ערב טוב לכולם!

ערב טוב לכולם!

שמחה להתארח בסלון שלכם הערב. שמי טובה קראוזה ואני דיאטנית קלינית מומחית לתזונה בהריון, לפניו ואחריו, וגם מייעצת בנושא תזונת תינוקות וילדים. ב"מקור" אני מאתר אמנות הלידה - leida.co.il, שם אני עונה באופן קבוע על שאלות בפורום. חוצמזה אני אם לשנים, גבר בן ארבע וחמישה חודשים ותינוק בן חמישה חודשים (איך עשיתי אותם בהפרש כזה יפה, אה?), ומקבלת מטופלים באופן פרטי (ובקופ"ח כללית, למי שכלול בסל השירותים). אז למשך השעה וחצי הבאות אני כאן לשירותכם/ן להשיב על שאלותיכם/ן, ובטוחה שנהנה.

טובה שלום ../images/Emo20.gif

אני שירלי מפורום אומנות הלידה. רק רציתי להגיד ערב טוב וכל הכבוד על היוזמה להתארח באתר זה. רציתי לשאול האם יש הבדל בין חשיפה של תינוק בן שנה למאפים המכילים ביצה לבין חשיפה לביצה נטו (קשה, חביתה וכד´)? תודה, שירלי.

ביצים ביצים...

היי שירלי ותודה! מה שלום תומרון? במאפים יש פחות מהביצה למנה נאכלת. למשל, כדי להכין עוגה השתמשת בארבע ביצים, ואת העוגה אפשר לחלק ל, נניח, 15 מנות, ואז יש לך פחות מביצה שלמה למנה נאכלת. כשאוכלים ביצה שלמה, אוכלים רק את הביצה, ומקבלים כמות גדולה יותר של החלבון. ביצה קשה עוברת תהליך חימום בדיוק כמו ביצים במאכלים. ביצה רכה - לא מומלץ לאכול בגלל סכנה לזיהום בסלמונלה. כך שההבדל בין המאפים שמכילים ביצה לבין הביצה עצמה הוא כמותי.

רותי ע

New member
קודם כל, ברוכה הבאה ../images/Emo140.gif וכמובן

שיש לי גם שאלה.. יש ימים שלמים בסופי השבוע בעיקר שעידן כמעט אינו אוכל ושותה חלב (מטרנה) במקום. הוא בן שנתיים וחצי ובאחוזון 90 מלידה. בד"כ באמצע השבוע בגן הוא אוכל טוב והצום בא רק בימים שהוא בבית. האם בגיל הזה הוא יכול להתקיים כל היום כמעט רק על מטרנה (כשזה לא כל יום כמובן)?

היי רותי, ברוכה הנמצאת../images/Emo142.gif

בהתחשב בעובדה שעידן נמצא באחוזון 90 וכן בעובדה שה"צום" קורה רק פעם-פעמיים בשבוע, זה לא נורא. יחד עם זאת, כדאי לברר מה הסיבה בגללה הוא אינו אוכל בבית. אולי כדאי להכין בבית בדיוק מה שמכינים בגן? אולי לנסות מאכלים שהוא אוהב?

רותי ע

New member
ושאלה בשם טל של שחר שלא יכלה להגיע

האם יש בעיה עם זה שתינוק בן שנה לא אוכל מוצרי חלב בכלל? הוא פשוט מקיא מזה. האם התזונה שלו לא כל כך מאוזנת בגלל זה? האם זה לא בריא?

תזונה ללא מוצרי חלב

היי לטל של שחר. ראשית,אני ממליצה לך לברר לעומק את התופעה של ההקאות, כדי לשלול (או לאבחן) אלרגיה, ולדעת כיצד לנהוג בהמשך בנוגע לתזונה. האם שחר ניזון מהנקה או תמ"ל כרגע? (תמ"ל = תרכובת מזון לתינוקות, למשל "מטרנה") אני מניחה שכן. ההנקה או התמ"ל מספקים לו את הסידן, החלבון, ושאר הויטמינים והמינרלים אשר דרושים. אם את עדיין מניקה אותו - כל הכבוד - וכדאי להמשיך, כיוון שכנראה יש לו אי סבילות מסויימת, שכאמור, טעונה בירור. אם הוא אוכל תמ"ל, והתמ"ל חלבי - ואין לו כל בעיה עמו, כנראה שלא מדובר בבעיה חמורה ובהמשך אפשר יהיה לתת לו שוב מוצרי חלב. בקיצור, בינתיים, כאשר הנקה או תמ"ל מהווים חלק נכבד מהתזונה, לא יקרה דבר אם לא צורכים מוצרי חלב פרה. אפשר לגוון את התזונה על ידי צריכה של מזונות עשירים בסידן כמו טחינה, שקדיה - כממרח על לחם, טופו או מעדני סויה, שעועית ירוקה טחונה ועוד. בהצלחה!

