פרשנות חדשה למושג "הכוח" הניוטוני

aetzbar

New member
אמרתי לך,ניסוי אחד = אלף מלים

אני מעדיף שכל הדיון הזה יתרכז סביב הניסוי "מושך - נמשך - וקפיץ מתוח" ולא יגלוש לניסוחים ופלפולים , הרי במדע פוסק הניסוי. א.עצבר

מ א ו ז ן

New member
אני התייחסתי ישירות להודעה בה פתחת את האשכול

וחבל שאתה לא מתייחס לשאלתי - אתה משאיר אצלי חור בהבנה שמונע ממני לראות את הדרך הלאה. אפשר שאלה על זמן מחזור מנהרתי והקבוע הקוסמי?

היה אפשר להחליף את הקפיץ במוט קשיח אידאלי

שום דבר (לגבי המושך או הנמשך) לא היה משתנה, כל זמן שהרץ היה ממשיך לרוץ בתאוצה קבועה.

uzi2

Active member
אני לא רואה כאן פרשנות חדשה, אלא רק שאלה.

והיא לא שאלה גרועה, אבל יש לה תשובה, והיא קשורה לעובדה שאתה מגדיר אנרגיה באופן שונה מהאופן שבו פיסיקאים מגדירים אנרגיה. שני מגנטים בסידור מסויים ימשכו אחד את השני. לכאורה על פי האינטואיציה שלך כל אחד מהם מעביר אנרגיה אל השני, אבל אם הם זהים וחופשיים לנוע והתחילו את תנועתם ברגע מסויים ממנוחה (שחררת אותם ברגע מסוים), אזי הם יעבירו את אותה אנרגיה אחד אל השני, ולכן ישארו באותה אנרגיה על אף שעד הרגע שבו יתנגשו, שניהם יואצו (כלומר יקבלו אנרגיה שהפיזיקאים קוראים לה אנרגיה קינטית). הטעות היא באי הבנה של מונח האנרגיה. בפועל מייחסים למערכת כיחידה אחת מונח שנקרא אנרגיה פוטנציאלית. היא נובעת משני הגופים יחד ואינה משוייכת רק לאחד מהם. מה שקורה הוא שאנרגיה פוטנציאלית הופכת לאנרגיה קינטית של שני המגנטים. השאלה האם כוח קיים או האם אפילו אנרגיה היא מושג שקיים, או מטען חשמלי, האם הם קיימים בעולם הפיסיקלי שלנו, הן שאלות מתחום הפילוסופיה ולא מתחום הפיסיקה. הפיסיקאים פיתחו תאוריות שמנבאות באופן מדוייק תוצאות של ניסויים. הם היו צריכים למשל להגדיר מושגים כמו מטען חשמלי או אנרגיה או כוח, כדי לפשט את המשוואות, ומאוד נוח לנו להתייחס אל המונחים האלו כקיימים. אבל אף אחד לא ראה אנרגיה מימיו, אף אחד לא ראה (ישירות) מטען חשמלי מימיו וגם אף אחד לא הרגיש באופן ישיר זרם חשמלי (גם אם התחשמלנו וחטפנו "זץ"). אנחנו רק רואים תוצאות של תהליכים שבמשוואות שלהן הגדלים האלו נמצאים ושהגדלים האלו נחוצים לצורך המשוואות. הפיסיקה היא שפה. אתה ממציא לעצמך שפה חלופית. משמעות חלופית לאותן המילים שמוגדרות בפיסיקה באופן שונה. המשמעות שאתה ממציא מטרתה לספק את האינטואיציה שלך, אבל היא לא נבניית על בסיס של ניסויים וידע עובדתי, ולכן גם בעיני חסרת משמעות. פיסיקאים בונים את המשמעויות של המושגים מתוך מטרה לקדם את היכולת שלנו להבין (במובן של לצפות מראש ולנבא) תהליכים שקורים בעולם שלנו. האינטואיציה נבניית על סמך המשוואות ולא להיפך.

למעלה