פילוסופיה זה מדע

d_style

New member
למרות זאת...

כמובן שהתפוחים "קיימים" הוא מושג ערטילאי. קיימים במחשבה ? קיימים בתאים באפורים במוח שלך ? קיימים באיזה מימד ? מה משמעות קיימים ? איך תוכיח שהם קיימים ? זוהי פילוסופיה.

rilel

New member
קיום.

לדעתך, האם התפוחים קיימים? האם אתה חש אותם ומודע להם? אין לך כל ספק ממשי (בניגוד לפילוסופי) שהם קיימים? אם-כן בשבילך הם קיימים, ולא אינם קיימים. אשמח לקבל תגובות.

Henryf

New member
1 + 1 + 1 = 3

rilel , האם תוכל להוכיח ש- 1 + 1 + 1 = 3 ? אם אתה מתכוון ש- 1 הינו רק תפוח אחד (או כשדוגמתו) אז אמפירית אתה צודק, אולם המתמטיקה אמורה להיות צודקת באופן כללי, למשל אם אחד פרושו "אמת אחת", אם נחזור עליה שלוש פעמים האם נקבל 3 אמיתות ? הנרי

rilel

New member
צודקת, אבל לפני מאה שנים ../images/Emo10.gif.

המתמטיקה כבר אינה אמורה להיות אמת כללית. קורט גדל הוכיח שלעולם לא ניתן יהיה להוכיח את "אמיתותה המוחלטת" של המתמטיקה, ובכך ניפץ סופית את חלומם של גוטלוב פירגה ושל דייויד הילברט לבנות את המתמטיקה כבניין איתן המושתת כולו על מספר אקסיומות פשוטות מאוד, חלום שכבר נעקד על-ידי ראסל, כאשר זה מצא פרדוקס באקסימות הביסיסיות של המתמטיקה, כפי שהיו מקובלות. לפי-כך כל מתמטיקאי בר-דעת במאה העשרים אמור להשלים, כנראה, עם העובדה, שהמתמטיקה גם היא אינה יציר מושלם. לדעתי, לא כולם הפנימו את זה עדיין. אשמח לקבל תגובות.

Henryf

New member
חוק גדל

החוק של האוסטרי המטורף Gödel אומר שאין מתמטיקה מושלמת שלא נשענת על לפחות אקסיומה אחת לא מוכחת. כל המתמטיקות שפותחו עד היום הינן כלליות, חוץ מאקסיומות הבסיס. באסיומות שונות נקבל לפעמים מתמטיקות שונות, אולם כל מתמטיקה כזו תהיה כללית באותו עולם הבנוי על האקסיומה. למשל, האקסיומה בעולם האוקלידי ששני קווים מקבילים לא ייפגשו לעולם, הביאו לפיתוח הגיאומטריה האוקלידית, שהיא גאומטריה מאד כללית בעולם שהאקסיומה הזו נכונה. בעולמות מתמטיים אחרים, כשאכסיומה זו שונה (כן, אותן נקודות דימיוניות) אנו מקבלים את המתמטיקה של המספרים המורכבים, גם היא כללית בעולמה. בעולם של תורת החברות האכסיומות הרבה יותר בסיסיות, אולם גם הן קיימות, והמתמטיקות שפותחו על אכסיומות אלו מאד כלליות, והצעידו את המדע לאן שהוא היום. הנרי

russell

New member
היי הנרי אתה יכול להביא לי קישור

להוכחה של גדל?(עדיף בעברית)

rilel

New member
אודות ההוכחה

ההוכחה של גדל היא מסה מתמטית-לוגית גדולה מאוד. ניתן להשיג אותה, כנראה, בכל ספריה מדעית בארץ, שמכבדת את עצמה. אני בכלל איני בטוח שהיא קיימת בעברית, בכל מקרה רוב ההוכחה הוא חישובים מתמטיים, ואלה זהים בעברית, באנגלית ובגרוזינית. אפילו אם תמצא אותה ברשת, האמן לי, לא תוכל לקרוא ולהבין דבר כה גדול ומורכב ממסך המחשב, תתעוור קודם
.

Henryf

New member
הוכחה של גדל?

כן, הנח לי מספר ימים לחפש. ההוכחה מאד מתמטית ולא תובן לקורא שאינו בקיא במתמטיקה מודרנית. אשתדל למצוא קישור לא להוכחה עצמה אלא למובנה. הנרי

russell

New member
לא את ההוכחה המתמטית

אני רוצה איזשהו מאמר שמסכם מילולית את העקרונות הלוגיים הבסיסיים של ההוכחה.

Henryf

New member
חוק אי השלמות של Gödelt

לצערי לא מצאתי עדיין קישורים בעברית, אולם תוכל לראות הסברים באנגלית כאן, ואת ההוכחה המלאה בקישור זה. אם הינך מתעניין בהוכחה המלאה תיצטרך מהקישור לפנות ל- 3 הפרקים שלה. אני עדיין מחפש ספר בעיברית שם יש הסבר למשפט Gödelt. הנרי

