תפריד בין דברים.
לגבי ריבוי הקווים שהם למעשה וריאציות על נושא משותף: צודק. לא צריך 6 קוויים מת"א לאריאל או מב"ש לערד, בטח אם ההבדלים ביניהם לא משמעותיים. אבל קו אחד לא תמיד מספיק ויכול ליצור עומסים על קווים עירוניים, ולכן יש מקום למספר מצומצם של קווים שההבדלים ביניהם מהותיים ויש ביקושים שמצדיקים אותם (למשל קו על ציר ז'בוטינסקי-בגין לעומת קו לאונ' ת"א ורח' הירקון; או קו לב"ש דרך ביג וקו דרך סורוקה). גם בקווים העירוניים צריך לעשות סדר. ברוב הערים, כל שכונה יכולה לקבל שירות מקו אחד למרכז העיר בתדירות טובה, ולכל היותר קו נוסף שעונה על צורך שהקו העיקרי לא יכול לספק בגלל ריבוי מוקדים בעיר (למשל, קו ייעודי לבית-חולים או מוסד אקדמי) או בגלל שמדובר ברחוב ראשי שמנקז מספר קטן של קווים עורקיים.
אחרי שפותרים את הבעיה הזו, רוב תחנות האוטובוס בערים יהיו עם מספר שפוי של קווים. בערי-שדה בינוניות (למשל חריש או ערד בעתיד) זה יהיה בערך 1-2 קווים בשכונות ובשאיפה עד 8 קווים במרכז העיר (שכל אחד משרת שכונות אחרות). במוקדים הגדולים של הערים הראשיות עדיין תהיה בעיה של ריבוי קווים מכורח המציאות (ליהוד ולאור-יהודה צריך קווים נפרדים), אבל לפחות יהיו פחות מהמצב הקיים.
מרגע שזה קורה, מערך קווי לילה/מוצ"ש לא יוצר סרבול גדול. אז בשכונה בעיר הבינונית במקום קו 5 בלבד יופיע גם קו 105 שהוא קו לילה/מוצ"ש. ובמרכז העיר על השלט יופיעו קווים 1-9 הרגילים, שכמעט שאין ביניהם חפיפות אבל כל אחד מספק שירות תדיר ונוח למספר מצומצם של שכונות (נגיד, 2-3) ולידם עוד 3 קווי לילה/מוצ"ש שכל אחד משרת 4-5 שכונות. ואני בכלל לא מדבר על זה ששיטות מספור ברורות (5/105 כמו שכתבתי לעיל) או סימון ברור של קווי לילה/מוצ"ש יפחית בילבול. בגלל זה בהרבה ערים באירופה רואים על השלט 2-3 קווים "רגילים" ולצידם קו עם תחילית N על רקע שחור.
לגבי פיזורים: הלוואי להיפטר מהם לחלוטין, אבל זה לא ריאלי. אם בין השעות 23:00-2:30 יש שני אוטובוסים בין-עירוניים שנכנסים לעיר, כל אחד עם 25 נוסעים, זה לא הגיוני להפעיל 5 קווים עירוניים כדי לקלוט את הנוסעים מהם, ובמיוחד אם שעת הכניסה לעיר לא ודאית.
והכי חשוב זה הפיל שבחדר: בערים גדולות באירופה הרשת נשענת על מטרו בתדירות טובה ועל רכבות פרבריות, ולצערנו בישראל זה ממש לא מפותח. כשיש רשת בסיס טובה, קל מאוד להשלים אותה עם מספר קטן של קווים מקומיים שמזינים את התחנות הללו. בערי-שדה יודעים שרכבת הפרברים מגיעה בשעה 23:14 ואפשר לתזמן אוטובוסים עירוניים בהתאם. לא צריך פיזור, לא צריך שמונה קווים בין-עירוניים לעיר הגדולה - מספיק רשת עירונית קומפקטית שמתאימה לגודל ומבנה העיר הספציפית. ישראל פשוט לא שם.
אז ככה:
בשיטה הבריטית עיקר הקווים הם לפי ההגיון של הכבישים אותם הם משרתים.
הנה דוגמה אחת מלונדון - קמדן טאון, תחנות X ו Y על הכביש הראשי שמדרום לתחנה וכן הקו הצפוני (בשחור) על מפת הרכבות. יש גם קו אוברגראונד בסביבה.
