פרוק לגורמים

הגרגרן

New member
פרוק לגורמים

האם כשאתם רואים את סדרת המספרים: 7,3,31,5,3, 5,11,3 המשמעות המאוד ברורה לעין בעיניכם היא פרוק לגורמים של 1,611,225, או שאתם בוהים במספרים, בסידור שלהם ובעיצוב שלהם, בנסיון להבין מה הם אמורים להביע ?

האם מעין היצירה הקולינרית יבש עד כדי כך, שבמקום להמציא מנות חדשות, או להמשיך לייצר מנות קיימות ומצטיינות, יש צורך בפרוק מנות כאלה לגורמים עד לבלי הכר ?

כמו הרבה אופנות בבישול, זה החל עם מנות כמו Deconstructed Lemon Pie, סטייק טרטר וכד', המשיך עם זיקה מסוימת למטבח המולקולרי ולדעתי זה הולך ומקצין, עד כדי כך, שאם אציג לכם רק תמונות מארוחה כזו, שאכלתי רק לפני מספר ימים, לא יהיה בכם מישהו, שידע לזהות את המנות, או לתת להם שמות, בלי להציץ בתפריט המסעדה.

מקבלים צלחות, שבהן טיפטופים, מריחות, פרורים, אבקות, שבבים, ספירות, רצועות ג'לי, קנלים זעירים כרמז של רוטב וכד'. חלקם אמנם טעימים, אבל לך תרכיב לעצמך מ-20 המרכיבים הזעירים שבצלחת מנה... והתפריט אפילו אינו מרמז שאתה הולך לקבל מנות Deconstructed.

לדעתי, אחת המתמודדות ב-MKR-6 הגדירה מנות כאלה מצוין: "צלחת ובה שאריות קישוטים למנה כלשהי".

במנה הנושאת בשמה או בהרכבה מרכיב עיקרי כלשהו, לו לפחות המרכיב העיקרי של המנה היה משאיר בה את חותמו, אך במקום זה גם הוא מופיע בה בכמות מזערית וגם זה כשהוא קצוץ, או מפורר, או לאחר המרה מולקולרית של משהו שנראה אחרת ממנו. זה אפילו גובל ב"חיסכון" במרכיבים יקרים מבלי שזה מתבטא במחיר הארוחה.

ומכיון שבכל צלחת יש כל כך הרבה מרכיבים זעירים, התוצאה היא שחלק מהמרכיבים האלה חוזר על עצמו גם בצלחות של המנות הבאות. מרכיב כזה, יהיה טעים ככל שיהיה, אם אפגוש אותו במספר מנות באותה ארוחה, אתחיל להשתעמם. אם מדובר בארוחת טעימות, הרי שזה גם מרגיז, שהלא ארוחה כזו אמורה להציג את מגוון היכולות של המטבח ולא More of the same.

האם זהו המטבח המודרני החדש ? כולנו זוכרים לאן לקח אותנו המטבח הצרפתי החדש...

בקיצור, השף, שאני מאוד מעריך, מתבקש לחזור אל המטבח ולחשב מסלול מחדש. הוא יכול.
 

gastro101

New member
שוב התאכזבת בכתית ?


 

הגרגרן

New member
השתדלתי לא לציין שם המסעדה

כדי לפתוח דיון עקרוני בסוג המטבח הזה.
 

sweetdreams

New member
מתמטיקה


טוב, אז כמתמטיקאית, אני לא יכולה להסתיר את אהבתי למספרים, וגם לפירוקים לגורמים למיניהם, במידה וכל הפירוק הזה מתכנס לאנשהו.
בסופו של דבר אני סבורה שגם הניסיון להציג כאוס צריך לטמון בחובו סדר כלשהו. ובמקרה של מנות במסעדה, המנה יכולה להיות שבורה ומפורקת כאוות נפשה, אבל עם זאת, שתהיה מאוזנת, ושתתלכד לכדי ביס שיש בו הגיון. במצב כזה, זה בעיניי אפילו מסקרן יותר לראות את סך החלקים שמתלכדים לכדי יצירה אחת, ולא רק את התוצר הסופי.
 

הגרגרן

New member
מתימטיקה

גם לי יש מלפני המון שנים BSc במתימטיקה ובכל זאת מהרכבת החלקים קיבלתי רק מספר לא ממשי...
 

pix37

New member
כמו בכל תופעה - יש מי שיודע מה הוא עושה ויש מעתיקנים

שמעתיקים את הרעיון בלי להבין את מהותו.

בד"כ על מנת ליצור משהו חדש צריכים להכיר ולהבין את הקלאסיקות (זה נכון לכל תחום בחיים) ולצערי הרבה מאוד מהמסעדות בארץ מנסות להמציא את הגלגל מחדש לפני שהן יודעות להגיש את הקלאסיקה והתוצאה בהתאם.
 

הגרגרן

New member
במקרה הזה נראה לי שזו הסחפות אחר אופנה

כאן, השף בהחלט מכיר את הקלאסיקות והוא עתיר כשרון.
הבעיה לאחרונה, היא שהשפים הטובים אינם נמצאים יותר במטבח.

לכן כתבתי: "השף, שאני מאוד מעריך, מתבקש לחזור אל המטבח ולחשב מסלול מחדש. הוא יכול."
 

מיתר44

New member
Oops I dropped the lemon tart

נזכרתי במנה מצויינת שאכלתי באוסטריה פרנצ׳סקנה. אין מקריות.