Henryf

New member
קישורים

אני רואה שיש בעייות עם הקישורים, אנסה פעם נוספת: 1. ההסבר - http://www.miskatonic.org/godel.html 2. ההוכחה - http://www.ddc.net/ygg/etext/godel

rilel

New member
מאין זה???../images/Emo12.gif

אמרת, כי "החוק של האוסטרי המטורף Gödel אומר שאין מתמטיקה מושלמת שלא נשענת על לפחות אקסיומה אחת לא מוכחת", מאין זה??? הדבר הזה היה ידוע הרבה לפני גדל, ואני מקווה שכל בר-דעת יכול להסיק את המסקנה הזאת בעצמו בערך בכיתה ו´. תורת אי-השלמות של גדל היא תורה מורכבת מהבחינה המתמטית, אך מסתכמת לשני משפטים די מובנים גם לאנשים ללא דוקטורט במתמטיקה, אנסה לנסחם באופן הפשוט ביותר. 1. בכל מתמטיקה שהיא (לא משנה אילו אקסיומות תעמודנה בבסיסה) תמיד יתקיימו משפטים כל-שהם, שלא ניתן יהיה להוכיחם או להפריכם. 2. לגבי כל אוסף אקסיומות שהוא, הבסיס למתמטיקה כל-שהיא, אין שום הליך קונסטרוקטיבי להוכיח שהאקסיומות קונסיסטנטיות. משמעות המשפט הראשון די ברורה, אבל המשפט השני אולי דורש הבהרה. משמעותו היא, שאין שום דרך להוכיח, שמספר אקסיומות לא יוצרות פרדוקסים (כגון הפרדוקס המפורסם של ראסל). במילים אחרות המשפט השני קובע שאין זה משנה אילו אקסיומות נבחר, לעולם לא נוכל להיות בטוחים שהן אינן סותרות זו את זו בדרך זו או אחרת. סתירה היא אינה דבר קל לגילוי, כפי שלפעמים נדמה, עובדה היא, שאקסיומות המתמטיקה דאז התגלו כיוצרות פרדוקס רק אחרי מאות שנים, שהסתמכו עליהן. למידע נוסף כדאי לפנות לספרות בנושא.

Henryf

New member
חוק Gödel

אני מסכים בהחלט עם הניסוח המדויק. אותם משפטים שלא ניתנים להוכחה, הן האכסיומות הנוספות שיש להכניס למתמטיקה, כך שמבחינת הבנה פופולרית הגענו לאותו חוק. הנרי

rilel

New member
הבינותי

עכשיו ירדתי לסוף דעתך. עם ההסבר הזה אני בהחלט יכול להסכים
. הנה דבר, שחשבתי עליו (אולי כי איני בקיא מאוד בנושא): אם משפט כל-שהוא הוא שקרי, אזי תמיד אפשר לתת דוגמה נגדית, לפי ההגדרה של מהו משפט שקרי. ניתן אפוא להוכיח לגבי כל משפט שקרי את היותו שקרי בנתינת דוגמה נגדית. לפי-כך המשפטים היחידים, שיכולים להיות אי-שלמים הם משפטי-אמת. אם נידע, שמשפט הוא משפט אי-שלם, אז נידע, שהוא משפט-אמת, ובכך הוכחנו את אמיתותו וסתרנו את אי-שלמותו. המסקנה המתבקשת היא, שאי-אפשר להוכיח לגבי משפט כל-שהוא שהוא אי-שלם. מאידך, לפי הספרות שקראתי (לפני לא מעט זמן), ישנן שיטות, היכולות להצביע על משפטים כל-שהם כעל אי-שלמים. הסתירה פה ברורה, כיצד לישב אותה???

Henryf

New member
משפט שקרי

>>אם משפט כל-שהוא הוא שקרי, אזי תמיד אפשר לתת דוגמה נגדית<< ננסה לבדוק את המשפט "כל הדובים באזור הקוטב הם לבנים". זה לא כל כך פשוט לתת דוגמא נגדית, יש לסרוק את כל דובי הקוטב בשביל למצוא לפחות אחד שאינו לבן, ואם לא הצלחתי לסרוק את כולם ולא מצאתי דוב אחר, אזי לא הוכחתי את שקריות המשפט (אני מעדיף "אי נכונות" המשפט, למלה "שקריות" יש קונוטציות מאד שליליות). הנרי

lucidity

New member
סתם

אם כך ,המתימטיקה היא בסך הכל תיאוריה.תיאוריה שעוזר לנו ´להבין´ את המציאות ולהתמודד איתה, כמו כל תיאוריה או הנחה אחרת כגון כל המדעים. בהסתמך על מספר קטן ככל האפשר של אקסיומות - התיאוריה נכונה. כשאני חושב על זה,בעצם שום דבר אינו ודאי לנו.תמיד נוכל לנסות לצמצם את מספר הנחות היסוד למינימום אך עדיין המתימטיקה היא מעיין אמת יחסית.

Henryf

New member
אמת ייחסית

>>המתימטיקה היא מעיין אמת יחסית<< לא, אינני חושב שהמתמטיקה הינה אמת ייחסית, המתמטיקה הינה אמת מוחלטת, באותו עולם שבו האכסיומות שלה נכונות. ניתן לבנות (ואכן יש) מתמטיקות שונות עבור אכסיומות שונות, אולם בכל עולם האמת היא מוחלטת (חוץ מחוק אי השלמות של Gödelt שמכניס אכסיומות נוספות). נביא את כל התאוריה לפסים מעשיים, אם תלך לבנקאי שלך ותסביר לו שהאוברדרפט שלך נובע ממתמטיקה לא מושלמת, אפילו מתמטיקאים לא יוכלו לעזור לך. הנרי

למעלה