ערכי טבע מוגנים

RedBishop

New member
ערכי טבע מוגנים

נלקח מפורום שמירת טבע. בפורום פורסם הרשימה של ערכי הטבע המוגנים בארץ. החלק המעניין והרלוונטי הוא שבעוד שעד לפני הפרסום הזה, הציפורים: בולבול, דרור הבית, זרעית השדה ועפרוני מצויץ, היו בבחינת "לא מוגנים". על פי פרסום זה כל העופות הם בבחינת מוגנים. ולעניין זה, יש לציין, גם מיינה הודית ודררה.

netbird

New member
המיינה

אחד הלאווים של פים (pimm 1987) באינטרודוקציה של מינים הוא "מינים בעלי טווח תזונה רחב עלולים לגרום נזק קשה יותר למערכת שאין להם איזון טבעי בה" (אבי פרבלוצקי, אקולוגיה - התיאוריה והמציאות הישראלית, עמ, 657). המיינה בניגוד לדררה היא אומניבורית/פוליפאגית. זוהי אחת הסיבות לכך שהיא פולשת אגרסיבית יותר.

netbird

New member
ציפורים מוגנות

אמנם הקובץ עדיין מוצג לי בחלקו בסינית, אבל לפי השמות הלטיניים נראה שבאמת חלה הרחבה לגבי הבולבול, דרור הבית, זרעית השדה ועפרוני מצוייץ. לגבי דרור הבית אפשר אולי לייחס את זה להתמעטותו באנגליה(???), אבל מה לגבי השאר? הם כבר לא מזיקים חקלאיים? איך הסקת (או עמית מהשרון) שזה כולל את כל העופות (גם את הדררה והמיינה)?

netbird

New member
מסתבר

שקיים קובץ נוסף שבו נרשם רק מחלקת עופות ולכן מסיקים שזה כולל את כל מחלקת העופות. אגב, לפי השרשור, עצי נוי ששתלתי בגינה הפרטית שלי והם גם מיני בר בארץ, מוגנים גם הם. מה לגבי ציפורי מחמד. כל מחלקת העופות?

netbird

New member
אי הבנה

אותה תגובה שפרסמתי בשמירת טבע: נראה לי שהרשימה של בז שחור היא אותה רשימה שפורסמה כעת. פשוט לקח זמן עד שאושרה. הקובץ שבז שחור פרסם קריא ונרשם בו למעט העופות הבאים... מכאן שלא חל שינוי מהותי ולגבי עופות פולשים כגון דררה ומיינה...נראה לי שהם פשוט לא מעודכנים. הקישור השלישי (מאתר הרשות) שצירפתי מוביל לקובץ שגם הוא (כמו שאר הקבצים העדכניים שהועלו כאן) נכתב בחלקו בסינית מסורתית (לפחות אצלי) אבל לעומת הקבצים שפורסמו כאן, הוא כולל את ארבעת מיני הציפורים עם שורה נוספת מעל שכנראה רשום בה "למעט העופות הבאים". בקיצור, בולבול, דרור הבית, זרעית השדה ועפרוני מצוייץ נשארו מינים בלתי מוגנים.

RedBishop

New member
נראה לי שאתה טועה.

תסתכל על התאריך בכותרת של כל אחד מהמסמכים. המסמך שאני צירפתי מעודכן ל2005, בעוד שהמסמך שאתה צירפת (ובו מופיעים הדרור והחבר'ה כלא מוגנים) הוא משנת 2003.

netbird

New member
לא ברור

נכון, הקישור למסמך שצירפתי הוא מ- 2003 ורשום בו הצעת נוסח, בעוד שזה שצירפת הוא מ- 2005. בכל זאת, הקישור שהוספתי הוא לאתר של הרט"ג. קשה לי להאמין שהוציאו את ארבעת המינים הללו מהרשימה של בלתי מוגנים. בטח לגבי דררה ומיינה (שום אדם שפוי וקצת מבין בתחום בתפקיד של קבלת החלטות לא יכניס את שני האחרונים לרשימת המוגנים). אני לא אתפלא אם היתה כאן מחיקה בשוגג (בטח שלא לאחר ששומעים על דרך התנהלותה של הרט"ג, אבל לא זה ענייננו). בכל אופן, אם אכן קיים קובץ מעודכן, מצחיק שבכתבה המעודכנת יש הפנייה לקובץ ישן.

תוך כמה ימים נדע בוודאות

קבצי התקנות הרשמיים מתפרסמים באתרי אינטרנט משפטיים, ולהערכתי תוך ימים אחדים יהיה ניתן לצפות בקבצים אלו ברשת. הבעיה לדעתי היא בניסוח הגורף, נדרש ניסוח המוציא מהגנה חוקית מיני בע"ח שהובאו לארץ בידי אדם לאחר תאריך מסויים (נניח 1980), וכך גם אם בעתיד יופיעו כאן מינים פולשים חדשים, לא יידרש שינוי בתקנות כדי למנוע הגנה חוקית עליהם.

RedBishop

New member
אני חושב שאתם טועים.