במקביל דוגמה מברייטון - כיכר פלמירה (תדמור) - נקודת התנקזות של רשת האוטובוסים בעיר.
אני מתנצל על הזום מרחוק, אבל הוא מאפשר לראות את הכיסוי של התחנות. N זו קידומת לילה מקובלת בכל אירופה. אל תספרו קווים עם הקידומת כקווי יום.
בדוגמה הלונדונית יש שתי תחנות אוטובוס עם 4 קווים כל אחת. ההגיון בהן הוא שהקווים בזו שקרובה לצומת ממשיכים ישר בעוד שבזו הרחוקה ממנה הם ממשיכים לצירים בצד הימני. יש קווים כמו 29 שנותנים קישוריות אלכסונית בין שני פרזדורי תחתית שונים מחוץ למרכז העיר. אחרים מקבילים לתחתית במקטע מסויים אך חורגים ממנה במקטעים אחרים. כולם חוצים גבולות עירוניים בין המועצות ("עירייות רובע") השונות ויוצרים רשת עם הגיון עירוני.
יש לזכור שבעיר כמו לונדון התחתית לא מכסה את כל העיר ובוודאי שלא את כל הצירים או הנסיעות. יש קישורים שהאוטובוס הוא החיבור היחיד או הישיר ביותר. יש גם הבדל מחירים - מחירי האוטובוסים זולים יותר, אין שיטת אזורים בחוזי האוטובוס כיום. ברכבות משלמים לפי אזורים ורובריקת המחירים מהנסיעה הבודדת ועד לכרטיס השנתי גבוהה משמעותית ממחיר המקבילה האוטובוסית. אציין גם שרשת אוטובוסי הלילה וה 24/7 פעילה כל השבוע ברשת קווים גדולה פי כמה וכמה מתחתית הלילה שפעילה בסופי שבוע בקווים מסויימים בלבד.
בלילה, כשאין רכבת תחתית, יש באזור קווים רדיאליים ארוכים יותר כמו N5 ו N20 שנותנים שירות החופף בערך את ענפי הקו הצפוני. אם משביתים מקטע בתחתית לעבודות תשתית - מריצים שירות אוטובוסים חלופי במסלול הדומה לה. דוגמאות, כשהתחתית אינה פעילה - מראות שהשיטה ממשיכה לתפקד בתמציתיות ו 8 קווים הופכים ל 10. שימו לב לריבוי הכיוונים נצפון לאזור.
רכבתית ברייטון מסובכת כי אין לה קו חוצה, יש לה תחנת טרמינל בקצה הצפוני של מרכז העיר ושני קווי ענף לאורך החוף. לקו ממערב יש הסתעפות שמאפשרת לו לעלות במסילה הראשית מברייטון ללונדון, אך ללא עצירה בתחנת ברייטון עצמה. כתוצאה אפשר להגיע ל-הוב Hove שהיא העיר השניה שנבלעה בעיר מתחנת ויקטוריה בלונדון, אבל מבחינת קישוריות פנימית בתוך העיר עדיף לנסוע באוטובוסים. גם מבחינת תדירות אין הגיון להשתמש ברכבת לנסיעות בתוך העיר - האוטובוסים עדיפים.
בדוגמה מברייטון בחרתי בתחנה שבה הקווים מתנקזים לקראת אזור הקניות הראשי. בצד השני של הכיכר יש שתי תחנות, אך בצד שבחרתי - אחת בלבד. הקווים ישירים יחסית בליבת העיר, הספגטי פרברי ונועד לתת שירות סיבובי בתדירות גבוהה. יש בתחנה 12 קווי יום, אבל 5 מהם הם קווי אות - 1A , 1, 5, 5A, 5B.
הקו היחיד שהוא באמת בינעירוני שם הוא קו 700. אני חושב שבארץ היו מפעילים שלל קווים אזוריים מהתחנה הזו, גם למקומות מצפון וממזרח לעיר.
הרכבות דומות יותר לקווים שפועלים מהתחנות המרכזיות לתחנות מרכזיות אחרות, לא למודל שמאסף בכל התחנות שבציר כפי שקורה בקווים אזוריים רבים בארץ.