פחד מהצלחה

• פותח הנושא Yin
  • פורסם בתאריך

Yin

New member
פחד מהצלחה

מה זה "פחד מהצלחה"? ממה הוא נובע? מה הנחות הבסיס שמביאות אותו? למי יש תשובות? זה נושא שיצא לי לחשוב עליו לאחרונה והייתי שמח לשמוע את דעתכם? עדי

הצלחה ונקודות חוזקה

עדי שלום, בהודעתך אתה מציג 3 שאלות האם יש מצב שבו אדם פוחד מהצלחה, מהם הסיבות לכך ולמי יש את התשובות.באשר לשתי שאלותיך הראשונות-רובנו מתנהגים ומגיבים למצבים שונים על פי דרך חשיבה מסוימת ודפוסים ואמונות עליהם גדלנו או שנחשפנו אליהם בסביבה בה אנו חיים. האמונות והתפיסוך הללו יוצרים את דפוסי התנהגותהגלויים והסמויים שלנו. בנקודות מסוימות בחיים שלנו אנו לומדים שחלק מהתפיסות מכשילות אותנו בחיים ואז לעיתים קרובות עולה הצורך שלנו בשינוי אותם דפוסי חשיבה -פרדיגמות. תהליך זה קורה בארגונים וגם לאנשים,והוא בהחלט תהליך לא מובן מאיליו. אחד המאפינים לו הם פחדיםהמלווים אותנו. פחד למרות היותו מגן אלינו הוא עלול לשתק אותנו ולעצור אותנו. אחד הדרכים להתגבר על כך היא לפעול מממקום של הכרה בחוזקה ולא בחולשה(כפי שחלקנו גדלנו על כך)מכיון שהתהליך כרוך בשינוי ואנו חוששים ממנו אנו לפעמים נגדיר זאת כפחד מההצלחה איך אראה ביעני הסביבה שלי לאחר השינוי, האם אצטרך לערוך עוד שינויים וכו'. אמליץ לך על ספר של מרקוס בקינגהם הקרוי:"עכשיו-גלה את חוזקותיך" ולסיום באשר לשאלתך למי יש את התשובות-אינני יודעת בדיוק למה כוננתך אך התשובות הן תמיד אצל האדם ולעיתים הוא רק נזקק למישהו נוסף שיראה לו אותם. דורית מאמנת אישית ומאמנת מנהלים www.doritcoaching.com

Yin

New member
תודה דורית

לגבי השאלה "למי יש ת'תשובות?" הייתי צריך לכתוב "למי מכם המאמנים יש..." זה היה רק המשך קו השאלות ולא שאלה בפני עצמה, סוג של התחכמות. אפשר להניח לה. לגבי השאר ברשותך אקשה: נתת לי תשובה גנרית, שיכולה להתאים כמעט לכל שאלה באימון. להבנתי, כל פחד (וגם כל פוביה) מתחיל בהנחת בסיס מסוימת שמשהו יכול לפגוע באדם ואז הוא פוחד. אז מעבר לשינוי עצמו, מה יושב בבסיס הפחד להצליח? אם תרצי איזו פרדיגמה נמצאת שם? ומה זה בכלל "פחד מהצלחה"? דרך אגב, אני לא מדבר על הפחד מהריקנות והנפילה שמעבר לשיא - אלא על התרוץ שנקרא פחד מהצלחה. עדי