מרגע שציפור חיה בסביבה טבעית (ולא בכלוב לצורך העניין) שם יכולת השליטה בה היא מוגבלת מאוד, צריך להיות ברור שכל לכידה או פגיעה בציפור היא בלתי חוקית בעליל (כולל מיינות וכולל דררות). האנשים שכן יוכלו לטפל במקרים כאלה הם אנשי מקצוע (אנשי הרשות לצורך העניין). לא יכול להיות שיהיה מערב פרוע שבו בגלל שמיינה היא פליטת תרבות, כל אדם יוכל להקים מלכודות באופן חוקי ולתפוס אותה. א' בגלל אפשרות הפגיעה בציפורים אחרות, וב' בגלל שגם אם התוכנית אומרת בסופו של דברלהשמיד את המיינות, צריך לעשות את זה בצורה מסויימת, מסודרת ומבוקרת.

netbird

New member
For Birds, For people, Forever

מינים בלתי מוגנים הוכרזו ככאלה משום שהם נחשבים למזיקים חקלאיים ונפוצים מאוד (לא תקף לגבי מינים נודדים). אגב, גם הבולבול וגם הצופית הם פולשים חדשים יחסית, אבל כנראה העיתוי שלהם היה מוצלח. ברור שאם מדובר בויסות אוכלוסיה של מין פולש, על הרשויות לקחת אחריות. כנראה שכשמדובר בחקלאים, מעדיפים להפיל את זה (כח אדם, עלויות) עליהם. ישנם מזיקים רבים לאו דווקא לחקלאות, כגון תיקנים ועכברים. הם לא שונים במעמדם מהיונה למשל או מדרור הבית (קינון של דרור הבית יכול לערום לא מעט לכלוך). אם תגיד לאדם ברחוב שתיקן אמריקאי חולדות ועכברים הם מינים מוגנים הוא לא יתאפק ויפול מצחוק וילך לחפש את ה- K300 הקרוב ביותר. מינים פולשים מסכנים קיום של מינים טבעיים ועלולים לגרום להקטנת מגוון המינים.

Filias Fog

New member
יו-הו, נסחפת קצת. בולבול וצופית אינ

אינם פולשים. לא חדשים ולא ישנים. הצופית היא מין אנדמי שהיה מוגבל לאיזור יריחו ובקעת הירדן והתפשטה עם התפשטות הגנים בישובים במקביל להתפשטות הציונות. גם העורבני היה מוגבל לאיזור טבעון ויער האלונים והתפשט בשנים האחרונות בעקבות התפשטות מטעי הפקאן. תהליך דומה עובר גם על עורבי הקאק ויש עוד דוגמאות הדררה הפכה לעוף מוגן וגם המיינה תהפוך לכזו. אין בכך שום דבר פסול. זהו מין חזק שימצא את הנישה האקולוגית שלו ויגיע לאיזון נכון. אין צורך להתיר את דמה לכל חובב צייד לא חוקי

ללמוד מארצות מתקדמות - אוסטרליה,

ניוזילנד, ארצות הברית ואנגליה: שם מינים מזיקים בהחלט מותרים בציד בצורה שהחוק אינו מתיר לציד מינים שמוגדרים כבע"ח מוגן וכציד [ הגדרה בחוק - GAME]. או מדינות מרכז אירופה שם וויסות האוכלוסיה מונח חוקית על כתפי הציידים בצורה שעובדת לטובת המינים המקומיים הרבה יותר טוב מהשיטה הנהוגה בארץ. למשל היתר לצוד במלכודות [ אגב במידה מסויימת מותר לחקלאים לצוד עם מלכודות מזיקים כנקרים בפקאנים והרשות משתמשת במלכודות לעורביים ומתירה ציד יונים במלכודות], ברובי אויר אפילו בשטח עירוני ועוד... אותו "מין חזק" ימצא את הנישה האקולוגית שלו ללא ספק אך על חשבון מינים "חלשים יותר" שבסיוע הגישה שהצגת יכחדו מנוף ארצנו ואולי בכלל. הגיע הזמן שילמדו בארץ לתת כבוד לוויסות אוכלוסיות. ההקפדה על ההגנה על עורבים כבר הוכיחה את עצמה כשגיעה אדירה שכל המלכודות של הרשות ומבצעי הירי כבר לא יספיקו לטפל בה. צ

בולבול וצופית מינים פולשים??

הצופית אמנם התפשטה בארץ במאה השנים האחרונות, אך באופן טבעי, מהאזור שבו הייתה אז נפוצה - ליד ים המלח, אבל זו התפשטות טבעית , הרחבה של אזור תפוצה, זו לא פלישה. למה אתה אומר על הבולבול שהוא מין פולש? אף הוא טבעי בארץ ורק הרחיב את אזורי תפוצתו. מי שלא הזכרת והוא כנראה מין פולש שהובא לארץ על ידי המוסלמים במאה ה19 הוא הצוצלת דווקא, שלשירתה הערבה אהבו המוסלמים להקשיב במסגדים. כך כתוב באינציק חי וצומח כרך 6

netbird

New member
פלישה או התפשטות טבעית?

האם מין פולש חייב להתפשט רק על ידי האדם? אחד המאפיינים של מינים פולשים הוא שהם מתפשטים דרך בתי גידול מלאכותיים כגון גינות נוי ופארקים. הבולבול, הצופית והמיינה מתאפיינים בכך. התפשטות טבעית צריכה להיעשות ללא עזרת האדם, כלומר, התגברות על מכשולים טופוגרפיים ואקלימיים בזכות עצמם בלבד.

מין פולש היא מין שיובא

מין פולש היא מין שיובא מאזור גיאוגרפי אחר, מנותק, כמעט תמיד על ידי האדם. המעבר מאזורים גיאוגרפים בזכות גינות הנוי והחקלאות, כשהוא קורה ברצף איננו פלישה. במקרים קיצוניים כשמתחוללת התפשטות במספרים גדולים היא נקראית פריצה, לדוגמה מה שקורה עכשיו לעורבים בארץ. אתה מוזמן לקרוא עוד בנושא באתר ל'טיפוח ציפורי הבר בחצר הבית' במדור מינים פולשים שמתי לינקים פה.

למעלה