odeia

New member
מקווה שמותר לי לענות למרות שאני

לא האורחת. אם הילד מקיא את החלב, אז בטוח שלא לתת לו. ידוע בכלל שחלב פרה לא בריא לבני האדם, בעיקר לא בשנים הראשונות. צריך לבדוק אם הוא יכול לשתות חלב עיזים, החלב שהכי קרוב לחלב אם. חוץ מזה יש חלב סויה, שקדים ואורז. הילדה שלי לא נגעה בחלב עד גיל 3 וחצי ולא קרה כלום. אצלנו היינו עושים מטרנה צמחית, או עושים דיסה עם חלב סויה. משלימים את החסר דרך מזון ושתיה אחרים. עפ"י הרפואה המשלימה חלב גורם לייצור ליחה ומחלות הקשורות בזה. הילד יוצא נשכר בזה שהוא לא אוכל מוצרי חלב.

היי אודיה,

תודה על התזכורת לחלב עיזים! יחד עם זאת, חשוב לדעת שמי שאלרגי לחלב פרה, הסיכוי שיהיה אלרגי גם לחלב עיזים הוא גבוה למדי. נדמה לי שמדובר בתשעים אחוזים. קיימת מחלוקת רבה באשר לבריאות ובטיחות מוצרי החלב, ולא ניכנס אליה כרגע (כיוון שרק על זה אפשר לדבר שעות). אומר רק, שמי שלא יכול לצרוך מוצרי חלב או מי שילדו אינו יכול לצרכם, חייבים בייעוץ תזונתי כדי לספק לגוף את כל רכיבי התזונה הדרושים וכדי לא להגיע למחסורים תזונתיים. (יש תיאורים של מקרים בארה"ב בשנים האחרונות, בהם הגיעו ילדים לתת תזונה מזעזעת, כיוון שהוריהם לא נתנו להם מוצרי חלב וגם לא ידעו כיצד להשלים את התזונה שלהם בצורה הנכונה. כל הילדים הללו היו ממשפחות משכילות ומרמה סוציו אקונומית גבוהה...)

odeia

New member
טובה, תודה על ההתייחסות, לגבי

האלרגיה לשני סוגי החלב, אני ידעתי שלא כל אחד שאלרגי לחלב פרה הוא אלרגי לחלב עיזים. אנחנו היינו עם הדרכה של מטפלת ברפואה סינית. תמיד דוגלת לקבל הדרכה נכונה ובריאה ולא לעשות משהו על דעת עצמנו, בעיקר כשמדובר בילד שלא יכול לשמור על עצמו.

שלום טובה../images/Emo24.gif

יופי שאת כאן בדיוק תמהתי אם טעיתי ביום. השאלה שלי (בעצם שתיים):תומר בן שנתיים בעוד חודש בערך: א. אם הוא מקבל מנה בשרית בצהריים בגן האם זה נורא אם הוא אוכל עוד מנה בשרית בערב (לפעמים) או שעדיף לוותר ולתת רק פחמימות וירקות ? ב. גם הגן וגם בבית תומר אוכל בשר עוף (לפעמים גם הודו) נאמר לי כי את רוב הברזל מספק דווקא הבשר האדום . האם נכון ,ואם כן אילו תחליפים יכולים לשמש לאספקת ברזל ? תודה ,ענת

בשר וברזל

היי ענת של תומר! מנה בשרית אחת מספיקה בהחלט, ורצוי לאכול רק מנה אחת ביום. בארוחת ערב אפשר לתת מוצרי חלב, לחם, ירקות, פרי ומשהו שומני כמו אבוקדו או טחינה. אמנם בשר בקר עשיר בברזל, אך גם בשר הודו אדום = שווארמה הודו. גם עוף הוא בסדר גמור, אם כי מכיל מעט פחות ברזל. האם תומר סובל ממחסור בברזל? מזונות עשירים בברזל הם: קטניות כמו גרגרי חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, פירות כמו מנגו, משמש, דגני בוקר מועשרים. מומלץ לשלב עם מזונות עשירים בויטמין C כמו עגבניה, קיווי (אם מסתדר לו. אפשר לתת את החלק בלי הזרעים הקטנים, שלפחות את הבן שלי עיצבנו מאז ומעולם...)או פרי הדר לשיפור ספיגת הברזל.

תודה על עזרה../images/Emo45.gif

ולא ,תומר לא סובל מחוסר למיטב ידיעתי (אם כי מעולם לא בדקתי) פשוט רציתי להקדים תרופה למכה . והשאלה היא: אם תומר בשום פנים לא אוכל את המזונות שציינת כעשירים בויטמין c ,מה עושים ?