פחד מהצלחה ../images/Emo23.gif

כיף לתקשר איתך כאן
ממה נובע פחד מהצלחה. מגוון סיבות אפשריות (תלוי באדם המדובר): * חינוך להיות בסדר, להיות שקט, לא לבלוט, להצטנע * פחד מקנאה של אחרים שמביא לפחד להצליח (אם אצליח יתייחסו אלי לא יפה) * הרגל הרגל הרגל הרגל
אדם רגיל להיות כישלון או למשל רגיל להיות זה שלא מצליח במשפחה. פתאום הוא יהיה מצליח? ואז מה יקרה? מה הוא יעשה במצב הזה? איך הוא יתמודד עם זה? הוא מעדיף את הישן והמוכר. * אמונות מגבילות - בשביל להצליח אני צריך להיות מיוחד, מוכשר ו-X. רגע....אני יכול להצליח כבר כמו שאני? אמאלה איזה פחד!! * ספקנות - פתאום הכל יסתדר? שנים אני כבר מייחל לשינוי, ועכשיו אם רק אעשה זה וזה, אתה אומר שאני יכול להצליח. אני לא מאמין לזה. אני רגיל לא להצליח. * עכשיו יש גם עניין רב של תחומים (המידע רב, אז אתן על קצה מזלג) למשל, תחום האהבה הזוגית - מישהו מפחד מהצלחה בזוגיות בגלל שהוא מת מפחד מזוגיות, אבל הוא לא מודע לזה. אם הוא הייה בזוגיות הוא יהיה תלותי והוא מפחד מזה, או שהוא שוב יוורת על זה, ויש לו פחדים מהמצב הזה. הוא לא מוכן להצלחה בתחום זה. למשל, תחום ההצלחה הכלכלית - יצא לי לפגוש הרבה מטפלים שרוצים להצליח אבל מפחדים מזה - מפחדים מהפגישות עם אנשים, מפחדים מדברים שונים שקשורים להדרכה/אימון, ועוד ועוד פחדים....שבעצם מונעים מהם את ההצלחה. ------ אין כללים לדברים האלו. זה תמיד תלוי באדם. אם תרצה, אתה יכול גם לשוחח איתי על זה טלפונית, או לבקש הרחבה בפורום על משהו שכתבתי

אה, עוד דבר!!!

בשביל להצליח אדם נדרש הרבה פעמים לוותר על חלקים ישנים. חלקים של הרס עצמי, של זלזול, של חוסר הערכה, של מסכנות. וזה מפחיד הרבה פעמים. החלקים ההם לא רוצים ללכת. הם רוצים להמשיך להתקיים. ההצלחה מאיימת על קיומם. בשביל להצליח האדם נדרש להתמיר חלקים אלו לחלקים בעלי ערך עצמי, הצלחה, יכולת, אהבה עצמית. להצליח זה אומר לוותר על הישן. אנשים עשויים לסבול אבל להעדיף את הישן והמוכר.

Rוני

New member
מאד מעניין מה שכתבת ואני מתלבטת

בזה מזה זמן עם מתאמן לכאורה רוצה להצליח אבל בפועל מפחד מקנאה, רגיל לזה שתופסים אותו כלוזר, זוכר את החינוך בבית בו אמרו לו שהוא לא יוצלח. ואני תוהה איפה היתרון בהחזקה בישן, בחשיבה הישנה, בנבירה במוכר והלא אהוב, ומדוע אדם לא מוכן לוותר על זה כשיודע בפירוש שזה לא עושה לא טוב. כלומר: יודעת שלא מוותר יודעת שהוא יודע שלא טוב לו עם זה והוא יכול להגיע ליותר ועדיין מחזיק בהתנהגות הזו מה יש להפסיד בוויתור על הרגלים ישנים ולא אהובים? צורך לבנות הרגלים חדשים? פחד מבחירה בהרגלים חדשים שאולי לא יתנו לו את התוצאה המקווה? התמודדויות עם חדש ולא מוכר? בניית מערכת חדשה של קשרים? אני חושבת כרגע דרך האצבעות, אתם מוזמנים להצטרף בכל רגע.

הפחד עשוי להשאיר אותנו באותו המקום.

כמו שכתבת, פחד מקינאה. אם בן אדם ממש מדמיין שאם הוא יצליח יקנאו לו, יש בתוכו חלקים שימנעו את המצב הזה. הוא יעדיף לא להצליח על פני משהו שמאיים עליו מאד. הייתי עובדת איתו על שינוי הדמיונות ושינוי האמונות הפנימיות שלו (למשל, "אני מצליח ומקבל אהבה מאנשים"). אני מהאנשים שאוהבת התפתחות אישית ואוהבת להתמיר את עצמי לרמה הבאה
אבל ישנם אנשים שהבסיס שלהם נמצא עם יותר פחד, ומפחיד אותם להשתנות. ברור שהגיונית תגידי - אבל יש לך אפשרות לחיים טובים יותר. אבל אם יש פחדים, והם לא מטופלים, והפחדים משכנעים את האדם הזה....אז זה יכריע אותו. לפחד יש כוח
אבל אפשר לעבוד עם הפחד ולרפא אותו.

