יש עיר גדולה ויש עיר גדולה
אני לא גר בבאר שבע אבל מכיר אותה לא רע—גרתי שנים בערד ונסעתי לשם הרבה, ויש לי גם כיום חברים בערד ובבאר שבע. אכן הפיתוח שקורה בעיר מדהים. אפשר להגיד שבונים הכול מחדש—קניון גדול חדש, פארק גדול חדש, איצטדיון חדש, סוף סוף שיפצו את התחנה המרכזית, וכו'. גם היי טק מגיע אט אט לעיר וכבר יש כמה חברות גדולות שנמצאות שם.

אבל בהשוואה לערים גדולות אחרות בארץ (שלא לדבר על העולם), עדיין אין בעיר הרבה דברים. למשל, קיימים חיי לילה ויש מסעדות פתוחות ומועדונים. יש אפילו קווי לילה שמגיעים לב"ש. עם זאת יש עדיין מעט מקומות, וממש מעט אם מתחשבים במגוון האוכלוסיה שכבר גרה או רוצה לגור בעיר. יש אירועי תרבות, אבל הכמות נמוכה יחסית לגוש דן (ולדעתי גם לחיפה וירושלים).

מאוחר בערב העיר ריקה. יש אזורים מסוימים שבהם זה לא כך, כמו חלקים מהעיר העתיקה והאזור החדש בעמק שרה. אבל בעיר עצמה שומם ונעשה לא נעים. עוד דוגמא שראיתי בביקור לא מזמן הוא שהיה פארק שנסגר בלילה. אולי סוגרים בגלל בני נוער שמשתוללים או משהו כזה, אבל זה מעיד על עיר שינה שעדיין לא התפתחה לכדי עיר מטרופולין.

גם הצפיפות הנמוכה של הבניה לא עוזרת, שכן קשה מאוד להסתדר ללא רכב פרטי וה־walkability בכלל לא טוב. אין כמעט רחובות מסחר, הכול מרוכז בקניונים שאליהם מקובל להגיע ברכב. אין לי נתונים, אבל הרגשתי גם שהנוכחות המשטרתית ליחידת שטח לא גבוהה וזה הגיוני לאור הצפיפות הנמוכה.

אני אוהב את העיר באר שבע ומאוד בעד שאנשים יעברו לשם, אבל גם מבין למה הרוב לא עושים את זה. אני מאמין שהיא תהיה בסוף עיר תוססת ברמה של חיפה לפחות, אבל שינויים כאלה לא מתרחשים בין לילה, ואין לצפות שמגבלות על בניה/תחבורה/מה לא במרכז תגרומנה לאנשים לעבור לבאר שבע. עדיף לחזק גם את המרכז וגם את באר שבע—ממילא מחיר המחיה במרכז גבוה משמעותית, ואם/כאשר באר שבע תציע מספיק לעוברים פוטנציאליים מהמרכז, יש להניח שיוקר המחיה יהווה תמריץ חשוב למעבר לעיר.