ערב טוב, מי יכול לעזור לי עם פולוניה?

22BB

New member
אני הייתי אבל לפני הרבה שנים. והשיקסה הכינה לנו פירוגי שמימי

כשבאו לקבל את המדליות ביד ושם באה גם בת בגיל שלי והיא הכינה לנו פירוגי עם מילוי תפוחי אדמה וגבינה. היא רשמה לי את המתכון בפולנית ופעם אפילו ניסיתי להכין אבל לא יצא טעים כמו שהיא הכינה.
מישהי יודעת פה לקרוא פולנית ?
 

22BB

New member
היא הכינה אצלינו בבית אז זה היה כשר.צריכה לפעמים להבין איגרו

אחת הגויות מהצד של אבא שלי יודעת רק פולנית. אני שולחת לה כסף וצריכה להעביר לה את המספר של המשלוח כדי שתפדה, והיא גם שולחת לנו כרטיסי ברכה לחגים.
 

shiri67

New member
קראקוב יפה, יש המון מה לראות, כמובן בהקשר היהודי

קברי גדולי האומה, מפרשים, סיפורי שואה, אבל זו עיר רחבה, מתוחזקת, מזכירה במעט את פראג, רק שהגויים כאן מאוד לא חביבים, במיוחד בשבת, ליל שישי אחרי קצת שתיה..גם ורשה מודרנית , בדרכים פולין מאוד עתיקה, כפרים ששמרו על חזותם מפעם, לא הייתי בוחרת אותה כמדינת טיולים.ל
 

מרילין5

New member
ערב טוב, מי יכול לעזור לי עם פולוניה?

אני כותבת כתבה על פולין, כמעט וסיימתי ואשמח לשמוע מכם עוד רעיונות לגבי שני דברים
הדבר הראשון היא, איזה מאכלי פולין לדעתכם חצו גבולות. אני ציינתי את הבייגל, הקנבוס ואת הוודקה ועוד כמה.
הדבר השני הוא שאני מגבשת רשימה של מאכלי דגל הקשורים למאכלים פולנים סביב לוח השנה היהודי, ואשמח אם תציינו אם לדעתכם שכחתי שהו מהותי
1. שבת: גפילטה פיש, טשולנט, הרינג, כבד קצוץ, קיגל
2. ראש השנה: שטרודל תפוח עץ, חלה עגולה, צימס, טיגלך, עוגת דבש)
3. כיפור: קרפלעך (גם פורים והושענה רבה)
4. סוכות: כרוב ממולא
5. חנוכה: לטקס, סופגניות
6. פורים: אוזני המן, עוגות ממולאות פרג
7. פסח: קניידלך, מצה בריי, כרמסלך, איטריות חביתה
8. שבועות: בלינצס גבינה, עוגת גבינה,

ותודה מראש!!
 

אמרלדה

Active member
סליחה, אני רק הערה

חושבת שרוב המאכלים האלה אופייניים למזרח אירופה בכלל ולא רק לפולין.
במשפחה הרומנית-הונגרית של אבי ז"ל, שלא ראו את פולין אפילו מרחוק,
רובם המוחלט מככבים. אז לא יודעת עד כמה חשוב לך שהמאכלים יהיו פולניים ממש.
תכף הפולני שלי יתעורר משנתו האהובה מול הטלוויזיה, ואז אשאל אותו
אם יש לו מה להוסיף.
 

אמרלדה

Active member
מאמר הפולני:

רגל קרושה - גאלר
חמיצה - בורשט - בכוסות
גריבלך - שומן. אצלם גוש גדול
הגפילטע היה מתוק, כמובן, רק בפולין
קישקע כתוספת - מעיים ממולאים ברביכה על בסיס קמח ותפו"א
 

22BB

New member
אני מכינה בורשט. הכנתי לשבת

כל פעם שמבשלים סלק, כשרוצים להכין בורשט חותכים את הסלק לרבעים כדי שהמים יהיו יותר מלאים בטעם הסלק.
לסיר בינוני שיש בו 4 סלקים מבושלים עם קורט מלח מוסיפים לאחר שהוצאנו את הסלקים :
2-4 כפות סוכר
2 חלמונים (השוואת טמפרוטרות)
מיץ מלימון אחד או יותר
כמות הסוכר והלימון תלוי בטעם. אמא שלי היתה מכינה די חמוץ.
רצוי לסנן כדי שלא יהיו חתיכות חביתה במשקה.
לאחרונה סיפרה לי חברה שהיא מכינה בלי החלמונים.
ניסיתי ואכן הולך גם בלי החלמונים.
גילוי נאות : אני לא שתיתי בורשט אף פעם.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
נכון, כל אלה היו אצל סבא-סבתא והדודות הרבות. חוץ מגפילטע

לא נגעתי, חלילה באף לא אחד מהם.
 