 

הגרגרן

New member
כאן לפחות ניתן לזהות מה זה אמור היה להיות

נסה לנחש: מה המנה הזו ? (בלי להציץ בתפריט)

 

הגרגרן

New member
כן

ומנה צריכה להיות תואמת את השם שלה בתפריט.
ספרת קפה מרוכז, קרם שפוך וכמה פרורים ושברים אינם טירמיסו בעיני.
וגם כשאוכלים את זה, זה אינו מספק חויה של טירמיסו.
 

הגרגרן

New member
לא, אבל אם זה מופיע בתפריט, אני מצפה לראות את זה בצלחת

אגב, טירמיסו אמיתי אני יודע לעשות גם בעצמי.
דוגמאות עכשויות מצורפות.



 

salo22

New member
ראיתי פרק או שניים מ MKR6

ואם שני הפרקים האלו אומרים משהו, אז זו אחת מעונות האוכל המבריקות ביותר שידע המסך, ללא קשר ספציפית לתוכנית הזו. היה שם זוג גברים שלדעתי גם הגיע לגמר, שבנה ארוחה ברמות הגבוהות ביותר שאפשר כמעט לחשוב עליהן, בלי ליפול למלכודת הבישול המודרני, אך בהחלט להיות שם ולשלב אלמנטים ראויים.

הקו הוא דק מאוד ויש המונים שיפלו קשות - ירהיבו בעוז, טכניקה ומכשירים עתידניים, אך ישכחו שבסופו של יום, רובינו נמדוד מנה בכמה חומר גלם מרשים בשרי או דגי באמת היה שם, נניח, או בקשר ישיר עד כמה שבענו וכולי, כי מטיפות וטיפטופים לא נעשים שבעים.

קודם כל צריך לחשוב על זה, אחרי זה על הטכניקה כתומכת. אני מצד שני מאמין גדול בזה שאותם אלמנטים שבאים בטיפטוף, אבקה, ייבוש, צנטריפוגות, סו וויד ושלל כיוונים הם תולדה של חשיבה רבה והרבה מאמץ בפני עצמם, מאוד מתחבר למחשבה על "מטמורפוזה של טעם ומרקם", עולם בישול נפלא שנמצא בליבו ובקרביים של "המטבח המודרני", ממש לא צריך לפסול את זה והמקור ליצירתיות שם הוא עצום, אבל שוב, הבסיס האמיתי לאוכל ולבניית מנה - גם לטעמי אינו דווקא שם.
 

הגרגרן

New member
אכן עונה 6 היתה עונה מעולה

והזוג הזוכה בהחלט ראוי היה לזכות.
 
שלא נדע צער על עונה 7...

סיימנו זה עתה לראות אותה ברשת. לא אקלקל לכם, אבל אוי... אחרי עונה 6 המשובחת .
 
ראשית, איתך במאבקך הצודק! שנית, אני לא מתמטיקאית אלא

היסטוריונית וככזו, אני מעידה כי גם בתחילת דרכו השף שאתה כל כך מעריך התעסק בלמלא את הצלחת בעשרות מרכיבים שונים ומשונים שלא בהכרח בנו איזו יצירה שלמה ותואמת. אכלתי שם פעמיים-שלוש. המנות גם אז היו קטנות, כולל כמובן או בעיקר המרכיב הדגי/בשרי המרכזי. נתתי צ'אנס פעם ועוד פעם כי כל ה"פודיז" המתיימרים להבין כה התפעלו שחשבתי שאני היחידה הלא מבינה...
מתי נשברתי והבנתי שיש הרבה בלוף בסיפור? כשקיבלתי מנה עם כל הקישוטים כשאחד מהם היו 2 עלי מולוחייה חלוטים. איזה כיף לכתוב בתפריט שם כה אקזוטי, "עלי מולוחייה"...כמה רושם זה יעשה על המתיימרים הלא מבינים!
ובכן, עלי מולוחייה חלוטים הם כאילו תאכלו סרפד חלוט. אין להם טעם כשלעצמם. אוכלים אותם כמרק בגלל המרקם שהם מוסיפים לו. הטעם מגיע מהתיבול המיוחד של המרק ופחות מטעם העלים.
בקיצור, זה משחק על רושם עם הרבה עבודה בעיניים. מי שאוהב לאכול טוב ולא רק לצלם מנות פוטוגניות - זה לא המקום בשבילו.
לדעתי, הסיפור הזה יקרוס בסופו של דבר ולאט לאט יחזרו למנות קלאסיות, לפחות במנות עיקריות.
אבל עד שזה יקרה, אנא, כל הפודיז שמעלים תמונות מארוחותיהם לפורום - אנא תנו שמות לצילומים שאני הקטנה והלא מבינה, אצליח להבין על מה מדובר.
זה הגיע למצב שגם עם השוואת הצילומים מול שמות המנות בדיווח, איני מבינה מה שייך למה. לפחות זה...
 

הגרגרן

New member
לא צריך להחמיר מדי

לי דוקא זכורות שם (בגלגולים השונים) כמה ארוחות מופלאות. נכון, חוויתי גם כמה פחות טובות.
השף מודע לכך שהוא מואשם ביצירתיות יתר ובאחת הפעמים אף כששאל אותי האם נהנתי והשבתי בחיוב (ולא מתוך נימוס בלבד), הוא עדין לא היה בטוח וחזר ושאל: "באמת ?"
אהבתי מאוד את הרגע הזה. בגלל הנסיונות היותר מוצלחים שלו, אני מוכן לסלוח על הפחות טובים, אך לא הייתי רוצה לראות היסחפות אחר אופנה, שלדעתי מוטב שתחלוף.
 
חוק מחוקת אליפות הקוקטלים של איי בי אי IBA

Cocktails must not contain more than six (6) ingredients, including bar spoons, drops or dashes and solid ingredients such as fruit or spices.
אולי צריך משהוא כזה גם באוכל ...
 
למעלה