עצות זהב לקידום פרויקט תמא 38

מעמדה של אשה מבוגרת המתנגדת לתמ"א

שירי שלום,
אני מבינה שבבניין של אמך מתעתדים לבצע תמא 38/1 - כלומר חיזוק יסודות נגד רעידת אדמה, תוספת ממ"ד, שיפוץ הבניין, הוספת מעלית ותוספת של דירות היזם. בעצם הבית הקיים ממשיך לעמוד על תילו. זו הסיבה שהחוק דורש רק 67%. גם בתמא 38/2 - בו הורסים את הבניין הקיים - החוק לא דורש 100% הסכמה אלא 80% בלבד (בעבר נדרשו 100%). הסיבה לכך היא, שמול אמך עומדים רוב הדיירים המעוניינים לחזק את הבניין, למגן עצמם בממ"ד מפני הטילים, לשפר את איכות החיים שלהם (מעלית) ולהשביח את הנכס שבבעלותם. אמך עלולה למצוא עצמה במעמד של "דייר סרבן", ביהמ"ש יראה לנגד עיניו את טובת רוב הדיירים, אשר מטבע הדברים תגבר על טובתה של אמך. יחד עם זאת, אני חייבת לציין בפנייך, אותו בימ"ש ידרוש מהיזם להוכיח כי עשה כל שיכול וניתן היה לעשות עמ"נ להקל על אמך ולהתחשב בה, בגילה ובמצב בריאותה. כמו למשל, להציע לממן לה שכ"ד לתקופת הביצוע או לחלק ממנה (כמו, לחלק הקשה ביותר). אך, גם זה לא פשוט. צריך לחשוב מה יגידו הדיירים האחרים??
 
כמה דיירים?

לתמא 38/1 - ככל הנראה תצטרכו הסכמה של 6 דיירים. התשובה הזו אינה מדוייקת כי בעצם מדובר על 67% מהבעלים על הרכוש המשותף.צריך לבדוק בנסח הטאבו האם ל- 6 דיירים יש באמת 67% מהרכוש המשותף. האם תדע כיצד לחשב?
 

dw2322

New member
לעניין קשיש הייתי מציע לבדוק גם שיכון בבית אבות

יכול להיות אפילו כחלק מתהליך של מכירת הדירה ע"י היזם ושימוש הכסף למימון בית האבות.
הבעיה אצל קשישים איננה השכ"ד אלא השינוי הדרמטי באורח החיים, וצריך להפנים את זה.
אם לדיירים בגילאי הביניים, כמוני וכמוך, כמונו אין בעיה מיוחדת לעבור לגור בשכירות למשך שנה שנתיים (אולי לא אוהבים את זה אבל זה גם לא סוף העולם), אצל דיירים צעירים ממש, בקידומת גיל 2, זה אפילו לא גיהוק (חבר'ה צעירים בת"א מחליפים דירות כמו גרביים) ואצל משכירים זה בכלל שקוף לגמרי, הרי שאצל דיירים קשישים זו אופרה שונה לגמרי, וצריך המון, אבל המון, יחס אישי ותשומת לב.
כן, גם אם מבחינת היזם זה אומר שזה יעלה קצת יותר ממה שהוא מציע לשאר הדיירים. שאר הדיירים הלא ממילא לא היו חולמים לעבור לגור בבית אבות, אז מה אכפת להם אם הקשיש מקבל כאילו מעט יותר עקב שיכונו בבית אבות? (או לחילופין ליווי אישי צמוד בהשכרת דירה, שוב, קשיש זה לא בחור צעיר בן 25) הדבר הכי חשוב, לדעתי, הוא לקבל את ההסכמה שלו כי עבורו, נפשית, זה תהליך יותר קשה. יכול להיות ששווה אפילו להעזר באיש מקצוע כמו עובד סוציאלי.
&nbsp
הטיעונים הכי טובים לשכנוע קשיש, לדעתי, הם המעלית החדשה וזה שעכשיו יהיה ממ"ד בתוך הדירה והוא לא יצטרך לכתת רגליו למטה למקלט. דווקא הגדלת הדירה איננו שיקול, כי לא פעם הדירה הישנה ממילא מספיק גדולה עבורו ואם הוא לא נוהג יותר אז מה אכפת לו מהחניה?
 
