פֿון די וויכטיקסטע קנוילן אין פּרדס

גאטליעב

New member
ווי זעהט איר דער יידישער שפראך...

אין 50 יאהר ארום? איך פרעג נישט ווי האפט איר זאל זיין, ווייל איך האף אויך זאל זי בליעהן אונד בליהען, אבער נאטורליך וואס וועט פון איר וועהרן? * אין מיין אז אויך ביי די חארדישע קאנזערוואטיווישע (שמרנים) אין ישראל האט זי שוין פערלוירן איר ריכטיגן פארעם אונד חן אונד אין 50 יאהרן וועט שוין איבער 50 פראצענט העברייש זיין געמישט אין איהר...
וואס זאגט איר דערצו?

מוזר

New member
די אלטע לייט וועלען שטארבען און

ס´וועט בלייבען א לעבעדיקע שפראך ביי די פרומע און א טויטען שפראך ביי די ייווא פארשער. וואסערע אויסזיכטען גיסט דו פאר העברעאיש נאך´ן מדינה אונטערגאנג?

השפה תתפצל לשלוש שפות שונות

הקבוצה הראשית והעיקרית שתדבר יידיש זה החרדים בישראל. היידיש שלהם מעוברתת ותהיה עוד יותר מעוברתת ככל שהזמן יעבור. אני לא יכול להצביע על כמות המילים או הביטוים מהעברית שיכנסו לתוך היידיש אבל כנראה שזאת כמות רצינית ביותר. כל המילים החדשות בתחומי החיים השונים יהיו בעברית. הקבוצה הזאת היא הקבוצה הגדולה ביותר של דוברי יידיש והיידיש שלהם תוגדר "עברי-יידיש". הקבוצה השניה - החרדים בארה"ב שרובם ידברו יידיש מאונגלזת. יידיש מתובלת באנגלית. האנגלית תוסיף ליידיש לא רק מילים וביטוים אלא תשנה את המבטא ואת התנועות של היידיש לגמרי. היידיש הזאת תקרא "ענגליש-יידיש". הקבוצה הקטנה ביותר - חובבי היידיש החילוניים בישראל, ארה"ב, אוסטרליה, אנגליה, פריז, ארגנטינה ועוד, רוב חוקרי היידיש לפי מסורת ייוו"א. אלא ידברו "יידיש היסטורית", יידיש מזרח-אירופית, יידיש שאין לה כמעט חיים מחוץ לתוכניות המגורים המיוחדות שיאכלסו דוברי יידיש בניו-יורק, מלבורן ופאריז. הם יתעקשו לחפש מילים חדשות מתוך ה"גניזה" של היידיש ולא יתעדכנו במילים עממיות שבהכרח נובעות בעיקר מבשפות הסובבות. זה החזון שלי! מה אתם אומרים על זה?

מי בכלל קורא היום יידיש.

ובאין קריאה, השפה מתנוונת - למרבה הצער - בקצב גובר והולך. כאשר הבריות חשות שאין ביכותן להתבטא כראוי והשימוש ביידיש מקרטע ונלעג מה שכבר קורה אצל לא מעטים, היא נינטשת. להערכתי השפה כבר מצוייה בתהליך גריאטרי מתקדם.

t a m n u n a1

New member
|!אזולאי יקירי כמה שאתה טועה../images/Emo110.gif

אין היום כמעט עיר בארץ שלא לומדים בה יידיש. בוא לבית שלום עליכם בתל-אביב......חגיגה אחת גדולה לומדים מכל הגילים ולשמחתי בעיקר צעירים. המורה שלי ליידיש בבית שלום עליכם מלמדת יידיש בבית ספר ברעננה. בהצגות ובערבי שירה ביידיש האולמות מלאים והכרטיסים אוזלים עוד בטרם יבשו על לוחות המודעות. אז נהפוך הוא אני רואה רנסנס לשפה ואל תספיד אותה כל כך מהר, אזולאי.