אמרלדה

Active member
גם הוא לא...

 

מרילין5

New member
כן, אני יודעת

יש לא מעט אינטריגות סביב המקור של מאכלים מסויימים. חשוב לזכור ש תכונותיה המיוחדות של המטבח הפולני הושפעו משינוים היסטוריים רבים: העובדה שפולין הייתה מיושבת על ידי פסיפס של עמים רבים במשך מאות השנים, השפיעה על מטבחה אשר היה נתון להשפעות ושינויים אזוריים רבים. ניכר בה דמיון רב עם מבטחים ממדינות סלביות אחרות, במיוחד המטבח הבלארוסי, האוקראיני והרוסית, דמיון עם מאכלים ממדינות מרכז אירופה כגון גרמניה, אוסטריה וגם הונגריה.

לגבי המאכלים שציינתי, עד כמה רחוק שיכולתי לבדוק, מקורם אכן בפולין.
 
האמת היא שגם לי כל זה נראה אוכל יהודי אשכנזי, לאו דווקא

פולני.
בבית הוריו של אבי, אכלו חלק מהמאכלים האלה, והם לא היו בפולין אלא בגרמניה, שהיא אשכנז המקורית.
כלומר - כשאומרים מדינת אשכנז, הכוונה לגרמניה.
אצלם אכלו למשל הרינג, כבד קצוץ, שטרודל תפוחי עץ, לטקס, קניידלך ועוד ועוד.
יש הבדלים בין חלק מהמאכלים שבפולין היו מתוקים ובגרמניה לא.
אם את בפייסבוק, יש שם קבוצה שנקראת אוי.דוט.קום - קבוצת הפולנים. לא כולם שם פולנים ויש אפילו תימנים ומרוקאים, אבל נראה לי שכדאי להתייעץ גם שם.
בהצלחה!!
 

22BB

New member
אני רק בעניין הכתיב

ביידיש משתמשים באות ע במקום הסגול של הניקוד בעברית.
לכן כותבים :
גפילטע
צימעס
קרעפלך
כרעמזלך
לא ידעתי ששטרודל תפוחים מקורו בפולניה, הייתי בטוחה שבאוסטריה / גרמניה.
בעצם פולין היתה חלק מהממלכה האוסטרו הונגרית (סבא שלי נהרג במלחמת העולם הראשונה בתור חייל אוסטרו הונגרי) כך שיכול להיות שההשפעות נדדו.
אני מנסה לחשוב על עוד מאכלים...
 
צודקת BB בעניין מקור השטרודל. המילה שטרודל בגרמנית

פירושה משהו מגולגל סביב עצמו, כמו ציור דו-ממדי של שבלול, בעצם כרוכית.
 

מרילין5

New member
נכון, וגם צודקת לגבי ההשפעות. האם אני לא מנסה להגיע

לשורש המקור, מי התחיל עם המאכל, מי השפיע ומי הושפע, אם כי זה מרתק (אני קוראת על זה הרבה בזמן האחרון).
אני עובדת על אוכל פולני, אבל אני מוכנה להתגמש ולהכניס בו את המושג הרחב יותר של אוכל "יהודי".
 

22BB

New member
לשבועות : דעלקלך כמו שהביאה צ'רנה למפגש וכופתאות גבינה מבושל

אמא שלי היתה מכינה כופתאות גבינה כל שבועות
2 גבינת טוב טעם
2 כפות סוכר
2 ביצים
2 כפות סולת
לערבב, להניח במקרר להתיצבות, ליצור כופתאות בידים רטובות ולבשל במים רותחים עם קורט מלח עד שצפים.
בינתיים להמיס חמאה במחבת עד שחומה.
להוציא את הכופתאות בכף מחוררת. לפזר עליהן סוכר ולמזוג מעל מהחמאה החומה.
 

22BB

New member
עוד משהו של פסח - בובעלע

בובעלע
2 ביצים מופרדות
קורט מלח
2 כפיות קמח מצה
מקציפים את החלבונים, מוסיפים את החלמונים, קורט מלח וקמח מצה ומערבים בזהירות.
עם כף מורידים לביבות למחבת עם שמן.
לטגן על אש לא גבוהה כי זה נשרף בקלות.
לפזר סוכר מעל הבובעלע. לאכול חם.
 

22BB

New member
איך אפשר שבת וחג בלי מרק עוף ? איפה נשים את הקרעפלך והקניידל

 
קניידלך הם חלק ממגוון רחב של כופתאות שמקובל לאכול בכל

מרכז אירופה. היהודים מכינים מקמח מצה אבל בצ'כיה ובסלובקיה ובגרמניה ובאוסטרייה קוראים להן בשמות אחרים,
דומים למילה קניידל, והן עשויות מלחם ישן, מקמח, מתפוחי אדמה וכיו"ב.
וגם באיטליה - ניוקי.
 
למעלה