פריאון - הורסי האוזון

א ס ף ב

New member
להגן על הכרומוזומים ולמנוע

הדבקות של קצוות כרומוזומים אחד לשני (יש להם נטיה כזאת) דבר היכול לשבש את שיכפולם ולגרום לביקוע שלהם. ההגנה שהטלומרים מספקים היא גם מפני אנזימים שונים בתא שמעכלים קצוות חשופים. עיכול מתמשך כזה יגרום למצב בו גם גנים "יאכלו" ויפגמו.

א ס ף ב

New member
הסבר קצר על טלומרים ../images/Emo41.gif

האנזים שמבצע את הכפלת ה-DNA בזמן חלוקת התא נקרא DNA Polymerase והוא למעשה משכפל את שני הסיבים בתא (ה-DNA מורכב משני סיבים ובאזור השיכפול יש ניתוק בניהם לצורך שכפול). אותו אנזים (פולימרז) לא יכול להתחיל מ"אפס", משמע אינו מסוגל להתיישב על הקצה של הסיב ולהתחיל לשכפל. הוא זקוק למקטע של בסיסים (ATGC) עמ"נ שיוכל להתחבר אליו ולשכפל ממנו ולצורך כך מתקפל הסיב למעין ללואה בקצהו(ראה תמונה). אותה התקפלות לא תשוכפל והיא למעשה הולכת לאיבוד. קצוות הסיב שמתקפלים הם למעשה הטלומרים (המורכבים מרצפים חוזרים של הבסיסים TTAGGG בסדר הזה). ישנה גם תיאוריה הגורסת שההכפלה אינה נמשכת עד סוף הסיב, מה שתורם להתקצרות נוספת של הטלומרים בסיום השיכפול. למידע נוסף: http://www.hertzog-ks.org.il/news/madaim/telomar.htm http://www.hachotam.org/MetLet/95/900.htm

idansof

New member
אחד הדברים שמאפשר לתאי סרטן

להתרבות בקצב בלתי מוגבל היא ייצור מוגבר של טלומרז, אנזים הבונה את הטלמרים ועל ידי כך חוסם את מנגנון הבקרה הזה. אחד הכיוונים במחקרים על מחלת הסרטן מתמקד דווקא בניטרול פעילות טלומרז, כיוון והוא כמעט ולא פעיל ברוב תאי הגוף, ולכן ישפיע בעיקר על הסרטן ויביא בסופו של דבר למות הגידול.

א ס ף ב

New member
עידן, אתה גונב לי את ההצגה ../images/Emo13.gif

סתם סתם, אתה רק חוסך לי הקלדה... הטלומרז אכן פעיל ביתר בתאי סרטו, תאי אב (stem cells) ותאי זרע. בשאר סוגי התאים הוא כמעט ולא בא לידי ביטוי ולכן אורך הטלומר מתקצר בהם באופן משמעותי מחלוקה לחלוקה. כדי להסביר מדוע מתקצר הטלומר אני זקוק לקצת יותר זמן משום שהדבר מעט מסובך ותלוי בתהליך השיכפול של ה-DNA עצמו. ובכל זאת, אני אנסה לנסח בקרוב הסבר ואולי אף למצוא תמונה או שתיים להמחשה.

יריב71

New member
יש משהו בדבריך, שמעתי את הנימוק הזה

התזונה באמת השתפרה, אבל מלבד זאת לדעתי היה ב-100-150 שנה האחרונות שינוי "אבולוציוני" מדהים. באמצע המאה ה-19 ולמעשה גם בתחילת המאה ה-20, תקופת הילדות הייתה קצה מאוד. רוב הילדים הלכו לבית הספר שנים בודדות בבד וכבר בגיל 13-15 יצאו לעבודה. להערכתי קיצור תקופת הילדות ובמיוחד העבודה הקשה גרמו גם לקיצור תקופת הגדילה ושים-לב שאנשים בתקופה ההיא היו נמוכים יותר. ב-50 השנה האחרונות ובמיוחד בעשורים האחרונים חלה התארכות של תקופת הילדות/הנעורים. אנשים בני 20-25 ולפעמים אפילו מבוגרים יותר מגדירים עצמם כנערים הם עדיין במסגרות לימודיות (אוניברסיטה, מכללות וכיוצ"ב). כתוצאה מכך יתכן ותהליך הגדילה התארך, אני באופן אישי גבהתי בכ-5 ס"מ אחרי גיל 18. אגב, הערכת תקופת הילדות/בגרות מבדילה את האדם משאר הפרימטים. כבר לפני 20-30 שנה חוקרים הבחינו בדמיון המדהים בין גורי הפרימטים לבני האדם. דמיון שמתשטש כשהקוף הופך בוגר. אחת הסברות היא שהאדם הקדמון התפתח מענף של הפרימטים שתקופת הילדות שלו התארכה. מה התהליך האבולוציוני שגרם להתארכות תקופת הילדות של הפרימטים? זו כבר שאלה ממש לא טרוויאלית. יש רעיונות?

m70

New member
יריב,אז יש סיכוי שאני אתחיל לגבוהה?

בכל מיקרה,השינוי בהארכת הילדות הינו חברתי.ואכן,בימי הביניים לא היה מצב שניקרא גיל ההתבגרות. היה מצב של "ילד",ומייד אח"כ "מבוגר". מבחינת ההשפעה על תוחלת החיים-אין לי ספק שכל שיפור באורח חיים,ומה שציינת כלול בזה,יגרום להארכת חיים. נערכו מחקרים רבים בנושא.

א ס ף ב

New member
"אבולוציוני" במרכאות כפולות כאמור

כי אני בטוח שאתה לא מתכוון לאבולוציה במובן הגנטי של המילה (לאבולוציה כזאת נדרשים הרבה יותר מ-150 שנה). הארכת תוחלת החיים ושיפור המצב הסוציאקונומי גררו כנראה את הארכת מה שמוגדר "תקופת הילדות" או "גיל ההתבגרות" כמו שאמרת. אני בטוח שאם הייתה אפשרות לבדוק רמות הורמונים בדם של מתבגרים לפני 150 ולהשוות אותם לרמות של מתבגרים כיום, היינו מוצאים הבדלים משמעותיים (שוב, נובע מהתזונה). אם כן, ההתבגרות הביולוגית הוארכה בשל הגורמים שמנינו (תזונתיים בעיקר) והפסיכולוגית הוארכה כנראה בגלל רמת החיים הגבוהה יותר היום, כזו שבה ילדים לא מוצאים את עצמם עובדים בפרך כמו שאמרת.

akira

New member
דרך-אגב

מדענים אוסטרליים טוענים שבעקבות הסכמים בינלאומים להפחתת גזי החממה, יש עדויות לכך שהשנה חור האוזון הצטמק, ותוך 50 שנה הוא ייסגר (או 30, לא זוכר את המאמר :) עוד דבר מעניין שגזי החממה (או ליתר דיוק סופר-חממה) נחשבים לרכיב קריטי על מנת לעשות TERRAFORMING למאדים.

a r i e l ariel

New member
כתבה על החור באוזון

אני יודע שהביאו את זה לפני כמה ימים. זה בשביל מי שלא קרא אז

למעלה