לא להספיד את השפה

שלום לכולם אני מסכימה עם כל מילה של תמנונה היא צודקת ואנחנו מאד נהנים מהשעורים בבית שלום עליכם עם המורה המקסימה אהובה כץ גם לומדים גם שרים וגם נהנים מהחברה הנעימה של התלמידים מכל הגילים והמינים.

t a m n u n a1

New member
../images/Emo140.gifשיינקייט איזה יופי שהגעת../images/Emo110.gif

שוב. מותר לכתוב כאן גם בעברית אבל מידי פעם להכניס משפט ביידיש על מנת לשמר את השפה................ מסכימה אתך שכיף אמיתי לנו, המורה נפלאה, בעלת חוש הומור ומעבירה את השעורים בצורה הכי מעניינת שיכולה להיות. ולנו בכלל בשורה האחרונה........צוות לענין ולעיתים רחוקות להפרעות.............. יום טוב לך יקירתי. תמנונה

הצגה ביידיש

היי תמנונה מה שלומך? מה קורה עם ההצגה ביידיש? צריך לארגן כרטיסים וללכת אז זיי גיזונט ונסכם מחר בשעור ביי א גוטה טוג שיינקייט

מוזר

New member
האסט זיך נישט בארעכענט מיט

אייראפע. אין בעלגיען רעדט מען גאנץ א ריינעם יידיש, כאטש גאליציאניש. אין שווייץ און דייטשלאנד רעדט מען יידיש א ביסעל פארדייטשט, לאנדאן... אויך האסט דו נישט גענומען אין חשבון אז ס´א קליינע וועלט, ס´ווערט אלץ קלענער, און וויפיהל מ´וועט קומען צו פאהרען פון דא צו דארטען און צוריק וועט א היבש ביסעל אפהאלטען. און אז אין די פרומע קרייזען לייגט מען שוין מער געוויכט ווי אמאל אז ס´זאל זיין ריין יידיש. "תוכניות מגורים מיוחדות"? פלוס... עיי"ל

די צוקונפט פון יידיש

טייערער נעם וואס דו זאגסט וועגן דער צוקונפט פון יידיש קלינגט גאנץ לאגיש. אבער וואס? די געשיכטע גייט ניט תמיד לויט לאגיק און האט שטענדיק אירע סורפריזן... וואס קומט פאר היינט אין מדינת ישראל? היינטגעפינט מען זיך אין דער לעצטער סטאדיע פון דער ליקווידאציע פון דער יידישער קולטור און אשכנזישן וועלט-באנעם. אבע אויב מיר וועלן זיין געאייניקט און פאדערן מ'זאל לערנען יידיש אין ישראל פון קינדער גארטן ביזן אוניווערסיטעט דעמאלט איז דא א מעגלעכקייט אז זאלן זאלן זיך פאמעלעך ענדערן. וואס מיינסטו? אגב, ביסט פארבעטן זיך אנשליסן אין אונדזער קרייז, דער איינציקער פארבאנד פון יוגנטלעכע לטובת יידיש אין ישראל. אסף גלאי - המשך דור ליבהאבערס פון יידיש

1haam

New member
יישר כח לתמנונה ןלזקני צפת ../images/Emo45.gif

אני מצטרף לתקוותכם/אמונתכם שהיידיש לא תיעלם.

TAMNUNA1

New member
אחד העם היחיד והמיוחד ../images/Emo110.gif

שעשה אימפרוביזציה נהדרת לשיר רייזלה...עדיין לא שכחתי. ר' נועם אולי לאחד מעונגי שבת תצליח לקפל את מגוון השירים שהביאו לכאן החברים כמו בן אהרון, אחד העם, יעל ועוד בעקבות השיר רייזלה. אבל לא לזאת התכוונתי אחד העם, אלא שעובדה שכאן בפורום כולם כבר יודעים שאני מייסמת הלכה למעשה את לימודי היידיש ואם זה יהיה תלוי בי ועוד שכמותי, היידיש לא תעלם.

t a m n u n a1

New member
מייסמת=מיישמת ככה זה../images/Emo110.gif

מרוב יידיש עושה שגיאות בעברית כאילוווווווווווווווווווווו

1haam

New member
../images/Emo51.gif ../images/Emo110.gifה נחמדת

עוד הודעה אחת כזו, ואני משתלח בעוד שיר ומתרגם אותו. ראי הוזהרת! אמנם אני אחד, ושמי אחד, אבל אינני יחיד ומיוחד - אולי רק קצת... נעים לדעת שיש מי שעוד זוכר את רייזלה
ולעניין שימור היידיש: עצם העובדה שלפורום מצטרפים חדשים (כמו שמצטרפים לבית שלום-עליכם, אני מניח) היא מעודדת. זיי מיר געזונט און פריילעך.

למעלה