פרשנות לחוק

יהושע972

New member
פרשנות לחוק

שלום רב. אני עובד מדינה. לאחרונה עליתי על המצאה, ואני מעוניין לפרט למעביד שלי עליה, כפי שאני מחוייב בחוק בסעיף 132 ו131 לחוק הפטנטים. כשראיתי את החוק ראיתי שיש סעיף 137: "עובד המדינה, חייל, שוטר או עובד מפעל או מוסד של המדינה ששר המשפטים קבעו בצו, או אדם אחר המקבל את שכרו מאחד הגופים האלה, שהמציא אמצאה בתקופת-שירותו או שתוך שנה לאחר תום תקופת-שירותו המציא אמצאה בתחום-תפקידו או בתחום פעילות היחידה שבה הועסק - יודיע עליה לנציב שירות המדינה (להלן - נציב השירות) או לעובד-ציבור אחר כפי שנקבע; הודעה כאמור תימסר סמוך ככל האפשר לאחר ההמצאה, אך לא יאוחר מן המועד שהוא עומד להגיש בו את בקשת הפטנט עליה, ובדרך שנקבעה בהתייעצות עם שר האוצר." רציתי לדעת אם כך מה אני מחוייב לעשות? האם אני צריך להודיע למעביד הישיר שלי או לנציב שירות המדינה, שאני לא יודע מי זה, וגם אני לא יודע מי זה עובד ציבור כפי שנקבע. מי קבע ואיפה בודקים את זה? אנא עזרו לי. אני מעוניין לציית לחוק אך לא רוצה לעשות יותר ממה שצריך. תודה, יהושע.

אדנדום

New member
סעיף 137 לחוק

שים לב שאת סעיף 137 יש לקרוא ביחד עם החיקוקים הבאים: - צו הפטנטים (קביעת מפעלים ומוסדות לענין סעיף 137 לחוק), תשכ"ח–1968 - תקנות הפטנטים (מסירת הודעה על אמצאת פטנט על-ידי עובד המדינה), תש"ל–1969 החיקוקים הנ"ל כתובים בשפה ברורה, ומסבירים היטב למי יש לשלוח הודעה או העתק מההודעה. את הכתובות של כל אחד מהנמענים, כמו גם את הטקסט של החיקוקים הללו, ניתן למצוא בקלות באינטרנט. בכל מקרה, מומלץ לפנות לעורך פטנטים או לעו"ד לשם קבלת ייעוץ, משום שייתכן שכדאי להגיש בקשת פטנט בישראל (ראה ס' 138 לחוק) במקביל למסירת ההודעה למעביד, כדי למנוע מצב שמישהו אחר יגיש בקשה לפטנט או יפרסם המצאה זהה לפניך, בזמן שאתה עסוק בקבלת האישורים. לכל היותר, אם יוחלט בסופו של דבר שהבעלות בהמצאה היא של המדינה, תועבר הבעלות בבקשת הפטנט למדינה וסביר שתקבל החזר כלשהו על ההוצאות.

אדנדום

New member
הסתייגות

במאמר שהפנית אליו כתוב: "עובד המדינה איננו חייב בהודעה על המצאות שפותחו על ידו שאינן בתחום תפקידו או בתחום היחידה בה הועסק". לפי לשונו של ס' 137, עובד מדינה חייב בהודעה אם המציא "בתקופת שירותו" או אם המציא שנה לאחר סיום שירותו אך "בתחום תפקידו או בתחום היחידה בה הועסק". מכאן, שעובד מדינה, אם טרם סיים עבודתו, חייב בהודעה על כל המצאה שהיא, גם כזו שאין כל קשר בינה לבין תחום עבודתו.

פרשנות רחבה מדי, לטעמי

פרשנותך של המונח "בתקופת שירותו" היא רחבה מדי לטעמי ולדעתנו אינה מתיישבת עם זכויותיו של האזרח, גם אם בעוונותיו הוא עובד מדינה. עובד מדינה אינו שונה מעובד רגיל וחובותיו כלפי מעסיקו (המדינה) זהות לחובותיו של כל עובד כלפי מעסיקו (שאינו המדינה). פרשנותנו היא שעובד מדינה שהמציא המצאה בשעות הפנאי שאינה בתחום תפקידו או בתחום היחידה בה הועסק אינה נכללת בהגדרה "בתקופת שירותו". בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים

אדנדום

New member
לדעתי יותר פשוט לדווח

מאשר לייצג את הלקוח בבג"צ, בדיעבד... אני קורא את החוק כפשוטו.

יהושע972

New member
תוספת לשאלה

שלום לכולם ותודה רבה על התשובות המהירות. אני רוצה להבהיר משהו ולמקד את שאלתי ולשמוע את דעתכם. אין לי בעיה שהפטנט יהיה רשום ע"י המדינה, אני רק רוצה לדעת שאם אני פונה, והם מחליטים לוותר, אני מקבל את כל הזכויות, והמדינה לא תבוא אלי בפניות, אחרי שאני אמסחר את הפטנט (בתקווה).

אדנדום

New member
מה זאת אומרת?

אם המדינה הודיעה לך שאינה בעלת ההמצאה, למה שהיא תהיה בעלת ההמצאה?

יהושע972

New member
הבהרה #2

שלום. אני אבהיר את עצמי. המדינה עדיין לא אמרה לי כלום כי לא הודעתי להם עדיין. אני מעוניין להודיע להם, אבל, אני לא יודע למי להודיע. הסתכלתי בכל הקישורים שנתתם ועדיין לא ברור לי למי להודיע? האם לבוס הפרטי שלי? למנהל המחלקה? למחלקה המשפטית של המשרד? לנציבות המדינה (אין לי מושג מי זה)? לרשם הפטנטים? אולי לחלקם ביחד? אני מעוניין להודיע, אבל אני רוצה לדעת שאם הם יותרו, מישהו יוכל להגיד לי את זה באופן רשמי. אם הם יקחו, שיבושם להם.

אדנדום

New member
החוק מאוד מאוד ברור בנושא

ומהגורמים שהזכרת בשאלה שלך ברור שלא קראת אותו...

למעלה