עצות זהב לקידום פרויקט תמא 38

שלום רב,
הרשו לי לתת לכם כמה טיפים שיעזרו לכם לקדם תמ"א 38
לארגן מקרב בעלי הדירות את הרוב הדרוש עפ"י חוק.
כיום לתמא 38/1 (חיזוק ועיבוי) דרוש רוב 67% מהבעלים על הרכוש המשותף. לתמ"א 38/2 (הריסה ובנייה) דרוש רוב של 80%.
לזמן כדין אסיפת בעלי דירות בה תוצהר הכוונה לקדם פרויקט תמא 38. "כדין", כלומר, להזמין את כול הבעלים ולוודא שקיבלו ההזמנה. כך, כל החלטה שתתקבל עפ"י רוב הנוכחים הינה החלטה שהתקבלה כדין.
באסיפה - להחתים את בעלי הדירות על מסמך הסכמה עקרונית להתקדם בפרויקט.
באותה אסיפה לבחור נציגות לבניין, עפ"י רוב רגיל.
כדאי להחתים על מסמך מינוי הנציגות בו יוגדרו תפקידי/סמכויות/אחריות הנציגות.
הנציגות תבחר ייצוג משפטי ראוי לפרויקט, המתמחה בתמ"א 38. עוה"ד שייבחר ילווה את הבעלים בכל שלב מהשלבים הבאים.
הנציגות תקבל הצעות מחברות יזמיות/קבלניות.
הנציגות תבחר את החברה המתאימה על סמך שקלול של מספר פרמטרים: חוסנה הכלכלי, ניסיונה בתמ"א, האנשים העומדים מאחורי "החברה", התמורה, הערבויות וכיו"ב.
נבחרה החברה – ינוהל מולה מו"מ על הסעיפים המהותיים והמשמעותיים בהסכם שייערך בין הצדדים: התמורות, הביטחונות, הערבויות ועוד.
במו"מ חשוב לשמור על אווירה נעימה וחיובית. אחרי הכול, מערכת היחסים ביניכם לבין החברה היא לטווח ארוך.
מול החברה כדאי שתחושו כמה ניתן לדרוש. זכרו!!! אינכם מעוניינים בחברה שלא מרוויחה בפרויקט שלכם!!
היכנסו לתהליך ברוח טובה ובנפש רחבה. ככל שתיטיבו עם שכניכם – ייטב גם לכם. הישמרו ממלחמת יצרים ביניכם לבין שכניכם. בסופו של דבר – כולכם תפסידו!
גם אם – אולי – תרגישו שויתרתם קצת יותר משכניכם, זיכרו!! בסופו של הפרויקט כולכם תרוויחו דירה חדשה בבניין חדש, איכות חיים טובה והשבחה משמעותית של הנכס שבבעולתכם.
 

dw2322

New member
יש חוק ויש תכל'ס

רצוי מאד שכל הדיירים בבניין יסכימו לתמא כי קבלן שפוי מאד, אבל מאד מאד, לא יתפעל להכנס לתהליך משפטי ארוך ויקר למול דייר שעושה לו צרות ותוקע מקלות בגלגלים (הן בשטח והן בעיריה).
בגלל זה חשוב שהמיזם יהיה כמה שיותר שקוף והגון מול כלל הדיירים, כדי שכולם יסכימו.
אי אפשר בכלל להפריז בחשיבות העצומה של קבלת ההסכמה, ושיתוף הפעולה, של כולם.
זה יכול לקדם מיזם פחות אטרקטיבי כלכלית אבל כזה שכולם רוצים, יותר מהר ממיזם יותר אטרקטיבי כלכלית, אבל כזה שנתקע בגלל מתנגדים.
&nbsp
אם יש דירה אחת או שתיים מתנגדות עוד יכול להיות ששווה ליזם להסתבך, כתלות עד כמה המיזם אטרקטיבי, אבל בגדול? כדאי מאד שכולם ירצו את זה.
&nbsp
בל נשכח שהדיירים הם אלה שצריכים אח"כ לחיות זה לצד זה, ואם יש סכסוכי שכנים אז גם יהיה קשה יותר אח"כ ליזם למכור את הדירות החדשות. אנשים אמידים (ודירה חדשה, זו שהקבלן ירצה למכור, זה מוצר יקר) לא יתלהבו להכניס ראש בריא למיטה חולה.
תמא38 זה לא סכסוכון "למה לא זרקת את הזבל בפח" או "למה שרטת לי את האוטו" אלא סיוט מהגיהנום. מאד כדאי שכולם יסכימו לעבור אותו.
 

The new me9

New member
איך אוכל להעריך כמה שווה חניה חדשה אחרי תמ״א?

אני גר בצפון הישן של תל אביב. הקבלן מוכן להוסיף 3 מקומות חניה רובוטיות לדיירים הקיימים במחיר של 240 אש״ח לחניה.
כמובן שנצטרך לעשות הגרלה בין 11 המשפחות שגרות.
&nbsp
אבל איך אוכל לדעת בכמה חניה תקפיץ את ערך הנכס שלי?
ספציפית ברחוב שאני גר (אם נניח יש הרבה חניונים ציבוריים בסביבתי לדוגמא)
 
למעלה