עם הפנים לפריפריה?

Yarenn

New member
איך מדבריי זה מה שמוּבן?? הרי הסברתי אפילוּ שוּב.

מה זה פערים גדוֹלים וצוֹרמים יוֹתר מגבירים את התיסכוּל והתסיסה. הרי שאלתי. אם כוּלם במדינה עשירים וחיים טוֹב. אבל יש כאלה שהם ממש ממש עשירים ויש להם חברוֹת ענק אוֹ לא יוֹדע מה. זה אמוּר להפריע למישהוּ?
 

choo

Active member
למה פערים מובילים לעוני מוחלט, ולא רק עוני יחסי:

&nbsp
משום שבגלל שיש מספיק אנשים שמסוגלים לשלם יותר, בעלי העסקים מעלים את המחירים. אותם לא מעניין שמוצר כמו חלב או לחם או מים יהיה נגיש לכולם - מה שאכפת להם הוא ההכנסה הכללית. מבחינתו של עסק מסחרי, למכור 100 יחידות חלב במחיר X זה פחות רווחי מאשר למכור 50 יחידות חלב במחיר 3X - ולא אכפת לו אם כתוצאה מזה לחצי מהאנשים לא יהיה חלב - הוא הכניס יותר, הוציא פחות על ייצור והגדיל את רווחיו. והמצב הזה מתאפשר רק כשיש פערים גדולים באוכלוסיה, בשילוב עם מיעוט יצרנים.
&nbsp
אם היו המון יצרנים - היו גם יצרנים קטנים יותר, וכנראה שיצרן אחד היה מחליט להתמקד בפלח האוכלוסיה העני יותר - עדיף היה לו למכור 50 יחידות חלב במחיר X מבלי להשקיע בשיווק ופרסומות, מאשר למכור לקהל העשיר יותר במחיר 2.5X ולהוציא כסף על פירסומות ושיווק (משום שהקהל העשיר קונה בעיקר על פי מותגים).
 

ש מים

New member


 
דווקא בני ברק היא הכי צפופה בגוש דן

25,000 תושבים לכל קמ"ר וזה לא מונע ממנה לתכנן לא פחות מ10,000 יחידות דיור נוספות (ברור שעל חשבון אזורי תעשייה ישנים ברובם כי העיר מאמינה רק ברווחיות של אזור המשרדים שלה BBC ולא במפעלים הישנים) וכנהוג בעיר גם בלי בנייה לגובה וכמעט בלי שטחים ירוקים. לשם השוואה שקראתי לא כל כך מזמן בפריז יש 20 תושבים למטר רבוע (בהשוואה ל25 תושבים בבני ברק) בתל אביב 8 למ"ר ובירושלים 6 למ"ר.
 

Yarenn

New member
ולא הבנתי בכתבה. מה הם אוֹמרים, שהגדלת ההיצע בפריפריה

תגדיל את הביקוּש?
 

Yarenn

New member
לא, תראה:

"
רשימת התוכניות, המתפרסמת כאן לראשונה, מאפשרת הצצה אל ישראל של בעוד עשור או שניים. המגמה העיקרית שעולה מניתוח התוכניות היא כי מוסדות התכנון החליטו להתמקד בפריפריה, לעתים על חשבון אזורי הביקוש שבמרכז הארץ. ראשת מינהל התכנון בינת שוורץ אף אמרה ל"כלכליסט" כי מטרת התוכנית "למתוח את אזורי הביקוש ולהרחיבם צפונה ודרומה אל מחוץ גוש דן, לאזור חיפה והקריות, אשדוד, אשקלון וקריית גת".
"
 

ש מים

New member
לא.

