פינת הצומח ביפן - חודש נובמבר : החרצית

Tenguy

New member
החרצית - סמל קיסרות יפן - (菊紋

החרצית (菊 הגייה: kiku , きく) היא סמל עתיק של המשפחה הקיסרית ביפן, הנקרא קיקומון (菊紋 , הגייה: kikumon , きくもん). הקאנג'י 紋 מורכב משתי סימניות: מקלעת: 糸 ו-סימון: 文 , זכר ליפן ולסין הקדומות שהיו מטביעים על כלי קרמיקה דוגמאות חבלים ולאחר שריפתם לכלי חרס, הסימון נשאר טבוע בכל כלי העיד על שיוכו למשפחה או לשבט. ביפן, לתקופה העתיקה הזאת ביפן קוראים ג"ומון (縄文 היגוי: じょうもん) שני קאנג'י שמשמעם: סימון, תבנית (של) חבלי-קש, straw-rope pattern). בהמשך אצרף תמונות של הקיקומון.
 

Tenguy

New member
החרצית - סמל קיסרות יפן - (菊紋

החרצית (菊 , הגייה: kiku , きく) היא סמל עתיק של המשפחה הקיסרית ביפן, הנקרא קיקומון (菊紋 , הגייה: kikumon , きくもん). הקאנג'י 紋 מורכב משתי סימניות: מקלעת: 糸 ו-סימון: 文 , זכר ליפן ולסין הקדומות שהיו מטביעים על כלי קרמיקה דוגמאות חבלים ולאחר שריפתם לכלי חרס, הסימון נשאר טבוע בכל כלי העיד על שיוכו למשפחה או לשבט. ביפן, לתקופה העתיקה הזאת ביפן קוראים ג"ומון (縄文) שני קאנג'י שמשמעותם: סימון, תבנית (של) חבלי-קש, straw-rope pattern). בהמשך אצרף תמונות של הקיקומון.
 

Tenguy

New member
החרצית - סמל קיסרות יפן - תמונות

הינה - מצרף כאן את התמונות של הקיקומון




 

Tenguy

New member
פינת הצומח ביפן - חודש נובמבר : השלכת

יחד עם החרצית - באה בחודש זה השלכת המהממת של הסתיו בכל רחבי יפן. בשלוש הפעמים מתוך ארבע הגיחות שלי ליפן - הגעתי בחודשי אוקוטבר-נובמבר לחזות בשלכת ביפן,
אני קצת אספר על השלכת, אביא ציור קטן וישן שציירתי לפני כ-8 שנים בטיול שלי בקויה-סאן (Koya-san) ושני צילומי שלכת מן המקום המדהים הזה


לתפאורת השדות וההרים בסתיו המאוחר אין דבר שמשתווה לעלי האדר (Maple) האדומים. הם אינם פרחים, אך הם צובעים את הסתיו יותר יפה מאשר עושים זאת הפרחים. ביפנית משתמשים במלה אשר נקראת בשני אופנים koyo או momiji. למלה momiji ביפנית משמעות כפולה : בשימוש הכללי, היא משומשת עבור כל העלים שהצהיבו או האדימו בתהליך הקפיאה; בשימוש ייחודי, היא עבור עצי האדר בלבד. הסיבה מדוע המלה משומשת במיוחד עבור עלי האדר היא שהעלים נהדרים ומציגים את האדום היפה ביותר. העלים מאדימים בסתיו לאחר תום פעילותם הנמרצת של העצים במשך הקיץ, בה הם שאבו מים ומינרלים מן השורשים באדמה ושגשגו ללא מעצור על הענפים ממעל, בקולטם אור שמש בכלורופיל שבעליהם, כך שהם ניראו בירוק עז ומבריק. בבוא הסתיו מזג-האוויר החל להתקרר, פעילות העצים התמתנה ואינם עוד מסוגלים לספק מים ומינרלים משורשיהם כפי שיכלו בקיץ; כאשר זה קורה, הכלורופיל בעלים אט אט מנוצל עד תום ונעלם, ומופיע תחתיו הפיגמנט הצהוב – זו ההתחלה של ה-momiji. בינתיים, יורד גם הגשם לעיתים, כנהוג בעונה זו, גם מורגש ירידות גדולות בין טמפרטורות היום והלילה, דבר הגורם להיווצרות סוכר בתוך העלים, ופיגמנט אדום, השונה ממקבילו הצהוב, מופיע.הודות לנוכחות פיגמנט אדום זה, שבאותו אופן טבעי עושה פרחים לאדומים, העלים נעשים בהדרגתיות אדומים. תחת קרינת השמש החזקה, העלים מאבדים את רכותם ומתייבשים, ואינם נעשים יפים, אלא אם, בנוסף – יחל הצבע של העלים להשתנות, ורק עם נוכחות הטמפרטורות הנמוכות, יכול להיווצר momiji יפהפה במהירות בעלי השלכת. בזמן זה, גשמים רצופים של יומיים או שלושה והטמפרטורות צונחות בהדרגה – כל ההרים ישתנו למחזה מדהים של שלל צבעי צהוב, סגול, אדום עז וזהב. הצבעים היפים ביותר ניתנים על ידי ה-kaede (לטינית: Acer spp., אדר מצוי), אשר ממנו ישנם יותר מעשרים זנים. בנוסף ל-kaede, ישנם עצים ראויים לתשומת לב : haze-no-ki (לט': Rhus Succedanea, אוג), ה-tutauruzi (לט': R. Toxicodendron, var. radicans), ה-murude (לט': R. Javanica), ה-tuta (לט': Parthenocisus Thunbergii, גפנית), ה-kaki (לט': Diospyros Kaki, אפרסמון), וה-tutuzi (אנגלית: Azaleas, רודודנדרון), ועוד. כמה עצים מפיקים רק פיגמנט צהוב, ועליהם נעשים לצהובים, כמו ה-katura (לט': Cercidiphyllum Japonicum, צרצידופיליה יפנית – מקורבת למגנוליה) ו-ityo (לט': Gingko Biloba, גינגקו דו אונתי – עץ קדום, עם עלים דמויי שרך) גם הם מציגים עלוותם בצהוב נהדר.
בשל הסיבות לעיל, יופים של ה-momiji אינו מצוי בארצות יבשות. האקלים היפני המשלב קור ורטיבות - הוא המתאים ליצירתם של ה-momiji; יתרה מזאת, השלכת נוכחת בחודש קצר על ידי שינוי צבע של מיליוני עצים ובכמויות ובשפע אדיר של צבעיהם בכל רחבי יפן, וכך כולם נהנים ממחזה מרהיב בסיומו של הסתיו.





 
למעלה