימית אפשר ליצר תרכובות חנקן זמינות, דשנים, אך זהו ייצור יקר יחסית). פירוק אורגניזמים לאחר מותם נעשה בחלקו הגדול בידי חיידקים. חיידקים בשירות האדם שימוש בחיידקים לפירוק פסולת ביוב באגני חמצון, בהכנת דשנים אורגנים, בדישון חנקני בשדות (מרבים חיידקים קושרי חנקן ומפזרים אותם בשדה להעשרת הקרקע) ואפילו בפירוק כתמי נפט בים. הכנת מזונות - בהכנת ירקות ופירות כבושים ("חמוצים"), מוצרי חלב, יין (פטריות חד תאיות- שמרים). בהנדסה גנטית- יצור חלבונים או הורמונים באמצעות החיידק. ייצור חומרים אנטיביוטים באמצעות חיידקים המפרישים אותם. הפלורה הטבעית חיידקים החיים בגופנו מייצרים ומספקים לנו ויטמינים שונים. לדוגמה חיידקים המייצרים ויטמין B או ויטמין K. חיידקים החיים במערכת העיכול של מעלי גֵרה, מפרקים את התאית לחד סוכר ומאפשרים למעלי הגרה לנצל את האנרגיה הגלומה בה. חיידקים ה"גרים" בפתחי הגוף אינם גורמים לנזק, ואינם מאפשרים למיקרואורגניזמים גורמי מחלות להתיישב בפתחים או לחדור לגופנו (לדוגמא בפה, בעור ובנרתיק האישה). חיידקים גורמי מחלות חיידקים גורמי מחלות יכולים להיות בעלי חלק (או כל) התכונות האלה: יכולת חדירה לגוף- דרך דרכי הנשימה, או עם המזון למערכת העיכול. תוספת מבנה - לדוגמה קופסית או יכולת הפיכה לנבג שמגינה בפני התאים הבלענים. שוטונים או ריסים המאפשרים תנועה מהירה בנוזלים. חיידקים מפרישים אנזימים מפרקי חלבונים או מפרקי שומנים המאפשרים להם לפרק רקמות ולחדור לרקמות שונות בגוף, לדוגמה למחזור הדם. הפרשת רעלים - חיידקים המפרישים רעלים שונים וגורמים לנזקים קשים.
 
למעלה