Rוני

New member
תודה, בהחלט מעורר השראה

ומחשבה כרגע עבדתי על הזיהוי של החסם וגם לזה לקח להגיע הרבה זמן זה היה קבור כל כך עמוק והעצה שלך נראית לי טובה ביותר

Yin

New member
עוד דבר

לאותה החלטה ניתן להגיע בכמה דרכים - חלקן שליליות וחלקן חיוביות. יש טכניקה שלמדתי פעם (ונראה לי שמיכל גם מכירה
) שאומרת שאפשר לבחור מתוך אהבה במקום מתוך פחד. למשל, אם אני לא רוצה לקחת על עצמי מטלה כי אני מפחד שאכשל. לעומת, אני לא רותה לרחת על עצמי מטלה כי אני אוהב את מה שאני עושה עכשיו וממש רוצה להמשיך בו. ארחיב ואומר - בחירה פחד לעולם אינה מודעת ושלמה. בחירה מודעת מגיעה רק עם יכולת הבחירה מאהבה. עדי

טכניקת התמרת פחד באהבה

היא מתוך לימודי "inner force" (אם מעניין אותך ללמוד את זה, אשמח לתת את הטלפון של מי שמעביר את זה), וגם אני וגם YIN למדנו את הטכניקה הזו. כל פחד שהוא מונע מאיתנו מצב שאיננו רוצים שיתרחש. אם יש לנו פחד לקלב מכה, אנחנו נשמור על עצמנו בצורה מתאימה. אם יש לנו פחד שלא אוהבים אותנו, זה יגרום לנו לפעול באופן מסויים. וכו' וכו'. במקום הפחד, אפשר להחליף את זה באהבה. למשל - במקום פחד מלקבל מכה, אפשר להחליף את זה באהבה למציאות שאני מוגן ובטוח. בעזרת אהבה אפשר (יצירה) למשוך לחיים שלנו את המצבים שאנו רוצים, בעוד שפחד עוזר לנו למנוע מצבים (הימנעות). זה ממש על קצה המזלג, ובשביל ליישם את זה אמורים להבין את זה (לא רק רעיונית) ולהתנסות בזה.

Yin

New member
../images/Emo24.gif

ברשותך גם עליך אקשה: כתבת: "ועוד ועוד פחדים....שבעצם מונעים מהם את ההצלחה". אני לא בטוח אם דיברת על פחד מהצלחה, או פחדים (אחרים) שמונעים הצלחה.

דיברתי שם בסוף על פחדים מגוונים

שמונעים את ההצלחה.... ובמקרים מסויימים גורמים לפחד מהצלחה (כי אז הם יפגשו עם מלא אנשים, כי אז הם יצטרכו להתמודד עם X)

dafnasalan

New member
פחד מהצלחה-זוית אחרת

אני מסכימה עם כל מה שנאמר אבל רוצה להוסיף לדיון זוית אחרת. כאשר אדם מרגיש שאין לו זכות להצליח.לא מגיע לו. זה פאן יותר פסיכולוגי אבל הוא קיים. אדם שמרגיש שאין לו זכות לאושר/הצלחה/הנאה כי הוא לא הצליח למשל לגרום ליקיריו להרגיש כך. באיזה זכות אני אצליח כשאבא שלי היה ממורמר כל חייו כי לא הצליח להגשים את עצמו? כמובן זה תת-מודע ולכן נושק לפסיכולוגיה אבל אנחנו כמאמנים לא יכולים להתעלם מזה. זה עולה בצורה עקיפה בשיחה על הצלחה פתאום המתאמן יכול להגיד משפט כמו: את יודעת אבא שלי היה איש ממורמר... נתקלתם בזה?מה דעתכם?

נתקלתי באנשים שמרגישים שלא מגיע להם

להצליח. כן. חוסר הערכה עצמית, חוסר תחושת ראויות. לא נתקלתי בהקשר שמישהו אחר לא הצליח, ובגלל זה לא מגיע לו להצליח.