בינת (וכל עורכי וקובעי מדיניות התכנון של ישראל, למעשה מאז "תכנית שרון"), רוצים לפזר את האוכלוסיה במדינה. זה לא טוב ולא נכון לרכז אוכלוסיה בנקודה אחת (אגב, מדיניות זו קיימת לא רק בישראל, אלא כמעט בכל מדינה מודרנית/סוציאלית בעולם). מה שמנסה לעשות בינת זה למעשה "יצירת תמריצי-עידוד" לפיתוח הפריפריה, וזה מתוך הבנה שיצירת ("ציור"!) תכניות לבניה למגורים יוצרות רק פרנסה למתכננים והכחדה של יערות הגשם באמזונס, אבל שום יח"ד לא תקום ללא פתרון אמיתי וכוללני (שיכלול למשל: מרכיבי תעסוקה, תחבורה, תרבות, חינוך ואיכות חיים). לפי הבנתי לא "תיאסר בניה במרכז", אבל יתנו לכוחות השוק לבצע את העבודה (מי שירצה לגור בערפיח הגושדני - ת'פדל, שישלם על התענוג...).
 

Ynhockey

New member
זה גם מה שממשלת אולמרט חשבה

ממשלת אולמרט במודע לא בנתה במרכז, וזה היווה גורם מרכזי לבעיית הדיור של היום. אם הממשלה של היום תחזור על אותה טעות, לא נהיה אפילו קרובים לפתרון המשבר בשנים הקרובות.

ברור שקל יותר לבנות בפריפריה, כי יש קרקע ריק ולא צריך להיכנס לכאב ראש של התחדשות עירונית. אבל אנשים רוצים לגור בעיר גדולה. הכיוון של הממשלה להרחיב את באר שבע לכדי עיר גדולה הוא טוב, אבל ספק אם ישים בלוחות הזמנים שהיו רוצים. כרגע (וגם אחר כך) יש להקל כמה שיותר על בניה במרכז והתחדשות עירונית.
 

zahipan10

New member
יש לך רק טעות אחת

באר שבע היא כבר עיר גדולה.
רק להמחשה: בעוד שבוע ייפתח בעיר מתחם עצום בגודלו שנקרא "ישפרו פלאנט" בעוד שנה ייפתח מתחם סינמה סיטי, איקאה גם מתכננת לפתוח סניף באר שבעי בשנים הקרובות, ועוד.
מתחמים כאלו אינם נפתחים בערים קטנות או בערים שאינן מרכזיות.

2 הדברים היחידיים שחסרים בעיר זה הייטק ותיירות, יקח עוד הרבה שנים להדביק את הפער, אבל אנחנו בדרך הנכונה בעקבות ההכרזה על העיר באר שבע כבירת הסייבר של ישראל, ובניית בית מלון חדש בעיר, ועוד 2 מלונות בוטיק בעיר העתיקה.
 

Yarenn

New member
הכרזה של מי? מה זה משנה שקוֹראים לזה בירת הסייבר?

 

Yarenn

New member
מה זה קשוּר להכרזה. אפשר להכריז מה שרוֹצים.

 

zahipan10

New member
הממשלה נותנת מענקים לחברות סייבר שפותחות מרכז פיתוח בב"ש

וזה מצליח, חברות סייבר מגיעות בבאר שבע.
עכשיו מובן?
 

