בהחלט יש פן חיובי../images/Emo127.gif
אבל זה ברמה כללית-ברמה האישית יש מספר סיבות להעדיף מזון שלא עבר הנדסה גנטית. הנה מאמר של פרופ´ מאיר(מהמחלקה לבוטניקה באונ´ י"ם),שלדעתי מסכם בצורה ממצה את העניין: בתקופה האחרונה מתנהל ויכוח קולני וסוער בין תומכי השימוש במזון המהונדס “Genetically modified ´foods לבין מתנגדיו, באשר לשימוש במוצרים אלה. למי שמסתכל מהצד בוויכוח זה קשה לפעמים לגבש עמדה ברורה, כאשר לפעמים הויכוח דומה יותר לדו-שיח בין חרשים מאשר לדיון עניני איש לא יכול להטיל ספק בצורך להגדיל את יבול המזון בעולם כולו, על מנת לספק את הצרכים המינימליים של אוכלוסייה הולכת וגדלה על פני כדור הארץ. אין גם סימן שגידול זה ייפסק בעתיד הנראה לעין.לכן יש להכיר באמת - אנו חייבים ליצור יותר מזון והצמחים נשארים כמעט המקור הבלעדי שעשוי לענות על הצרכים. בו בזמן, גם ברור, שבעזרת הנדסה גנטית ניתן לשנות את יכולת הייצור של צמחים מבחינה כמותית ואף איכותית. ניתן לשנות, כתוצאה של הנדסה גנטית של צמחים, את השיטות האגרונומיות. לדוגמה, ניתן לשפר את עמידותם של צמחים בפני מחלות או חרקים ועל ידי כך, אולי, לחסוך בשימוש בחומרים נגד פטריות או קוטלי חרקים. עמידות בפני קוטלי עשבים יכולה לשפר את יכולת ההתחרות של צמחים מהונדסים עם עשבי בר בשדות של גידולים חקלאיים. יחד עם זה יש לזכור שקיימת סכנה שהחרקים או הפטריות יפתחו במשך הזמן עמידות בפני החומרים אשר המסלול המטבולי ליצירתם הוחדר אל תוך הצמחים המהונדסים. כבר יש רמזים לכך. הפיתוח של זני צמחים עם הרכב כימי משופר, דוגמת ´האורז המוזהב´, שמועשר בקרוטן, מביא לתוצר יותר טוב מבחינת הערך התזונתי, דבר שהוא בעל חשיבות גדולה ביותר בארצות שבהן יש עוני ומחסור במזון (Potrykus, 2001). שאלה נוספת שמתעוררת היא, באיזו מידה יש שיפור ביבול ומה החיסכון האמיתי כאשר מגדלים צמחים מהונדסים. התשובות לשאלות אלו חורגות משיקולים מדעיים טהורים, ואינני מוסמך להיכנס לשיקולים כלכליים ופוליטיים שקשורים לכך. כיום הצמחים המהונדסים הם, יחסית מעטים. מדובר בצמחי סויה, סלק וקנולה, העמידים בפני קוטלי עשבים ובצמחי תירס וכותנה שעמידים לחרקים, הודות לכך שהוכנס לתוכם גן המקדד לטוקסין של Bacillus thuringiensis, אשר מקנה את העמידות. לרשימה זאת יש להוסיף את האורז המוזהב והעגבניות בעלות חיי מדף ארוכים. אך התכנון הוא רב מאוד. מנסים ליצור צמחים עמידים לוירוסים ועמידים לנמטודות. אפשרויות נוספות לעתיד הם צמחים עמידים לקור, חום, או למליחות. למעשה רק הדמיון הוא הגבול לאפשרויות התאורטיות של הנדסה גנטית של צמחים בעתיד, אך לא הכל יצליח או אפילו יכול להצליח. מצטיירת תמונה שיש יתרונות לא מבוטלים לצמחים מהונדסים על אף הוויכוח הסוער. אם כן, אם הכל כל כך טוב וברור ומבטיח (ונתעלם לרגע מן הקשיים בדרך לייצור זני צמח ´משופרים´) מדוע רבים כל כך האנשים שמתנגדים בחריפות להנדסה גנטית של צמחים ושיווק תוצרתם? יש לזכור שהמתנגדים הם לא רק אוהדי סביבה שרופים, המפלגות ´הירוקות´ למיניהן בארצות הברית ואירופה. בין המתנגדים גם מדענים רציניים ושקולים. היכן, אם כן, הבעיות? הבעיות קיימות והן במישורים שונים – מדעיות, חברתיות, כלכליות וגם אתיות. הבעיות משולבות זו בזו והן סבוכות. תורמת לכך אי הוודאות לגבי חלק מן העובדות, קיומן של השערות שרק חלקן מבוססות וכמובן היבטים רגשיים לא מבוטלים (2000 ,van Wijk). בהמשך אשתדל לנתח כמה מן השאלות המתעוררות. ראשית כל נסקור מה עשויות להיות הבעיות בשימוש בצמחים שעברו הנדסה גנטית. אחת הבעיות שהעלו המתנגדים היה השימוש ב´סמן´ לכניסת גנים לתוך הגנום של הצמח המהונדס והגן מבוטא בהם. עד לאחרונה היה הסמן עמידות בפני חומר אנטיביוטי Kanamycin. שימוש בסמן זה בצמחים גרם לחשש שמא הסמן יוביל לבעיות של עמידות בפני חומרים אנטיביוטיים אצל בני אדם (וגם אצל בעלי חיים). רק טיפול מתאים, כגון חום, עשוי להרוס את הדנ´א של הצמח. חשש זה נבע משתי סיבות – החששות, שהתאמתו, בקשר לשימוש בהורמונים לזירוז גידול בעלי חיים; הסברה לא מספקת מצד המדענים לקהל הרחב. לא כולם מדענים ולא כל אחד חייב להיות בקיא במהות הבעיות. על כל פנים, שאלה זאת מצאה, עקרונית, את פתרונה, כאשר פותח סמן חילופי להחדרת גן זר לצמח מסוים, אם כי עדיין משתמשים בסמנים הישנים יותר. הועלתה גם השאלה האם בצמחים מהונדסים, או בתוצרת שמופקת מהם, עשויים להופיע חלבונים חדשים שהם אלרגניים. עד כה לא דווח על כך, אך קיים חשש לגבי תירס מהונדס. לכן האפשרויות קיימות. עובדה זאת תומכת בדרישה שיש לסמן כל מוצר מצמחים כאלה, בצורה מפורטת, על מנת לאפשר לצרכן לבחור האם לצרוך מוצר מסוים או לא.