ויטמין C

היי ענת, כמעט כל פרי וירק מכילים ויטמין C בכמות מסויימת, וזה יותר טוב מכלום. מובן שרצוי לאכול את המזונות העשירים ביותר בו, אך אנו מדברים על המצוי, כך שאם תומר יאכל איזשהו פרי או ירק במהלך הארוחה, הדבר יסייע לספיגת הברזל.

רותי ע

New member
ומה אם הילד לא אוכל ירקות

למעט מלפפון (פירות כן)? האם מומלץ לתת לו ויטמינים?

ופירות הוא אוכל?

אם הוא אוכל פירות, אז חצי צרה... לצערי, אני מכירה את הבעיה מקרוב. כדאי לנסות לשלב ירקות במאכלים שונים כמו מרק כתום טחון שילדים אוהבים (גזר+דלעת+קישוא+בטטה) או מגוררים בקציצות. כדי להחליט אם הילד צריך ויטמינים, צריך לבדוק בדיוק מה הוא אוכל ולנתח את התפריט שלו. רצוי במסגרת ייעוץ תזונתי. ואפרופו ויטמינים, הידעתם ש"צנטרום ג´וניור" מכיל צבע מאכל שאסור לשימוש בארה"ב? כששאלתי את התועמלנית שלהם מדוע דווקא הצבע הזה ולא צבעי מאכל אחרים שבטוחים לשימוש, לא היתה לה תשובה עבורי. היא רק אמרה לי שתעביר הלאה את דברי...

טובה שלום

1. האם ניתן בהריון לאכול פעם אחרונה ב 22:00 ובפעם הבאה רק ב 11:00 בבוקר שאחרי? 2. בהריון שלי עליתי 24 ק"ג 10 ילדו עם הלידה וקצת אחריה, 7 בערך ירדו בהנקה שך 6 חודשים ואת ה-7 הנותרים הורתי בדיאטה, לא ממש חריפה ב-5 שבועות. האם זה נכון לומר שקל יותר להוריד רת הק"ג שהועלו בהריון מאשר אם סתם הייתי משמינה. תודה מיטל

הריון ואחרי לידה

היי מיטל של דניאל, לא הייתי ממליצה לאף אחד, בהריון או לא, להיות בצום של 13 שעות (אלא אם צריך לעשות בדיקת דם לכולסטרול, שאז חייבים
). מאגר הגליקוגן שלנו מתרוקן אחרי פרק זמן זה, רמת הסוכר יורדת בדם והמוח, שחי על סוכר, מתחיל לשגע אותנו, ואנחנו מרגישים עצבנות, חוסר יכולת להתרכז וירידה במצב הרוח. חשוב לאכול ארוחת בוקר סמוך לקימה. בהריון, יש לנו גם שותף, ולכן באופן נורמלי רמת הסוכר של אישה בהריון נמוכה יותר. צום ארוך כל כך יגרום לאישה הרה להרגשה רעה, ואולי אפילו ליצירת גופי קטו, אשר מזיקים לעובר (אחת הסיבות שאסור לאישה בהריון לעשות דיאטת הרזיה). המשקל שעולה בהריון הוא בחלקו העובר עצמו ובחלקו רקמות של האם שגדלות ונפח דם שגדל. כל העליה הזו היא כ-9 ק"ג, שייעלמו בעקבות הלידה. מעבר לאותם 9 ק"ג לערך, אנו צוברות שומן בהריון, כהכנה להנקה. לאישה שנכנסה להריון בעודה במשקל תקין מומלץ לצבור לפחות 2 גרם שומן בנוסף ל-9 ק"ג הללו ולעלות 11 ק"ג. לאחר הלידה, תלוי אם מניקים, ותלוי כמה שומן צברנו. אם מניקים, קל יותר להוריד את השומנים הללו - בהנחה שאוכלים בצורה הנכונה ועוסקים בספורט. אם לא מניקים - קצת יותר קשה אך אפשרי. בגלל הסיבות הללו יש הבדלים בין עליה במשקל בהריון לבין השמנה "סתם".

שאלה נוספת לגבי ביצים

התארחתי אצלך לראשונה אתמול בפורום אתר "לידה" ותודה על תשובותייך. ברצוני להרחיב שאלה נוספת. התגלה לנו בעקבות 2 טעימות של ביצה קשה שיותם (בן שנה) אלרגי לביצים. לעיתים מופיעות אצלו פריחות אדומות עדינות שנעלמות מהר ואין לנו דרך לדעת ממה הן נובעות. בת´כלס אני לא רואה תגובות אלרגיות בתגובה למאכלים שיש בהם ביצים (אטריות, עוגות). האם בכל זאת כדאי להמנע ממתן ביצים, או שגופו כן יכול להתמודד עם הכמות המועטה של הביצים בהם??? תודה.

למעלה