Ynhockey

New member
יש עיר גדולה ויש עיר גדולה

אני לא גר בבאר שבע אבל מכיר אותה לא רע—גרתי שנים בערד ונסעתי לשם הרבה, ויש לי גם כיום חברים בערד ובבאר שבע. אכן הפיתוח שקורה בעיר מדהים. אפשר להגיד שבונים הכול מחדש—קניון גדול חדש, פארק גדול חדש, איצטדיון חדש, סוף סוף שיפצו את התחנה המרכזית, וכו'. גם היי טק מגיע אט אט לעיר וכבר יש כמה חברות גדולות שנמצאות שם.
&nbsp
אבל בהשוואה לערים גדולות אחרות בארץ (שלא לדבר על העולם), עדיין אין בעיר הרבה דברים. למשל, קיימים חיי לילה ויש מסעדות פתוחות ומועדונים. יש אפילו קווי לילה שמגיעים לב"ש. עם זאת יש עדיין מעט מקומות, וממש מעט אם מתחשבים במגוון האוכלוסיה שכבר גרה או רוצה לגור בעיר. יש אירועי תרבות, אבל הכמות נמוכה יחסית לגוש דן (ולדעתי גם לחיפה וירושלים).
&nbsp
מאוחר בערב העיר ריקה. יש אזורים מסוימים שבהם זה לא כך, כמו חלקים מהעיר העתיקה והאזור החדש בעמק שרה. אבל בעיר עצמה שומם ונעשה לא נעים. עוד דוגמא שראיתי בביקור לא מזמן הוא שהיה פארק שנסגר בלילה. אולי סוגרים בגלל בני נוער שמשתוללים או משהו כזה, אבל זה מעיד על עיר שינה שעדיין לא התפתחה לכדי עיר מטרופולין.
&nbsp
גם הצפיפות הנמוכה של הבניה לא עוזרת, שכן קשה מאוד להסתדר ללא רכב פרטי וה־walkability בכלל לא טוב. אין כמעט רחובות מסחר, הכול מרוכז בקניונים שאליהם מקובל להגיע ברכב. אין לי נתונים, אבל הרגשתי גם שהנוכחות המשטרתית ליחידת שטח לא גבוהה וזה הגיוני לאור הצפיפות הנמוכה.
&nbsp
אני אוהב את העיר באר שבע ומאוד בעד שאנשים יעברו לשם, אבל גם מבין למה הרוב לא עושים את זה. אני מאמין שהיא תהיה בסוף עיר תוססת ברמה של חיפה לפחות, אבל שינויים כאלה לא מתרחשים בין לילה, ואין לצפות שמגבלות על בניה/תחבורה/מה לא במרכז תגרומנה לאנשים לעבור לבאר שבע. עדיף לחזק גם את המרכז וגם את באר שבע—ממילא מחיר המחיה במרכז גבוה משמעותית, ואם/כאשר באר שבע תציע מספיק לעוברים פוטנציאליים מהמרכז, יש להניח שיוקר המחיה יהווה תמריץ חשוב למעבר לעיר.
 

zahipan10

New member
באר שבע עדיין מתפתחת, כל מה שכתבת יגיע..

כרגע אין מספיק תושבים במטרופולין באר שבע - סה"כ 650,000 תושבים, לכן המצב לא יכול להיות אחרת. ברגע שהמטרופולין יצמח למיליון תושבים ויותר המצב ישתנה.

שלא לדבר על זה שהקניונים "בולעים" את האנשים, וגורמים לזה שהמסחר במרכז העיר עדיין לא מספיק מפותח (גם בראשל"צ ובערים נוספות אותה הבעיה).
עם הסינמה סיטי, היס פלאנט, הביג אפשר להסתדר, וגם עם המול 7, כי הם נותנים ערך מוסף לתושבים, אבל הגרנד קניון, קניון הנגב, השדרה השביעית, וה-ONE PLAZA פשוט קניונים מיותרים ומטומטמים שהורסים את העיר (בעיקר קניון הנגב שיושב על האזור הכי יוקרתי של העיר ואני מייחל ליום שיפנה את מקומו למגדלים עם מסחר בקומת הרחוב).

נקודת האור היא שדרות רגר, המגדלים נבנים בקצב, מתכננים פינוי בינוי (בשכונה ד') ויבוא יום שכל שדרות רגר, מפאתי העיר העתיקה ועד היציאה הצפונית מהעיר תהיה מסחר בשילוב מגורים, משרדים ומלונאות.

נקודת אור שנייה היא טיילת נחל באר שבע. כאשר יציפו את נחל באר שבע (זה יקח עוד הרבה שנים) ייבנו מאות מסעדות ועשרות בתי מלון לאורך הטיילת (8 ק"מ) ואז האזור שהיה פעם פח זבל אחד גדול יהיה האזור הכי "שווה" בבאר שבע ותיירים רבים יגדשו את האזור.
ואין שום סיבה שזה לא יקרה כי כדי להציף את נחל באר שבע צריך להשקיע גרושים (סה"כ 200-300 מיליון שקל) והיזמים שאמורים לבנות את בתי המלון והמסעדות יגיעו כבר מעצמם.
 

Yarenn

New member
באופן טבעי ומקורי לפני שמחלקים את הארץ בגלל שטויות של בני

אדם, באר שבע היא המטרופולין הפנים ארצי המשני לעזה שהיא המטרופולין שעל הים, כמו תל אביב (יפו), וחיפה. לבאר שבע אין ים.
 
למעלה