Yin

New member
בטח פן פסיכולוגי

אבל מה רע בכך? אפשר וצריך להסיר חסימות גם אם הן שייכות לנפש.

ליפט

New member
לעיתים נדמה

שפחד מהצלחה נפוץ יותר מפחד מכשלון. הרשותך, אוסיף לקודמיי ואומר שאני מזהה עוד הנחות יסוד בעיתיות שמייצרות פחד מהצלחה: 1. יצירת ציפיה - כדבריה של אחת מלקוחותיי: "אם אני אצליח בזה, אז יחשבו שאני מסוגלת גם להוא והציפיה הזו ממני היא בלתי נסבלת" 2. שמירה על ההישג - אם אני אצליח אצטרך לשמור על הטופ הזה (שהוא בעיתי לכשלעצמו בתפישת ההצלחה), זה יכול להיות מייגע ואולי בכלל לא אצליח, אכשל, אתאכזב. תפישת ההצלחה במקרה הזה היא בהחלט מאיימת. 3. מה יהיה הרף הבא? האם אני מסוגל לו? אני נזכרת כשהתחלתי להתאמן על יחסיי עם כסף, אחת השאלות הבסיסיות ששאלתי את עצמי היתה: "מה יהיה ביום שלא יהיה לי מינוס?" - אני לא יכולה לתאר לך את הבור שנפער אצלי בבטן. והבור הזה גדל והעמיק כששאלתי: "מה יהיה ביום שלא יהיה לי מינוס ויהיה לי כסףן?" - וואוו, לתשובה הזו לא ציפיתי אך היא היתה חד משמעית ועלתה בצורת שאלה: "מה עושים עם כסף?" "איך מנהלים כסף" וההמשך כמובן...."צריך ללמוד את התחום, צריך להבין בזה....אין לי כוח להכנס לזה, אני לא מבינה בזה כלום, זה משעמם, זה יתבע את זמני היקר ..." ושטף המחשבות לא נגמר כ"כ מהר. בהצלחה

גמני

חשבתי על זה המון. מהמטופלים שלי וגם מהמתאמנים שלי למדתי שפחד מהצלחה קשור קשר הדוק לפחד מפני הצורך להיות יכול "לפרוע שטר" לטווח ארוך (אותה יכולת להחזיק בהצלחה לאורך זמן ולחזור על הפרפורמנס); וגם לפחד מאכזבה (אכזבה שאולי יתגלה שהיה מדובר במשהו חד פעמי, או משהו לא צפוי שקרה בפוקס). בשיקום למשל - אנשים לפעמים נמנעים מלגלות לסובבים אותם שעכשיו הם מצליחים לעשות משהו שקודם הם לא יכלו רק בגלל שהם מפחדים שמעכשיו יצפו מהם לחזור ולעשות את הדבר הזה כחלק מהרוטינה וכמובן מעליו ("מה? אתמול הצלחת לעשות X מה קרה היום?") - ולא תהיה להם אפשרות לנסיגה כשלא בא להם, או יכולת להתמודד עם נסיגה אמיתית במצבם אם באמת היא תגיע. אותה מחשבה שאחרי ההצלחה צריך להחזיק פאסון, לשמור על סטנרט ביצוע בעל דרגות קושי יותר גבוהות, ואפילו הצפייה שאולי "אי אפשר לעצור שם" אלא להביא הוכחות לגבי ההצלחה הבאה - היא היא שמפחידה - לפחות את אלו שדיברו איתי על כך. מעבר לזה - יש עוד משהו שיצא לי לחשוב עליו - גם, בעקבות תלונות של אנשים בטיפול או באימון הוא שהרבה אנשים גדלים באווירה כזו שהצלחות צריך להצניע - עד כדי כך, שכבר הופכים למבוגרים קשה להם מאוד לאפיין הצלחה במונחים קונקרטיים - אלא רק במונחים אוטופיים או אידאליים, ואז יוצא שלא משנה כמה הצלחת אתה לא רואה את זה כי זה עדיין רחוק מהאידאל. באסה.

למעלה